Lencsét már írtam, de akkor azért a hangsúly a kolbász csipszen volt. Most viszont böjtös (?) lencsét főztem, glutén érzékenyek is fogyaszthatják.
Arra mentem ki a konyhába, hogy ott ázik a lencse. Kérdem a feleségemtől, hogy akkor csináljak hozzá egy kis fasírtot is? A válasza lehangoló: nyugodtan, de én most nem ennék belőle, de a lencsét minél kevesebb zsírral készítsem!
Na jó, akkor nézzük miból gazdálkodom
- 1/2 kg közönséges lencse
- 1 vereshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom + csöpp reszelt héja
- 4 babérlevél, só
- 1,2 l füstöltlé (nagyon vékonka volt, inkább csak füst ízü víz - a káposzta csülke főtt benne). Ha a böjtösbe nem lehet, akkor sima víz és egy füstízű leveskocka is megteszi.
- 2 ek mustár
- 2 kk szalonnazsír vagy olaj
- 1 mk pirospaprika
Az áztatott lencsét lábasba tettem és felöntöttem a füstölt lé felével. Belereszeltem egy citrom héjából egy mokkáskanálnyit - csak, hogy éppen íze legyen.
Nagyon apróra saraboltam a hagymát, aminek a felét szintén a lébe tettem meg a két gerezd fokhagyát is, de azt egyben. Feltettem főni a tűzhelyre lefedve.
Menet közben időnként utána töltöttem a léből, amikor már nagyon beszívta magába. A hagyma másik felét két kávéskanál szalonnazsíron pirosra/barnára pirítottam, belekevertem a pici pirospaprikát és félretettem. (Ekkor lehetett volna belőle rántást csinálni, de ebbe nem került liszt).
Úgy egy óra múlva megfőttnek itéltem a lencsét. Felkevertem a mustárt kis vízzel, hozzáadtam a fél citrom levéből és egy kávéskanál cukorral együtt a lencsébe tettem. Kis kóstolgatás kért még egy fél kanálka cukrot és a citromlé maradékát.
Kihalásztam a babérleveleket és megettem a két fokhagymát - a főtt fokhagyma nagyon finom! Fogtam a botmixert, és 2 másodpercre megfuttattam a lencsében. Ezzel valamennyi lencsét szétpasszíroztam sürítésnek, de nem lett a főzelékből pép.
Végezetül a paprikás hagymát is belekevertem, rottyantottam rajta még egy jót és kész is volt.
Én egy szelet fasírtot (az NEM gluténmentes!) ettem mellé.