Szárazbablevest kívántunk, mert az rég volt. De nem azt a jó, tartalmas, Jókai bableves félét a csülökkel, kolbásszal. Inkább valahonnan a könnyebb oldalról megközelítve - legalábbis ezt kérte a feleségem.
Ám legyen, talán tudok könnyű ételt is főzni, megpróbálom:
Hozzávalók:
- 20 dkg száraz bab
- 2 babérlevél
- 2 fej vöröshagyma, félbevágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 7 dl húsleves alaplé (nem volt, hát 1 leveskocka - meg is kövezhettek)
- 7 dl füstöltlé (mert a befőttesüveg ekkora)
- 1 sárgarépa, hasábba vágva (maradék a mártogatósból)
- 1 kisebb gyökér felkarikázva
- 1 krumpli
- 2 zeller levél
- 8 szem feketebors
- fél evőkanál só
- 1 mokkáskanál pirospaprika
Csipetke:
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- só,bors
Elkészítése:
Öblítsük le a babot, majd helyezzük egy tálba, öntsük fel langyos vízzel és hagyjuk ázni egy éjszakán át. Én nagyon öreg babot örököltem anyámtól, hát még egy napnyi áztatás kellett neki langyos vízben (ami persze kihül rögtön, így többször is cseréltem rajta a vizet). Öntsük le róla a viz nagy részét, ami egy butaság, hiszen friss a víz, amivel még reggel felöntöttem, de a szokás hatalma ...
Egy teflon serpenyőbe zsír meg minden nélkül fektessük bele a felébe vágott hagymákat a vágási felületükre és közepes lángon feketítsük meg. A legvégén a kettévágott fokhagymagirizdet is égessük meg kicsit.
Ezalatt a fazékban az olajon pirítsuk meg a feketeborsot, a répát és gyökeret (ezúttal felkarikázva).
A krumplit vágjuk apró kockákra, majd dobjuk a megpirított zöldségek után a fazékba. Borítsuk bele a megáztatott babot egy kis maradék levével. Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel és adjuk hozzá a húsleves kockát). Én hozzáadtam egy befőttesüvegnyi (ezért a 7 dl) füstölt levet, ami a töltött káposzta főzésekor a csülökből megmaradt. Ez nem volt sós és elég kellemes az íze. Ugyanekkor hozzáadtam a kis pirospaprikát, amit a leves tetején úszó zsiradék azonnal magához ragadott.
Beleraktam volna egy édeskömény gumót is hajszál vékonyra szelve, de az utolsó pillanatban eszembe jutott, hogy a feleségem azt nem eszi :( Pedig sokat dobott volna a levesen!!! Ezért csak a hagymákat, a zellerlevelet, a babért és az obligát paprikacsumát dobtam még bele a fazékba.
Felforraltam az egészet, és kislángon mintegy két és fél órán át főztem. Még akkor sem lett puha a bab - hát kapott még egy órát (meg egy pohár vizet utánpótlásnak).
Amíg a bab rotyogott, megcsináltam a csipetkét is. Megsóztam és borsoztam a tojást, összekutyultam a liszttel, majd kemény tésztát gyúrtam belőle.
Csipkedés közben néztem a TV-t és számoltam. Ez itt az első 500 csipetke:
Most 1397 csipet lett, vagyis vagy az átlagnál kisebbeket csíptem, vagy nagyobb volt a tojás, mert általában 1300 alatt van. Feleségem mindig mosolyog rajtam, hogy számolom, de mivel mást nem igazán tudok közben csinálni, hát miért ne?
Ennek nagy része kiszárításra kerül, mert a levesbe elég lesz két maréknyival is.
Szűrőkanállal kiemeltem a bab nagy részét a sárgarépával. Megkerestem a két babérlevelet is, amit kidobtam.
A hagymákat, gyökeret visszatuszkoltam a fazékba és a botmixerrel pépesítettem. Így nem kellett lisztet használni a sürítéshez! Visszatettem a babokat és hozzáadtam a két marok csipetkét, alaposan felforraltam és kész is volt. Ha lett volna itthon petrezselyem zöld, akkor azt is tettem volna így a végefelé.
Szokatlan, de számunkra nagyon finom ízt kaptam, el is fogyott egy nap alatt.