Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült oldalasok

2013.02.16. 07:00 Andrass9

A gyerekek bejelentkeztek vacsorára. Gyor kutatás a csodahüttőben egy 8 személyes disznóoldalast eredményezett. Eleve csontokra bontva és húsos, kevés zsírral. Hiába no, nem véletlenül csoda ez a fagyasztó!

Kivettem kiolvadni, hogy másnap azután el tudjam készíteni. Eljő a másnap és elmúla a vendégség. Szigorú másnap miatt egy estével prolongálták a vacsoralátogatást. Nagyon nagy baj nincs, hacsak, hogy mi is ezt akartuk ma enni. Akkor egy kicsit kilopok a húsból, azt elkészítem magunknak vacsira klasszikusa, a gyerekekét meg bepácolom, hogy másnap legyen barbeque  rib belőle.

Elővettem egy kis zsírt (azért van itthon!), hagymákat köményt és néhány darabot az oldalasból.

10.jpg

Az öntöttvas lábasban megpirítottam a köményt, majd találtam a hűtőben a szalonna mellet egy jókora császárszalonnát, amiből izibe levágtam néhány szeletet és a szalonna társaságában a piruló köményre tettem. Addíg sütöttem, mig a zsír szépen ki nem sült belőle.

11.jpg 12.jpg

Beleügyeskedtem a lábasba az oldalasokat. Éppen passzoltak!

13.jpg

Jó forróra vettem az indukciós rezsót, alaposan lepirítottam a húst minden oldalán. Felnegyedeltem két hagymát, két gerezd fokhagymát amit a megpirult húsra tettem.

14.jpg

Felöntöttem egy pohárka vízzel, lefedtem és lassú tűzön zsírjára sütöttem. Ez eltartott vagy 80 percig, de a bordák csodásra pirultak.

15.jpg

Tálalás előtt a sütő grilljében kicsit megkapattam mindkét oldalát. Remek vacsoránk lett.

Közben a maradék oldalast beszórtam egy fűszerkeverékkel, amire már nem is emlékszem, hogy készítettem. Van egy pár ilyen üvegem idehaza - csakis illat után tudok menni :) közékevertem rengeteg fokhagymát és egy jól záró dobozban a hűtőbe tettem.

20.jpg

Másnap délután elővettem a fedeles jénai tepsimet, amit meglocsoltam az előző napi oldalas zsírjával. Belevágtam ebbe is még egy adag főtt császárt.

21.jpg

A húsokat most megsóztam és bepasszíroztam a tepsibe. Szűkösen, de befértek egy rétegben.

22.jpg

Kevertem egy BBQ szószt egy üveg bolti szósz, egy üveg saját spagettiszósz és egyéb fűszerek segítségével (szerecsendió, kanálnyi balzsamecet, feketebors, Worchestershire szósz és mustár). Ezt mind rákanalaztam. Kapott még 4 elnegyedelt hagymát és a tetejét, mielőtt a sütőbe toltam 150 fokra.

23.jpg

Bő két óra csendes párolás után kivettem a szószból a húsokat, amit egy tepsibe rakott alufóliára helyeztem. Egy-egy kaná szószt azért lapátoltam rájuk, majd betettem a sütőbe 120C fokra fóliával letakarva, hogy ne hűljön ki, mig a gyerekek megjönnek.

24.jpg

A maradék szószt - ami azért nem volt kevés - lezsíroztam.

25.jpg

és botmixerrel pépesítettem. Ebben persze benne volt a hagyma és a császárszalonna is.

26.jpg

Egy fedeles serpenyőbe pár kanál olajat tettem, amiben fél kiló leöblített rizst üvegesre pirítottam. Ezt felöntöttem 8 dl zubogó forró vízzel, lefedtem és addíg főztem, míg a tetejéről eltűnt a víz. Ekkor elzártam a lángot alatta, betakartam két konyhai törlövel és 20 percre otthagytam. Kitakartam a serpenyőt, levettem a fedelét és villával felkevertem a rizst. Gyönyörű pergős könnyű rizs lett!

27.jpg 28.jpg 30.jpg 31.jpg

Az oldalasról levettem a fóliát és a sütő grilljén készre pirítottam mindkét oldalát. (Az előtérben lévő szósz nélküli darabok az előző napról maradtak - azokat is átsütöttem.)

32.jpg

Nem sok maradt belőle ...

21 komment

Címkék: barbeque bbq oldalas főtt császár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr965069842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.16. 08:51:55

Jó reggelt! Disznóvisításra ébredtem:-). Oldalast sokféleképpen lehet megcsinálni, de igazság szerint az a legjobb, ami a legegyszerűbb, s anyáink csinálják. Mi már neki sem merünk fogni egy egyszerű ételnek, mert mi az, hogy csak só???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 09:03:13

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jó reggelt!
Visított a gyesznó, azt hallottad meg. Nem lett volna szabad igy a böjt elején húsos kaját feltenni, de mit csináljak, 40 napig amúgy sem bírnám ki!
A só, hagyma zsir trió és a zsíros disznóhús csodákat tudnak együtt művelni. A kömény már csak hab volt a tortán:)

süllőcske 2013.02.16. 10:03:57

@Andrass9: Jó reggelt, jó étvágyat. Finom. Lenne...
@hajdulaszlo (volt hajdul): Demilyensokféleképpen!
Azt mondod, csak só? Azt úgy szoktam, hogy alulra só, egész oldalas, felülre is só. Hadd süljön, ráérünk. Na, az a porhanyós pecsenye!Ha túl akarom bonyolítani, alá -fölé egy csomó fokhagymát is teszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 10:13:19

@süllőcske: Mit csinálsz a végén a sóval? Az megvan vagy két kiló is.

Topy 2013.02.16. 11:07:28

huhú, milyen jó lenne ez a lencsefőzelékhez! :D
paradicsomleves kész, csirke már a sütőben szolizik, fő a lencsefőzelék... a krumplipürének való már odakészítve (mert a lányaim nem eszik a lencsét)
ma valahogy nagyon fürge vagyok :D

süllőcske 2013.02.16. 11:42:43

@Andrass9: Pl krumplit sütök rajta, halhoz mégegyszer lehet, mert az rövid sütés, még fűszerezni is jó.
Összetörve, benedvesítve, tésztával összegyúrva, új burok lehet belőle. Meg mindenféle egyébre is jó lehet. De a lényeg, hogy a benne sült, az más dimenzió, soksok előnnyel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.16. 11:45:55

Szép napot!
Itt is lassan kész az ebéd, gombapaprikás, tésztával, és sült poszt.
Az oldalasat én is mindig kevés vízzel szoktam sütni, de nálam a szemes bors és a babérlevél is odakerül a kömény mellé.

Pinka-Panka 2013.02.16. 12:16:55

Szép derűs napot neketek!

Jó az oldalas, így is úgy is! A böjt nem egészen az ételtől, italtól való tartózkodást jelenti csupán, sokkal inkább fontosabb, hogy a jóra való törekvésünk.
Fontos a mértékletesség, de hogy egy oldalast megegyünk, nem akkora nagy bűn:)

Hajdú Lacinak, hogy jó az a só is, de én szeretek egy kis köményt is fokhagymát is rátenni. Jó az úgy is!

Pinka-Panka 2013.02.16. 12:18:59

Piacoltunk ma és már vannak szép virágok is, árusok is többen.
Nálam ma rakott tök van. Muszáj a hűtőből kifogyasztani, amit beraktunk a nyáron.

Fenchurch68 2013.02.16. 12:51:51

@Pinka-Panka: Nekem mindig az volt ennek az időszaknak a lényege, hogy valamiről tudatosan lemondjunk. Praktikusan ugye én a húsról nem tudok, mert az nem működik, hogy ilyenkor kétszer annyira nem eszem húst :) de volt, hogy azt mondtam magamnak, hogy nagyböjtben nincs számítógép bekapcsolás szórakozásból. (Nyilván a munka az más.) Vagy csak vészhelyzet esetén ülünk autóba. Az egyik leány tavaly azt vállalta be, hogy negyven nap fészkönyv nélkül... Hősies. A férjem pl., hogy nem eszik csokit. Az is hősies. A lényeg, hogy valami apró dologban legyőzzük magunkat, szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 13:02:17

@Kató néni: Tavaly nyáron 6 napig voltam szgép nélkül. Akkor születtek a balatoni éttermekről szóló posztjaim.
Papíron!
Később írtam be a gépbe :)

süllőcske 2013.02.16. 15:34:15

@Pinka-Panka: @Kató néni: Tavaly ilyenkor írtam a Pásztortűzön pár dolgot a böjtről, azt hiszem, két vendégposztot is, olvassátok, ha van kedvetek hozzá.

Fenchurch68 2013.02.16. 16:34:46

@süllőcske: Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. A tört paszuly nagy királyság, megvan a holnapi ebéd. De sárgaborsó is lesz nemsokára, akár főzeléknek, akár falafelnek, legfeljebb majd kereszthuzatot csinálok. Most zöldféle híján mindennapos a savanyú káposzta meg a cékla. Sütöttem egy lila quiche-t, kelt tészta alappal, tejszínes cékla betéttel, egy kis sajttal. Barbilepény :) Viszont már indul a medvehagyma visszaszámlálás! (És nem a világ végén lakom, a településhatár két kilométerre van Bp. határától...) Nemsokára kaszálni lehet, nem is kell érte messzire menni, csak győzze az ember enni meg tartósítani. Csalán, tikhúr, madársaláta meg magától megterem az udvaron, amióta nem ragaszkodunk a sport fűkeverékhez.

Pinka-Panka 2013.02.16. 20:20:26

@süllőcske: utána fogok nézni. Köszönöm.

Pinka-Panka 2013.02.16. 20:27:01

@Kató néni: persze, mindenkinek jót tesz, ha kicsit elmélyed, vagy megvon valamit. De nem kell aszkétának sem lenni. A zabálás helyett a könnyebb ételek és italok, jót tesznek a szervezetnek, a fizikai erőnlétnek is. A lelki tisztulásra is szükség van. Be is fejezem, mert mindenki csinálja úgy ahogy jól esik.
Az oldalas meg finom, én meg sült húst csinálok holnap, tegnap óta pácban van, várja a sorát.

Fenchurch68 2013.02.16. 22:21:28

@Pinka-Panka: Akkor pont egyformán gondolkodunk erről. Nálunk holnap juhtúróval töltött rántott gomba lesz, meg a múltkori lencsefőzelék maradványából készült falafel-szerűség, és kedves egészségére kívánom mindenkinek a sült oldalast is :) Nálunk is lesz holnap sült csirkeszárny is, biztos, ami biztos.
Azt hiszem, ezen a világon én vagyok az utolsó, aki bárkinek is meg szeretném mondani a tutit, evés-ivás-böjtölés-bármi ügyben :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 22:56:49

@Kató néni: A csirkeszárny posztomat is meg kéne írnom már (ami azt jelenti, hogy meg is kell főzni). Olyan paprikaszószt csinálok hozzá, hogy még :)
@Pinka-Panka: Holnap Dömösre megyünk, így nem főzünk. Ma 4 adag töltött káposztát ettem már meg, lefagyasztok vagy 8 adagot és viszek a gyerekeknek is bőven belőle.

Pinka-Panka 2013.02.17. 01:51:05

@Kató néni: így van! finomat főzöl Te lány:)

Pinka-Panka 2013.02.17. 01:53:31

@Andrass9: akkor felénk jössz! az a 42 gombóc se semmi - még a karácsonyi maradék a hűtőben, még nem ettük meg. Lassan enni kellene, húsvétra is szoktam főzni, de az idén nem fogok, itt van az ünnep hamar most.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.17. 08:49:34

@Pinka-Panka: Már felkeltél, vagy még le sem feküdtél??? Igencsak korán volt!
A káposztádat befagyasztottad?

Llychllyn 2013.02.18. 15:39:51

Nem is tudom, hogy maradhatott ki az eddigi kommentekből, talán úri huncutságnak számít, de az oldalashoz szerintem kiválóan megy a sör. Jénaiban, sörrel, fokhagymával, köménnyel és sóval igazán kiadós, amikor meg szépen megpirult, a pecsenyezsír az alján másnapra fehér kenyérrel, hagymával, ecetes almapaprikával egész napra megfelel... sőt, kiadósabb adag esetén még jó sokáig rá lehet járni a maradékra:)
süti beállítások módosítása