Az egyik ismerősöm már régóta áradozott Csehszlovákia nemzeti eledeléről a treskáról, ami tulajdonképpen majonézes tőkehalsaláta. Ha úgy vesszük, voltaképpen ez egyfajta remulád.
Feltúrtam hát az Internetet a recept ügyében, még pár angol nyelvű oldalt is megnéztem, ahol cod salad néven lelhető fel. Akadt azonban némi gondom az itt talált receptekkel. Az egyik, hogy szinte krémmé habarják az összetevőket, még (a mellesleg temérdek) sárgarépát is puhára főzve, finomra reszelve teszik bele. A másik a rengeteg ecet, amit a hal főzéséhez használnak. Úgy gondoltam, hogy egy olyan salátát kell készítenem, amiben az összetevők egy része jól elkülönül, nem veszti el a jellegzetes textúráját és zamatát. Végül ezt a receptet alapul véve készítettem el a saját verziómat.
A legutóbb beszerzésből maradt kettő csacsihalat használtam fel hozzá.
Hozzávalók a páchoz:
1 db jókora sárgarépa
1 maréknyi mogyoróhagyma vagy lilahagyma
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
10-15 szem bors
1,5 l víz
Hozzávalók a mártáshoz:
további 2-3 db mogyoróhagyma
4 db csemegeuborka
10 db kapribogyó
250 g majonéz
2 dl tejszín
2 teáskanál mustár
2 teáskanál porcukor
kevés őrölt fehérbors
fél citrom leve
kevés só
Kell még hozzá nettó fél kiló szálkamentes halhús.
A pácot este készítettem el. A sárgarépát zsüliennél kicsit vastagabb hasábokra vágtam. A mogyoróhagymát vékonyan felszeltem a fokhagymát pedig finomra aprítottam. A citromot beletekertem, majd némi morfondírozás után beledobtam a héját is. Hozzáadtam a borsot és a babérlevelet, felöntöttem a vízzel. Felforraltam, majd kihűtöttem, és a hűtőbe tettem.
A halat kivettem a fagyasztóból, és reggelig hagytam kiolvadni, Reggel megkapargattam kicsit őkelméket, aztán beletettem a pácba a délutáni viszontlátásig.
Délután alágyújtottam, és a forrástól számított öt percig főztem. Kiszedtem egy tányérra hűlni, a zöldségeket pedig leszűrtem.
A mártáshoz apróra vágtam a kapribogyót, a mogyoróhagymát és a csemegeuborkát. Összekevertem a többi hozzávalóval, kevés sóval ízesítettem, majd belevegyítettem a lecsepegtetett zöldségeket is.
A halat lebőröztem, lefejtettem a csontról, és kibogarásztam belőle a pár bennmaradt bordát. A húst öregebb darabokra törtem, vékonyan megsóztam és kicsit hagytam állni, végül nagyon óvatosan beleforgattam a mártásba.
A saláta a tejföl helyett használt tejszíntől nagyon selymes lett, a répa talán kicsit roppanósabb maradt a kelleténél, összességében azonban isteni lett. A Lipótinál vett hagymás masnival ettem.
Jut eszembe, nem tudja valaki, hol a cicában lehet malátalisztet venni?