Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete IV.

2013.02.02. 07:00 Blogkocsma

A 36.-47. oldalig.

36k.jpg 37k.jpg 38k.jpg 39k.jpg

Fínom csokoládés sűtemény:

Minden tojáshoz 2 deka cukor 2. d. vaj 2 deka olvasztott csokoládé 2 deka darált mogyoró, 5 tojáshoz 2 kanál morzsa, fehérjét habnak. Lassú tűznél sűtjűk kockára vágjuk.

 

Csokoládés őzgerinc:

7 deka vaj, 7 deka cukor 3 tojás-sárgája 7 deka. olvasztott csokoládé, utolján 7 d. lisztet hozzá keverni, végűl 3 tojás fehérjét.

 

Forgács-fánk:

4 s. 3.t.s. 2 egész tojás 2 evő-kanál tejfől. (1 kis élesztő) 4 deka porcukor, reszelt citrom héja 16-18 (10) d. zsír, vaniliás-cukor és 35 deka liszt. A 35 deka lísztbe beleütjűk a tojásokat bele tesszűk a tejfelt a citromhjt. a négy dek. cukrot, jó kemény tésztát gyúrunk a zsírt is.) Lísztezéssel éppen úgy elnyújtjúk mint a leves tésztát jó vékonyra. Felvágjuk idomitjuk bokrétába fonjk. forro zsírba vílágos sárgára sűtjűk vanilia-cukorral meghintjűk. Adhatunk hozzá bármilyen gyűmőlcs-ízet.

 

Hamis krémes!

30 deka. lisztet 8 deka cukor, 6 dek. olvaszt vaj, vagy zsír. 1 deci liter tejben 1 dekgr. szalakálit felolvaszunk 1 egész tojás. 3 lapban megsűtjűk.)

Tőltelék:

30 dek. cukrot 10 dek. vajat, 6 tojás sárgáját 20 d. lísztet 1 liter tejben simára keverjűk azután sürűre fözzűk, ha készen van a 6 tojás kemény habját azon melegen hozzá keverjűk. A tésztát melegen tőltjűk meg a lapokat tepsivel letakarjuk és egy éjjelen át hagyjúk így, vaniliát is tegyünk bele.

 

Krémes:

4 jó össze marek liszt bele öntűnk ¼ l. olvasztott zsírt, ¼ liter tejfölt ¼ sós-vizet 1 egész tojást 2 nek sárgáját (fehérjét eltesszűk más tésztát gyúrni.) A tésztát jó puhára meggyurjúk 4 felé vágjúk kinyujtjuk olvasztott zsírral lekenjűk eszt háromszor tesszűk a kinyujtást és lekenést:

Krémje: 12 tojás-sárgája 12 kanál cukor habosra keverjűk, 8 darab vaniliás pótlót hozzá adunk, 12 kanál lísztet 3 liter tejjel főleresztünk, tüzőn felforraljuk. A 12 t. fehérjet felverjűk habnak 12 kanál cukrot hozzá verűnk jó keményre verjűk és a forró krémhez hozzá keverjűk. A tésztákra rákenjűk és hagyjuk hideg helyen (legjobb a pince) másnap vágjuk fel kockákra.

 

Őzgerinc-behúzás:

2 pupos kanál porcukor 1 kanál kakaó 1 kanál víz jó szálasra fözzűk a sparhelten, folyton keverjűk. Megprobáljuk a tésztán nem-e simúl, ha köt akkor jó.

 

Kevert kuglóf:

12 deka vajat 15 d cukrot 2 tojás 2 csomag vanilia-krémpor körűlbelűl ¼ liter tej 45 dek liszt 1 csomag sütőpor 2 dk mazsola. A vajat habosra keverjűk lassanként hozzá adjuk a cukrot tojást a kevés tejjel elkevert krémport. A sutőporral vegyített lísztet megszítáljúk és felváltva a tejjel hozzá keverjűk mig a liszt és a tej elfogy, csak annyi tejet használjunk ezután, hogy a tészta nehezzen szakadva pottyanyon essen a kanálről. A mazsolát a végén utolján keverjűk közibe. Sűtés ideje 60 perc. Közép meleg sütőbe.

 

Mandulás sűtemény:

7 deka vajat 6 d. darált mandulával 7 d cukorral 13 deka lísztel egy fél citrom fínomra vágott héjával. 2 kifőtt tojást szitán átt törűnk (sárgáját csak.) 1 kis kanálnyi sütőpor. Jóll össze gyurjúk kis korongokat csinálunk belőle, tetejét ribizke ízzel diszitjűk szép piros formára kisűtjűk.

 

Vajas táskák:

25 d. lísztet ½ csomag sűtőporral 2ö d. vajat vagy 12 zsírt. e egész tojást 6 d. cukrot ½ citrom levét és ½ csomag vanilia cukrot annyi tejjel gyurúnk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. Matélt-tészta vastagra nyújtjuk, boros pohárral kiszúrjuk a darabok közepére kis csomóba lekvárt teszűnk a másik felét a tésztának könnyedén kegyibe hajtjuk szélén egy helyen ujjunkal lenyomjuk. Világos barnára sütjűk.

 

Húsőrlős-tészta:

½ kgr. liszt. 15 deka zsír, 20 deka cuk. 2 egész tojás. 1 vaniliás por. 1 sűtőp.

 

 

40k.jpg 41k.jpg 42k.jpg 43k.jpg

 

Diós-tangli:

 

40 dka. líszt 20. dka. cukor 12 dka. darált dió. 16 d zsír, 1 citrom, 1 tojás és fél sűtőpor. Össze gyúrjuk ketté vágjuk és barackízzel megkenjűk; lassan  sűtjűk. Csokoládéval behuzzúk. 2 szelet csokoládét. 10 d. cukorral, 2. kanál vízzel megfözzűk és behúzuk.

 

Mágnás-diós:

30 dka. liszt 10 dka cukor. fél citrom 15 dka. zsír 1 sűtőpor, összegyúrni, nagyobb részét tepsibe tenni lekvárral megkenni és következő tőltelékkel tőltjűk. 15 dka. dió 1 vaniliás cukor 15 cukor, 2 tojás sárgája és habja őssze keverjűk. és rákenjűk a maradék tésztából rácsokat rakunk rá és sűtjűk.

 

Egyensúly-tészta:

20 liszt. 20 dka. cukor 3 tojás sárgája, 18 dka zsír, 1 sűtőpór és 2 deci tej és a tojás-habja

 

Sűtemény:

4 tojás sárgája 15 dka zsír, 20 dka. cukor, 20 deka – dió, 20 dka. liszt. 2 deci-tej 1. sűtőpor és hozzá adjuk a tojás habját.

%

 

Pozsonyi-kifli:

2 deka élesztővel kovászt keverűnk, ha megkelt, 28 dka vajat vagy 20-25 dka.  zsírt, 48 d. lísztet kevés-cukrot, kevés sót jóll össze morzsóljúk és hozzá adjuk a kovászt is össze gyúrjúk, kis apró kifliket formálunk belóle – dióval. /Kevés sütőport is teszünk 1. tojás sárgát.

 

Fűszeres-sűtemény:

56 dka cukor, 56 dka liszt, 5 egész tojás citrom-íz, fahéj, szegfűszeg. A lisstnek a felét kanalankint keverjűk bele ½ óráig keverjűk. Azután hozzá vesszűk a másik felét akkor kisodorjúk, kivagdaljúk 2 óráig hagyjúk pihenni azután megsütjűk.

 

 Csokoládés-pite:

6 tojás sárgáját 25 dka. cukrot 4 kanál dió. 3 kanál liszt, 1 kanál prézli 3 szelet csokoládé, hozzá adjuk a tojás kemény habját. Kikent tepsibe öntjűk, ha megsűlt ketté vágjuk, gyümőlcs-ízzel megkenjűk. Feketekávés vagy csokoládés krémel behúzzuk.

 

Torta töltelék:

2 tojás sárgáját 15 dka vaj-jal 2 tábla csokoládéval habosra keverni és ezzel a tortát megtőlteni. (citrom reszelt héja és leve.)

 

Fehér cukormáz!

1 tojás fehérje 14 kockacukorral kikeverni, ha forr a víz. Pohárba kikeverni villával, egy másik edénybe egy lábasba forr a víz és eszt a poharat bele tartani és villával folyton verni egész adig mig fényes tapadós nem lesz amikor jó akor rákenődik az edényre szép fényes megísmerjűk.

Torta diszitéséhez szűkséges cukor – rózsa.)

 

Kakaós-tészta:

8 dka. vajat vagy. 6 dgr. zsír 1 egész tojás 25 dka. cukor. ½ citrom ½ óráig keverjűk 25. d. liszt 4 dka kakaó és egy ½ liter tejet adunk hozzá. (1 sűtőpor a lísztbe keverve.) (Ennek a tetejére fehér-cukromáz.)

 

 

Női-szeszély:

20 dka. líszt ½ sűtőpor 2 evőkanál cukor. 6 dka olvasztott margarin, 4 tojás-sárgája és annyi tejfel, hogy a tészta száraz nelegyen megsűtjűk. Azután megkenjűk barack-ízel. A tojás habjába 6 evő knl. porcukrot őregre vágott diót teszűnk és ujra sűtjűk.

 

Kevert tészta:

20 dka. cukor. 20 dka. liszt. 1 sűtőpor 3-4 tojás elkeverve 1 pohár-tej vanilia-cukor, citrom reszelt h. dió-nagyságú-zsír. Három-vagy négy tojás kemény habja. Tetejére törött dió. Melegen kisszaggatjuk.

 

Olcsó-tészta:

¼ kiló. liszt. ¼ kiló cukor. 1 tojás, 3 deci tej. 1 sűtőpor a lísztbe keverve. 2 karika frank.

 

Diós-torta:

14 dka cukrot. 4 tojás sárgájával ½ vaniliac. habzásig keverűnk, azután 7 dka. darált. diót, 7 deka. darált mandulát (vagy ehelyett is lehet diót.) 1 evő kanál liszt vagy prézli ½ csomag sűtőpor lísztbe elkeverve, a négy tojás habja legvégűl. Kávé vagy frank 1 evő kanállal. Krémje: 7 dka finom cukor, 7 dka finom őről-dió, anyi tejszinnel keverjűk, hogy könyen kenhető legyen.

%

 

44k.jpg 45k.jpg 46k.jpg 47k.jpg

 

Kávékrém:

5 tojás sárgáját 3 evő kanál ígen erős kávéval, 5 kanál tőrőtt cukorral 2 tábla oldott gelatinnal verjűnk a tűzőn sűrűsődésig. Ha kihűlt keverjűnk ¼ líter kemény tejszínhabot hozzá s formába öntve, állítsuk jég közé.

 

Krémes:

4 jó össze marék liszt, beleöntűnk ¼ l. olvasztott-zsírt ¼ liter. tejfelt, ¼ sós-víz 1 egész tojás 2 nek sárgája, fehérjét meghagyjuk (tésztát keverni) a tésztát jó puhára meggyúrjuk, 4 felé vágjúk kinyujtjúk olvasztott-zsírral lekenjűk, eszt háromszor megismételjűk tehát háromszor kinyújtjúk lekenjűk zsírral.

 

Krémje:

12 tojás-sárgája 12 kanál cukor, habosra keverni. 8 darab vaniliás-cukor. 12 kanál líszt, 3 liter tejjel főleresszűk tűzőn fűlforraljúk, 12 tojás fehérjét habnak felverjűk, 12 kanál cukrot hozzá adunk. keményre hagyjúk és a forró krémhez hozzá adjuk, még a sparhelten ezzel is kicsit fözzűk, azután a tésztára tesszűk és kockára vágjuk. A két tésztát előre felvágjuk nagyon éles késsel szép szabályos kockákra, a másik két tésztára van rákenve a krém, ha a krémet rákentűk hídeg helyre tesszűk és még azután soká darabolsúk fel borotva éles késel.

 

Őszgerinc – behúzás:

1 kanál kakaó, 2 pupos kanál porcukr. 1 kanál-víz, jó szálasra főzzűk a sparkelten, folyton keverjűk. Megpróbáljúk a tésztán nem-e símúl, ha köt – jó.

 

Húsőrlös-tészta:

80 deka liszt, 2 egész tojás 20 deka cukor, 1 sütőp. 20 deka zsír, citrom-héja reszelve. Anyi tejel gyúrjúk, hogy jóll össze áll a tészta, egy csöpp só. Jó keményre gyúrjuk.

 

Kakaós-tészta:

2 egész tojás 25. deka cukor 15 dka. zsír 2. deci tej, vanilia-cukor, citrom-íz egy kis szodapor és anyi liszt amenyit fölvesz. A szodapor helyett megpróbálhatunk alkárit használni. A tojás fehérjéből habot verűnk.

 

Gyúrt-tészta:

40 dka. liszt 2 tojás, 2 dka. szalakáli tejbe. 10 dka zsír. 10 dka. cukor meggyúrni. Töltelékje: 1 liter tej 3 tojás sárgáját tejbe meghabarni 4 kanál lisztel 25 d. cukor, vaniliáscukor, tojás habját hozzá adjuk.

 

Mézes kalács:

2 egész tojás 20 deka cukor 25 dka. liszt, 1 késhegy szódapor 1 stanecli őrlött fahéj 5 evőkanál méz. A tojást a cukrot a fahajaat a mézet jó sokáig igen jóll kikeverjűk, aután jőn bele a liszt 25 dka.

 

Vízes-mézes:

6 tojás sárgáját kikeverni 6 kanál cukorral 10-kanál cukrot megpiritunk 2 deci vízel föleresszűk 16 kanál lisztet és a 6 tojás habját és egy késhegy szódabikarbonát. Tetejére lehet vágott diót teni és lassan sütjűk.

 

 

Bor leves:

1 liter jó asztali bort felforralúnk, beletéve 1í citrom levát, kevés darabos fahéjat 1-2 szegfűszeget és 1 citrom darabokra szelt héját. 8 tojás-sárgáját habosra keverjűk 8 pupozott kanál evő kanál cukorral a forró bort vígyázva folytonos keverés közt lassan rászürjűk. Ujra a tűzre teszűk és habverővel addíg verjűk, míg jóll megsürüsődik. Átszűrve tálaljúk.

 

Spenót diétás betegnek:

Akinek semmi zsírosat, semmi vajasat nem szabad enni. A spenótót jóll megmossuk megabáljúk azután jó apróra őssze vagdaljuk és még vele megvagdaljuk, már a jóval előb megásztatott zsőmlét. Lábasba tesszűk, húslével vagy csontlével feletesztjűk 1 v. 2 kanál tejet is teszűnk hozá ezután jóll össze forraljuk, átpaszirozzuk és ujra egy kis tejet forralunk hozája.

 

Ribizke-szosz diétásnak:

Ribizke kocsonyából 1 vagy 2 evő kanálal veszűnk, eszt össze forraljuk, hús lével egy kevés sóval azután tejben grízes lisztet jóll elhabarúnk és ezzel is jóll össze forraljúk csak vigyázni kell sürű nelegyen, jó higas legyen. A színe pedig kissé rózsaszines.

44 komment

Címkék: Spenót Krémes Hamis krémes Mágnás Pozsonyi kifli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr555033158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.02. 09:34:03

Jó reggelt! Egy kis szíverősítő akadna?
Itt vigasztalanul esik az eső, én meg sütöm a posztot feszt.

süllőcske 2013.02.02. 09:58:55

Reggelt. Itt is esik, egy meleg bort kérek. A csukázásról is lemondtam, annyira beállt a zuhé.
Mindegy, délután jönnek a magántanítványok, estére kitalálok valami finomat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.02. 10:27:43

@süllőcske: Pirított piktorpalánta római módra, murénába töltve. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 10:43:30

nálunk nyúlhalál volt ma.
feléből zöldborsós raguleves lesz, a húsosabb részéből cserépedényben sült, szalonnás, nagyon fűszeres sülthús petrezselmyes krumplival meg tejfölös uborka salátával.
és még sütire is lett időm.

az eső miatt meg kénytelen leszek a kecskéket a pajtában körmözni, pedig úgy terveztem, hogy ma végre kimehetnek, mert elolvadt a hó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 11:19:13

@Waka: Posztsütés jó dolog :)
@süllőcske: forralt bort kaptok jófajta Varga féle Óvörösből!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 11:20:08

@Waka: Miért nem piranhába töltitek? Akkor még elő is emésztené az a hal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 11:22:01

@Babette_: Itt is zuhog :(
A mai menüd jó - és tényleg nem túl időigényes (hacsak nem hájas sütit sütsz :) )

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 12:06:42

@Andrass9: dehogynem időigényes, fél nyolc óta csinálom, életemben először mindjárt kész, avgyis majdnem délre. ez még sosem sikerült:)

néger szeletet csináltam, nem nagy kunszt, de utálom a habot a tűzhelyen verdesni.

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:12:28

@Babette_: ügyes vagy! hirtelen nem tudom mi a néger szelet.
Én ezért szeretek hajnalban főzni, mert nekem gyorsabb, ha délelőtt kezdek bárminek azzal pöcskölök...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 12:14:44

@Pinka-Panka: hát ilyen csokis tészta, a tetején meg az a főtt tojáshab,
én csokit reszelek rá, de ajámlják a csokimázat is. az már nekem sok lenne csokiból, amúgy is csak a világos színű sütiket szeretem

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:19:27

@Babette_: most már tudom. na én se nagyon vagyok oda ezért a gőz feletti tojáshabért. Van egy olyan almás lepényem, amire félkész állapotban kell lekvárt majd egy ilyen habot rányomni a tetejére és szárítani a sütőben - nem mondom nagyon finom, de az mire elkészül...

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:20:18

zellerkrém leves és ilyen nem tudom milyen tésztát főztem. Mert ennek neve nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 12:20:27

@Babette_: Most hogy jobban belenéztem, ez 5 étel elkészítése: leves, hús, krumpli, ubsal és sütemény.
Nem beszélve a nyúl nyúzásáról, feldarabolásáról. Visszavonom az állításomat és gratula, hogy időre elkészültél!
Amúgy én is jobban szeretem a világos sütiket, ha már muszáj sütit enni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 12:22:02

@Pinka-Panka: A "nem tudom milyen" tészta a legjobb - azt nem lehet elrontani. Kérdés, hogy meg lehet-e enni?
:)

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:24:18

@Andrass9: meg-e?:) azt hittem holnap nem konyházok, de amint látom fogok! Vagy jön a pizzafutár:)

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:28:30

Nekem úgy tetszik Ilus nénitől, hogy ismétel, meg az is, hogy "a tészta tetejét ezzel e krémmel behúzzuk"...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 12:31:03

@Pinka-Panka: Nagyon tetszett neki ez a behúzás dolog :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 12:34:55

@Pinka-Panka: na meg az almás sütiket se kedvelem, kivéve nagymamám mesealmását.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.02. 12:35:08

@Andrass9: Rómában anno, - valami különös perverzitásból kifolyólag - imádták az engedetlen rabszolgákat murénákkal felzabáltatni. Ez jót tett a halhústermelésnek, és a humán ügyintézést is megoldotta.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 12:36:17

@Andrass9: nyúzni nem én nyúzom, az uram intézi. tőlem életben maradnának az állatok:)

tegnap vittem a kést megéleztetni, mondom a bácsinak, de éles legyen ám, ne fájjon annyira a nyúlnak.
eltelt egy kis idő, mire kinyögte, de hát azt leütik előtte, nem...?

Pinka-Panka 2013.02.02. 12:44:38

Na, én elmondom, hogy az urammal való összeköltözésünk hajnalán, tartottunk nyulakat - egyszer azt mondta, hogy menjek neki kicsit segíteni, mire hátra értem, pont akkor kapta le a bundáját a nyúlnak - én azóta nem eszem meg. megfőzöm, állítólag csoda finom - én kihagyom.

Fenchurch68 2013.02.02. 13:14:18

Köszönöm! Husörlős tészta! Ez a darálós keksz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 13:33:56

@Pinka-Panka: én se. első alkalom, vágjunk tyúkot, hatot. ő levágja, leforrázza, én megkopasztom.
és akkor nekem beugrott az a szag, gyerekkoromból, a forró toll szaga, és bár nem tudok hányni, de akkor majdnem sikerült.
és ez azóta így van. bejön a csupasz állat a konyhába, én hideg víz alá teszem, majd mikor már kihűlt, akkor tudom szétszedni, megmosni.

de nincs ezzel baj. az emberem bármi állatot lerendez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 13:39:23

@Babette_: Ea az alapvető oka, amiért nem tartok kisállatot (pedig az új törvény szerint tarthatnék itt Pesten is). Gyerekként nem nagyon zavart. Már attól sem vagyok boldog, amikor a kutya megázik és gőzölög - pedig tiszta állat, nem hentereg más kutyák ürülékében. Mégis ollan szaga tud lenni ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 13:41:17

@Andrass9: a kutyaszag más. az élő állat szaga (bár a disznót nem bírom).
a halottszaggal van gondom.

ja azt az előbb kihagytam, hogy a baromfigyár a szomszédunkban volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.02. 13:47:34

@Pinka-Panka: Mit nem eszel meg? Az uradat, vagy a nyúl bundáját? :D

Pinka-Panka 2013.02.02. 16:45:38

@Babette_: ez az, a tollszag, az van az én emlékeiben is, no a disznó se kutya...megértem, ha disznóvágáskor nyelni kell a pálinkából előtte.
Én is megcsinálom, elég sok disznóvágáson voltam, mindent megcsinálok, csak enni nem tudok...katlan húsok, meg abálólé...de a pecsenye már lemegy, nem tudom, de ezt hívják Laci pecsenyének?

1kutya 2013.02.02. 17:53:02

én meg kifejezetten szeretem disznóöléskor a "perzselés" szagát! a tikforrázásét viszont én is utálom. inkább elvágom a nyakát és felbontom, de le nem tollaznám, ha ütnének se...

Pinka-Panka 2013.02.02. 18:45:39

@1kutya: a perzselésnek nincs rossza szaga, csak amikor ketté hasítják:) mondjuk csak ilyen finnyás gyomrúnak, mint nekem, bár pálinka után mindegy

Pinka-Panka 2013.02.02. 19:17:04

Lehet, hogy a mai esőnek még hálát adunk, hogy a medve koma nem bújt vissza a barlangjába? - ezzel jelezvén, hogy a várva várt tavasz nagyon közeleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 19:59:44

@Pinka-Panka: mindenfelől azt állítják, hogy hamar tavaszunk lesz!

Pinka-Panka 2013.02.02. 20:04:08

@Andrass9: :) úgy legyen és sokáig tartson:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 20:11:33

@Pinka-Panka: Nem vagyok benne biztos, hogy jó. A tetvekenek meg kéne fagyniuk - szintúgy az atkáknak. Itt nálunk volt hozzá elég hideg, de másutt is volt?
Nomeg akkor el kéne vetni a fümagot és lusta is vagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 20:12:26

@Pinka-Panka: Talán reggel elduggatok egy adag fokhagymát ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 20:22:43

persze, megint minden kivirágzik, aztán májusban meg lefagy, és ismét nem lesz egy szem szilvánk meg meggyünk se:(((

Pinka-Panka 2013.02.02. 20:39:51

@Babette_: ez ne legyen, csak az időben érkező, szép hosszú tavaszra vágyom - a másik is lehet, hogy sokáig dühöng a tél, s hirtelen jön a tavasz, majdhogy a forrósággal és ami kibújik, az meg leég. erre is volt példa bőven.:(

Pinka-Panka 2013.02.02. 20:42:07

nem kesergek előre, a természet kompenzál amúgy mindig amiből nincs, másból annál több - megfigyeltem, amiből egy évben nincs a következő évben rogyásig raktuk az üvegekbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 20:58:23

Nagyon nehéz volt megszokni az USA-ban, hogy nincs tavasz! Tényleg nem volt! NewEngflandban egyszerűen nincs tavasz. A télből hirtelen nyár lesz egy hét alatt.
Itthon ugyan reszketek, hogy a tavasz jó legyen és ne fagyjon le a virág, de legalább VAN tavaszunk :)
Én például ennek örülök (és persze cidrizek a fagytól)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 21:52:27

@Pinka-Panka: Elfelejtettem, hogy a hóvirág már teljes pompájában virágzik!

Pinka-Panka 2013.02.03. 08:25:14

@Andrass9: tudom mifelénk is:) - de van ahol már jelezték korábban is, hogy virágban látták.