Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Francia hagymaleves amerikai módra

2013.01.17. 07:00 Andrass9

Ezzel az étellel az USA-ban ismertem meg, és ott estünk mindhalálig tartó szerelembe.

A hagymalevesnek millió reinkarnációja létezik, de nekem továbbra is az első a kedvenc, amit Amerikában ettem. Hamar megtanultam a főzését, és azóta is gyakran készül. Feleségem persze inkább franciásra veszi a témát, dehát ez is olyan, ami nagyon sokféle módon készíthető.

Most ezt az amerikai módszert írom le, ami a leggyorsabb (szerintem).

Alap összetevők (most csak 2 személyre):

  • Sok vöröshagyma
  • 2-3 dkg vaj
  • 2 ek marhahúsleves sürítmény (Beef base) - 3 húsleveskockával úgy-ahogy helyettesíthető
  • Sajt, pirítós kenyér a tálaláshoz

10.jpg

Ne tévesszen meg a kép jobboldalán látható japán felirat! Ezt a fogorvosunktól kaptam, aki azt hitte Miszo leves paszta, de kóstolás után kiderült, hogy húsleves kivonat. Persze a japánuil tudóknak ez egyszerűbb lenne :)

Mint látható, elég minimalista az összetevők listája, mégis remek élményben lesz részünk. Ez olyan, mint a rántott leves: gyors, sós és jóízű!

A hagymákat meghámoztam, feleztem és 5-6 mm vastag félkarikákra vágtam - vagy ahogy sikerült. Lényeg, hogy ne vékonyra vágjuk. Egy kis fazékba tettem valamennyi vajat (mondjuk 5 mm-es szeletet hosszában egy vajból), felforrósítottam és beledobtam a szeletelt hagymát.

11.jpg 12.jpg

Ezt nagy lángon pirítottam (nem dinszteltem!), míg kis színe nem lett, de nem szabad puhára engedni. Amikor szimpatikus picit átlátszó hagymákat láttam, hozzákevertem egy bő evőkanál "Beef Base"-t, vagyis a húsleves kivonatot.

13.jpg 14.jpg

Felöntöttem 7 deci vízzel, alaposan elkevertem és kóstoltam, elég sós-e. A 3 leveskockával biztosan elég sós lesz, talán 2 is elég lenne.

15.jpg 16.jpg

A víz felforrásáig volt még idő, hát szeleteltem sajtot vékonyan, meg beraktam a pirítóba két szelet kenyeret. Csak addig vártam a forrással, amig letisztult a lé, de a hagyma még kopogós. Ekkor egy keskeny nyakú tányérba szedtem, belement a 2 kis pirítós, tetejére a sajtszelet. Van persze hagymaleves tányérkám, de nem akartam felvágni ...

17.jpg 18.jpg

Betoltam a sütőbe a tetejére, bekapcsoltam a grillt és megpirítottam a sajtot. Féluton még reszeltem is rá további sajtokat. Fejlettebb háztartásokban akad valami cipószerűség, vagy netán sütnek is erre az alkalomra. Akkor nem kell pirítós, és a kivájt cipóba grillezzük sok sajttal.

19.jpg

Még kapott 2 percet, hogy piruljon a sajt, és kész (kevesebb, mint 30 perc alatt). Szervírozáskor lehet még sajtot reszelni rá.

20.jpg

52 komment

Címkék: hagyma sajt vaj húsleves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr615006547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2013.01.17. 11:22:18

Igazi gyors téli leves, egy kiadós hóemberépítés után tökéletes! És az a rengeteg sajt... Anyukám nagy hagymaleves-művész, de ő a pempős változatot főzi. Ezt már ma kipróbálnám, ha nem lenne itthon bableves, bartereztünk anyóssal. Én főztem annyit, hogy nekik is jusson, ő meg most gyúrja a szilvás gombóchoz a tésztát.

medvedr 2013.01.17. 11:23:34

Anyukám hasonlóan főzte, (húsleves kockával 2 db) a hagymához tett egészen kevés cukrot és pici konyakot. Lánchíd mi más lett volna, Ararát édes volt e célra. Ez volt a választék a Trois Tours vagy mi abánat meg nagyon rossz volt, apám elmondása szerint. Aztán a levesbe is ment konyak és a zsemlekenyér nevű förmedvényből gyártott vastagon sajtozott pirítós és sajtkocka is ment a levesbe plussz sok bors.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 11:28:59

@Kató néni: Én meg most sütöm az utolsó tepsi hájast. Legalább ötszörösére felment!!

Mondjuk a bablevessel én is elcserélném a hagymalevest :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 11:31:46

@medvedr: Az este kaptam egy telefont a fiamtól: Apu! Hogy kell a hagymalevest főzni?
Mivel azonnal kellett a válasz, nem mondhattam, hogy nézd meg a blogon.
Mind a három gyerek deklarálta, hogy Apu a szakácskönyv, minek nézegessük a blogját ...
Talán majd ők is a te mondatodat mondják, ha annyi idősek lesznek?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 12:30:41

egyzser kaptam hagymalevesre receptet, így szólt:
sok vöröshagymát megfőzünk vegetás vízben, majd belenyomunk egy campingsajtot, végül pirítóskenyérre öntve tálaljuk.
asszem, egyszer próbáltam ki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 12:31:40

@Andrass9:
az igazi télre való tekintettel kolbászos gombóclevest főzök, meg kecskecombot krumplipürével.

medvedr 2013.01.17. 12:38:39

@Babette_: Az nem lehet, hogy ki akart szúrni veled, aki a receptet adta, esetleg ugratott? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 12:39:34

@medvedr: nemtom, régen volt.

OFF
doki, tyúk lábatkára tényleg ráfújhatom a chemotoxot ?

medvedr 2013.01.17. 12:41:14

@Andrass9: Hát nem tudom, majd meglátják. Az se lenne rossz ha azt is mondogatnák senki sem tudott olyan . kobe steaket mint apa...:)

medvedr 2013.01.17. 12:43:15

@Babette_: Akár. Azonban az elég kevés hatóanyagot tartalmaz. Jobban jársz ha veszel egy ampullás Neostomosant a patikában és abból csinász oldatot h. utas szerint vagy 2-3% oldatbsn és azzal lespricceled egy virágspricniből.

süllőcske 2013.01.17. 12:43:51

@Babette_: Levesedet kipróbáltam, nagyon jó, szeretem.

Topy 2013.01.17. 12:53:50

@medvedr: @Babette_: spicnivel? én úgy megnézném, ahogy Babette egyenként mosogatja a lábacskáikat! :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 13:32:17

@medvedr: köszönöm, szuper, az van is itthon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 13:34:48

@Topy: hát csezmeg, de tényleg:)
elkapom a párát és úgy. múltkor egyenként mártogattam a lábakat étolajba (ezt ajánlották), de szart se használt.
tudod, ez egy fájdalmas dolog nekik, az atka befurakszik a lábpikkelyek alá, és viszket meg fáj. szegény gyönyörű hatalmas australorp kakasom ott kínlódik.
úgyhogy spricnizni fogok.

Topy 2013.01.17. 13:45:50

@Babette_: hogy beletrafáltam! :)
fekete vagy fehér a kakas?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 14:54:54

@Babette_: A Chemotox tényleg nem sokat ér, ha atkájuk van. Arra más szer kell. Legalábbis a növényeknél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 14:55:33

@Babette_: Nem a Vaczak2 hívott ezzel a recepttel? Az ő mániája ez a tubusos sajt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 14:57:01

@Babette_: Az a gombóclevesed nagyon jól hangzik a posztod alapján, jó étvágyat hozzá. Egyszer meg meg kéne próbálnom kecskehús enbni - nem emlékszem, valaha ettem volna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 15:45:28

@Topy: az australorp fekete.

@Andrass9: tavasszal valószínűleg lesz kecskehús, kiszelektálom a gidákat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 15:46:04

@Andrass9: ez más, mint a növényeknél, de ez doki jobban tudja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 15:52:26

@Babette_: Dokiban biztos voltam!
Én csak a növényeket ismerem.

Kecskehús ügyben a legnagyobb akadály a feleségem, aki garantáltan nem eszik belőle. magamnak meg nagyon ritkán főzök.

Pinka-Panka 2013.01.17. 16:08:45

Sziasztok!

Mi olyan finnyásak vagyunk, hogy turmixolni kell, tudom az már más.
sajtos pirítós az meg mindenhez:)

Hústalan nap, tarhonya leves és derelye, vagy barátfüle, krumplis tésztából szilvalekvárral. Most csináltam először, eddig a szeretteim főzték, jól sikerült. Szerintem jó a krumpli. Ezt biztos fogok még venni, mert nem mindegy.

Pinka-Panka 2013.01.17. 16:11:48

Úgy nézem a Hajdú Laci, olyan ritkán jár felénk, mint a fehér holló.
benézhetne már egy italra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 17:06:31

@Pinka-Panka: Jónapot!
A blog receptje szerint készítetted? (Hamár posztoltam a közelmúltban :)
A jó krumpli aranyat ér. Erre a célra én sárgahéjút (Desire - talán?) veszek, amit sütnivalónak árulnak, így remek pürét lehet főzni belőle !!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 17:07:21

@Pinka-Panka: Szerintem megijedt a hagymalevestől :)
Elő fog ő kerülni, rossz pénz nem vész el!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 17:43:07

Megsült a hájas, elkészült a poszt is belőle. Feleségem igencsak belakott belőle ebéd után :)

Fenchurch68 2013.01.17. 18:18:54

@Babette_: a tavalyelőtt karácsonyra édes gyermekeimtől kapott kélgyónak is bevált ez a szer atka ellen, pikkely-pikkely :)
A mi háziorvosunk sem humán... Persze ha egy vakbélműtétre kerülne sor, kínos lenne egy állatorvossal beállítani. Bár lehet, hogy inkább bevállalnék egy műtétet hátul a nyárikonyhában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.17. 18:27:25

Szép estét!
Szkennelek ezerrel.
A hagymaleves valahogy kimaradt ez életemből. Mármint főzésileg, mert a csumiban adnak ilyen néven levest, de érzem, hogy nem az igazi.

Topy 2013.01.17. 18:43:32

@Babette_: a fekete az nagyon kakas, az az igazi! :)

a fehér nem áll jól neki: www.australorps.com/4.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 18:56:00

@Topy: Szerintem abból a fehérből elsőosztályú kakaspörkölt lenne. 4 kiló, nem egy rossz méret :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 18:58:12

@Waka: Most melyik nem az igazi?
Meg fogom próbálni valamelyik OCR-t, hátha meg tudom tanítani Ilus néni kézírására.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.17. 19:08:59

@Andrass9: Amit a menzán főznek - a szakácsokat, illetve a hozzáállásukat ismerve - nem az az autentikus. Ehető - persze - de érzem, hogy nem az a tuti. Majd én is rittyentek egyet, szintetizálom a fellelhető recepteket, és eldöntöm, mi ízlik.
Talán Ilus néni tanítójához kellene beíratni az OCR-t. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.17. 19:22:11

@Waka: Neked sajna a marhahúskocka nem biztos, hogy engedélyezett. Anélkül viszont nem olyan - bár lehet, hogy finom.

Ilus néni nagyon szép szabályos betűkkel ír - elképzelhető, hogy egy jó OCR megtanulja. Megérné, mert kézzel begépelni eltartana egy darabig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.17. 19:33:49

@Andrass9: A kocka tiltólistás.
Egy próbát megér az OCR.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.17. 19:48:46

@Pinka-Panka: Isten áldàsa veletek! Kaja ügyben vannak nekünk lezáratatlan ügyeink, nem italban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 20:18:49

@Topy: fehérből plymouthom van, az rettenetes attraktív.

Pinka-Panka 2013.01.17. 20:24:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): látom nem felejtetted el, de örülök, hogy bekiabáltál:)

Pinka-Panka 2013.01.17. 20:30:57

@Waka: itt az osso bucco posztnál üzletet kötöttünk, hogy én állom a borjúlábat neki, Ő meg valami rántott húsra hív meg. Nem felejt:)

Topy 2013.01.17. 21:27:26

@Babette_: gyűjtöd őket? :) orpington? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 21:35:08

@Topy: az túl kényes.
nem gyűjtöm, kipróbáltuk, melyik fajták maradnak meg nálunk. ezek maradtak meg a vegyesek meg a gyöngytyúkok.
az orpington család tavaly olyan volt, hogy a vizes talajra nem tette a lábát.
mit kezdenének a mostani félméteres hóval...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.18. 08:49:30

@Waka: Hívogatjuk meg egymást virtuálisan kajára, piára. Jó lenne egyszer a tettek mezejére lépni, mert ahogy Fábry mondá, fejbenbaszásban már jók vagyunk:-)
(Vietnami balzsam című szösszenet)

Topy 2013.01.18. 09:15:27

@Babette_: gumicsimát nekik! :)
klasszik kopasznyakú is van?
bocs, hogy ennyit gyaktatlak, de mindig megcsodálom, hogy ezek az "egyszerű" háziszárnyasok milyen szépek tudnak lenni...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.18. 09:50:27

@Topy: volt egy, de a búbosokkal egyetemben megdöglött. ez egy ilyen év volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.20. 16:43:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): Részemről nincs akadálya, de jó időben kell kell tervezni, hogy szabaddá tudjam tenni magam.

Llychllyn 2013.01.23. 00:51:08

@medvedr: Nohát, azt hittem, hogy a spricni nem is egy létező szó, és csak mi használjuk:) Ebben nem lenne semmi meglepő, van pár olyan szó, amit én éveken át teljesen legitimnek hittem, aztán kiderült, hogy édesanyám találta ki.

Ez a sajtos utánpirítás meg a húsleves-ügy jól hangzik, ilyen kivonatot szereznem kéne valahonnan - ez is olyan baromi sós, mint a kocka?

Mi egyébként dinsztelni szoktuk a hagymát, a levesbe meg fehérborsot és fehérbort teszünk egy-két csepp citrommal, úgy is finom. A pirítós és a sajt persze nem maradhat ki itt sem:)

A következő levesem (a leveseket rendre elcseszem, most kezd javulni a helyzet) valószínűleg ez lesz, aztán egy frankfurti, végül meg egy fokhagymakrémleves... Tél van, na.:)

Plusz mindegyiknél alacsony az anyagköltség, ha elrontom, legalább emiatt nem verem a fejem a falba.
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.23. 09:07:44

@Llychllyn: Ez a húskivonat nagyon sós, nem is szoktam a levest sózni, ha használom. Másra még nem is használtuk, csak a hagymaleveshez. A japán változat viszont kevésbé sós, mint az amerikai. Mindkettő egy nagyon besűrített marha vagy borjú alaplé, amiben sok pirított csont is van.
Nálunk azért megy a "csak kicsit lepirítás", mert ropogósan szeretjük benne a hagymát.

Llychllyn 2013.01.24. 00:03:25

@Andrass9: Köszi, próbálok majd beszerezni belőle, alaplé-helyettesítésre jónak tűnik, csak akkor tényleg ésszel kell bánni a sóval. Bár eleve úgy szoktam, mert a só hiányán könnyen lehet segíteni:)

Nem rossz a ropogós hagyma, ahány ház, annyi szokás, ugye - de ki fogom próbálni így is, kóstolás nélkül nem mondanám, hogy ezt a fajtát nem enném meg. Amúgy se mondanám :) Ha vajon indítod a hagymát, az még jó lehet, bár ügyelni kell rá, hogy le ne égjen (az olajos trükk ellenére is - én legutóbb csúnyán odaégettem a cuccot, mert közben valami mással vacakoltam pár percig).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.24. 08:51:46

@Llychllyn: A fiam kérdezte a napokban, hogy meddig pirítsa a hagymát, amire az volt a válaszom, addig pirítsd, míg a vaj rábarnul a fazék aljára :)