Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Karalábélevélben sült zsályás borjúkaraj

2013.01.16. 07:00 Andrass9

Körítésnek hercegnő burgonya, pikáns párolt körte és saláta saját öntettel. A napokban kértem a segítségeteket, hogyan készítsem el a borjúkarajt. Íme a kommentek desztillált eredménye:

A recept és a poszt is nagyon hosszú lett. Szerintem illetlenség lett volna eme gyönyörű vacsorát szétszabdalni részeire. Ugyanez vonatkozik a hús kicsontozott felhasználására is :)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 1 borjúkaraj 3 csonttal (kb 85 dkg)

20.jpg

A páclé:

  • 10 dkg só, 1,5 liter víz
  • 1 kk koriander
  • 1 kk feketebors
  • 1 kis hagyma
  • 1 fokhagyma
  • 1 babér
  • 1 paprikacsuma

21.jpg

A sült:

  • 4 nagy karalábé levél (mert az még mindig szép a kertben!)
  • 1 csokor zsálya a kertből
  • 1 kis csokor kakukkfű szintén a kertből
  • 1 kis hagyma
  • 2 dl csirkealaplé (mert az volt, de tetszőleges alaplé vagy síma víz is megfelel)

24.jpg

A hercegnő burgonya:

  • 80 dkg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 szerecsendió frissen reszelve
  • 1/2 gerezd fokhagyma

A körte:

  • 1 körte (az én körtém túlérett, kettőből tudtam csak kihozni az adagot)
  • 1 pici fahéj
  • 2 szekfűszeg
  • 1 kk cukor
  • 1 kk citromlé
  • kicsi reszelt gyömbér
  • kicsi reszelt citromhéj
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk bazsalikom

37.jpg

A saláta:

  • 1 fej fejessaláta
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 keménytojás
  • 1/2 sonkahagyma
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek oliva
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek fehérbor
  • 1 kk cukor
  • só, bors

35.jpg

Elkészítése.

A húst már eleve összekötözve kaptam, így arra nem kellett időt fordítani, ami amúgy volt, mint a pelyva, mert szerdán vettem a húst és vasárnap ettük csak meg. A páclénél felsorolt füszereket mind egy akkora jénaiba tettem, amibe éppen belefért a hús. Felforraltam, majd lehűtöttem és belehelyeztem a bordát. Ebben a lében ázott kb -2C fokon csütörtöktől vasárnapig.

22.jpg

A húst kivettem a pácléből, szárazra törölgettem, megszórtam őrölt borssal, majd szobahőmérsékletre hagytam felmelegedni.


23.jpg

Amíg a hús melegedett nekiláttam a salátaöntet elkészítésének. Apróra vágtam a tojás fehérjét és a sonkahagymát. Egy keverőtálba locsoltam az ecetet, tettem bele cukrot és a szétnyomott fél fokhagymát. Daráltam bele borsot meg kapott sót is. Alaposan összekevertem, amig a cukor el nem olvadt. Ekkor ment bele az olivaolaj és a keménytojás sárgája. Botmixerrel teljesen simára kevertem. Ez utóbbi fázist elfelejtettem fotózni, de meg lehet kérdezni a feleségemet - tanusítani fogja!

49.jpg

Mivel a sütőm nem alkalmas a hús pirítására, egy nagy öntöttvas serpenyőbe tettem 3 ek vajat és ugyanannyi olivát. Közel füstölésig forrósítottam, majd a húst szépen körbepirítottam benne.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

A megpirult hús kötelékei alá bedugdostam a zsályaleveleket meg 2 ágacska kakukkfüvet. Felszeltem a hagymát, amit a karalábélevélre terítettem. Erre tettem a húst, további karalábélevelekkel körbebugyoláltam és kicsit megkötöztem.

29.jpg 30.jpg

Betettem a jénai edénybe és meglocsoltam a 2 dl-nyi csirkealaplével, amit nemrég főztem. Befedtem a tetejével és 140 fokos sütőbe dugtam 3 órára. Rá se néztem, csak feleségem reklamált, hogy penetráns káposztaszag van ...

31.jpg

A serpenyőben maradt zsíradékba beleszórtam a maradék zsályát és roppanósra pirítottam. Miután kiszedtem a megsült zsályaleveleket, felöntöttem egy kanálnyi fehérborral és egy bő deci vízzel. Alaposan felfőztem, majd hozzáadtam két kávéskanálnyi kéksajtkrémet. Jól elkevertem, és szószos tálkába öntöttem.

32.jpg 33.jpg

Feltettem a meghámozott, felkockázott krumplit annyi sós vizbe főni, ami ellepte. Ízesítésnek belenyomtam a maradék fokhagymát és hagytam puhára főni. Amikor elkészült (kb 1 órát hagytam csendben forrni), leszűrtem a levét egy üvegbe - kó lesz az még egy tejes krumplilevesnek - és egy kicsit nagyobb edénybe tettem, hogy kényelmesen tudjam megtörni. Beledolgoztam mind a 10 deka vajat (csak a feleségem meg ne tudja).

34.jpg 36.jpg

Meghámoztam a körtéket és kivagdostam belőle a keményebb részeit. Sajnos nekem már túlérett a körtém, lehet, hogy a maradékból körtepálinka lesz. Egy lapos lábaskába beleszórtam a cukrot, kicsit megkaramellizáltam, majd rászórtam a körtedarabkákat. Belekevertem a szekfüszeget és a fahéjat is, majd megszórtam a bazsalikommal. Félidőben eszembe jutott a citromhéj és a leve is, hát azt is hozzáadtam. Addig pároltam, míg majd az összes leve elpárolgott.

38.jpg 39.jpg

Éppen elkészült a hús is, legalábbis eltelt 3 óra, mióta a sütőben csücsül. Lebontottam róla a karalábé leveleket, amik szép páncélt képezve sültek a hús köré.

40.jpg

Tapadásmentes alufóliát terítettem egy nagy tepsibe. Erre a krumpliból halmocskákat raktam villával kicifrázva, frissen reszelt szerecsendióval megsózva. Hagytam helyet a húsnak is, amit most fel is töltöttem és bekapcsoltam a grillt, amivel szép pirosra sütöttem mindent.

41.jpg 44.jpg

Már csak a tálalás volt hátra. Mivel a húsnak anúgy sem árt egy kis pihenő, azt kiraktam a szósszal együtt a tányérjára, persze a felszabadítottam a gúzsból - az nem mutatna jól az asztalon :)

42.jpg

Kiraktam a salátát, paradicsomot, tojást és hagymát a tányérokra, meglocsoltam a salátaöntettel. A nagy lapostányérra pedig elhelyeztem 2-2 krumplihalmot, egy kis körtekupacot, és kibontottam egy 2000-es Egri Cuvee-t.

45.jpg

Amikor asztalhoz ültünk, felszeleteltem a karajt, és ki-ki kapott egy szép csontos szeletet.

46.jpg

Ez a maradék, ami a mai ebédem lesz:

48.jpg

Utóhang:

  • A bor már megdeglett (leszállt a fenekére a veres része), ki kellett öntenem és egy Szekszárdi Bikavért nyitnom.
  • A feleségem a körtét azonnal félretolta, hogy saláta és gyümölcs együtt neki nem ...
  • Később a krumplit is áttette egy másik tányérra, mert szerinte a húsra locsolt szósz eláztatja ...

Mindent összevéve:

  • Nagyon harmonikus volt a hús szinte észrevehetetlen fűszerezése. A zsálya remekül beleolvadt a borjúhúsba és olyan szaftos volt, hogy 10 ujjunkat nyaltuk meg utána.
  • A hercegnőburgonya is remek lett, bár elviselt volna egy deci tejszínt könnyítésnek.
  • A saláta jégsalátából ízesebb lett volna, dehát ez volt itthon.

Köszönöm az összes tanácsot - remélem nektek is tetszik a közös gondolkodás eredménye!

28 komment

Címkék: zsálya hercegnő borju

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr285017566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.16. 07:07:31

Körtepálinkás jóreggelt! Ez csucsu.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.16. 08:24:55

fincsa.

ja, én se szeretem, ha az ételek összemaszatolják egymást, vagy eláztatják egymást.

Vaczak2 2013.01.16. 09:04:15

Aztabetyárhétszentségit. Ez gyomron talált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 09:38:03

@Babette_: Jó reggelt!
Titeket nőket lassan szívesebben öltöztetném, mint etetném - annyira finnyásak vagytok :)
A gravyt a krumplipürébe készített mélyedésbe szokták tenni a nagy pocsolyán túl.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.16. 10:02:21

@Andrass9: én nem vagyok "titeket nőket".
kikérem magamnak.

Fenchurch68 2013.01.16. 10:20:31

Szép is volt, nyilván jó is volt. Én biztos a karalábéleveleket nyúltam (éééérted, nyúl-tam) volna le, minden rakott kaja alá vagy kel, vagy sima káposztaleveleket szoktam rakni, ami szépen odasül, és csak az enyém :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 10:24:02

@Kató néni: Legalább a jó husika megmarad nekem:)

süllőcske 2013.01.16. 11:23:47

@Andrass9: Andris, nagy hibát követtél el!
Elfelejtettél meghívni erre a csucsura.
Az ilyen sütési módokat nagyon szeretem, halaknál is.
Amikor az ötletekről volt szó, és én nyomorult lelkiállapotban voltam, még délelőtt a fűszeres sókérget bátorkodtam volna ajánlani. Kiváló eredményességet lehet még elérni agyagban sütéssel, de erről majd egy halas posztban beszámolok.
Bocs , hogy utólag írom, nem is illene, miután ilyen szépen megoldottad a "feladatod".

Isley 2013.01.16. 13:56:50

Sziasztok! gratulálok gondolom pont olyan finom, mint amilyen jól néz ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 14:54:57

@süllőcske: Láttad a mennyiséget - erre még a gyerekeimet se hívtuk meg, bár feleségem próbálta.
A káposzta/karaláb Waka ötlete volt, és tetszett. A lassú sütés meg Hajdu Lacitól van.
Rengeteg marhát készítek így lassan párolva (rendes ameriaki roast beef az egyik specialitásom), de a levélburkolás az új. Kicsit féltem, hogy elveszti a borjú az ízét, ha ennyit párolom. Azt nem tudom, hogy milyen íze kell a borjúnak lennie, de hogy ez a hús csodás volt, az biztos :)
Az, hogy alig volt rajta fűszer, azt is a számomra ritka hús saját ízélnek élvezete diktálta.

süllőcske 2013.01.16. 16:18:36

Vicceltem, kifejezve áhítozásom egy szemmel láthatóan jól eltalált ételre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 16:24:38

@süllőcske: Semmi gond - kifelejtettem a mosolyt a mondat végéről!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.16. 18:19:38

Szép napot! Tea van?
@Andrass9: Akkor, végül mégsem az asszonyt bugyoláltad a levélbe? :)

Pinka-Panka 2013.01.16. 18:59:19

Sziasztok!

Nagyon jól sikerült András! Gratulálok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 19:04:55

@Pinka-Panka: Jóestét! Köszi - finom volt igencsak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 19:05:21

Megyek, hajtogatom az utolsót a hájason ...

Pinka-Panka 2013.01.16. 19:14:31

@Andrass9: el tudom képzelni, csatlakoznék Sűllöcske barátunkhoz, hogy én is falatoznék belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 19:47:57

@Waka: Még csak 9, de holnap délelőtt befejezem a számolást :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.16. 20:16:47

@Andrass9:
Egy pogácsa receptben olvastam, hogy a kinyújtott tésztát fel kell sodorni mint a rétest, a két szélét középre behajtani, kinyújtani, és lehet szaggatni a pogácsát, a képen szép levelesnek látszott.

süllőcske 2013.01.16. 20:36:42

@látjátok feleim szümtükkel: Anahita szakasztott így csinálta, néztem a minap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 21:10:39

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem árt kicsi zsiradékot kenni rá, akkor levelesebb lesz, de valóban - gyor pogácsánál megy ez a metódus. Azért a levelek nem lesznek rétestészta vastagságúak :)

medvedr 2013.01.16. 22:33:03

Hú ez nagyon betalált, gratulálok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 22:42:13

@medvedr: Köszönet a blog közönségének nevében :)
süti beállítások módosítása