Buli volt a feleségem munkahelyén és maradt sok-sok mindenféle. Többek között 16 félig száraz kifli mákos, szezámmagos, korpás vegyesen. Ezt hazahozta, hogy jó lesz a kutyának a kajájába.
Na nem addig van az! Ebből mákosguba lesz a karácsonyi vacsorához! Nem főztem gubát sok sok éve - hát megörültem a lehetőségnek. Ráadásul minden volt hozzá idehaza, csak ez a kifli hiányzott. Fel is szeleteltem, és félreraktam száradni, mig megfőzöm.
Összegyűjtöttem a hozzávalókat
- 16 kisebb szikkadt vagy száraz kifli 1 cm karikákra vágva
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 4 ek méz
- 7 dl tej
- 5 dkg vaj
A vaníliasodóhoz:
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd (amit kiloptam a vaniliáscukorból)
- 1/3 vaniliás pudingpor
- 1/2 liter tej
A sodóhoz a sárgáját és a cukrot habverővel kikevertem, a tejet beleöntöttem és utánadobtam a félbevágott vaniliarudat is. Feltettem a tálat egy lábas vízre, hogy oda ne égjen.
Amíg a sodó melegedett, megdaráltam a mákot cukorral (mer nem volt darált mák itthon).
Visszatértem a sodóhoz, amit most már folyamatosan kevertem a habverővel, hogy ki ne csapódjon a tojás benne. Szép egyenletes kissé sűrű sodó lett belőle, amit kiraktam hülni.
A darált mákot összekevertem a tejjel és ebbe is raktam egy fél vaniliarudat. Az egészet betettem a mikróba melegedni - ott nem fog leégni. Lassan felforraltam, hogy a mák kicsit megfőjön benne. (Azért a mák ennél sokkal több volt benne, csak lesüllyedt az edény aljára).
Egy szép nagy jénai tepsit kivajaztam, majd leraktam egy réteg kiflit.
A mákfőzettel minden kiflidarabot meglocsolgattam - egyet sem szabad kiagyni! Amikor egy sorral végeztem, raktam a következőt.
A tepsibe három sorra jutott ebből a kiflimennyiségből. A tetejére mézet locsoltam, majd egy alufóliával letakartam, hogy amikor a csirke kész, akkor majd kisütöm.
Adandó alkalommal azután betettem a sütőbe 180 fokra 30 percre, levettem róla a fóliát és még 10 percig sütöttem, hogy ropogós is legyen benne. A sodóval meglocsolva tálaltam.