Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!"

2012.12.18. 07:00 Andrass9

Minden legyen az, ami. Még ha módosítjuk is kicsit.

Megéheztem, semmi főtt kaja, viszont figyel kis maradék Hartai kolbász a hűtőben, van répa, krumpli, hagyma is. Ebből mit lehetne gyorsan összeütni?

Nem is kérdés: krumplilevest! Nagyon rég volt, és a kolbásszal gazdagítani lehet. Mondjuk a mottó születésekor csak 2,80-as lecsókolbászt tehettünk bele, de az is jó volt - akkor.

Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat (2 főre, de elég az háromnak is):

  • 5 kisebb krumpli
  • 1 sárgarépa
  • fél gyökér
  • 2 levél kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pici zöldpaprika
  • 1 kis paradicsom (még van!)
  • 6 cm kolbász (később ezt még 5 cm-el megtoldottam)
  • tejfel
  • 1 evőkanál liszt (végül csak a felét használtam)
  • só,bors,majoranna és olaj.

 

10.jpg

 

Először is felvágtam a kolbászt (bőrét lehúztam) és egy evőkanál olajon megpirítottam, hogy kiadja a saját zsírját.

11.jpg 12.jpg

 

 

Kivettem egy tányérra villával, majd a bennmaradt zsírba szórtam fél evőkanál lisztet és egy perc múlva az apróra vágott hagymát.

 

13.jpg

 

Sokáig nem mertem pirítani, mert féltem, hogy leég a paprika, ezért felöntöttem vízzel. Mig vártam, hogy ez a lé felforrjon, megtisztítottam a kis darab gyökeret, karikáztam és bedobtam a lébe. Felszeleteltem az újabb darab kolbászt is, hámoztam és aprítottam a krumplit. Visszatettem a fazékba a pirított kolbászt, nomeg a frissen szeltet is. Meghámoztam a paradicsomot és kimagoztam. Karikára vágtam a sárgarépát.

14a.jpg

A leveshez adtam a káposztaleveleket, és a paradicsomot.

15.jpg

 

Egy púpos evőkanál tejfölt felhigítottam kis levessel - addig is pihen, mire sor kerül rá. 20 perc múltán betettem a krumplit és a sárgarépát is a lébe, már csak össze kell főnie. Ekkor kapott pár szem borsot és egy bő kanál sót is - kóstolásra igencsak sótlannak bizonyult. Húsz perc alatt puhára főtt a krumpli, mehet bele a tejfel is.

16.jpg 17.jpg

 

Csak éppen megrottyantottam, és már ettem is. Nem mondom, nem volt túl gyors étel (1ó 20p, de nem haltam éhen :)

18.jpg

 

37 komment

Címkék: krumplileves lecsókolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr294963817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 09:31:11

Fogalmam sincs mi történ a blog.hu-val, de a poszt nem jelent meg időben, pedig minden beállítás jó volt. Elnézést kérek a korai kelőktől a blog.hu nevében is!

Isley 2012.12.18. 10:24:07

sziasztok! nálunk ez a téli verzió, nyáron tárkonyosan, pici citromlével kolbász nélkül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 10:39:08

@Isley: Nálunk nyáron tejesen készül és elsősorban a krumpli főzőlevéböl, csak kevés krumplival.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.18. 10:57:45

Valamely nap Pinka-Panka receptjét csináltam meg. Az eddigi krumplileves ismeretemhez képest, egyszerűségében is éteri dimenzió volt.

Isley 2012.12.18. 11:00:09

@Andrass9: tejjel még nem főztem, de kipróbálom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 11:22:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pinka-Panka szakácsművészetében az egyszerűség egyszerűen fantasztikus :)
Jó szakács az az asszony!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 11:24:22

@Isley: Akkor készítsd, amikor amúgy főzöl vízben krumplit. Ne sózd túl, és akkor a levét egy kevéske krumplival elmentheted másnapra a tejes levesnek. Majd kifaggatom a feleségem, mit tesz még bele, de úgy rémlik csak a tejet.

PiperPerabo 2012.12.18. 11:48:50

Huuúú bakker!!
Nálam most esik le. Andráss9 felesége lenne Pinka-Panka??
Legalábbis hajdu ilyen-olyan laszlo kommentjére reagáló Andrass9-ből én erre vonom a vonót.

Izzadok...))

süllőcske 2012.12.18. 12:15:15

@Andrass9: Ez jó.
Azonban én ciberével szeretem felönteni, tárkonnyal vagy babérral fűszerelve.
Panka Anahitára emlékeztet engem.

süllőcske 2012.12.18. 12:30:00

@PiperPerabo: Benézted, de Panka tényleg családias viszonyban van velünk.

medvedr 2012.12.18. 13:01:22

Ez jó, nálunk kétféle kolbászból kell hogy készüljön, mindig van benne a füstölt kolbászon kívül lecsókolbász is. Ez a lecsóizé fiaim miatt van benne, hol szoktak rá nem tudom. Tejfölt meg nem rakunk bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 13:02:19

@PiperPerabo: Ahogy @süllőcske: mondja, ezt elnézted. És Panka valóban a "nagy családunk" tagja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 13:04:52

@süllőcske: Cibere nincs, tejföl viszont van. Igazság szerint kefírrel akartam felönteni, de megittam, míg a leves főtt :) Tárkonyt szeretem, de a feleségem nem - így az nem mehet bele. Babér meggondolandó.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.18. 14:49:59

@süllőcske: @Andrass9: @PiperPerabo:
Még korábban linkelgetünk jó hangulatban jó kis zenéket, s emlékszem erre a zenére azt mondtam:
youtu.be/ZjqUH0pvZ0U , legszívesebben az összes nőt elvenném feleségül. Most pimaszul és kerülő úton, hogy jelezzem, mennyire szeretjük Pinka-Pankát, közlöm, elviselném, ha ő is ott énekelne.
Remélem nem rug seggbe pimaszságom miatt.

Wakka 2012.12.18. 15:28:21

ez a liszttel való megszórás vs. meghintés csak kis hazánkban dívik. száműzném a lisztet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 16:26:03

@Wakka: Nemannyira van ez így. Csak példának a francia hagymaleves? Most nem sorolom fel azokat az ételeket, amiket az USA-ban is hasonlóan készítenek (ott éltem, azt ismerem)

medvedr 2012.12.18. 17:25:22

@süllőcske: Babérlevél az kötelező bele ez igaz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.18. 17:27:01

Szép napot! Tea van?
Én magam is tejfellel készítem, de ha krumplileves, akkor babérlevél. Külön sűríteni nem szoktam, egy kevés krumplit apróbbra vágok a többinél, és az fő szét.

Vándorpatkány 2012.12.18. 18:23:50

@Waka: csakis babérral. Viszonylag idős koromban ismertem meg az őrölt babérlevelet. Azóta majdnem minden ételben alkalmazom, persze kivéve a somlói galuskát. Krumplival sűrítés szinte minden ételben játszik, íze nincs :( viszont sűrít.

süllőcske 2012.12.18. 18:24:48

Pergelj lisztet belé-mondja a 17.sz ételjavaslata.
Ritka, de már létezik.Amúgy inkább azt mondja, cipót piríts, tedd belé, verd át szitán. Lisztszórás a 19.sz elejétől, Ciffraynál éri el fénykorát, a rántás fiatal vívmány ekkor. Zilahytól kezdve viszont mást se hallani, mint kalán zsír, piros rántás, fordítsd a levesbe.
Ez örökünk, de ehhez képest alternatív sűrítési módozatok vannak, őszinte, jó mód a saját magával sűrítés, és ez a krumpli esetében nagyon is adott.
Ebben Waka mester dolgát érdemesen fontolóra vehetjük.
De mivel ez leves és nem főzelék, a legfontosabb a krumplileves jó meghatározása, arányok belövése, a fő ízirány megválasztása.
Nekem a savanykás, babérleveles, tejfeles(vagy nem) krumplilevesek tetszenek.

Vándorpatkány 2012.12.18. 18:33:46

Gyerekkoromból a "piros", inkább hamisgulyás-szerű krumplilevesre vagyok szocializálva, ha "fehér", akkor inkább tejszínes és tárkonyos. Anyósom viszont a klasszik babér és tejföl krumplilevest főzi, és érdekes módon nincs benne más zöldség - sárgarépa, gyökér, zeller, akármi. Mintha két teljesen más étel lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.18. 18:36:07

nálam a krumplileves nagyon sok zellerrel (gumó is!) és tejföllel
babér csak a krumplifőzelékbe
de abba sok

Pinka-Panka 2012.12.18. 19:43:27

@PiperPerabo: de jó kis pletyka, jó mellé nyúltál valóban:)
András se írt erre vonatkozólag semmit, olvasom újra el.:)

Pinka-Panka 2012.12.18. 19:51:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): megtanulok énekelni:)
Amúgy köszönöm, aranyos vagy! Nagyon:)

Pinka-Panka 2012.12.18. 20:00:48

@Andrass9: nagyon jó lehet, így még nem főztem.
Mondjuk nekem van egy olyan szokásom, hogy ha valamiből levest készítek, mondjuk karfiolból, akkor nem vegyítem több félével csak elenyészően, hogy megmaradjon a karfiol domináns ízként.
De ez a leves nagyon jó lehet.

Ma töltött paprikát főztem és krumplit is hozzá jólakás végett.

Kétféle süti kész.
Kis islereket sütöttem, vörösáfonya ízzel és kakaós krémmel összeragasztva.

Meg egy linzer tészta, csillagokat szabtam, s dióhabot tettem rá és a közepibe lekvárt.
Jól elpöcsölködtem vele, de most örülök neki.

Pinka-Panka 2012.12.18. 20:14:46

@Andrass9: korábban beszéltünk beigliről, van- e jó recepted? Én kaptam egyet, de összehasolítanék, elsőre nem szeretnék kidurrant tésztát sütni. Mondjuk akkor kanállal esszük meg,.még olyan úgyse volt

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.18. 21:28:11

@Pinka-Panka: Fábryt plagizálva, a jó bejgli ismérve: jelzésértékkel a tésztát, émelyítő gazdagsággal a tölteléket.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.18. 21:44:43

Krumpilevesből a kolbászosgombócost, ha lehet. Amit Babette-től tanultam.
@PiperPerabo: vigyázz, ettől még Babette nem a nőm! :P

1kutya 2012.12.18. 22:16:37

krumplileves babérlevél nélkül?

1kutya 2012.12.18. 22:18:16

@PO: fenéket! simán bele a füstöltkolbász, oszt sanyi...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 23:00:52

@Pinka-Panka: Utoljára anyósom sütött vagy 6 éve. Azóta nincs, csak amit a szomszédok hoznak.
Nem vagyunk nagy beiglisek, elnézést!
Általában megy a verseny a gyerekeknél, hogy melyik szomszédé izlik a legjobban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 23:01:46

@Pinka-Panka: A töltött paprikához meg dukál a sóba vízbe krumpli!

vörösbor(de)minőségi 2012.12.19. 04:39:37

sűritésnek én használok krumplipürét. a zacskósat.egy finom ződbabfözeléket ezzel sűritettem-meglepően finom lett.azóta ami kívánja és kibirja-durr bele.ez a krumplileves nyálelválasztást provokált igy hajnalban,nagyon finom szeretem és ma!!megcsinálom.leves forevör:))

Pinka-Panka 2012.12.19. 06:20:45

Jó reggelt mindenkinek:)

@PO: mint Babette, én is mosolygok:)
süti beállítások módosítása