Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ecetes sült kápia télire

2012.12.10. 07:00 Andrass9

Riadalomra nem sok ok van - egyre kevesebb a friss alapanyag, amit télire tartósítani kellene valahogy.

Bár már szerepelt a sült paprika, mint savanyúság, ismét megihletett 5 kiló kápia paprika összesen 500 forintért. Nem tudom, feleségem hogy csinálja, de néha felbukkan valami monstre adag alapanyaggal bagóért.

Persze az olcsó paprikával volt egy kis munka, míg megtisztította, de ez már megint olyan mennyiség, amihez érdemes a grillt begyújtani. Szép egyenletes parazsat csináltam az egész grill alján, majd telepakoltam a grillrácsot a paprikákkal. Lefedtem a tetejével, de pár merc múlva bele kellett néznem és voila:

10.jpg

A paprikákon ott gyöngyözött a füstből lecsapódott pára. Ez pedig bizony bele fog kerülni a kész savanyúba, amitől annak remek füstíze is lesz! Lelkesen gőzölgött/füstölgott a grill 20 percen át, ami egy újabb szemrevételezést jelentett:

11.jpg 12.jpg

Lehet forgatni a paprikát és adni neki 6 percet, mert már elég forró és a parázs is erősebb. Ekkor megint forgatni kellett a sületlenebbeket. A sülteket a grill szélére húztam a maradék 4 percre.

13.jpg

Az egészet kitettem egy tálba, amiben persze lelkesen gőzölögni kezdett, lévén -1 fok van idekinn. Van viszont egy remek légmentesen záró teteje a tálnak, amivel gyorsan be is fedtem, hogy a saját gőzében párolódjon még kicsit - akkor könnyű lesz lehúzni a héját. Felraktam a második adagot is. Az 5 kiló pont befedte a grillt kétszerre! Fél óra múlva az is megsült, ment a többire a tálba.

15.jpg

Itt a munka nehezét átpasszoltam a feleségemnek: a paprikát meg kell hámozni. Addig azért érdemes pihenni hagyni a saját gőzében, amíg kezelhető hőmérsékletűre lehül. A héja könnyen lehúzható, csak arra ügyelj, hogy a csumától a hegye felé húzd - úgy gyorsabb, és a veszteség is kisebb.

A lehámozott paprikákból ezután kihúzta a csumáját, kettévágta és kiterítette egy deszkára, amin hosszú késsel kikaparta az összes magot.

16.jpg

Kaptam hát egy nagy kupac tisztított sült paprikát saját levében. Innen ismét az én feladatom következett: jól ízesíteni, de tartósítani is kell.

Kellett hozzá:

  • 5 dkg só
  • 3 dkg cukor
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 4 db kis fej fokhagyma
  • kis marék koriandermag
  • kis marék mustármag
  • 1 kis rozmaring ág
  • pár szem egészbors és szegfűbors.
  • oliva olaj a tetejére

18.jpg

A vörösbort és a balzsamecetet besűrítettem 4 evőkanálnyira (egész sűrű folyadék lett). Felvágtam a megroppantott fokhagymákat. A fűszereket, fokhagymát beleszórtam a mozsaramba, elkezdtem megzúzni, majd utánaöntöttem a besűrített balzsamecetet is:

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ezt a keveréket síma péppé zúztam a mozsárban, majd beleöntöttem a paprika levét és az ecetet is. Felöntöttem kb azonos mennyiségű vízzel, és alaposan elkevertem.

22.jpg

3 decis befőttesüvegeket készítettem elő, amibe először beleöntöttem mintegy 8 centiliternyit a fűszeres ecetből és elkezdtem a paprikákat belehelyezni az üvegbe. Hosszában széttépkedtem a művelet során keskenyebb csíkokra - így enni is könnyebb lesz, meg berakni is. Folyamatosan kutyultam az üvegben, ahogy töltöttem, hogy mindenütt érje a salátalé. Az üvegek tetejére egy-két evőkanálnyi olivát öntöttem, hogy elzárjam a levegőtől - nomeg jó lesz az majd, amikor esszük a paprikát.

23.jpg

Mikróban felmelegítettem, de csak úgy 50 fok körülre, majd lezártam és felcimkéztem az üvegeket, amelyek a kamrában várják az alkalmat a fogyasztáshoz.

Egy hét várakozás után meóztunk egy üveggel. Jó lett :)

22 komment

Címkék: saláta savanyúság sült paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr24946754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.10. 08:33:28

Jó reggelt! Kávé van?
Jókora kamrád lehet, hallod. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.10. 09:50:27

@Waka: Jó reggelt!
Kávé van, a kamráim pedig szép nagyok - már ami a polcfelületet illeti.
Amikor a házat terveztettük, külön igény volt a 2 kamra tisztességes mérettel :)

medvedr 2012.12.10. 14:10:13

Hát nekem egy fél kamrám van. Spájz névre hallgat. Ilyesmik nem teremnek belé, sajna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.10. 14:34:45

@medvedr: A kamranélküliség elég nagy gond! Valamiért az újabb (30 évnél fiatalabb) lakásokban alig vagy egyáltalán nincs spejz. Nem is terveznek bele! Kéne vagy két négyzetméter, ami bekerülési költségben kb 300 eFt lenne, de kispórolják. Sokemeletes házban nem is tudnák hűvösre készíteni.
Ez a gyakorlat viszont az élet megdrágulását hozza magával, mert a hűtőre szorítkozunk az élelmiszer tárolásánál befőttesüveg, zsírosbödön és lisztesláda helyett (jó, jó - túloztam). Én elsírnám magam, ha valami, amit megtermelek nem kerülne valakinek az asztalára. Ez nem azt jelenti elsősorban, hogy azonnal elajándékozok mindent sok-sok embernek, de annak a kevésnek, akinek adnék, nincs hova tenni, nem tudja tárolni. Gyerekeim lakásaiban sincs elég hely, ezért én tárolom idehaza, és apránként jut el hozzájuk.
Sokan mondták, hogy a zöldséget homokban tárolják. Ezt én sajnos már nem tudom megtenni, mert nincs rá hely még a pincében sem. Ilyen okok miatt próbálok mindenféle konzerváló módszert a termény tárolására.

Maya-- 2012.12.10. 16:53:51

imádom, ez a kedvenc savanyúságom :)..igaz, borral nég nem próbáltam. érződik rajta nagyon?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.10. 17:34:41

@Maya--: A besűrített bor és balzsamecet csak az ízhez ad kicsit, ami kifejezetten jótékony hatású. A megadott fűszerarányokkal egyiket sem fogod kiérezni belőle - talán csak az ecetet, amit a tartósítás miatt növeltem meg kicsit.

Pinka-Panka 2012.12.10. 19:55:06

Sziasztok, szép estét:)

András, csorog a nyálam! Hát ez valami fenséges lehet, én minden ilyen savanyú félét szeretk.
Köszi a receptet és a képeket, kedves asszonyodnak is a munkát. Azt hiszem megérte ennyit dolgozni vele, ügyesek vagytok.

Mi most idejövünk be jól lakni, az adventi előkészületek és a munka miatt nagy főzés nincs. De majd...

süllőcske 2012.12.10. 23:10:10

@Andrass9: Tiszteletem és mögértésem a javakat eltevőnek! Sok becses marhádat elosztani szándékodért elismerésem.

vörösbor(de)minőségi 2012.12.11. 03:39:27

lassan gondolkodni kellene,egy kerités melletti kisbolt nyitásán!de nevezhetjük gasztromúzeumnak is:) látogatók-1 ojró- vevők ezt visszakapják:))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.11. 07:01:31

A kamra legyen nagy!
Én 1,5×3,0 méteresre terveztem. Amikor az idő 0 fokra hűl, attól kezdve tudok benne 10 fok alatti hideget tartani, tehát a hűtőszekrényt is kiváltja.

Ez a kápia savanya pedig jól néz ki, a borredukció nagyon finom ízt adhat néki.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.11. 07:08:41

@Andrass9: Na látod ez az ami zavar a savanyúságban, hogy sok benne az ecet. Eredendően sok a savam, és ezért a saláta nekem a friss zöld, esetleg némi citromlé rajta. A te savanyúságaid látványa azonban, mint ez is, mindig beindítja a nyálképződésemet. Ráadásul nagyon jók az ötleteid, és rendes dolog, hogy közkincsé teszed.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:03:19

@látjátok feleim szümtükkel: Én is sokat tanulok mások ötleteiből - miért ne adnám közre a saját tapasztalataimat. Szívesen teszem, hátha valaki életét könnyebbé teszem vele.
Ezt a salátát például ecet nélkül, izlés szerint citrommal pikánsabbá téve is el lehet készíteni, de akkor nem áll el sokáig. 3-4 paprikát megsütsz a platnin (mint a padlizsánt is) és máris mehet egy finom sült paprika saláta olajjal, fokhagymával, fűszerekkel. A sóból is kevesebbet, cukor meg nem is kell. De az egy másik étel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:06:54

@PO: Kb akkor a mienk is (tán kicsit hosszabb), ami félig föld alatt van, ezért elég temperált a hőmérséklete. A kisebbik, ami a konyha közelében van csak 1,2x1,8-as. Az nyáron nem olyan hideg (bár északi oldalon van).

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.11. 09:21:59

@Andrass9:
Köszönöm az ötleted, most láttam boltban szép kápia paprikát, lesz miből kipróbálni.

A részben föld alatti kamrádról jutott eszembe, hogy gyerekkoromban a falunkban vermeket készítettek a zöldség téli tárolásához. Ez egy téglából kifalazott kb. egy méter mély gödör volt, amelyre nyeregtető formában álványzatot készítettek, azt megrakták gallyakkal, arra kukorica szárat tettek. Ennek az építménynek a tetejét jó vastagom megrakták földdel, de csak annyival, hogy be nem szakadjon. A lejáróba jól szigetelt ajtót csináltak, és így ebben a zöldség, burgonya nagyon jól áttelelt. Igaz akkoriban nem volt a földben meztelen csiga, az csak a hetvenes években kezdett megjelenni. Béka az viszont szívesen telelt a veremben. Sajnos mi nem tudunk vermet készíteni, pedig nem lenne rossz, felénk elég vizes a talaj, bár most már ki lehetne szigetelni belőle a talajvizet is. Minden esetre olcsó tároló helyiség még a mai viszonyok között is.

medvedr 2012.12.11. 14:51:12

@Andrass9: Minden szavad igaz, sajna!

Maya-- 2012.12.12. 17:54:09

@Andrass9: köszi. legközelebb fogok beletenni. kíváncsi vagyok, mert nagyon jól hangzik :)
süti beállítások módosítása