Este van, feleségem színházban. Megettük az utolsó kanál karfiollevest is, én meg nagyon ennék valami levest vacsorára. Körbebámészkodtam a spejzban, mit találok és a vöröslencse ütötte meg a szemem. Azt nagyon szeretem, és már készítettem currys változatát karfiollal, de most valami egyszerűbbet és főleg levest kéne főzni.
Legyen krémleves, de ízes és csípős. Akkor chili és currypaszta valamint curry por kell, meg egy sárgarépa, ami ízesíti. Menet közben találtam ki, mit adjak hozzá, hogy egy jó ízt kreáljak.
Végül is az összetevők:
- 150 g vöröslencse
- 1 közepes sárgarépa
- fél kicsi vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- curry paszta (ázsiai boltból)
- 2 kis babérlevél
- 1 kis csili paprika kimagozva
- 2 ek oliva olaj
- 1 kk méz
- 1 kk balzsamecet
- 1 mk mustár
- 1 babérlevél
- 1 mk curry por
- 2 húsleves kocka (mert nem volt már alaplevem)
Ez hosszú lista, de szabadon alakítható.
A hagymát, fokhagymát, csilipaprikát apróra vágtam. Olivát öntöttem a kisfazékba és megpirítottam rajta a hagymát (nem dinszteltem!). Amikor világos barna volt a hagyma, ment az edénybe a curry paszta, a fokhagyma és a felaprított csili. Ezt jól lepirítottam, utánatettem az apróra vágott sárgarépát, egy babérlevelet és egy decinyi vizet.
Ekkor rohantam lesikálni a kezemről és a szememből a csilit, ami bizony vagy 5 perc munka volt! Ezalatt viszont a répáról többé kevésbé elpárolgott a lé, lesült az olajra, hát beletettem a vöröslencsét és azzal is pirítottam még egy percet.
Felöntöttem 3 mélytányérnyi vízzel, adtam hozzá még egy babérlevelet és másfél húsleves kockát.
25 perc múlva késznek ítéltem a lencsét. Ekkor elkezdtem az ízesítés hangolni curry porral, balzsamecettel, mézzel és mustárral, míg pont jónak nem ítéltem. Picit savankás picit édes közepesen csípős. A babérleveleket kihalásztam a fazékból. Fogtam a botmixert és pépesítettem a lencselevest.
Gyorsan ettem is egy tányérral, amit olivaolajjal díszítettem. Nem készítettem levesbetétet, mert azonnal enni akartam :)
Nem egy bonyolult étel, elkészül 40-50 perc alatt és bombabiztos, mert úgy ízesíted, ahogy szeretnéd. A vöröslencse hálásan hordozza a fűszereket.