A csirkenepper vasárnap hozta meg az árut. Nem csirke volt az bizonyos. Morfológiailag csirkealkatúnak néztek ki, de ezzel meg is szűnt minden hasonlóság. A legkisebb bőven verte a háromötvenet, a nagyobbik meg majd’ négy kilós volt. Lelkem nyugalma végett végül is csirkének neveztem őket, bár némi fenntartásom azért volt. A jelentős BMI-hez jókora adag testzsír is társult. A madarakat szétadagoltam, külön-külön kettesével a combokat, a mellfilékből is lett két takaros csomag, szárny, far, máj rántani, hát az aprólékkal levesnek. A nyakáról és a melléről levágott bőrt és a hájat szintén eltettem.
Megirigyeltem András birssel készült kacsacombjait, gondoltam, vasárnap összeütök valami hasonlót én is.
Az alaposan megsózott nyakbőrrel és a hájjal megágyaztam az előzőleg beáztatott tetejű római lányban.
A combokat szétvágtam alsó- és felsőrészre, sózás után lefektettem őket az ágyra. Szórtam melléjül pár szem egész borsot, borókabogyót, egy marék mogyoróhagymát, pár gerezd fokhagymát, babérlevelet és egy cikkekre vágott birsalmát. Volt pár kicsírázott lilahagyma, az is melléjük került, aztán ráfektettem három ág rozmaringot, végül az egészet betakargattam a csirkemellről származó, besózott bőrrel.
Közepes hőmérsékletű sütőben bő egy órán át sütöttem, majd a tetejét levéve még egy fél órácskát pirítottam.
A megsült húst tányérra szedtem, majd kicsipegettem az almát, a zöldségeket, no meg pár szemet a fűszerekből is, és egy kevés lezsírozott szafttal összeturmixoltam. Egy lábosban kanálnyi cukrot karamellizáltam, hozzáöntöttem a turmixolt zöldségeket, kis vízzel felöntöttem és jól kiforraltam. Kicsit hóka lett, ezért kevés házi paradicsomlével is felöntöttem, de sokat nem segített rajta.
Készült hozzá egy amolyan rizottóféle. Amikor Ódörögdpusztán dolgoztam, két ebédet hozattam minden nap, a másik volt a vacsorám. Gyakran melegítettem sütőben úgy a rizst, hogy hozzákevertem némi sajtot, nagyon ízlett, most gondoltam, kipróbálok valami hasonlót. Egy szál sárgarépát, egy petrezselymet és pár szem mogyoróhagymát felkockáztam és kissé megpároltam.
Egy csésze rizst némi olajon fehéredésig pirítottam, késhegynyi kurkumával és sóval ízesítettem, hozzáadtam a zöldségeket, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Felforraltam, és előmelegített sütőben megpároltam.
Mikor már majdnem megpuhult, három cikk mackósajtot felkockáztam, és beleforgattam, aztán visszatettem a sütőbe még kicsit