Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szójaizé

2012.11.22. 07:00 Waka

Szójapörkölt, szójakolbász, szójafasírt, szólj a nővérkének, hogy befostam! Hofi Gézának nem (sem) ízlett. Volt szerencsém az életben is találkozni vele, nem volt az a szóján nőtt alkat.

A kilencvenes évek elején – nagyjából a biogilisztával egy időben - divatba jött az „egészségtudatos életmód”. Gombamód terjedtek a különféle iskolák tanításai, szervezték ezerrel a kurzusokat, az egészség önjelölt apostolai terjesztették az igét. Kitört a koleszterin-hisztéria, talpreflexológus gyömöszölte a lábakat, apukapunktúrára járt, aki kicsit is adott magára, a szovjet utódállamokból megérkezett a sámánok és mindenféle látók első serege, éppen csak Kuda Bux nem látogatott hozzánk. Előléptek a homályból a hazai feltalálók is: Béres József, Kovács Ádám, hogy aztán a minálunk szokásos kálvária keretében gyalázzák, vagy éppen egekig magasztalják őket. Szerencse, hogy az Internet még gyermekcipőben járt akkoriban, azzal lett volna csak igazi a kalamajka.

Ekkoriban kerültek a boltba az első extrudált szója-készítmények, volt kocka, granulátum, még szelet is. Én is kipróbáltam őket, a szelet jókora kudarc volt, a granulátumból készült pár bolognai, és sütni való kolbászt is töltöttünk belőle, ami kicsit macerás volt, tekintve, hogy a töltőből az Istenért nem akart kijönni, ezért kézzel kellett belegyömöszölni a bélbe. A kocka viszont nagyon bejött, amolyan brassói-félét főztem belőle leginkább.

A közelmúltban nyílt egy „biobolt” közelben, vettem egy zacskó szójakockát, gondoltam nosztalgiázom egyet. Nem a köszvény miatti diétát akartam változatossá tenni vele, egyrészt, mert a szója sem ajánlott, másrészt még a nyavalya kitörése előtt szereztem be.

Az előkészítést előző nap kezdtem. A szójakockát egy tálba öntöttem, és hozzákevertem a száraz fűszereket. A szójának szinte semmi íze nincs, bátran fűszerezhetjük kedvünk szerint, ízesíthetjük akár pöcögemaggal, görögszénával, vagy annak híján, frissen kaszált lóherével is. Én őrölt fekete borsot, egy teáskanál csípős curryt, majoránnát, pár összeroppantott borókabogyót, szegfűborsot, babérlevelet és szerecsendiót tettem bele.

2.jpg

Kb. másfélszeres mennyiségű vizet forraltam, beletettem egy evőkanál ételízesítőt, és leöntöttem vele a kockákat. Egy éjszakát hagytam állni, közben többször átkevertem.

1.jpg4.jpg

Másnap két jó fej vöröshagymát kevés olajon megpirítottam, mikor aranysárga lett, a tűzről félrehúzva beleszórtam egy kis pirospaprikát, majd felöntöttem némi áztatólével. Visszatéve a tűzre kortynyi paradicsomlével és édes valamint házi csípős paprikakrémmel ízesítettem, majd levestül beleöntöttem a szójakockát.

5.jpg6.jpg

Egy fej fokhagymát belezúztam, sóztam, majd fedő alatt gyakran kevergetve megpároltam. Mikor a szójakocka már majdnem megpuhult, levettem a fedőt, és amennyire csak lehetett, kipárologtattam a levét.

7.jpg9.jpg

Másfél kiló krumplit felkockáztam, és bő olajban kisütöttem.

3.jpg8.jpg

A krumplit hozzákevertem a szójához, kicsit hagytam, hogy felszívja a maradék szaftot, és tálaltam.

10.jpg11.jpg

Azt már előre sejtem, hogy ezért a posztért kapok majd hideget-meleget. A brassói-szerű azért három evésre elfogyott, és a hasam is alig csikart.

152 komment

Címkék: kocka szója Hofi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr944912720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.11.22. 07:10:28

Waka csak semmi hideget nem kapsz, tőlem biztos nem:) Alig vártam ezt az ízét, hogy mi a csuda. A képek alapján finom, az ízé íze is jó, ahogy leírtad. A körités hozzá meg szenzációs:)szellemess , jó kedvre derítő irás. Köszönjük szépen!

apukapunktúra:)) ezen meg jót nevettem..
tetszenek ezek a az írásaid...

Topy 2012.11.22. 07:30:16

hideg
meleg
na, megkaptad! :D:D:D

egyébként nosztalgiázok :)

Pinka-Panka 2012.11.22. 07:34:05

@Topy: csak nem Te is:)
te is etted ezt az ízét?

Pinka-Panka 2012.11.22. 07:35:54

töltött paprikát főzök, ami nemsoká kész is, ez volt itthon.
Holnapra is maradna az volna jó.

Topy 2012.11.22. 07:40:09

@Pinka-Panka: de :)
volt életemnek egy vegetáriánus korszaka is
nekem a szójaszelet sok hagymával, mustárosan jött be, úgy egész vállalható volt

Pinka-Panka 2012.11.22. 07:43:38

@Topy: én is próbálkoztam korábban vele, fasírt, pörkölt, meg már nem is emlékszem, de csináltam és ettem én is.
A Waka féle brassóit jónak vélem, tetszik ahogy elkészítette.
Meg lehet enni néha ezeket is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 07:55:26

a házasságomban volt egy nagyon szegény időszak, amikor hús helyett csak erre tellett. csak pörköltnek csináltam.

sose jöjjön vissza...

Pinka-Panka 2012.11.22. 08:01:27

@Babette_: hát ne! ha valaki úgy eszi, mert vegetáriánus étrendet követ az más...a nélkülözés miatt meg el tudom képzelni:(

Isley 2012.11.22. 08:11:11

@Pinka-Panka: Annak idején kipróbáltam én is,kíváncsiságból pörköltnek, fasírtnak. Nem szerettük meg, azóta sem ettem.

Topy 2012.11.22. 08:12:19

@Pinka-Panka: én töltött káposztát meg paprikát is elkövettem a granulátumból
le ne lőjetek! :D

Pinka-Panka 2012.11.22. 08:16:36

@Isley: szerintem mindenki kipróbálta, aki már próbált életmód váltásra. Volt, hogy olyan trendi volt vegának lenni, akkor én is bedőltem. Most meg már simán tudok enélkül is, hús nélkül főzni.
Amúgy zöldségekből is lehet reszelve fasírtot vagy bármit főzni, akár pörköltet is. Azért én ebből is abból(húsból) is kérek.

Pinka-Panka 2012.11.22. 08:18:12

@Topy: mi biztosan nem:) ha a családod se tette meg:)

Isley 2012.11.22. 08:25:30

@Pinka-Panka: Igen, kíváncsi is voltam, divat is volt, és ahogy Babette mondta, az ára miatt is.Hát nem jött be...

Pinka-Panka 2012.11.22. 08:37:22

@Isley: olyan idők ne jöjjenek!
Brassóit húsból, jó sokat. Én nem tudok eleget belőle főzni, mindig elfogy az utolsó szemig. Ez olyan kaja, amiből sokat lehet csak csinálni.
Különben a Waka sült krumplija nagyon tetszik.

süllőcske 2012.11.22. 08:43:24

Wakára egyszerre öntöm hát a meleget, s a hideget.Úgy majd langyos lesz.
Miként a szója, mint alapanyag, nem izgalmas.
Van, aki fűszert szeret enni, van aki alapanyagot.
Előbbieknek jó rutin a szója, gyakorolhatják az öncélú fűszerezést.
Valójában egy, az egészségre egyátalán nem jó hatást tevő, jócskán átalakított anyag, ami nem állja ki a próbát, a fűszer nélküli ízletesség szempontjából.
Érdekes a poszt témája: Szója és brassói. Nos a brassói is olyan kitaláció, amely azt akarja sugallni, hogy Brassóban ököl és késpárbaj folyik ősidők óta, az "igazi, eredeti" recept bizonyságáért.Soha nem volt ott ilyen étel.
Mégis, magamnak is megvan a legjobb brassóiról való elképzelésem.
Nekem a poszt nagyon tetszik, remekül van megírva, elgondolkodtató, nyitva hagyja az ember gondolatait.
Az étel pedig egy fűszeres szója krumplival, "brassói"módra, elwakásítva.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.22. 09:20:40

Én még nem reggeliztem, ezért minden zsenír nélkül befalmán az utolsó képen látható ételt. Amiben nem a szója a lényeg, hanem az összes többi, az meg nagyon összekapott, ízes. Ide vele!
De mit kellene inni utána?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.22. 09:28:47

@süllőcske:
Tudom, nem szereted a linkeket, de ezt hátha még nem ismered, írd be a gugliba:
virtualisszekelyfold.ro/index2.html

medvedr 2012.11.22. 09:57:50

Ha csikart egy kicsit a hasad az talán azért lehetett, mert az áztatóvizet is beleöntötted. Ha ezt kihagyod szerintem nem bántaná a hasad. Szerintem. Amúgy jól néz ki, meg minden, de valahogy nem szimpatikus.

medvedr 2012.11.22. 09:58:53

A poszt és írója viszont felettébb szimpatikus!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 10:13:03

@látjátok feleim szümtükkel:
én nem tudnék olyan éhes lenni civilizált helyen és időben.
és ugyanígy vagyok a pkrumpival és pkáposztával. vagyis nem, mert utóbbiaknak a nevét sem bírom kimondani. (ti se írjátok le.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 11:23:05

@Babette_: Az utóbbit én sem enném meg semmi pénzzért, viszont a pkrumpli nem tudom mit takar, illetve olyan ételt még nem láttam, ha a p az piros és bogyó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 11:24:40

A poszt nagyon jó, de szóját kétszer ettem életemben: először és utoljára, így nem fogyasztanám ezt sem. Amúgy a brassóit nagyon szeretem - nem étteremben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 11:27:21

@süllőcske: Azért a kettéosztás helyett inkább három kategória van. A harmadik, aki enne finom alapanyagból készült ételt, de magától az alapanyagtól van eltiltva, ezért megpróbál hasonló ízt előállítani.
Ez a recept szerintem erre hajaz a leginkáb.

süllőcske 2012.11.22. 12:05:12

@Andrass9: Erre most nem áll, kivételesen, mert aki a hústól el van tiltva, annak a szója annál is ártalmasabb.
De nem akarok ebbe mélyebben belemenni, nem orvosi blog ez.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.22. 12:06:06

@Pinka-Panka: De csak rizlingből.

Egyébként el is mentem reggelit készíteni, ami a következő lett: két közepes makói vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, két padlizsán, kevés vegeta, só, olivaolaj. Az apróra vágott hagymákat az olajon rózsaszínűre pároltam, rádobtam a kockára vágott padlizsánt, és nagy lángon, fedő alatt sütöttem, közben kevéske fehérbort ( rizlinget ) öntözgettem rá. Amikor már olyan kinézete volt, mint a sült krumplinak, vagyis pirult volt a padlizsán többsége, akkor megsóztam, vegetáztam, fedő nélkül még egy keveset pirítottam, majd levettem a tűzről, és fedő alatt állt két-három percig, ettől minden kocka megpuhult. A fele jó volt reggelinek, a másik fele majd kiteszi a vacsora egy részét.

A link nézegetését, amit Süllőcskének küldtem, másnak is ajánlom szeretettel.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.22. 12:13:02

@süllőcske:
Tegnap este láttam egy filmet az elhízással kapcsolatban. Abban arról beszéltek, hogy minden embernek van fehérjeszint igénye. Aki olyan ételt eszik, amiben kevés a fehérje, de sok a szénhidrát, az hízik el. Úgy tudom a szójának magas a fehérje tartalma.
Az egészet a sáskák megfigyelése alapján kezdték vizsgálni. Állítólag a sáska is el tud hízni ha kevés fehérje van az élelmében, ha viszont elég van, akkor ha megette a szintjéhez szükséges fehérjét, nem eszik tovább. Legalább is a laborban így tett.
Ezt egyébként érdekesnek találom, mert az én "elhízott" ismerőseim sok húst esznek, meg persze más ételből is sokat.

Maya-- 2012.11.22. 12:25:29

én használom a granulátumot. mindig van otthon, s hozzáteszem a darálthúshoz. több mint valószínű, hogy a fűszeres vízben való előfőzéstől, még fincsibb is a kaja, mint nélküle. amúgy én csak a fasírtnál és a húsgombócnál használom. :)..egy nagy átka van, hogy rengeteg lesz belőle, s nagyon laktatós. amúgy mindenki imádja az én fasírtomat, igaz, hogy meg sem pisszenek a szójáról :))

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 12:32:38

@Maya--: ez egyébként a legszemetebb dolgok egyike a világon. mit csinálsz, ha valaki rosszul lesz tőle? mert mondjuk allergiás (nem tudom, van-e szójaallergia)? vagy más miatt el van tiltva tőle?
ismertem egy nőt, aki nem hitte el a férje gombaallergiáját, ezért becsempészte darálva valamibe. és még csodálkozott, hogy kórház lett a vége.
vagy a sógornőm a múltkor gesztenyés sütit kínált fel. csak utána árulta el, hogy a vastag tejszínréteg valami olajból készült műtejszín, én meg majdnem mentem hányni (kár, hogy nem egyáltalán tudok hányni, akkor komolyabban vette volna, látva a fürdőszobáját...)

medvedr 2012.11.22. 14:17:07

@Babette_: Ez nagy kérdés, hogy otthoni étellel mi a helyes, Ha te tudsz egy allergiádról, legyen az akár szója, akkor szerintem neked kell megkérdezned egy házi készítésű ételről, hogy van-e benne. Ha közforgalomba kerül, akkor rá kell írni. Van szójaallergia úgy tudom, de nem jár olyan heves reakciókkal, mint pl. a mogyoró allergia járhat. Aki meg nem hiszi el, mint az ismerősöd, és kipróbálja, azt ütném lapáttal

Maya-- 2012.11.22. 14:45:01

@Babette_: nyugi. húspárti vagyok. a többiek a szójások. de ha bevallom, hogy mégiscsak van benne szója, akkor jön a "namegmondtamén". egyszerűen csodásnak tartom a szóját, de csak a hússal keverve. nekem így vált be eddig. ennyi. amúgy persze, hogy van szója allergia, vigyázni kell vele. tehát idegen nem fog enni a mixelt fasírtomból annélkül, hogy ne tudná, hogy miből van. ez normális.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 16:15:15

Katona koromban csodálkozva néztem, mi lehet az a szivacsos kocka a különféle húsételekben (pörköltben). A másik igen sok szóját tartalmazó közösségi étel a fasírt volt. A húshoz szójás fasírtport kevertek. Emlékeimben nem az ehetetlen jön elő.
Azt, hogy az a szivacs szója volt, amikor húgomék úgy döntöttek vegák lesznek. Ezzel a probláma csak az volt, hogy akkor éppen krumplit tenyésztettek, s a húgom főzéstudománya a brassói (szárazon)-zacskós leves-virsli háromszögben leledzett. A változatos étkezést segítette, hogy akkoriban kezdték gyártani a "nyomokban csirkebőrt is tartalmazhat" virsliket. A többi összetevő közül csak a kolloid volt állati eredetű.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 16:17:50

Amúgy meg sajnálom azokat a szerencsétleneket, akik a brassóival a fagyasztott hasábburgonya, fokhagymás pulykacsíkok ötletszerű mixeléséből múanyag tányérra adagolt förmedvényként találkoznak.
A brassói igényes étel, és jó.

Pinka-Panka 2012.11.22. 18:02:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): így van, igényes és finom, mondom én még nem tudtam annyit főzni, amit ne faltak volna föl...

Pinka-Panka 2012.11.22. 18:03:45

Szép estét mindenkinek!

Az idő ramatyságára ihatnék valami frissitőt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 18:11:50

@Pinka-Panka: Van egy kis frissen facsart almalevem. Az jó lesz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 18:13:02

Ez a szója érdekes dolog. Közben rájöttem, hogy néha én is eszem Tofu néven japán és kínai ételekben. Nem lelkesedem érte továbbra sem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 18:15:13

@Babette_: Én is kirohanok, ha olajjal készített pörköltet tesznek elém. Elég egy kanállal enni belőle!
Pedig nem vagyok az olajra allergiás.

Pinka-Panka 2012.11.22. 18:23:10

@Andrass9: köszönöm, igen. A többieknek ma én fizetném a kört!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 18:29:41

@medvedr:
nézd, eszembe nem jutna egy normális fasírtról megkérdezni a háziasszonyt, hogy valóban hús-e. eszembe sem jutott, hogy megkérdezzem egy gesztenyés sütiről, hogy a hab olajból van-e.
eszembe sem jutna megkérdezni a zserbóról, hogy dióból van-e vagy búzacsírából.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 18:59:51

@medvedr: miért kellene megkérdeznem, hogy a zserbó dióból van-e, a tejszínhab tejszínből, a fasírt húsból? nyilván abból van.
az unortodox kísérletezők szóljanak, ha nem abból van. mi lesz velünk, ha már a fasírtban sem bízhatunk??

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 19:00:31

@Maya--: nekem mindegy, milyen párti vagy.
csak titkolózz, ha ételt teszel elém.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 19:01:27

@Andrass9: kérjél tofusalátát, az finom tud lenni.

Pinka-Panka 2012.11.22. 19:02:17

@Andrass9: örömöm van, dolgoztam is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 19:24:38

Szép estét! Egy pohár vereset gurítanék.
Említettem, hogy nem ajánlott, a többi hüvelyessel együtt az összes szójakészítmény tiltólistás. Az étel nem brassói, hanem brassói-szerű. Ügyeltem rá, hogy még véletlenül se aposztrofáljam annak. És, tűnjön bármilyen perverz dolognak, én szeretem, bár tudom, hogy nem tesz jót. Ahogy még számos dolog sem.

Pinka-Panka 2012.11.22. 19:34:05

@Waka: tudjuk, hogy így értetted!
Jót csináltál, a poszt meg nagyszerű!

Maya-- 2012.11.22. 19:49:39

@Babette_: ne légy már na ilyen mérges :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 19:53:45

@Maya--: nem vagyok mérges. még ha kihagytam a ne szócskát, akkor sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 19:56:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): Lehet, hogy én voltam szerencsés helyen katona, de én szóját egy darabot nem láttam ott. Nem mondom, hogy annyira jó volt az étel, sőt - amíg egyszer igazán szét nem vágtak úgy igazán köztük - elég vacak volt, de ott szója nem volt, hacsak a felvágottban nem.

süllőcske 2012.11.22. 20:07:19

@Waka: Világos, mint fentebb is írtam, a posztod értelme.
No, mi kerül számunkra a söntés megől? Vagy ősz bárd emelkedik, s tetteimet bírálja?
Hoztam egy kis haltöpörtyűt, a purinok az égbe szálltak már belőle, lilahajmával az itókához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 20:08:53

@süllőcske: Van még egy kis Villányi Cuve, vagy almalé. Szegény az eklézsia, nincs nagyobb választék. Haltöpörtyűt meg kéne próbálnom egyszer.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 20:12:53

Itt mindenki szeret enni. Szeret főzni Szeretjük azokat akiknek főzünk. Szeretjük egymást olvasni. Soha nem akarjuk a másikat megbántani. Ha egy kommentünk olyannak tűnik az véletlen volt. Nem vagyunk profi írók, hogy mondanivalónk hangulatát jól visszaadja. A buta szmájli meg sokszor csak ront a helyzeten.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 20:15:23

@Waka: 1986-tól Kiskőrös tü.dd. Tartalékos á.tar.tü.tí volnék. Na ezért annak idején mi járt volna.

süllőcske 2012.11.22. 20:16:04

@Andrass9: Köszönöm, kiváló lesz.
A haltöpörtyű legfontosabb előidézője egy ötletesen forgatott jó kés.
Már egyszer nekifogtam megposztolni, de kinyílt a téma, és kell még egy nekilendülés.

süllőcske 2012.11.22. 20:25:39

Anahita pedig lencselebbencset főzött. Ha már főzzünk valami furcsát. Encsembencsem lebbencsemet.
No meg kapros-túrós lepénykét.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 20:26:31

@süllőcske: jó, hogy mindig jössz a hallal, szerintem hétvégére csinálok egy kis egyszerű rántott pontyot.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 20:30:29

meg ha már itt vagyok, megkérdem: kerámiakést hogyan lehet élezni?

süllőcske 2012.11.22. 20:31:32

@Babette_: Magam-magammal jövök..
Molnárpotyka, az is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 20:32:47

@Babette_: Amennyire én tudom: a boltban egy új kés megvásárlásával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 20:33:09

@süllőcske: Tetteiddel nem itt kell elszámolnod, főleg nem a pultnál. Tavalyi otellóm van, bár barátnak nem kínálnám, annyira nem jó. Hamarosan jön az idei is, ha elillan belőle a kén. Addig sajnos,csak ezzel szolgálhatok.
@hajdulaszlo (volt hajdul): I was a contract soldier in 20 years.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 20:34:28

@süllőcske: Én még soha nem ettem haltöpörtyűt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 20:34:45

@süllőcske: Mi az a lencselebbencs? Ismerek lebbencslevest, meg lencselevest. Összeöntötte a kettőt?

süllőcske 2012.11.22. 20:34:51

@Babette_: Nekem nincs, mert mindenki azt mondja: ne vegyek.
Szerintem gyémántos finom szerszámköszörűn. Nekünk van a suliban, vidiás vésőket csiszolunk vele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 20:36:14

@Babette_: Ma ráczponty (sic!) volt ebédre. Uszonyú volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 20:37:22

@Babette_: Sajnos a kerámiakés ma még eléggé túllihegett dolog. Előfordul, hogy gyenge alapanyagra viszik fel a kerámiaréteget, és akkor annyi. Persze, ha tisztán kerámia volna, akkor nem kellene élezni sem - az talán kibírná a gyűrődést, viszont könnyen kettétörne. Megnéztem néhányat - még várok a vásárlással.

süllőcske 2012.11.22. 20:39:42

@Babette_: Csuszatészta a tepsibe, félig főve, csontossából hal pörköltszaft rá, baconba csavart pontyfilék, közé kis gomba, ler, tetejére tejfel.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 20:40:19

@süllőcske: @Andrass9:

én szeretem. persze nem egy drága darabot vettem, de nem is piacon árultat. jónak tűnik. van neki kis élvédője is.
csak nem tudtam, hogy tányéron ne használjam.

süllőcske 2012.11.22. 20:41:20

@Andrass9: Én inkább elsőrendű japán késekre gyűjtök.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.22. 20:41:49

@süllőcske: ez jónak tűnik.
csak a bacon ne lenne olyan drága:( pedig szeretem. és azt itthon még nem tudok csinálni.

süllőcske 2012.11.22. 20:43:09

@Waka: Mondom, majd megposztoljuk.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 20:44:25

@Andrass9: van dolog amire jó a kerámiakés, pl paradicsom. Én egynek a hegyét szarvashúsba törtem bele. Mire az összes szemcsét kivettem!

süllőcske 2012.11.22. 20:44:50

@Babette_: Anélkül is jó, de akkor meglisztezve elő kell sütni a halszeleteket, hogy legyen tartásuk.

süllőcske 2012.11.22. 20:51:42

@Andrass9: Nokifőzőlében megkészítette a babéros, hagymás lencsét, szalonnazsíron megpirította a lebbencset, hozzáadta a lencséhez, kialakította a fűszerelést borssal, ecettel, mustárcsírából készített mustos házi mustárjával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 21:28:22

@Babette_: Van abban valami, amit Süllőcske mondott. Ha van gyémánt fenőeszközöd, azzal lehet próbálkozni.
Ne aggódj, az ipari gyémántporral készül, nem a Kohinoor-ból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 21:29:49

@süllőcske: Nekem fűrészeim vannak onnan (te a kővel, én a fával dolgozom sokat). Emiatt van sok fenőeszközöm is, mert gyalut nem lehet kaszakövön élesíteni!

süllőcske 2012.11.22. 21:32:01

@Andrass9: Vagy a Kalifából..
Japán köved is vagyon?

süllőcske 2012.11.22. 21:35:46

@Andrass9: Van egy profi gyémántos, nyeles horogfenő lapom. Azzal még a carbonhorgokat is ki tudom fenni.
Késhez is jó, csak úgy kell tartani, mint a fenőacélt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 21:41:43

@süllőcske: Egy van, nagyon finom kő - borotvaélesre fejezi be a fenést. A gyémántosokból csak egyet szerettem meg, amivel spéci konyhai késeket (hámozó, V slicer, stb.) tudtam megélezni, mert vékony lap. Sajna elkopott - mint eddig mindegyik gyémántporos fenőm. Maradok a vizes kövek mellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 22:01:41

@Babette_: Van még egy lehetőség: ha van igazán jóminőségű körömreszelőd! Azok már gyémánthomokkal készülnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 22:16:26

@1kutya: Éppen Babette_ kerámiakésén próbáljuk kiköszörülni a csorbát. Van valami tapasztalatot ilyen késsel?
HajduLacinak majdnem tönkretette a szarvaspecsenyéjét :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 22:20:23

PO nincs itt?
Csak el akartam mesélni, hogy már megint karfiollevest főztünk :)

süllőcske 2012.11.22. 22:27:08

@Andrass9: Nem tom, de ő is mutatott ilyen kitompult agyagkést, hogy mit is csináljon vele, mert fenni nem tudja.

1kutya 2012.11.22. 22:29:05

@Andrass9: én amikor vettem, azt mondták, hogy be kell vinni valahova, ahonnan elküldik valahova, ahol megélezik és valaki visszaküldi.

érthető voltam? :)

süllőcske 2012.11.22. 22:31:43

@Andrass9: Jaj, hiszen Robi berohant, mint Zrínyi ki, s utána futott, vagy mi a szösz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 22:31:59

@1kutya: Tisztára olyan volt, mint mikor a rég nem látott nagynéni mesél valami rokonról. Kábé az első áttételnél lefagyok.

1kutya 2012.11.22. 22:34:31

@süllőcske: unom a banánt...

@Waka: ennél csak az a jobb, mikor feleségem/családja meséli ugyanezt:D

1kutya 2012.11.22. 22:36:52

@süllőcske: :-DDD

(van apóséknál egy "udvaros" faszi, az szokott helókázni, mikor már a törköly meg a otellófröccs eléri a szintet)

bocs:)

süllőcske 2012.11.22. 22:40:07

@1kutya: Hehe. Mókás lehet olyankor a bá.
Node nem akarom azt mondani, hogy helókácska, az nem az én stílusom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 22:46:29

@1kutya: Én értem - de nekem visszafelé tekerték az agyamat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 22:49:32

@1kutya: Otellófröccs? Éppen tisztán iszom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.22. 22:50:15

@süllőcske: Szóval ő is ráfaragott. Bár ez nem vigasz Babette-nek.
Acél késekkel jóban vagyok, tudom őket kezelni. Az agyagot még nem ismerem - nem barátkoztunk még össze.

1kutya 2012.11.22. 22:54:04

@Waka: most én is! dühös vagyok!

magamra...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 22:57:01

@1kutya: Valahogy csak megbékélsz.
Magaddal...

1kutya 2012.11.22. 22:58:44

@Waka: kell még hozzá egy-két otello, de majdcsak kibírom valahogy... :-DDD

süllőcske 2012.11.22. 23:00:46

@Andrass9: Akkor hozzáfoghatsz a haltöpörtyűhöz.
Mert ott úgy kell vágni, mint egy japán fuguszakács.

1kutya 2012.11.22. 23:08:14

@Waka: még talán vagy 500 liter.

süllőcske 2012.11.22. 23:15:07

@Waka: Köszi. Annyit néztem ezeket a fugus, tonhalas, szashimis videokat, hogy tán meg is tudnám csinálni a műveleteket, amúgy műkedvelő szinten.
Csak ilyen világbajnok késeim nincsenek. Még.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 23:15:32

@1kutya: Nem ismerem a kalibered, de talán elég lesz.
Töltök én is még egyet.

süllőcske 2012.11.22. 23:23:55

@Waka: Nem, megnézem akárhányszor is, edzem magam, tanulok mindig, hiszen olyan sokat foglalkozom halakkal, tudod, nagyon érdekel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 23:36:47

@süllőcske: Tudom.
Ha egyszer csak egy szeletet vághatnék a hátából... Ahhh

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.22. 23:56:02

Na, jó estét mindenkinek. Végre hazaértem. Sül a libaszárny, imádom. Mingyá megforgatom, kaqpnak egy kis törött koriandert is a só mellé...

Már reggel elolvastam Waka míves posztját (a volt feleségem szokta mondani a jó hangú csajokra, "hogyha a bociboci tarkát énekelné, azt is szeretnénk!"), de a kommenteket csak most futottam átal. Mondhatom, ez a szójaizé jó mély nyomot fog hagyni a köztudatba :))

Ugye, mindenki ismeri azokat a nagybácsikat, akik éjfél felé odasündörögnek az ifjú párhoz a lagziban és "höhö", "höhö" megnyitás után egy mondaton belül eljutnak a nászéjszakától a prosztatáig... :DD
Nagy derültségemre a mai kommentfolyam is ilyen drámai fordulatot vett, a szójakockától a kerámiakésig tartó gondolati ívet járhattam végig.

Ha kerámia kést vesztek, legalább Kyocera márkájút. És akkor nem fog annyira fájni, hogy a 15-20 eFt-os késeteket csak Pesten és 5 eFt-ért élezik majd meg, nagyjából évente.
Ha meg 3-4 eFt-os áljapán kínait vesztek, akkor úgy jártok, mint Babette, meg én...

Llychllyn 2012.11.23. 01:22:26

szerintem kerámiakést eleve nem érdemes venni, bár késbuzi vagyok, és egy ilyesféle újdonság elutasítása nekem sem esik jól...:)

Egy jól karbantartott, jó minőségű acél késsel nagyjából mindent meg lehet csinálni, borotvára lehet fenni, és - ami miatt jobb, mint a kerámia - villámgyorsan vissza lehet varázsolni rá a borotvaélt.

Én egy Icel Nature konyhakést használok, a Zwilling is nagyon tetszett, de az olajfa nyél miatt ez az abszolút favorit (ha valakit nem taszít az acél nyél, az egy-két évvel ezelőtti Thomas márkájú cbas-akciós kések is elég jók). Az Icel acélját igen könnyű jól meghúzni a fenőn, utána meg - még ha borotválkozni nem is lehet vele - nagyjából mindent megcsinál, amit kell.

Olyannyira, hogy a krumpipucoláson kívül nagyjából mindenre ezt használom, és működik is. És - ha a fenőacéllal dolgozunk rajta egy kicsit - nem kell többezer forintért éleztetni évente, csak használni kell.

Pinka-Panka 2012.11.23. 05:48:42

Jó reggelt mindenkinek!

Jó volt visszaolvasni...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 08:14:50

@Andrass9: a jóminőségű körömreszelőmet a sminkkészletem mellett tartom:D
szóval csak egy átlagos van.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:06:20

@Andrass9: anyámtól kaptam pedikűr-manikűr fenőeszközöket. Màr cserélhető éleket kell használniuk. Elég jó, bár kerámiára még nem használtam. Napi rendszerességgel kerámia hámozót használunk.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:13:01

Csillapíthatatlan vágyam lett brassóira. Most még a lapocka és a pulykacomb között vacillálok. Tudom lúzer lennék pulykával, de be kell vallanom, az utóbbi időszak visszafogott nehéz hús fogyasztása hozza a pozitív hatását. Mondjuk birkával?

süllőcske 2012.11.23. 09:22:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): Kérlek, tán csináld báránycombból. Az persze drága, de csooda finom.
Azt aztán lehet gyorsan piros-omlósra sütni, jó fokhagymássan.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:28:47

@süllőcske: relatív a drágaság. Utána nézek növendéknek. Annak az első negyede olyan ezerötszáz píz körül van. Az birkáért nem sok. Persze tudom jó lenne mindent csirkefarhát árban kapni. Mennyiségre törekvő étkezési kultúránkban hogyan lehetne elmagyarázni, hogy a libamájból nagyon kevés hozza a kulináris kielégültséget.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:30:52

@Babette_: ráadásul vega kaja. Egész életében nem kapott egy falat húst sem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 09:33:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): na mondjuk a libamáj az egyik hájp, amit nem értek. csomagolt zsír.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:41:40

@Babette_: Már előre félek, mi lesz, ha jönnek a kocsonya posztok.Az pedig tömény kötőanyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 09:47:00

@Babette_: Azért abba a csomagolt zsírba betettek egy kis ízt is :)

süllőcske 2012.11.23. 10:04:24

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Még várjunk, amíg Waka rendbejön, a kocsonyával?
Igazad van az ár-érték dologban.
Akik ismernek, tudják, hogy sosem sajnálom a pízt a jó dolgokra. Megtehetem, mert rengeteg mindent gyűjtünk, termesztünk, zsákmányolunk stb.
Ha tehát kimegyek egy gátőrhöz gyöngyöst venni, nem az árat nézem, hanem a madarat.
Gondolom, Te is így vagy.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 11:03:43

@süllőcske: Érdekes tudathasadás az, hogy nem tudjuk megfizetni az élelmiszert, melyben a másik oldalról viszont ott van a mi munkabérünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 12:07:35

@Babette_: Ízeket számomra nehéz megfogalmazni, de a libamájnak igazán jellegzetes íze van. Kifejezetten eltér a pecsenyelibamáj ízétől, ami ugye nem zsírkupac. Nyilván a hizlalt májnak más az íze, mint a nem hizlaltnak. Én minden fűszer és hókuszpók nélkül sütök egyet évente karácsony táján (főleg, miután anyámnak ezt is adtam karácsonyra), ami eltart bőven újévig. Nagyon vékonyan szelve teszem libazsíros kenyérre és csak sózom.

Olyan "hízott libamáj" íze van :)

süllőcske 2012.11.23. 12:20:32

@Andrass9: Egy busman "legédesebb zsíros ajak"- nak hívta a feleségét, mert a busmanok az antilopsültnél, a Kalaháriban termő legeslegfinomabb uborkánál, de még a vadméznél is többre becsülik a hosszú csontokban lévő velőt.
No hát, mi is így vagyunk a zsiradékokkal, csak mi fölös mennyiségben is hozzájutunk.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 15:04:52

@süllőcske: Anyám képes volt beállítani egy tányér kocsonyával. Mondtam neki, karácsonykor ne merészeljen versenyezni velem. Nekem a kocsonya desszert.
Nincs még egy étel, ami a hidegsége ellenére annyi melegséget sugározna.
süti beállítások módosítása