Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Törökmogyoró I.

2012.11.12. 07:00 Waka

Ha nem látod, felveszed, ha látod, nem veszed fel, mi az? A lyukas mogyoró.

A törökmogyoró Magyarországon méltatlanul lebecsült növény, főképpen parkokban ültetik, pedig erdészeti céllal is érdemes lenne, nem beszélve a terméséről. Levantei mogyoró néven Iránból temérdeket hoznak be Európába édesipari felhasználásra. Akit bővebben érdekel, kérem, olvassa el a kapcsolódó Wikipédia cikket.

A közelmúltban láttam az egyik nagyáruházban törökmogyoró néven árult termést, de még csak nem is hasonlított az általam ismertre, csaknem gömbölyű volt és hatalmas, és 3000 HUF volt kilója héjasan. Hát annyiért vegye meg az ördög öreganyja. Szerencsére a Lakótelepen számos helyen ültettek anno az előrelátó kertészek. Mivel idén minden dióm lefagyott - hogy legyen idehaza valami süteménybe való –, fogtam magam, és szedtem egy csomót. A napokban megtörtem egy adaggal, és gondoltam, összefoglalom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, hátha valaki hasonló cipőben jár, esetleg jövőre tervez egy kis mogyorószedést.

Idén – talán a meleg és aszályos nyár miatt - korán érett a törökmogyoró. A fák augusztus vége felé kezdték hullatni a termést. Azt tapasztaltam, hogy a fák az első időszakban – talán a bölcs Természet előrelátása miatt – azt a termést hullajtják el, ami terméketlen (üres). Próbaképpen összeszedtem keveset, és próbatörést végeztem, szinte mind üres volt.

2.jpg

A mogyoróra szintén éhes polgártársak bőven szedtek maguknak belőle, gondolom később nem voltak boldogok. Tehát fontos, hogy a földre hullott, többnyire már száraz kopáncsú mogyorót ne szedjük össze. Amelyik még zöld, az jó eséllyel lesz egészséges. Készítettem keményebb drótból egy egyes alakú kampót, amit egy hosszú botra erősítettem, ezzel rángattam le a még zöld termést, 10 napon keresztül, minden délután hazacipeltem egy teszkósszatyornyit.

1.jpg

Egy-két nap fonnyadás után könnyedén kifordult a mogyoró a kopáncsból. Azt is megfigyeltem, hogy amelyik mogyoró nehezen jön ki a kopáncsból, az bizony üres. A mogyorót kisebb műanyag hálókban fellógattam az erkélyen száradni.

3.jpg

A napokban megtörtem az első adagot. Hát, törökmogyorót törni nem leányálom. Először is kurva kemény és vastag a héja. Aztán meg ortopéd: mindkét vége hegyes, az Istenér' nem áll meg. A kézi diótörőt nyugodtan elfelejthetjük, nem ellenfél a törökmogyoró számára. Ha sikerül is megtörni vele, a legtöbb esetben a belsejét is összezúzzuk, esetleg az ujjunkat is sikerül összecsípni vele. A legjobb erre a célra a kovácsok üllője lenne, de a satu is megteszi. A satut lehetőleg az asztal lábához minél közelebb rögzítsük (panelban szeretni fog az alsó szomszéd). A töréshez kisebb kalapács elégséges, a találati pontosságot nem befolyásolja lényegesen a nagy méret. Én azt találtam ki, hogy felteszem a lábam az asztal alsó kereszttartójára, a térdemre könyökölök, ilyen módon fixen tartva a kezem kevesebbet ütök mellé (az ujjamra).

4.jpg

A mogyoró megtöréséhez elegendő egy-két határozott koppintás, jól felismerhető reccsenés jelzi, hogy széttört a héj. Ez többnyire nem látszik, de a tálcára ejtett mogyoró egyből szétnyílik, tehát felesleges tovább püfölni, csak a belseje törik ripityára. Amelyik nem törik szét néhány ütés után (ez többnyire azt jelzi, hogy üres), azt a satu pofái közé szorítva roppanthatjuk össze.

5.jpg

Elvégeztem egy, megközelítőleg objektív tesztet. Egy kiló héjas mogyoróból 26 deka mogyoróbél nyerhető.

6.jpg

Mindent egybevetve, a törökmogyoró macerás dolog, csak igazán ráérő és/vagy türelmes embernek javaslom. Aki nem ilyen, annak a másik felhasználási módot tudom ajánlani: oda kell ajándékozni valamelyik nemszeretem szomszédnak/rokonnak/kollégának. Valahogy így:

- Hú, nézd mit hoztam neked. Valódi kelet/nyugat-afrikai törökmogyoró, a sógorom/öcsém/nagybátyám hozta a gyereknek a kairói/isztambuli/marrakeshi bazárból. Alig tudta átcsempészni a határon, mert bazi nagy vámot kell fizetni utána. Sajnos a múlt héten derült ki, hogy a fiam/lányom allergiás a mogyoróra, pedig úgy imádja. - Persze nem árt, ha a gyerek nem ilyenkor toppan be két pofára majszolva egy nagy tábla Piros mogyoróst.

Aztán hadd törögesse szerencsétlen a mogyorót, legalább nem unatkozik a télen.

Legközelebb elmesélem, hogy mit érdemes a mogyoróból készíteni, ha sikeresen vettük az előző akadályokat.

93 komment

Címkék: mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr684899435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.11.12. 07:27:48

Ha most látnád, a csalódottságomat...

Pinka-Panka 2012.11.12. 07:51:32

Waka, kalapom emelem! Már nagyobb gyerekkorban felhagytam a törésével, a téren volt bőven, már akkoriban feladtuk, oly macerás volt a törése. enni szerettük, de nem vállalom be. Ügyes vagy és türelmes és még jól is jársz, mert jókat fogtok sütni belőle és főleg finomakat!

Benikuty 2012.11.12. 07:52:07

@dömbi: Dömbike, ne destruálj itt:D

1kutya 2012.11.12. 07:52:50

tegnap délután törtünk meg vagy fél kilót a tyúkocskával (meg a kutyával, aki előszeretettel lopkodta a lehullott szemeket:) és Waka korábbi mandulás recepiéje szerint lett belőle fahajas cukros mogyoró.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.11.12. 08:02:42

@Benikuty: Rendben!DDD
@1kutya: Tyúkocska, nálatok, az asszonyka, vagy?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 08:04:22

Apám bölcsen mindig azt mondta ( pedig csak két osztályt járt anno ), hogy

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 08:17:00

Waka, te szórakozol velünk?:D mi az, hogy legközelebb elmeséled, heeeee???:D
@látjátok feleim szümtükkel: na igen, a bölcs emberek nem túl bőbeszédűek :D és kb. így csinált a kollega is a posztban..:D;)

jó reggelt, megyek harcolni a munka frontjára. nem tudjátok elképzelni, két és fél hét alatt 14 napot itthontölteni, majd ezt követően hétfőn munkát végezni micsoda kín.:/

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 08:17:44

Apám mindig azt mondta, hogy azért van az ember nyarán a feje, hogy gondolkodjon vele. Nekünk a kertben nemes mogyoró bokrok vannak, négy fajta, kisebb, nagyobb, kerek és hosszúkás ( ez a legjobb ) termésűek. Ebből következően mi is megkínlódtuk, mire rájöttünk miként lehet könnyebben megtörni. Aztán eszembe jutott mit is mondott mindig apám és elővettem a hentes tőkét ( valódi ), meg egy kb. 8 cm széles és 25 cm hosszú lécdarabot. A szélesség a jó felfekvés miatt fontos. A léc közepe táján kialakítottam egy mélyedést, akkorát amiben egy szem mogyoró megáll, nem esik ki. Ezt követően kalapáccsal már gyorsan és biztonságosan tudtuk törni a termést a tőke tetején. Egyébként ezt használom a dióhoz is, mert sajnos nagyon apró fajtánk van és az is szeret ugráli( a belseje viszont nagyon jó ízű belet tartalmaz).

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 08:18:33

@anica inkognitóban:
Elment a kész szövegem kétszer is, de pótoltam.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 08:20:21

@anica inkognitóban:
Estig megtörjük a te részed is, jó munkát.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 08:23:46

Valamikor tizen éve Szarvason nyílt volt kocsma, ahol földimogyoró volt kirakva az asztalokra, és a héját a földre dobálták a vendégek. Mi is estig elüldögélünk itt egy-egy kupica mellett, és eltörögetünk. A lehulló héj meg had ropogjon a cipőtalpak alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.12. 08:24:27

Mikor a feleségem lábadozott, a kórház udvarában fedeztünk fel egy mogyorófát. Akkor ott ücsörögve egy darab aszfalttal törtük a betonasztalon. Szép napos őszi délutánok voltak, de azért eltekintettünk volna tőle.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 08:25:17

@látjátok feleim szümtükkel: a bátnó stíl eszembe sem jutott, én jót mosolyogtam :)
na, tényleg el...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.12. 08:26:03

@látjátok feleim szümtükkel: Jellegzetes Texas stílus. A Texas Roadhouse láncban még mindig ez a divat (elég jó a steakjük amúgy).

1kutya 2012.11.12. 08:46:50

@Andrass9: mogyorót/diót törni minden alkalmas, ami kicsinység is keményebb a héjnál. mi amikor gyakorlaton voltunk, a motorfűrész kulcsával törtük (üllőnek meg tökéletes volt egy éppen kivágott ta tönkje:)

Pinka-Panka 2012.11.12. 08:54:43

Az ilyen egész mogyorós csokit is szeretjük:)
Ami mogyorós az minden jó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 08:58:58

Akkor a mogyoróbokor a magyar mogyoró (mert nem török és nem amerikai)? Idén csak pár szem termett mutatóba.
A kutya idén a diót eszegette héjastól nagy kedvvel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.12. 09:02:38

@Mitzi von Küche: Annak meg sokkal véknyabb a héja. Van a szomszédnak két bokra is, de soha nem terem.
A kutyám meg már a fél kertet telerakta dióhéjjal. Minden sima és tiszta felületen az van - a fene a gusztusát. Pedig már azt hittük, összeszedtük az összeset!

Pinka-Panka 2012.11.12. 09:16:51

@Mitzi von Küche: ja és jön a Mikulás, vásárolhatjuk a gyerekeknek és az unokáknak is, amit mi eszünk meg majd:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.12. 09:35:59

A mogyoró az a nyírfafélék közé tartozik. Hazánkban az Európai mogyoró található meg honosként.
A földimogyoró az pillangósvirágú, a borsónak, babnak rokona. Ha jól emlékszem az egyik zöldségtermesztés vizsgán pont azt húztam. Már nem emlékszem, miért kaptam 5-öst.
Azt hiszem a lóbab termesztéstechnológiában csak keres-cserél műveletet végeztem.

Esőüző táncra kérem a tek. kocsmaközönséget. Cserépcsere.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.11.12. 10:11:53

@anica inkognitóban: Ugyehogyugye!!! És ha elhalálozok addigra? Sose fogom megtudni mit lehet csinálni a Waka törökmogyorójából. Legfeljebb komoly erőfeszítés árán ugye, ha az ember visszajön kísérteni. Persze akkor meg megijednek eldobnak mindent...,áhhh!

Hurri Kán 2012.11.12. 10:23:53

Jó reggelt.
Törökmogyoróból lehet pálinkát főzni? :D

Pinka-Panka 2012.11.12. 10:38:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): fohászkodunk szüntelen! Amúgy itt marasztaljuk a felhőket,esik, a kert télre majdnem felkészülten, így mindegy! legalább kocsmázhatunk:)

Hurri Kán 2012.11.12. 10:45:00

@dömbi:
Nem nagyon tudok olyan dolgot elképzelni, ami jó félbehagyva. :D

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 10:58:22

@Andrass9: Tavasszal hagyok sumarakat, most kiszedtük.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 11:00:33

@Pinka-Panka:
Pirítsd meg, úgy szívesebben megeszik a gyerekek is. Én serpenyőben szoktam állandóan kevergetve, de már csak maganak.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 11:01:58

@Hurri kán:
Ha a vasuti talpfából lehet, akkor miért is ne?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.12. 11:02:50

@Pinka-Panka:
Itt 16 fok meleg van, süt a nap, ásunk, közben pihizünk is keveset.

Pinka-Panka 2012.11.12. 11:07:13

Wakát jobban megdícsérjük, ha ebből a mogyoróból költ valami finomságot, mert én nekem könnyebb a boltból leemelni a polcról:)

Pinka-Panka 2012.11.12. 11:20:27

@látjátok feleim szümtükkel: igen, csak én a Mikulásnál az amerikai mogyoróra gondoltam, megfigyeltem, hogy a gyereknek raktunk a zacskóba belőle, meg kapott is dögivel és azt mindig mi felnőttek ettük meg:)
Igen az ország egyes helyein jó idő van, legyen is!

Pinka-Panka 2012.11.12. 11:24:04

@hajdulaszlo (volt hajdul): mi meg felvettünk még egy polót! még csipkebogyót se megyek szedni!

süllőcske 2012.11.12. 12:29:10

Az újszegedi parkban toronyméretű mogyifák, gyűjtjük régóta.
Otthon meg mindig is volt magyaróbokorsor, a hosszúkás fajtából.
Törni meg meg kell, arra van a tél. Nem köll hisztizni, tessék odaülni.

1kutya 2012.11.12. 12:33:35

@süllőcske: esetleg lehet alkalmazni egy mókust bérmunkában, téli kosztért kvártélyért cserébe:)

süllőcske 2012.11.12. 13:09:08

@1kutya: Hehe
A mókus, az feledékeny! Elfeledkezne a kötelezettségéről.
Meg tavasszal kirámolná a kismadárfészkeket a kertben.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 14:02:29

Az viszont bosszantó, hogy vesz az ember mogyorós valamit (csoki, ropogtatnivaló) és földimogyoróval van... Nekem a mogyoró az a rendes mogyoró (nem földi avagy amerikai).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 14:04:54

@hajdulaszlo (volt hajdul): fránya Freud..:D
@dömbi: egyelőre ne kapkodj azzal a pacskerrel, jó az itt lent! :)

Benikuty 2012.11.12. 14:13:57

@dömbi: ha esze van, megpirítja, aztán jóízűen elrágcsálja:) ...bár nem tudom, hogy azt neki szabad-e?:)

Benikuty 2012.11.12. 14:15:08

@anica inkognitóban: magácska ne kajánkodjon, mert árt a szépségének;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 14:16:33

@Benikuty: nem tehetek róla, egy ideje kaján hangulatban vagyok :D de nekem meg azt mondják, nem árt :D

Wakka 2012.11.12. 14:30:34

@anica inkognitóban: te meg inkább tolnád az ország szekerét, mondanom sem kell, hogy ezért tartunk itt.

Benikuty 2012.11.12. 14:41:43

@anica inkognitóban: azt halld meg, aki szebben muzsikál:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 14:42:05

@Wakka: tolom, tolom, most álltam meg pihenni.. meg hogy kicsit a többiek is tolhassák :P :D

1kutya 2012.11.12. 14:43:38

@anica inkognitóban: fogjuk meg és vigyétek?:-DDD

süllőcske 2012.11.12. 14:46:07

@anica inkognitóban:
Nem tehetek róla, egy ideje kajás hangulatban vagyok, Anahita szerint árt nekem.
A libasült különben hidegen még jobb. A tölteléke gyümölcs és gomba, és a posztban szereplő csonthéjas piritva, törve, fenyőmaggal vegyest fogja öszve.
Namost, ha a husit meghömbölgetem az áfonyamártásban, csucsu.

1kutya 2012.11.12. 14:52:56

@Hurri kán: @anica inkognitóban: minden csapatba kell egy visszahúzó erő is, mert ha túl korán elvégezzük a munkát, akkor csak újat kapunk helyette. a fizetés meg ugye...:)

Hurri Kán 2012.11.12. 14:57:42

@1kutya:
Csapatmunka esetén a munkához úgy állunk, hogy más is odaférjen. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 15:03:06

@süllőcske: minden rendben lesz, ha nem vitatkozol a kicsi feleségeddel. Így hosszú, nyugodt boldog életed lehet :D
@1kutya: @Hurri kán: Béláim, ne rendetlenkedjetek! :D
@Benikuty: inkább vadaspárti vagyok :D

elmentem dolgozni, mert már így is...:/ :D

1kutya 2012.11.12. 15:14:03

@Hurri kán: ne gondolkoggyunk! fárasztó!:-DDD

Hurri Kán 2012.11.12. 15:15:00

@1kutya:
Így, vagy úgy. de mindenképpen. Vót vagy délután 3 óra szombaton, mire kihevertem a pénteki gondókozást. :D

1kutya 2012.11.12. 15:20:23

@Hurri kán: ja úgy! majd estvére ha hazaértem gondolkodom egy otellófröccsön:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.12. 16:00:51

@1kutya: Valami munkahelyről írogatott emilt emlegettél tegnap?

1kutya 2012.11.12. 16:44:27

@Andrass9: aha, aztán elmaradt egyéb melók miatt, majd estve.

Wakka 2012.11.12. 18:07:42

@anica inkognitóban: tolófájások ezek, ha jól emlékszem, nincs hozzá közöm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 18:39:51

Jó estét!
@dömbi: Igazán sajnálom.
@látjátok feleim szümtükkel: Tudod, itt a panelban ritka a hentestőke, inkább a satu jön be. Meg osztán, a törökmogyoró ahány, annyiféle méret és forma.
@Pinka-Panka: Sütöttem belőle, de mivel lusta vagyok, két posztot csináltam belőle.
@süllőcske: Yes it's true!
@anica inkognitóban: Azt jelenti, hogy folytatásos lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 18:47:55

Azért senki ne gondolja, hogy akkora erőfeszítés a mogyorótörés. Egy-egy kiló héjas mogyoróval bő egy óra alatt lehet végezni, főleg ha kettesben csináljuk, és jól elcseverészünk közben. A jól "visszarúgó" felület a fontos.

Pinka-Panka 2012.11.12. 19:07:53

@Waka: na pont akarom mondani, hogy dehogy vagy lusta, aki mogyorót tör:)
Várjuk a süti receptet is!

Pinka-Panka 2012.11.12. 19:16:14

@Waka: oké kíváncsiak vagyunk.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.12. 19:19:06

Ezek a bokormogyorók nem teremnek olyan jól. A zöld levelű sem, a vérmogyoró sem.
Én egyszer ültettem egy törökmogyorót, amellett a páfrányfenyő mellett van, amit kitoltam a fézbúkra és amin Waka nyert egy tönkölykenyeret. Ezt a fafajt onnan lehet messziről felismerni, hogy gyönyörű, gyertyaláng alakú koronája van. Állítólag Balassagyarmaton, a főutcán van belőle egy öreg fasor.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.12. 19:23:31

én visszafelé a bezárt kocsmába nem pofázok be, de a második adag Andráss9 féle zakuszka ismét jó lett.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 19:24:50

@Wakka: én is meglepődnék :P :D
@Waka: és délelőtt isznak benne mint a Dallasban?:D
( viszont komolyra fordítva: még időben vagyok a madárbegy salátamag elszórásával??)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.12. 19:59:31

Hát nekem már a bokormogyorók megmaradnak: azt a pár szem termést elhordják a mókusok (saját szememmel láttam). Viszont lehet, hogy ki kéne venni a gesztenyefát: magas törzsre oltott, tarka levelű, de eléggé féloldalas, és ugye nem terem évek óta (bár nagyon drága volt) - és a helyére egy ilyen szép törökmogyorófát ültetni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 20:13:58

@PO: A koronája valóban gyönyörű. Valahol Balatonfüreden van két matuzsálem. A közelmúltban láttam egy filmet a Duna II-n a balatonboglári ültetvényről. Gyönyörű termést takarítottak be. A tulajdonos (?) panaszkodott, hogy exportálnia kell, mert a termés túl nagy a vékony, magyar mogyorós csokiba.
@anica inkognitóban: Mint a gödény. Kicsit már késő, ilyenkor többnyire már ki van kelve, de gereblyézd bele a földbe a magot, talán lesz belőle valami. Esetleg várd meg a tavaszt, és vesd el melegágyba vagy ládába.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 20:16:40

Hogy a vörös seggű ördög cifrázza ki a blogmotor jó édes mamájának az örömit. Percekig cizellálom a kommentet, ez a rohadék meg egy slukkra elnyeli.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 20:22:19

Nem túl bőbeszédű a honlap. de van pár jó kép:
www.mogyoros.hu/index.php

süllőcske 2012.11.12. 20:24:09

@Waka: Azt a hetvenhét fontos ágyúgolyó alá heverő irgalmát, az ilyen magyaróellenességnek!
Ha tunnák a szép hargitai magyarósokat, hegyrűl hegyre, bezzeg , tönnék az halhoz!

1kutya 2012.11.12. 20:24:49

@Waka: holland kertész? "egyik meleg ágyból ki, a másikba be" :-DDD

1kutya 2012.11.12. 20:27:58

egyébként ha valakinek kell szépen termő mogyoróbokor, tudok hozni tövet fatertól a kocsmakertből (még ippeg el lehet ültetni).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.12. 20:36:00

@süllőcske: Ha idén nem kapott volna el így a kórság, biztosan elmentem volna és is a bejáratott mogyoróbokraimhoz a hegy tövében.
@1kutya: Zizi Labor: Melegágyi kertész Sajna, nem találtam a tecsőn.

Benikuty 2012.11.12. 21:37:15

@1kutya: én szeretnék! postán is lehet?

1kutya 2012.11.12. 21:47:19

azt nem tudok, de elvermelem itthon (ha a blöki ki nem "szántja":) és köv. pösti úton házhoz szállítom.
süti beállítások módosítása