Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Thai zöldséges tészta Wakának

2012.11.02. 07:00 Andrass9

Ezt a receptet kifejezetten Waka számára kreáltam a sok jó receptért és türelmémért, ahogy a betegségét kezeli. Azok számára, akik hús nélkül nem tudják elképzelni az ételt, van benne parányi csirkemell is, de az alaprecept nem igényli.

Az úgy kezdődött, hogy sokat nézem a paprika tv-t (és az USA-ban a FoodNetwork Channel-t). Itt néha megtetszik egy-egy recept, de általában csak az ötleteket raktározom el. Ennél az ételnél Jamie annyira szépen készítette el az ételt 30 perc alatt, hogy jegyzeteltem is. Persze én még nem készítettem semmit pontosan a recept alapján (talán meleg vizet, de az sem biztos), így álljon itt egy fantasztikus egytálétel, amit köszvénnyel is lehet fogyasztani.

Anyagok:

  • 15 dkg csirkemell cafatok (el is maradhat - én elloptam a kutyának vásárolt csirkemellcsontról)
  • nagy hüvelykujjnyi gyömbér apróra vagdalva - ez jó, ha friss
  • 4 tojás (a képről lemaradt a negyedik)
  • 20 dkg soktojásos szélesmetélt
  • 2 szál sárgarépa
  • egy darab káposzta, kelkáposzta, kínai kel, vagy valami gabonacsíra
  • valamennyi zöldpaprika
  • fél hagyma
  • jónéhány fokhagyma
  • jó marék dió vagy mogyoró
  • fél szál póréhagyma
  • 8 szép kicsi csilipaprika
  • 2 ek vaj/ghí
  • 2 ek világos szójaszósz
  • bambuszrügy konzervből (naná majd frissen) - csak, ha van otthon
  • 2 ek halszósz só helyett és az umamiért
  • 1 kk osztriga szósz az ízéért
  • bors, szerecsendió
  • Aki szereti, korianderzöld
  • Ha hozzájutsz, egy szál thai citromfü

102.jpg

És ha már a fenti képről lemaradt, álljon it teljes szépségében egy valódi Thai citromfű - feleségem ajándékozta nekem.

104.jpg

Mivel wokban készül az étel, mindent előre össze kell vágni, meg kell tisztítani, mert menet közben nem jut idő rá! Az egészet el lehet készíteni 30 perc alatt, ha nem vagdossuk magunkat is össze menet közben (nekem ezért 33 percig tartott sebkötözéssel együtt).

A gyömbért akár aprítóban is feldolgozhatjuk. A zöldpaprikát, hagymát picire aprítsuk fel. A káposztafélét csíra hiányában vágjuk vékony szálakra. A bambuszrügyet leszűrtem és kicsit megvágtam. A fokhagymát zúzzuk meg és vágjuk fel, szintúgy a diót.

Tegyük fel a tésztavizet forrni, hogy kb 15 perc múlva kész legyen a tésztánk is.

A sárgarépát julienre (vékony szálakra) vágjuk, de a hüvelykujj nem kell bele, bár nekem majdnem sikerült egy darabbal süríteni a répát.

103.jpg

A csilipaprikát én kimagoztam, de aki erősebben szereti, hagyja benne. Viszont így is - úgy is fel kell majd aprítani. A citromfű tövét egy kis késfokkal való zúzás után papírvékony karikákra szeleteljük, a pórét zúzás nélkül szintúgy.

105.jpg

A vajat vagy ghít hevítsük füstölésig a wokban, dobjuk rá a gyömbért és a csili darabkákat. Keverjük alaposan, oda ne égjen.

106.jpg

Egy perc múlva mehet bele az aprított zöldpaprika és hagyma is. Még egy perc kavargatás és a fokhagymát is beledobtam.

107.jpg

Ekkor beleütöttem a 4 tojást és heves kevergetésbe kezdtem. nem akartam, hogy a wokra ráégjen, mert nem szeretem mosogatni ezt az edényt.

108.jpg 109.jpg 110.jpg

Szép száraz rántotta lett, amibe most teszem csak bele a citromfüvet meg a póréhagymát. Figyelem - eddíg nem fűszereztem egyáltalán - azt a végére tartogatom! Az ilyetén készült rántotta végleges halmazállapota leginkább finom darálthúsra fog emlékeztetni a tésztában.

111.jpg

Egy-két perc keverés után mehet bele a sárgarépa (természetesen a hüvelykujjam nélkül)  és a bambuszrügy, ami így ropogós marad

112.jpg

Zúdítsuk a kifőtt tésztát a wokba, szórjuk rá a megaprított diót és keverjük/pirítsuk össze alaposan.

113.jpg

Amikor úgy érezzük, hogy összepirultak a dolgok (gyakorlatilag bármikor), locsoljunk rá a világos szójaszószból 2 evőkanálnyit, egy kávéskanál osztrigaszószt, és kb 2 evőkanálnyi halszószt. Daráljunk rá friss borsot és szerecsendiót. (Ezek opcionális fűszerek!)

114.jpg

Valahogy így fog kinézni tálalásra éretten:

115.jpg

Márcsak fogyasztani kell.

116.jpg

Nem sok maradt belőle hármunk után (ment dobozba másnapi ebédre). Csak a wokot kellett azonnal kitörölni papírral és kis olajjal bekenni.

117.jpg 118.jpg

Másnap reggel ez a kép fogadott reggelire:

120.jpg

80 komment

Címkék: tojás halszósz gyömbér csili bambuszrügy osztrigaszósz thai teszta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr114883600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.02. 09:42:18

Jó reggelt! Kávé van?
Köszönöm a receptet András! Ígérem, ki fogom próbálni, és majd referálok róla. A csirkemell az főtt, sült esetleg nyers, és mikor kerül bele?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.02. 09:44:56

Pálinkás jóreggelt!

Nekem kicsit sok benne a tojás, de egyébként ez egy nagyon jó étel. Mit igyunk rá?

Hurri Kán 2012.11.02. 09:51:33

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet becherovkás is? ;-)

Jó reggelt! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.02. 09:52:58

@Hurri kán: Lehet, ha nem Csehországban vetted. Nem tudok vakon gépelni.

medvedr 2012.11.02. 10:07:43

Ezt szerintem érdemes wok/ pirított keleti tésztából csinálni. A gyömbért reszelni szoktam. A halszósz helyett szójaszósz megy, a bambuszrügy nálunk nem szokás. Csili helyett erős pista (Aúúú). A thai citromfű az klaszz. Mi liofilizáltat használunk. ( A Lidlben lehet időnként kapni, a semminél jobb.) Kislavórnyit simán arcba tolnak a fiaim.

_Remy_ 2012.11.02. 10:40:23

@hajdulaszlo (volt hajdul): Oda írhattad volna, hogy "Én így készítem", akkor nem tűnne úgy, mint egy zsemrehányás, hogy András tőled plagizálta...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.02. 10:44:22

@medvedr: de egyébként ugyanaz :D

reggelire simán elpusztítanék egy adagot, repetástól: keleti jellegű cucc.
Milyen diszkréten letakartad a tészta márkáját a késsel, Andráss.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.02. 10:53:23

Brummbrummal egyetértve keleti tésztából tudom elképzelni.
Jaj, az az utolsó kép - irigykedem...

süllőcske 2012.11.02. 11:56:16

Két evőkanál halszósz? Az igen!
Thaijellegű, az bizonyos, kérek szépen!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 13:31:16

@"Remy": Erre nem is gondoltam. Azért Andrásé kissé mintha igényesebb lenne, nem? Ha én azt mondom, süt a nam, senkinek eszébe nem jutna Petőfit plágimmal vádolni a " Tüzesen süt le nap..." soráért.

medvedr 2012.11.02. 13:52:07

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az összes thai ételnél nagy kérdés. A thaiok leginkább sört isznak rá, szerintem is jó. Egyébként nagyon jó sörük van, a kommerszek közül az elefántos k. jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 14:35:47

@Waka: A póréhagyma előtt, vagyis amikor a tojást már apró darabosra sütötted. Akkor kell egy kis plusz zsiradék is a wokba, mert a csirke szeret lesülni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 14:41:05

@anica inkognitóban: Nem voltam elég ügyes, mert nem volt rajtam szemüveg, így a forgalmazó logója rajta maradt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 14:46:16

@süllőcske: Ha szabadon fűszerezhetem (aka a feleségem nem kap belőle), akkor só helyett használom, és én sósan eszem. Adok még olyankor osztrigaszószt is, mert azt meg szeretem! Itt meg akartam őrizni a világos színt, meg nem biztos, hogy Waka ehet szójaszószt, ezért nem a sötét gombás szószt használtam, hanem a könnyű és világosat. Az kevésbé sós is.
A thaijellegű valóban jobb, mert magyar tésztával készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 14:50:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): A tied pont olyan igényes, mint az enyém.
Két különböző étel amúgy. Az enyémben a tojáson és a dión vagy mogyorón van a hangsúly, a tiedet az ecet és az édesített szójaszósz határozza meg. Mindkettőt szeretem :)

medvedr 2012.11.02. 14:57:51

Jelentem, az enyém az igénytelen változat, az Erős Pistával, és a liofilizált citromfűvel. A glutamátot csak tiszta forrásból, nem holmi rohasztott halból nemdebár? :) Talán a tésztaválasztás az egyetlen ahol nem lövök mellé nagyon, ámbár egy arab tészta a kedvencünk.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.02. 15:54:23

@medvedr:lehet megtudni valamit az arab tésztáról (pl. hol kapható)?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 16:41:53

@Andrass9: Sokszor csodálom, aki veszi a bátorságot és nagyon sokféle alapanyagt, fűszert használ egy egyszerűnek tűnő ételhez. Laikus nem is érti, minek az egy kis ez, egy kis az, a végén kijön a yess, erre az ízre gondoltam.

1kutya 2012.11.02. 16:53:57

nagyon jól néz ki, ebből nem igazán hiányzik a hús.

@Andrass9: megint jót főztél, már hiányoltunk:)

Pinka-Panka 2012.11.02. 17:01:58

András, nagyon klasszat kanyarítottál ismét. Jó ízek, finom lehet.
Gratulálok!

süllőcske 2012.11.02. 18:13:55

Mi az, mi történt?
Hol vagytok, drágáim?
Sógorék voltak itt. Száműzettem a konyhából, Anahita anyatigrisként védte a placcot, kiragadta kezemből a főzőkanalat. Sírtam, zokogtam, velággá menék.
De Andi összehozott egy isteni tiklevet, egy családfás kenyeret, kétféle pitét, omlós, piros csibepecsenyét, rántott őzlábat, padlizsánt, tököt, tartárt, borsos almamártást, borsós rizset. Vett bort, volt házi szörp, csíramálé, meg ilyesmi.
Lám, milyen nélkülözhető atyám fia, illetve Anahita, micsoda nő vagy Te!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 18:28:13

A zöldségreszelőről jut eszembe, hogy vettünk mi is olyat, aztán ujjelvágás után szekrénytetejére, majd a kukába dobtam. Viszont köveskáli életünk során fedeztem fel, hogy az ottani húsdarálónkhoz van zöldségreszelő betét.

Hurri Kán 2012.11.02. 18:30:50

@süllőcske:
Végső fázisához ért a sülő kacsatepertő, és bekevertem a pástétomot. :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 18:31:22

@süllőcske: Na vajon hányan tudják mi az a csíramálé? Pedig az Szegeden is gyüttmönt étel. Itt Csongrádon csak kisétálunk a sarki zöldségeshez.
csiramale.hu/Magyar/index.html

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.02. 18:39:12

@Andrass9: A szójaszósz is a listán van (a legtöbbön), de egy kevéske talán nem árt meg annyira.
@süllőcske: Nem irigylem a ház asszonyát. Mikor kezdett főzni, hajnalban?

süllőcske 2012.11.02. 18:40:14

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Fejin találtad a szögedet, koma, a sógor hozta Csongrádról, bár Anahita és én is tudjuk és készítjük.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 18:42:38

@süllőcske: Van hozzá külön tűzhelyetek? Azért elég jól összecsapkod mindent.
Gondolom a Vasút utca sarkáról,ahonnan mi is. Akkor ma valamit egy konyháról ettünk?

süllőcske 2012.11.02. 18:54:58

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Aha, és szerintem nem először.
Hadd csapkodjon, mi majd őt csapkodjuk be.

Hurri Kán 2012.11.02. 18:59:21

@süllőcske:
Fél kiló darált birkahúshoz tettem kb. 15 deka teljesen sima szalonnát, egészen apróra összevágva, egy fél fej vöröshagyma, só, és koriandermag összetörve. Az illata már most fenséges, ha elrendeztem az őzgerincben, még megy majd bele szőlő, félbevágva.

süllőcske 2012.11.02. 19:23:52

@Hurri kán: Szupi!
Pástétomnál megszoktam a finom csíkokra vágást, ezek elrendezését. Szelésnél ez szép mozaikot ad, nagyon jó ezt kis kocsonyásodó levessel felönteni.
De darálva is frankó. A szőlő is nagyon jó, kérek!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.02. 19:28:09

Szerintem a zöldséges tészta az emberrel vele született, ösztönös étel.
Sok tíz évvel ezelőtt, kezdő házas korunkban, egy szombati napon ( nem volt még szabad-szombat, hiper, meg super market, meg efféle földi hívságok, csak ABC ), mint fiatal emberek éhesek voltunk, és valami különleges kajára vágytunk ( szegedi ízekhez, kiskocsmákhoz,éttermekhez szokott ízlésünkkel ) de nem voltunk képzett szakácsok. Vásárlási lehetőség hiányában benéztünk a kamrába ( hűtőbe azért nem, mert nem volt ), és ott találtunk egy darabka, kissé száraz húsos szalonnát, egy nagyobbacska póréhagymát, egy sárga kaliforniai paprikát ( ez akkoriban nagy szám volt a boltokban ), meg egy darab száraz trapista sajtot. Volt még egy adag makaróni is. A szalonnát, pórét, paprikát összepirítottuk, rátettük a főtt tésztát, és megszórtuk a reszelt sajttal. Úgy ítéltük meg az eredményt, hogy nagyon jó ( nem csucsus, de jó ). Később, amikor már minden féle fűszert, sajtot, husokat lehetett kapni az üzletekben, változatosabban, fűszeresebben, gazdagabban készítettünk hasonlókat.
Egy dolog biztos, a tészta megunhatalan.

Erről eszembe jutott, hogy több tíz évekkel ezelőtt ( a tészta feltalálása körüli időben ) láttunk a boltban először üveges olajbogyót, és úgy gondoltuk, hogy meg kell kóstolni. Nah, az olyan pocsék volt, hogy ki is dobtuk. A kereskedelem kibontakozásával újra felfedeztük, és rájöttünk, hogy mi ezt nagyon szeretjük. Talán nem is az olajbogyóban, hanem az ízlésünkben volt a hiba. Hasonló módon járunk a datolyaszilvával is, amikor első alkalommal vettünk, a felét kidobtuk, ma meg a kedvenc gyümölcse a család minden tagjának ( 4 csemete cseperedik is ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 19:29:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez a V-slicer a világ legjobb zöldségreszelője, de csak az eredeti Börner gyártmány. Arról szegény reszelő nem tehet, hogy az ételhez kellett egy üveg vörösbor is - ezért is maradt le a hozzávalók listájáról.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.02. 19:30:01

@Hurri kán:
Mit teszel, hogy nem fröcsögjön a tepertő sülés közben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 19:30:31

@süllőcske: Jó dolgod van drusza!!! Böcsüld meg azt az asszont!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.02. 19:33:20

@medvedr:
Most kóstoltuk a grape fruit-os sört, az szerintem nagyon megy ehhez a tésztához.

Hurri Kán 2012.11.02. 19:35:41

@süllőcske:
Még most megy a sütőbe, kíváncsi leszek az eredményre.

@látjátok feleim szümtükkel:
Létező legkisebb lángon van, úgy nem fröcsögött. Lehet kapni olyan hálószerű valamit, mint egy lapos szűrő, és nyele van, azt is rá lehet tenni a lábosra, felfogja a sülés közben fröcsögő zsírt, vizet.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.02. 19:45:27

@látjátok feleim szümtükkel: Mikor szüleim először hoztak olivabogyót Romániából, mi is csak néztünk mi ez a vacak, fura íző dolog. Most a fene megenne újra érezni azt az ízt.

süllőcske 2012.11.02. 19:48:52

@Hurri kán: Nekem is van olyan, kisebb, nagyobb, de eddig másra használtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 19:54:57

@Hurri kán: A tapasztalat szerint duplán kell használni - azaz kettőt összefogva, mert ha csak egyet teszel rá, azon is átfröcsög az istenadta!
Az első lelassítja a cseppet, a második meg megfogja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 19:56:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szüleim sokat utaztak és szoktattak minket az unortodox kajákhoz, mint olajbogyó vagy éppen a 100 napos tojás. Igen - 12 éves koromban ettem száznapos tojást egyenesen Kínából. Nekem izlett, ami nem csoda, mert színeket nem tanultam meg és nem érdekelt, hogy zöld a tojás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 19:58:29

@Hurri kán: Érdekes, sült pástétomot még életemben nem készítettem. Talán enni sem ettem ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:03:37

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem vagyok profi, sem nem szakács. Viszont el tudok képzelni egy ételt vagy egy összetevőjének a hatását az ízvilágra. Ezzel születni kell állítólag. Minden esetre erre csupán néhány éve vagyok csak képes, szóval valószínűleg valahogy tanultam. Talán ezt kaptam cserébe a vörösvakságomért?

Hurri Kán 2012.11.02. 20:08:39

@süllőcske:
Mire használtad eddig?

@Andrass9:
Olyan ez a "fröcsögésfogó", mint a törhetetlen pohár. Van olyan törhetetlen pohár, ami könnyebben, van, amelyik nehezebben törik. :)

Hurri Kán 2012.11.02. 20:11:34

@Andrass9:
Rengetegféle pástétom létezik, rengeteg indulása van. Lehet már megfőtt/ megsült alapanyagból, és lehet nyersből is csinálni. Sütés helyett azt is olvastam, a becsomagolt, fóliába zárt pástétomot nem sütjük, hanem megfelelő méretű edénybe/ edény fölé téve gőzöljük. Nincs akkora lábas, amiben, vagy ami fölött gőzölni tudnám, ezért marad a sütés. Mi több, be lehet sütőbe is tenni forró vízbe állítva. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:12:31

@Hurri kán: Apám kedvenc szórakozása volt még az ötvenesben, hogy a büszkén mutogatók poharát első mozdulatra összetörte. Tudta, hogy az élére kell ejteni :) Nem kellett a szomszédba küldeni egy kis rosszalkodásért !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:14:32

@Hurri kán: Lehet, hogy egyszer meg kellene próbálni. Egy gond van csak vele: egy adag túl nagy kettőnknek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:15:26

@süllőcske: Áruld el már, hogy mire légyszilégyszilégyszi!!

Hurri Kán 2012.11.02. 20:15:52

@Andrass9:
Ez most kb. 70 deka alapanyagból készült, nem töltötte meg teljesen az őzgerincet. Ha nem romlékony dolgokból rakod össze, pár napig biztosan eláll, az alatt pedig elfogy. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:17:11

@medvedr: Itt valami nem tiszta számomra: Úgy tudtam, hogy az MSG természetes lelőhelye a halszósz !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 20:20:43

@Waka: Ezért volt a receptben a világos szójaszósz - az csak töredékét tartalmazza az eredeti szósznak :)
Próbáltam rád hangolni a receptet, de úgy, hogy jó íze is legyen.

süllőcske 2012.11.02. 20:28:43

@Andrass9: @Hurri kán: Nem akartalak benneteket a boszorkakonyhámba vinni, de pont jó az eszköz a festményalapozóim szárazanyagánák szemcsebeállítására.

süllőcske 2012.11.02. 20:31:08

@Andrass9: Terrin, vagy nem terrin ez itt a kérdés.

Hurri Kán 2012.11.02. 20:32:03

@süllőcske:
Miért? Nem az egyetlen eszköz, amit nem arra használnak, amire kitalálták. Két dolog van, ami a horgászládámból sose hiányzik, a befőttes gumi, és néhány parafadugó. :)

süllőcske 2012.11.02. 20:43:56

@Hurri kán: Jó, akkor sirgősen töltsd fel a ládikádat szelepgumival, szigszalaggal, drótokkal, kimustrált késekkel, dobozka sóval, gyufával, madzaggal, tűvel, gyöngyökkel, hungarocellel, laposfogóval, cérnával, már ha bírod cérnával a lisztát, amit abbahagyok, mert befejezni úgysem lehet...
Legkülönösebb valami a horgászláda, kivetülés.

Hurri Kán 2012.11.02. 20:49:15

@süllőcske:
LAposfogó van, érfogó is, gyufatartó (vízhatlan), szelepgumi egyértelmű, gyöngy, bicska, körömlakk, mit felejtettem ki hirtelen...

süllőcske 2012.11.02. 20:54:01

@Hurri kán: Poszeidón majd szól, kikukkantva a töklevél alól..
Tetszik, a ládafiád, koma!

Hurri Kán 2012.11.02. 20:56:56

@süllőcske:
Jut eszembe, zseblánykát kihagytam. ;-)

süllőcske 2012.11.02. 21:00:43

@Andrass9: Birs.
Mögtisztítod, szeled. Jénaiba teszed, kis mézet, kis vizet csurgatsz rá, sütő. Öt perc, megvajazod kicsit, kicsi bors, rámorzsolsz rokfortot, vagy hasonló csípős ízest, pirítasz egyet rajta, tálalod szőlővel, sonkával, vagy ami teszik hozzá.
A borválsztás itt létfontosságú.

süllőcske 2012.11.02. 21:03:07

@Hurri kán: Meg se kérdem a mellényed tartalmát és súlyát, valamint őszi megjelenésed a parton, nem kergeti-e rémületbe a szumóbajnokokat..

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.02. 21:09:11

@Andrass9: Köszönöm!
@süllőcske: Pár éve az egyik fanatikus (de tényleg) pecás kollégával a Körösökre mentünk 5 napra lógatni. Ketten úgy kitöltöttük az Astra kombit, hogy a hátizsákom már csak a lábam közt fért el. Több napi töprengés után nyolc botot hozott el a negyvenből, a hat szerelékes láda mellé.

süllőcske 2012.11.02. 21:12:24

@Waka: És mi húzta? Vagyis, kupta-é?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.02. 21:15:00

@Hurri kán:
Gondoltam, hogy nem tudod a trükköt. Valamikor egy régi újságban olvastam, hogy a nyers zsiradékba a sütés megkezdésekor egy fakanalat ( vagy néhány fa fogpiszkálót ) kell tenni, és a sülés végéig az edényben kell hagyni, ez meggátolja a fröcsögést. Már nem emlékszem mivel magyarázták, de nekem a fakanál bevált, természetesen a zsiradékot kis lángon sütve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 22:07:46

@süllőcske: A birset felezve sütöm. Ha van lelkierőm kivenni a magházat, akkor oda egy kis méz kerül. Világ egyik legjobb eledele! A kertésztől tanultam, aki metszi a fáimat. Cserébe minden évben kap egy nagy zacskó birset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.02. 22:08:59

@látjátok feleim szümtükkel: Ha a zsírt kis lángon sütöd, a fakanalat is kiveheted :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.02. 22:16:58

@süllőcske: A Félhalmi-holtágnál voltunk. Végül is csak pergetve jött hal, de abból szinte mindenféle.

medvedr 2012.11.02. 23:06:18

@Mitzi von Küche: Ezt a Camponában levő arab/keleti boltban veszem. Szárított pirított tészta, semmi különös szerintem.

medvedr 2012.11.02. 23:07:49

@Andrass9: Ironizálni próbáltam, ui. az univer a "tiszta kémiaia " hatóanyagot használja.

medvedr 2012.11.02. 23:12:54

@látjátok feleim szümtükkel: Biztosan igaz! Mostanában kezdek sörszeretővé válni és a gyümölcsös sörök tetszenek. Főleg az olyanok amik nem utóízesítettek, hanem a sörcefrét keverik össze valamilyen gyümölcssel, pld, banános sör, Sajna egészen drágák.

medvedr 2012.11.02. 23:14:10

@Hurri kán: Tudod mire jó a törhetetlen játék? A gyerek azzal töri a többit.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.03. 10:31:55

A thai ételekről semmit nem tudok. Valaki igazán küldhetne néhány tányér thaijellegű ételt, olyan beetetős cuccokat.

Egyszer Amsterdamban egy nagyobb társasággal egy thai étteremben vacsoráztunk. Nagyon élveztük, fantasztikus kaják voltak. A két pincér srác iszonyú jókedvű volt, emiatt az egyik kolléganő szinte semmit nem mert enni, mondván, be vannak lőve... :D ...és hogy akkor a szakácsok is! :DDD

Hurri Kán 2012.11.03. 10:46:28

@süllőcske:
A korábbi évekhez képest jelentősen ésszerűsítettem horgászládám tartalmát. :)

@medvedr:
Ha csak úgy nem. :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.04. 08:13:56

@Hurri kán: Én, ha ritkán, háromféle bottal horgászom: feeder (ejts fíder, falra mászom a féderezéstől), match és pergető. Ezekhez nem kell sok cucc.

süllőcske 2012.11.06. 11:41:27

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Szoktál pícézni? Az jó!
A csónakos horgászat le tudja egyszerűsíteni a botkészletet, mert rövid botok elegendőek.
Két telepicker(keszeg, süllő, márna, kecsege), két erős, de rezgőspicces pálca(ponty, harcsa, nagy halak)240 cm hosszban. Egy könnyű és egy erős pergető, és ezzel a cuccal már mindent meg lehet fogni a Tiszán.
Holtági csónakos úszózáshoz két finom, 360-as nyél, és két erős 390-es medveölő a repertoár, az apró bodorkától a behemót csukáig, nádi pontytól a vödörfejű harcsáig, minden jöhet.
Ezek a pecák nagyon veszélyes eszközök a halak szemszögéből nézve.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 13:13:21

@süllőcske: Eddig a balatoni horgászat volt preferálva, mert ott többet voltam, de rövidesen hazahozom a botjaimat,mert a Balaton környékén lehet mást is csinálni.
3.60-as feeder, 3.90-es match, wagglerrel, vagy csúszó szerelékkel. Ezekkel eldobok oda ahol hal van. Majd itthon is ki kell tapasztalnom. Az én horgászatom az olyan, hogy ha összejövök egy lélekben helybéli emberrel, akkor: Iszunk egyet szomszéd! invitálást követően a botnak háttal, a hegynek arccal pofázzuk el az időt.