Ezt a receptet kifejezetten Waka számára kreáltam a sok jó receptért és türelmémért, ahogy a betegségét kezeli. Azok számára, akik hús nélkül nem tudják elképzelni az ételt, van benne parányi csirkemell is, de az alaprecept nem igényli.
Az úgy kezdődött, hogy sokat nézem a paprika tv-t (és az USA-ban a FoodNetwork Channel-t). Itt néha megtetszik egy-egy recept, de általában csak az ötleteket raktározom el. Ennél az ételnél Jamie annyira szépen készítette el az ételt 30 perc alatt, hogy jegyzeteltem is. Persze én még nem készítettem semmit pontosan a recept alapján (talán meleg vizet, de az sem biztos), így álljon itt egy fantasztikus egytálétel, amit köszvénnyel is lehet fogyasztani.
Anyagok:
- 15 dkg csirkemell cafatok (el is maradhat - én elloptam a kutyának vásárolt csirkemellcsontról)
- nagy hüvelykujjnyi gyömbér apróra vagdalva - ez jó, ha friss
- 4 tojás (a képről lemaradt a negyedik)
- 20 dkg soktojásos szélesmetélt
- 2 szál sárgarépa
- egy darab káposzta, kelkáposzta, kínai kel, vagy valami gabonacsíra
- valamennyi zöldpaprika
- fél hagyma
- jónéhány fokhagyma
- jó marék dió vagy mogyoró
- fél szál póréhagyma
- 8 szép kicsi csilipaprika
- 2 ek vaj/ghí
- 2 ek világos szójaszósz
- bambuszrügy konzervből (naná majd frissen) - csak, ha van otthon
- 2 ek halszósz só helyett és az umamiért
- 1 kk osztriga szósz az ízéért
- bors, szerecsendió
- Aki szereti, korianderzöld
- Ha hozzájutsz, egy szál thai citromfü
És ha már a fenti képről lemaradt, álljon it teljes szépségében egy valódi Thai citromfű - feleségem ajándékozta nekem.
Mivel wokban készül az étel, mindent előre össze kell vágni, meg kell tisztítani, mert menet közben nem jut idő rá! Az egészet el lehet készíteni 30 perc alatt, ha nem vagdossuk magunkat is össze menet közben (nekem ezért 33 percig tartott sebkötözéssel együtt).
A gyömbért akár aprítóban is feldolgozhatjuk. A zöldpaprikát, hagymát picire aprítsuk fel. A káposztafélét csíra hiányában vágjuk vékony szálakra. A bambuszrügyet leszűrtem és kicsit megvágtam. A fokhagymát zúzzuk meg és vágjuk fel, szintúgy a diót.
Tegyük fel a tésztavizet forrni, hogy kb 15 perc múlva kész legyen a tésztánk is.
A sárgarépát julienre (vékony szálakra) vágjuk, de a hüvelykujj nem kell bele, bár nekem majdnem sikerült egy darabbal süríteni a répát.
A csilipaprikát én kimagoztam, de aki erősebben szereti, hagyja benne. Viszont így is - úgy is fel kell majd aprítani. A citromfű tövét egy kis késfokkal való zúzás után papírvékony karikákra szeleteljük, a pórét zúzás nélkül szintúgy.
A vajat vagy ghít hevítsük füstölésig a wokban, dobjuk rá a gyömbért és a csili darabkákat. Keverjük alaposan, oda ne égjen.
Egy perc múlva mehet bele az aprított zöldpaprika és hagyma is. Még egy perc kavargatás és a fokhagymát is beledobtam.
Ekkor beleütöttem a 4 tojást és heves kevergetésbe kezdtem. nem akartam, hogy a wokra ráégjen, mert nem szeretem mosogatni ezt az edényt.
Szép száraz rántotta lett, amibe most teszem csak bele a citromfüvet meg a póréhagymát. Figyelem - eddíg nem fűszereztem egyáltalán - azt a végére tartogatom! Az ilyetén készült rántotta végleges halmazállapota leginkább finom darálthúsra fog emlékeztetni a tésztában.
Egy-két perc keverés után mehet bele a sárgarépa (természetesen a hüvelykujjam nélkül) és a bambuszrügy, ami így ropogós marad
Zúdítsuk a kifőtt tésztát a wokba, szórjuk rá a megaprított diót és keverjük/pirítsuk össze alaposan.
Amikor úgy érezzük, hogy összepirultak a dolgok (gyakorlatilag bármikor), locsoljunk rá a világos szójaszószból 2 evőkanálnyit, egy kávéskanál osztrigaszószt, és kb 2 evőkanálnyi halszószt. Daráljunk rá friss borsot és szerecsendiót. (Ezek opcionális fűszerek!)
Valahogy így fog kinézni tálalásra éretten:
Márcsak fogyasztani kell.
Nem sok maradt belőle hármunk után (ment dobozba másnapi ebédre). Csak a wokot kellett azonnal kitörölni papírral és kis olajjal bekenni.
Másnap reggel ez a kép fogadott reggelire: