Az USA-ban élve megszerettünk egy befőttet/lekvárt/miaszöszt amit arrafelé almaszósznak (apple sauce) hívnak. Íze tiszta alma, állaga egy pép, ára bagó.
Mivel van 3 almafánk is, amik jóval többet teremnek, mint amennyit simán meg lehetne enni, jó pár évvel ezelőtt elkezdtünk almaszószt készíteni belőle. Mármint az almákból. Persze ez állandó konfrontációt eredményezett feleségemmel, mert én az amerikai változat felé akartam elvinni az ízesítést, míg neki a "tiszta alma és semmi más" koncepció tetszett.
Maga a készítés a világ legegyszerűbb dolga. De az ördög a részletekben bújkál.
A recept:
Végy X kiló almát (X > 1 és X < 50) - most éppen a Jonatánból volt felesleg -, amennyit egy menetben fel tudsz dolgozni. Készíts elő kb. 2/3 térfogatnyi kupakos üveget (15 kiló alma - 10 liter üvegtérfogat).
Tisztítsd/hámozd/csumázd ki az almákat. Vágd kisebb szeletekre (minimum 8 szelet/alma) és tedd egy jó lábosba/fazékba, amibe belefér. Forrósítsd amíg rotyogni kezd (vigyázz, pöfög!). Amikor már mind felforraltad, dugd a botmixert a fazékba, és pépesítsd, amennyire csak bírod.
Ez itt még nem jó! Majd amikor ilyen lesz, akkor hátradőlhetsz:
Az üvegek kupakjait nem árt zubogó forró vízben sterilizálni, ha nem akarsz semmilyen tartósítót használni. Az üvegekbe töltésre remek eszköz a mosogatógép só betöltő tölcsére - pont passzentos a befőttes üvegbe! Az elkészült tűzforró pépet merd bele alaposan sterilizált befőttes üvegekbe (szalicilos vízzel való kiforrázás pl. nem egy rossz módszer), tedd rá a kupakot, majd fél-egy perc múlva szorítsd rá.
Professzionális szakácsok kinevetésével mitsem törődve forditsd a tetejére, majd egy perc múlva a talpára az üveget, amiben így a maradék levegő is sterilizálódott. (Persze, ha képes vagy úgy megtölteni az üveget, hogy abban már nem marad levegő egy köbcenti sem - van aki erre is képes - , akkor ezt a bugyuta eljárást elhagyhatod és jogosult vagy nevetni az ötletemen. Nekem még nem sikerült.)
Innen kezdve persze szabad a pálya - rakhatod dunna közé, de a teraszasztalra is, hogy kihüljön. Szerencsére az alma ilyen elkészítésben elég engedékeny :)
De mi ebben a poén? Kérdezheti akárki, hiszen ez roppan egyszerű!
Nos: az eredmény.
Egyszerűen hihetetlenül finom az alma ilyen formában is, és egy üveggel meg fogsz belőle enni egy ültő helyedben evőkanállal.
Extra ötletek (amiket kinn tanultam - és itthon csak egyszer hagyták, hogy próbáljam):
- Tegyél a fazékba egy fahéj rudat, míg az alma fő. Megtalálni nem fogod, csak már amikor eszed a pépet és ráharapsz.
- Adj egy vaníliarudat hozzá (esetleg kapard ki a magocskákat a rúdból, akkor nem kell keresni később).
- Alkalmazd mindkettőt a fentiekből - igazi karácsonyi hangulatod lesz.
- Cukrozd meg - ezt nem javaslom, ha édes az almád, de van aki csak cukorral szereti.
- Adj durvára aprított diót hozzá.
- Tegyél bele mazsolát.
- Vagy amit jónak látsz.
Az alapanyag lelkesen alkalmazkodik bármilyen ötletedhez.
Az utolsó 100 komment: