Kistesóm famíliájában mindig történik valami. Három gyermeke van, a két idősebb lány, a legkisebb fiú. A nagyobbik lány már férjnél van, az unoka is megszületett, messze innen laknak. A fiú jelenleg az apja nyakán él. A három csemete tűz és víz, meg valami harmadik elem.
Hugi – nevezzük így a középső gyermeket – simán az agyamra tud menni, elég ha csak megszólal, már bizsereg a nyakam. Gondoljunk egy anorexiás, flegma, huszonévesen is nyafogó, akaratos és hisztis csitrire.
Nos, Hugi valamelyik közösségi oldalon megismerkedett egy kínai fiatalemberrel. Hosszú hónapokon keresztül cseteltek. Tavaly a két hibbant liba vízumot szerzett, repülőjegyet vett, és december 21-én kiruccantak Tiencsinbe, Kínába. Tiencsin közel 12000 km2 területű, több, mint 12 millió lakosú város. 31-én volt a lakodalom, tesóm egyedül jött haza. Az ifjú férj jól kereső állami hivatalnok, saját lakással, autóval. Azóta már sok víz lefolyt a Jangcén, októberben érkezik családunk első kínai származású tagja, fiú lesz. Amennyire tudom, jól megvannak, Wei egyelőre jól viseli a rigolyákat. (Összesen egyszer sikerült beszélnem velük Skype-n.)
Tesó hozott mindenféle kínai szuvenírt, nekem főleg ételféléket, nem is tudom miért. Legjobban a fafülgomba ízlik az összes közül. A zacskós szószok – általam valamennyire érthető nyelvű - ismertetésével Hugi még adós, ezért egyelőre a spájzban várják a szavatosság végét. (Amit ugyebár szintén hieroglifákkal tüntettek fel.)
Tegnap a kínai-magyar barátság jegyében elkövettem egy gombaleves-félét.
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis csokor perezselyemzöld
5 dkg szárított fafülgomba
6-8 fej mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
kis gyömbér vagy gyömbérpor
1 teáskanál currypor
1 teáskanál cukor
1 evőkanál szójaszósz
5 dkg üvegtészta
olaj
só
Elkészítés:
A gombát előző este bő, hideg vízbe áztatom.
A wokban főzéshez hasonlóan mindent előre előkészítek. Meg is főzhetjük wokban, de mivel az enyém nem rozsdamentes, és át kellene önteni főzés után egy másik edénybe, inkább maradtam a lábosnál.
A hagymát karikára, a gyökereket zsülienre vágom, a gyömbért és a fokhagymát nagyon apró kockára aprítom. A megdagadt gombát falatnyi darabokra vágom, a tésztát pedig egy erős ollóval 5 cm-es darabokra nyiszálom. Bár a hozzávalók közt nem szerepel, belekerült a levesbe egy kis karfiolszár is, nem volt szívem kidobni.
A hagymát kevés olajon megdinsztelem, beleteszem a fokhagymát és a gyömbért, megszórom curryvel, és egy kicsit megpirítom.
Ráteszem a zöldségféléket, megcukrozom, nyakon löttyintem szójaszósszal, és fedő alatt kicsit párolom, ha szükséges, némi vizet öntök alá.
Mikor megfonnyadt a zöldség, beleteszem a gombát, és felöntöm vízzel, szükség szerint sózom.
Jól kiforralom, beleteszem az üvegtésztát, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, elzárom a lángot, és fedő alatt 15 percig hagyom állni.