Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Almadesszert

2012.09.24. 07:00 Andrass9

Potyog az alma! Ahogy elnézem a fákat, nem eléggé ritkítottam ki a gyümölcsöt, és most a helyért való küzdelemben egymást lökik le az almák. A beteget kidobom, de az egészséges csupán ütődött...
Egy adagot tegnap már rásóztam a szomszédasszonyra, süssön almás pitét. Ma már nem adhatok neki egy újabbat, még azt hiszi, nekem kell sütnie. Mit is csináljak vele?


Almaszószt!


Az almaszósz nálunk olyan, mint másutt a baracklekvár - mázsaszám esszük. Az USA-ban szerettük meg, azóta az almatermésünk nagy része befőttesüvegben végzi szósz formájában - először az őszön, amikor a kis hibákat kivágva főzzük meg, másodszor pedig a tavaszon, amikor már nem nagyon tudjuk tovább őrizgetni a garázsban.
Akkor álljon itt egy recept, amit most kreáltam egy kis hullott alma feldolgozására.


Hozzávalók 5 adagra:

  • 1,5 kg alma (most a jonatán potyog)
  • 2 szem érett körte
  • 5 deka fagyasztott málna (a varázshüttőből)
  • 5 db babapiskóta
  • 2 ek cukor
  • 1 ek citromlé
  • kis reszelt citromhéj
  • késhegynyi őrölt fahéj (az ízesítőket módjával használjuk - az alma saját íze domináljon a desszertben)


Az almákat meghámozom, a hibás részt kivágom és kiszedem a magházát is. Kis darabokra összevágom és egy fazékba szórom.

10.jpg 11.jpg


Hozzáadom a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a fahéjt. Közepes lángon gyakori kevergetés mellett felforralom majd a lángot levéve addíg rotyogtatom, amig pépessé nem válik. A végén egy botmixerrel be lehet segíteni, ha nem adja magát.
A málnát kiolvasztom mikróval, mert sietek, a körtével is úgy járok el, mint az almával, csak éppen egy picinyke lábasba teszem. A málnát átpasszírozom szitán, mert ebbe az öntetbe nem passzolna a magja. Az átpasszírozott pépet hozzáadom a körtéhez és nagyon kis lángon a cukorral összefőzöm.

12.jpg 13.jpg
14.jpg 15.jpg


Elővarázsolok a sütős szekrénykéből öt darab babapiskótát (ha ostyarudad van, az is jó) és keresek valami szép széles poharat, amiben felszolgálhatom. Szétosztom a poharakba az almaszószt és beleszurkálok egy-egy piskótát. Ha nem azonnal szolgáltam volna fel, akkor csak a tálalás előtt bököm bele a piskótát, mert nagyon elázik.
16.jpg
Végezetül megpróbálom elegánsan rákanalazni a málnás öntetet (nem igazán sikerült).
17.jpg
Átütő sikert aratott a fogyasztók körében - érdemes volt megfőznöm.

75 komment

Címkék: alma körte málna almaszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr624787802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2012.09.24. 08:01:28

Húúú... ezt a málnás-almaszósz verziót nem ismertem, de nagyon jól néz ki.

1kutya 2012.09.24. 08:48:17

ez így, ebben a formában nekem is új, mi leragadtunk az almakompótnál...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 09:14:05

"Az almaszósz, az almaszósz
ne tegyél bele galacsint
az almaszósz, az almaszósz
jöhet utána palacsint."
Gyermekeim gyerekkori kedvenc Halász Judit-dalocskája.
És miért is nem jöhetne hozzá,hm ?

medvedr 2012.09.24. 09:48:48

Hát ez így nem jön be. Almából Tarte Tatin ahogy Julia Child receptjében van egyszerű és nagyon finom.
Esetleg almás rétes réteslapból az is gyors.
@Mitzi von Küche: Halálfej Joe a kapitány abban szeret fürdeni!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 11:17:59

@anica inkognitóban: Ráadásul a 3.sor helytelen, rájöttem a mosogatás közbeni dúdolgatáskor. Így hangzik helyesen:
"mert arra int a vén kalóz"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.24. 11:22:21

@Mitzi von Küche: Ettünk almaszószos palacsintát is odakinn, de ezt a dalt nem ismertük. Pedig a gyerekek Halász Jutka és Kaláka dalokon cseperedtek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 11:47:41

@Mitzi von Küche: ennél nagyobbat sose tévedj! :)
@Andrass9: örülünk, hogy hozzájárulhattunk a látókörötök szélesítéséhez :DD

tartetatin 2012.09.24. 14:28:11

Húúú, nálam a passzír miatt no way ....

Viszont hétvégén "cseréltem" egy tarte Tatin-t a barátnőmmel egy tálcányi valami almáslevelesre. Isteni és rémegyszerű! Kb. mint a "lustaasszony túrósa"

1. levelestészta hűtőből ki (bolti, strébereknek házi):
2. almát megmos, sütőbe betol - sült almát összemixelni (egyben héjaszul-csumástul!)
4.10x10es tésztalapokra 1-2 kanállal a püré. tésztasarok visszahajt, megsüt. Szép kis nyitott párnácskák keletkeznek. Finom!

Egyelőre csak ettem, a napokban sütök is.

medvedr 2012.09.24. 14:28:20

@anica inkognitóban: A fiaimmal gyakran énekeltük a kazetta után. Szeretem Halász Juditot. Kiváló lovas is volt, többek között.

tartetatin 2012.09.24. 14:29:21

@tartetatin: nincs benne cukor! Viszont pici fahéjjal lehet turbózni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 14:44:10

@medvedr: ha gondolod, meghallgatjuk...:DD
@tartetatin: strébereknek házi...:D behaltam..:DDDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.24. 15:04:40

@tartetatin: Mi a gond a passzírral? Nem kell azt passzírozni, ha jól megfőzöd. Jaaaa - a málnát gondolod? Hagyd benne a magokat :)
Az almásleveles már majdnem olyan, mint az amerikai "házi készítésű" krumplipüré! Ott sem hámozzák a krumplit :)
Ettől függetlenül megkapó az egyszerűsége (és leveles tésztát csakis boltból!)
Amúgy mintha ezt is turmixoltad volna :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.24. 15:32:14

Csak nézek itt, hogy miket nem tudtok az almáról.

Én ebben az ügyben elég passzív vok. Ha valamiben van, szívesen megeszem, mondhatom azt, h minden formájában. Néha magát a gyümölcsöt is terítékre hozom. A megivásával is így vagyok, akár almapálinkával is kínálhattok.

De n magam csak egy dolgot szoktam, egy fantasztikus aperitífet. De azt is júliusban. Nyári almát házasítok bbicéklával. Péppé zúzom. Bele mg egy kis citromlé és méz. Hűtőből kicsenve jó, kánikulában.

Topy 2012.09.24. 15:44:41

@Andrass9: ez az amerikai krumplipüré most komoly vagy vicc? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 16:16:53

@Topy: láttál már röhögő krumplipürét? akkor komoly
:P:D

Topy 2012.09.24. 16:33:39

@anica inkognitóban: te láttál már olyat, hogy az alma csutkája is belekerül valamibe, amit emberi fogyasztásra szánnak? kivéve a pálinkát! :D
és mégis... :D

Topy 2012.09.24. 18:09:22

@anica inkognitóban: most cikizel? :)
@tartetatin: fent írta, hogy mindenestül megy bele az alma a sütibe
sőt ha azt nézem, a steak burgonya szintén hájastul megy, akkor meg az amik akár mindenestül is tolhatják a krumplit a pürébe

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 18:15:10

@Topy: éééén?:DD rácsodálkoztam a brilliáns logikára :DDDD

Hurri Kán 2012.09.24. 19:01:26

@Topy:
Attól, hogy nem látjuk, még belekerülhet. :D

Wakka 2012.09.24. 19:21:17

ki csinált rosszat, hogy ekkora pangás van?
(van tippem)

1kutya 2012.09.24. 19:22:40

@Topy: ettél te már "ipari" meggyesrétest, amiben nem volt mag? nalátod...:-DDD

Wakka 2012.09.24. 19:43:04

@Wakka: komolyan mondom, félelmetes, ahogy nézel.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 19:49:33

Mindig röhögök az 1kutya avatarján. Ekkora átverést!! Nincs is akkora dekoltázsa, igaz, szivi?

Wakka 2012.09.24. 20:10:57

@anica inkognitóban: ha ez a szelíd ünnepi, akkor milyen lehet a hétköznapi szúrós?
amúgy jobbulást!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 20:36:50

@Wakka: kösz, megmaradok. Darwin megmondta: az életképesek túlélnek.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.24. 20:47:13

@tartetatin: mindenestüüüül???komoly? ami csak van benne azt ugy zutty mixel és ennyi?vagy valamit nem jól olvastam....na de ennyire?

Wakka 2012.09.24. 20:51:55

@anica inkognitóban: még mindig te írod a legfaszább kommenteket. díjazom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.24. 20:59:21

@Topy: Ez tényleg így van! És komolyan gondolják, hogy ez most "home style"!!! Amúgy ehető, de valahogy nekem nem ez a krumplipüré :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.24. 21:02:40

@vörösbor: Szerintem Amerikából jött a szakács is :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 21:11:53

@Wakka: ha már posztot írni nem tudok...:D
@Andrass9: ó, nem kellett volna elmondanod, mi a foglalkozása, hanem kitalálhattuk volna.. tudod: Amerikából jöttem, mesterségem címere: SZ-CS

Wakka 2012.09.24. 21:17:27

@anica inkognitóban: elég, ha egy dolgot tudsz, de azt nagyon.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 21:41:46

@1kutya:....7, ...8..., ..9,.......13452,... 13453...
most szépen, lassan, óvatosan leveszem a kezem a klaviatúráról, mert ha elgurul a gyógyszerem, utána meg vinnyogsz mint egy lány :PPPP:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 22:04:24

az imént a normál FBregemen egy ismerősöm közölte, hogy le kell tiltson, mert a kajafotóim gátolják a fogyókúráját..:D vigasztal, hogy pasik is harcolnak a kilókkal.:)

1kutya 2012.09.24. 22:04:37

@anica inkognitóban: én? el teccik lenni tévedve...:)

Wakka 2012.09.24. 22:07:05

@1kutya: @anica inkognitóban: én most magatokra hagylak benneteket, okosan és persze ügyesen, semmit nem elkapkodva, hajrá...
(mondjuk anica visszakozni fog)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 22:08:27

@Wakka: maradj már, csak vérszívás..:D
@1kutya: nem bírod te a kiképzést :PPP:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 22:11:58

@Wakka: sose szoktam, csak itt akartalak marasztalni.

Wakka 2012.09.24. 22:14:18

@anica inkognitóban: hát ez kedves tőled, akkor kényeztess kérlek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 22:15:45

@Wakka: tudod mit? mégiscsak menj a dolgodra.:PPDDDDDD

1kutya 2012.09.24. 22:16:26

@anica inkognitóban: @Wakka: asszem nekem kell távoznom! ángolosan...:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 22:17:24

szerintem meg szórakozzatok egymással, én meg még dolgozom egy keveset.

Wakka 2012.09.24. 22:23:53

borzasztó nehéz helyzetbe hoztatok.

tartetatin 2012.09.24. 22:46:26

@Andrass9: turmix-passzír = makó-jeruzsálem. Halászlét is szökőévben karácsonyra.

tartetatin 2012.09.24. 22:48:47

@Topy: azér' elég randafránya lehet az a krumplipüré... egy almapürénél mindegy, de krumplipürét mindig átmolyolom

tartetatin 2012.09.24. 22:50:37

@vörösbor: aha, ezt mondta, és elég régi megbízható barátnő :)) Gondolom a szárát meg az almafa törzsét nem hagyja benne, de mindenestül zuttyolja, Finom volt és egész mutatós. (Ma vittem el a maradékot a hajléktalanjaimnak, mert 3 napig azétrt nem toljuk...)

tartetatin 2012.09.24. 22:52:20

@anica inkognitóban: 22.27 - mit dolgozol még keveset...?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 23:00:11

@tartetatin: teljesítményértékelés a volt dolgozóimról. a tavalyi, most jutott eszébe a munkaügynek.
na, ez volt az egyszervissza, nincs több benne(m) :)

jóccak

vörösbor(de)minőségi 2012.09.25. 07:40:16

@tartetatin: oks.nem hitetlenkedtem csak annyira meglepő volt,hogy tokostul-vonóstul mindent bele,hogy gondoltam azé rákérdezek,de igy már reppenek is ki az almáim közé és sípszóra bevezényelem őket ahova kell.szuper ügyes és főleg kényelmes dolog lesz.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.25. 07:46:18

@Andrass9: ja amugy kicsit off....de beleszaladtam hagyma valamék hsz.-ba és????.....pfűűű lenni törni mágyár kicsikét:)))) megközelitőleg nagyságrendekkel rosszabban használja(gondolom anyanyelvét)ekkora romlás fél év alatt-vicc!van akinek ez tetszik?

tartetatin 2012.09.25. 09:16:41

@vörösbor: a méris hagyma? ide mérnem jár már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 09:28:18

@tartetatin: Megsértődött, mert szerinte őt itt butának és tahónak tartják - pedig csak a magyar nyelvtudása kezd kissé háttérbe szorulni, ahogy @vörösbor: -nak is feltűnt. Engem nem zavart - hozott színt a társalgásba, de nem véletlen, hogy egyre több blogról van kitiltva - valószínű itt is elérte volna ezt a rangot.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.25. 11:15:30

@tartetatin: öö izé szóval inkább csak tőmondatokba jó?a homáron valami villanyórás nyekergésben olvashatóak a szépséges hsz-ai és akinek 2 anyja van az idézzen belőle:)))
émmá szórakozni sem tok rajta de szánni meg nincs időm.valami roppant érdekes,hogy kb 16éves srácokkal dumálgat én őt 60asnak saccolom.erősen.amivel baj nincsen-ha nem fixálódik az első 4év "bája"...

vörösbor(de)minőségi 2012.09.25. 11:19:37

@Andrass9: amugy roppant érdekes ez a magyar nyelvtudás háttérbe szorulása......amikor 93éves de agyát folyamatosan karbantartó valaki szinte akcent nélkül tökéletes nyelvtannal beszéli a magyart akkor amikor 103éve nem itthon él:))nem általános ezt elismerem de nem is ritka.
én egyszer szóltam exférjnek"ezt tán nem kellene"azóta soha nem hallok eltört/szétgyilkolt szavakat:))

susztertangó 2012.09.25. 15:14:57

Érdekes ez az akcentus dolog.A szép 1976 os esztendőben találkoztam egy középiskolai haverommal Núorkban (hehe), aki 68ban disszidált. Volt akcentusa, de a trágár kifejezések nélkülözték azt.
---------------------------------------------------
Még OFFabb és érdekesebb, bár abszolút másmiért: anyámnak fasa volt.(???????????)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 19:18:48

@vörösbor: Hagyma ötven körül van. Saját blogján olvasható - kb 10 éve van kinn, bár lehet, hogy tévedek. hagyma.blog.hu
Nagyon büszke, hogy ő már amerikai és annak is érzi magát. Ám legyen.
Én 15 évet éltem kinn jómódban, de hazajöttem. Hogy ez okos döntés volt-e, most nem hiszem, viszont én nem lettem amerikai.
Kisebbik lányunk nem beszélt kinn magyarul (2 éves volt, amikor kijöttek), kivéve egy jó barátnőnkkel, aki 56 óta élt kinn és a leánykánk úgy döntött, hogy "a néni nem beszél angolul" :) Való igaz, rettenetes hunglist beszélt, de óriási szókinccsel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 19:19:14

@susztertangó: En meg már annyira OFF volt, hogy nem is értettem :)

susztertangó 2012.09.25. 21:07:26

@Andrass9: FAS= idegen akcentus szindróma. Ha előjött a dokik tippelgettek, hogy francia, svéd, vagy orosz anyanyelvű-e. Mi "svédül" beszél már megint mondtuk. Ez délutáni alvásból felébredve szokott előfordulni.Agyvérzésből gyógyulva, akár 5 év után is.

susztertangó 2012.09.25. 21:16:32

@vörösbor: Te jó ég! Én vajon hány éves koromban "fixálódtam"?A hatvanas az stimmel.:-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 23:01:34

@susztertangó: Kössz a magyarázatot. Az agyvérzés nálam még várat magára, az infarktus ilyet nem okozott ...
süti beállítások módosítása