Történt, hogy fontos születésnapi esemény jött, amire a maradék gyerekeink is bejelentkeztek.
Mi legyen a májméreg, kérdé az ünnepelt, és elmentünk a madarasba körülnézni. Találtunk csodás zsírral márványos rostélyost ismét - most 3 szeletet. Az viszont kevés ötünknek. És itt jön némi magyarázat a varázslatos hüttőre, ahol valamit mindég találunk: ez a 3 szelet bizony oda ment. Fogtam még két gyönyörű ossobucconak vágott marhalábszár darabot is, ami szintén a fagyasztóban végezte.
Kislányunk barát nélkül jött - akkor jöhet sertés is! Az oldalas egyszerűen nem hagyott továbbmenni, mind megvettük! Két nagyobb darab ment a fagyasztóba szegényebb napokra kettőnknek, egy fél rack (half rack = 7, full rack=13 bordacsont) meg két vége pedig a deszkára fűszerezni.
Most egy száraz pácot kapott két napra:
- Majoranna
- Feketebors
- Őrölt gyömbér
- Zúzott szegfűbors
- Frissen reszelt szerecsendió
- Semmi só!
Volt egy pont akkora doboz, amibe befért, mehetett is a hűtő aljába pihenni.
Eljött a nagy nap! A gyerekek 4-re igérkeztek.
Ahhoz, hogy időben elkészüljek, visszafelé kell számolni az időket a pontos beosztáshoz:
- Le tudom őket foglalni fél órára a paradicsom betakarításával (NEM - ez NEM PARADICSOM RECEPT!!!).
- 10 perc pihentetés
- 30 perc grillezés füsttel
- 180 perc sütés/párolás a sütőben 160 fokon (nagyon vastag az oldalasom, sok idő kell neki!)
Tehát durván az esemény kezdete előtt 4 órával el kell kezdenem a felkészülés. Kisebb vita a feleséggel, hogy már az enyém a konyha (valami süteménnyel pepecselt még, pedig kislányom hozza a tortát). Fél óra késés, de mehet a menet. Persze így már nem jut idő egy friss BBQ szósz főzésére - irány a hűtő meg a spájz a régebbi szószok felderítésére. Szerencsére találtam egy kis adagot a legutóbb megénekelt BBQ-ról, valamint egy teljes üvegnyit régebbről.
Nálam alapszabály, hogy mindig több szószt főzők, mint amennyi aktuálisan kell. A felesleg megy kupakos üvegbe, dunsztba és a kamrába.
Na ezt a két szószt összekevertem, és bepacsmagoltam egy tepsit vele, majd béraktam a szárazpácos oldalasokat is. Most viszont alaposan megsóztam, mielőtt bekentem a szósszal. Törtem egy kicsit a fejem, hogy milyen csavart tegyek most a receptbe, amikor rápillantottam a jonatán almafára (meg eszembe jutott PO mester szilvás receptje is), ami kisegített: legyen most alma az alaphangulat.
Körítés dolgában is próbáltam újítani. Természetesen az egyben sült krumpli alap, de a hagyma mindig megég - próbáljuk most azt is alufóliában. Persze a parazsat teljesen ki kell használni, így felkerült rá 7 kisebb padlizsán is egy jövendő padlizsánkrémnek. Amíg padlizsánt kapni lehet, addig az gyakran készül nálunk. Grillen megpirítva pedig jó kis purdé ízt vesz magába, ami emeli a krém élvezeti értékét!
Persze a sárga labda a kutyáé - azt hitte, játszás jön:)
Akkor ellenőrizzük a sütőt, ahol az inkvizíció épp az oldalasokat kínozza. Hát ezek megértek a parázsra!
És mi a helyzet a krumpli/hagyma/grill fronton? A padlizsán boldog, a krumpli is alakul. Akkor ezeket le kell takarítani a rácsról - kell a hely a máglyán Jeanne d'Arc-nak a sütőből!
Szegényt elég barnára pirítottuk a parázson.
Ennyivel persze nem ússza meg, kell 5 perc a másik oldalán is:
Az étel időre elkészült, a család boldogan foglalt helyet az asztalnál. Csak én felejtettem el fotózni, mit esznek. Kárpótlásul a maradék álljon itt két látószögből is:
Remélem ez alkalommal nem reklamáltok, hogy ez az oldalas nem is sült, csak főtt :)
Volt persze torta is - nem is egy! Még nekem is izlettek, pedig nem vagyok édesszájú. Ezekről akkor számolok be, ha a receptjüket is megkapom!