Akárki akármit mond, én mázlista vagyok. Immár harmadszor futok bele az Auchanban gyönyörű márványos marhahúsba! Fogalmam sincs hogy kerül oda, csak akkor kapni, amikor már majdnem üres a húsos pult és ritkán van 2-3 egyszemélyes tálcánál több.
Most sem volt ez másképp. Egy szombat este a solymári csilifesztivál után kilátogattunk bevásárolni, ha már amúgy is arra járunk. Azonnal megláttam! Ez a hús egyszerűen mágnesként vonzza a tekintetet!
Jó, jó, itt már be van fűszerezve és már a hűtőben is parkolt két napot, hogy kicsit beérjen. Nem találom a képet a bolti csomagról - mea maxima culpa!
Van azonban ezen a képen egy sokkal szomorúbb tény is: míg a felső szelet kb 4 cm vastag, addíg a két alsó sajnos csak másfél centis. Oka? Feleségem szigorúan alaposan átsütve eszi, ezért kettőbe kellett szeletelnem a gyönyörű márványos húst :(
Szomorúságot félretéve: a hússzeleteket durvára darált borssal szóram csak meg, és így pihentettem a hűtőben papírszalvéta alatt két napot. Ezzel ugyan veszített valamennyi nedvességet, viszont érlelődött kicsit a hús. Gyakorló és önjelölt séfek persze majd megjegyzik, hogy minimum 3 hétig kell egy jó marhát érlelni. Ám legyen. Nekem sem helyem, sem időm nem volt többre!
Akkor fogjunk is neki. Van egy lassú eleme ennek az ételnek, mégpedig a hajában sült krumpli. Akármit is csinálok, 50 percél rövidebb idő alatt nem készül el (kivétel, ha fólia nélkűl mikróban csinálnám, de arra nem vetemedem). Ez az idő viszont nagyjából elegendő az egyéb anyagok előkészítésére és a terítésre is. Rakok tehát egy jó kis tüzet a grill egyik oldalán, amire felteszem a 3 nagy krumplit megsikálva és alufóliába csomagolva. Ráteszem a grill tetejét, had süljön magában. Ezalatt felaprítok egy újabb cukkínit a kertből (talán az utolsó előtti:) , megszórom szárított bazsalikommal, mert az esett kézre, és megsózom. Szedek egy marék snidlinget a kertben, lemosom és apróra vágom egy kis tálkába. Előkészítem a füstölő anyagot (most boróka bogyó és sárgabarackfa), megteritem az asztalt.
45 perc múlva felteszem a cukkínit is a grillre hogy a krumpliknak legyen társasága az utolsó percekre.
Már csak 5 perc, és szedem is le a cukkínit, krumplit. Beszórom a parázsra a füstölőket, felteszem a húsokat és 3-3 percig sütöm egy-egy oldalukon a parázs felett, de fedővel. Így a füstből is felszív valamennyit. Sózni majd a tányéron sózom.
Felszolgálom a kész húst is, amihez közben egy paradicsomsaláta is készült. Van aki a családban előszeretettel elrontja a hús ízét mindenféle szószokkal, hát az is került az asztalra. A krumplit az alufóliától megszabadítva kettévágom, kicsit behasítom a vágási felületet, ahova vajat tuszkolok. Nyakonöntöm tejföllel, amit az apróra vágott snidlinggel ízesítek.
A jobb alsó képen feleségem "well done" sztékje látható, amint úszik a szószokban. Alább viszont az én szeletem pompázik és gyöngyözik rajta a kisült zsiradék (érdemes rákattintani). A vágás a szelet széléről van, ezért nem pirosabb a közepe.