A paradicsomtövek ismét rengeteg termést hoztak. A lucullus paradicsomból újfajta spagettiszósz készítésére vállalkoztam: a grillen fogom előkészíteni a nyersanyagot hozzáadva a nyár ízeihez a füst illatát is.
Amúgy is parázslott még a grill, amikor a zakuszka készült, feltettem hát 3 kilónyi lucullus paradicsomot, aminek a csúcsát keresztben bevágtam, raktam mellé három nagy fej hagymát is felezve. Rátettem a fedőt, és kicsire vettem a huzatot, hogy szép lassan süljön. Mig ez sült, a zakuszka készítésében segédkeztem aktív darálással (hiába - ha van egy jó kis robotgép, aminek van húsdarálója, akkor szívesen segít az ember a feleségnek :)
Egy szabad pillanatot megragadva ránéztem a grillre és pont jókor!
A paradicsom egy részét lekaptam, a hagymát megforgattam és feltettem a két kis fej fokhagymát is. Sajnos csak ilyen kicsik termettek a kertben.
Fedőt vissza a grillre, és folytatódjon a darálás.
Zakuszka befejezve, ki a grillhez. Minden megsült, semmi sem égett meg lekaparhatatlanul. Paradicsomok egy tálba, hogy a héjuk felpuhuljon, a fokhagymából kinyomtam a krémesre sült belsejét.
Felaprítottam a grillezett hagymákat és egy fazékba tettem kis olajra. Nem nagyon kell azt dinsztelni - megpárolódott rendesen. A paradicsomokról sikerült lehúzni a héjat (többé kevésbé), megaprítottam és ment a hagyma után a fazékba. A magját/levét most nem távolítottam el. A kipréselt fokhagymapép is a szószba került. Fűszernek itt majorannát használtam meg frissen őrölt feketeborsot. Domináljon inkább a füst íze!
Körülbelül másfél órát főtt fedőt ferdén viselve 200W-os teljesítményen (mintha a legkisebb lángodon még platnit is használsz). Késő lett, egyszerűen lezártam a rezsót, ráhúztam a fedőt és elmentem aludni.
Másnap reggel áttettem a tartalmát a robotgépbe összeturmixolni (ez a fázis kimaradhat, ha darabosan szereted), utánasóztam és felforraltam.
Kis kupakos üvegekbe mertem, mikróban sterilizáltam és felcimkéztem.