A jeles nap előtt 2 héttel jön a felismerés: nincs miben kaját csinálni! Nem, nem! Ne olyasmire gondoljatok, hogy leszaladok a vasasba venni egy nagylábost, ennél egy kicsit speciálisabb a helyzet: 20 embernek kell platnyist sütni estebédre. Van ugyan a bográcstartó állványhoz egy öntöttvas szerkezet, de az biza kicsi (úgy 30x40 centi), azon mindent elkészíteni időre felér egy állat (kutya:) kínzással. Így aztán erős gondolkodás és méricskélés után jön az isteni szikra: csináltatni kell egy olyan peremes acéltálcát, mint amilyet a konyhákon használnak! Sűrű telefonálgatások után kiderül, hogy Pista papának van olyan kocsmavendége, aki el tudja készíteni - de még fontosabb: van hozzá anyaga. Klafa indulhat a buli...
El is jő a nagy nap. A reggel pácolással indul. Nem kell nagy trúvájra gondolni, 3-3 kiló sertéstarja és csirkemell felszel, olajos pác-sóban lerétegez (közé hagymakarikák), hűtőbe berak, szakajtó kolompér héjában megfőz, 2 kiló gomba megpucul, felszel, sóz, borsoz, szintén hűtőbe küld pihenni. Aztán vár... még mindig vár... ugyanis egy szellő hintáztatja az ágat!
Ja bocs, az Pom-pom, alias gyvy:) Tehát vár, mert a sütőalkalmatosságot a Papa hozza, akinek meg lett mondva, hogy délre itt legyen! 12.10, sehol senki. Tűz megrak, leég. Parázsra a faszén, izzik. El kell kezdeni jön az ukáz. Elkezdem...
Először a tarja:
Majd a csirkemell:
És befutnak! Már majdnem kész vagyok a húsokkal, most már befejezem a sütést, de a célszerszámot ki KELL próbálni (mint kiderült közben: 8mm-es kazánlemez, 40x50 centi, a perem 2mm-es saválló acél).
Feltesszük:
Jöhet a hagyma:
(itt hozzá kell tenni, hogy ez nem mind a pácoláshoz volt használva, hanem lett bele karikázva egy 4-5 fej friss is)
Majd a gomba:
Közben Pista papa megunja és elkezdi a felkarikázott krumplit a Grundigon megsütni. Gondolom éhes lehetett már:)
16.00-kor végül nekiülhettünk enni. Aztán, hogy ne legyen ilyen egyszerű, még vacsorára megsütöttem egy 3 kilós nyurgát, tejben és olívában pácolva:
És, hogy mi volt a jeles nap? Anna: