Rengeteg bazsalikom nőtt a kertben, fel kell valahogy dolgozni.
Ez egy klasszikus bazsalikom pesto recept, amit 10 perc alatt készített el a feleségem. Ebbe nincs beleszámítva a bazsalikom leszedése a kertből, sem nem a fokhagyma ültetése :)
Roppant egyszerű recept, csupán a következő összetevőkre és egy jó botmixerre lesz szükség. Persze sokkal finomabb lenne kőmozsárban, de ekkora mozsara csak PO-nak van, aki Süllőcskétől kapta.
- 5 dkg bazsalikom
- 0,5 dl + 2 ek oliva olaj (lehetőleg jó fajta legyen, itt számít!)
- 5 dkg fenyőmag vagy mandula vagy pisztácia vagy végső esetben dió
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- csipet bors (opcionális)
A frissen szedett bazsalikomleveleket mossuk meg, és egy konyharuhán szárítsuk. Túl sok vizet ne hagyjunk rajta, mert könnyebben megromlik. Pucoljunk 3 gerezd fokhagymát a mixer tálba, tépkedjuk a bazsalikomot a tetejére, adjuk hozzá a serpenyőben picit megpirított magot (mandulát, diót célszerű leforrázni és a héját lehúzni), sót. Öntsük a tetejére az olivát és lassú fordulaton daráljuk péppé:
A pépet kicsike kupakos üvegekbe tesszük - az egész alig lesz több egy decinél - aminek a tetejére öntünk 2 ek olajat, hogy jobban elzárjuk a levegőtől. Nagyon kritikus a légmentesség az üvegbe tett szósznál - ott tud a leggyorsabban megpenészedni. Még az olaj ráöntése előtt tegyük rá a kupakot, és egy asztalra helyezett konyharuhán keresztül csapjuk párszor erősen az asztalhoz (összetörni azért nem kell az üveget). Ez a felületre hozza az esetleges légbuborékokat.
Sajnos csak hűtőben lehet tárolni, mert nincs semmilyen tartósítási eljárás a készítésében.
Mivel kétféle magot használtunk (fenyőmag és mandula), ezért kétféle pesto készült. A maradékot egymásra tornyoztuk az utolsó kisüvegben, ezért a jól elválasztódó két szín:
Spagettivel, metélttel vagy pirítósra kenve fogyasztható. Roppant intenzív íze miatt óvatosan adagoljuk!