Feleségem cukkínit nevel a virágoskertben!
Ez persze érthető, mert én a cukkínit/csillagtököt/bármilyen tököt bizony száműztem a veteményesből!
Hogy miért, kérditek?
Nem vagyok én egy oligarcha, hogy akkora birtokom legyen, ahol ezen növények kényelmesen elférjenek! Egy cukkíni növény által belakott területre több paradicsom fér, mint amennyit egyszerre megeszünk :)
Viszont milyen jól elvan egy mályva társaságában! Igenám, de a cukkíni termést is hoz. Az pedig igen gorsan növekszik, ha időben le nem szedik. Megesett már, hogy egy 3 kilós dögöt kellett töltött cukkíninek megcsinálni (és most nem emlegetem a menekülő barátokat és hátatfordító szomszédokat ...)
Most még időben kihúztuk az egyik tök méregfogát, és vagy bő kilós formában kés alá került. Lett belőle kimagozott karika egy tálnyi, amit feleségem BIO VEGETA-val (ez valami új dolog, még nem kóstoltam, és nem köpködünk!!!) megszórt. A magos részt persze a kutya levesébe főztük - kell neki is a vitamin!
Gyors panírozás, és irány az olaj. Lett aranysárga, meg kicsit barnább is. Amit itt láttok, az a maradék.
Találtam a hüttőben két óriás gombafejet is, annak is szőttem kis bundát.Óriási darab volt - vagy húsz deka egy kalap!
Nem rántott zöldség a zöldség egy kis rizs nélkül. Van egy kis alumínium kuktánk még a múlt évezredből, amit jószerivel csak rizs főzésre használunk.
Fel a lángra, közepesre, dobok bele 1/4 vajat, vagy 2 ek olajat (oliva nagyon finom hozzá) és felmelegítem. Míg a zsiradék melegszik, egy szűrőnyi (kb egy pohárnyi) rizst alaposan leöblítek és lecsepegtetek. Ha a zsiradék elkezd sercegni/füstölögni, akkor beleborítom a szűrőből a rizs (miért van az, hogy ilyenkor vagy 10 rizsszem elugrál mindenhová???).
Fakanállal jól elkeverem a zsiradékban, adok egy kis csipet sáfrányt hozzá, valamint egy teáskanálnyi sót. Lelkesen - majd egyre csokkenő lelkesedéssel - kergetem a piruló rizsszemeket körbe körbe a kuktában, míg üvegessé válnak (vagy míg megúnom). Ekkor jön a trükk: csap alá a kuktával, és annyi vizet csurgatok rá, hogy egy centire ellepje! Semmi méregetés vagy ilyesmi! Bugyog persze, mit az ördög kondérja, de oda se neki.
Rá a kukta fedelét, és puhasági igénytől függően 100, 200 vagy 400 Ft-ot teszek a szelep tetejére (nem a régi papírpénzt, az meggyulladna!). Szoktam is mondani, hogy most 300 Ft-os rizst főzök :) Amint a kukta elkezd sziszegni, vagy abszolute picire veszem a lángot, vagy akár le is zárom. Kell neki pont 10 perc, és kész! Kinyitni csak további 10 perc múlva szabad.
Vannak alkalmak, amikor egy húsleves kockát főzök bele sáfrány helyett, vagy akár egy kávéskanálnyi curry port adok hozzá. Ez mindig a hozzá készült étel hangulatától függ. Amikor kinyitom a kuktát, villával, vagy a fakanállal fellevegősítem kicsinyt mielőtt tálalom.
A rántott gomba, zöldség kifejezetten kéri, hogy egy adag jófajta tartármártással szolgáljam fel. Persze majonézt nem találok, hát elő a botmixert, és lehet is a világ leggyorsabb majonézét csinálni: egy EGÉSZ tojást dobok a keverőedénybe (persze nem héjastul), utána megy egy kis kanál mustár, csipet só és egy negyed citrom leve, majd 3 dl olaj. Igen, csak úgy egyszerűen mindent bele! Utána tolom a mixert, 60 másodpercig nyomom a turbó gombját és máris kész a tökéletes majonéz. Nem csalás, nem ámítás - ezek a mai botmixerek olyan erősek, hogy tényleg emulgeálják pillanatok alatt az egész keveréket. Már csak 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor (most kéknyelűt találtam itthon), további citrom és mustár, valamint evőkanál cukor kell hozzá jól elkeverve szintén a mixerrel.
Zseniális selymes tartár lett belőle. Mások még fűszerezik borssal, szerecsendióval, de én most lusta voltam.
Persze ebből a képből nem sokat lehet megtudni a mártásról, de higgyétek el, finom lett!
Természetesen ilyen alkalmakkor más zöld dolgokat is rántok, de ez egy gyors ebédnek lett szánva. Még a hűtőből kivett padlizsánt is visszatettem!
A rántott zöldség elfogyott már, de ma még a rizst tartárral és 3 tükörtojással azér' megettem ebéd+vacsora gyanánt.