Minden évben megfogadom, hogy nem vetek többet ilyen sokat, de aztán megveszem a magot, a zacsiban meg van vagy harminc szem. Ha elteszem a maradékot, jövőre lehet, nem kel ki, kidobni meg sajnálom. Aztán, ha kedvez az időjárás, kosárszám hurcolom haza a termést. Rántott patisszon, grillezett patisszon, marinált patisszon, ördög tudja, milyen patisszon. Ekkor jön az idea. Legyék rakott patisszon. Voltaképpen a töltött patisszon jobb helykihasználású változata. A töltött ugyebár elég üres helyet hagy a tepsiben. Egyszerű, ugyanakkor eléggé időigényes étel.
Hozzávalók:
1-1,5 kg tisztított patisszon vagy cukkini,
80 dkg darált sertéshús,
2 dl rizs,
4 dl húslé,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg füstölt húsos szalonna,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
őrölt fekete bors,
őrölt köménymag,
pirospaprika,
zsír vagy étolaj,
4 dl tejföl,
ízlés szerint sajt.
A megtisztított patisszont az uborkareszelőn legyalulom, megsózva egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem. Reggel lecsöpögtetem. A szalonnát kisütöm, a zsíron megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, félrehúzva megszórom pirospaprikával, majd beleteszem a húst, és fehéredésig sütöm. Ízlés szerint fűszerezem, beleteszem az apróra vágott paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát, kevés vízzel felöntve puhára párolom, a végén kicsit tocsogósnak kell lennie. A rizst a szokásos módon elkészítem, majd összekeverem a hússal.
A tepsibe egy réteg patisszont rakok, ráöntöm a rizses húst, majd a maradék tökkel befedem. Alufóliával lefedve közepes hőmérsékleten bő 1,5 órán keresztül sütöm.
A tejfölt kedvünk szerint fűszerezhetjük, majd a fóliát levéve ráöntjük a patisszonra, sajttal megszórjuk, és további fél órán keresztül sütjük.
Ha van hozzá kedvünk és felszerelésünk, a tökféléket előtte grillezhetjük, a sütési idő rövidebb lesz ugyan, de több vele a meló.