Folytatom a déli parton szerzett kulináris élményeink felsorolását.
Balatonszemes, Csaba étterem
Szemesen a Turinform-ban a fiatalember a Csaba éttermet ajánlotta: szerinte az ár/érték arány nagyon jó, és finomakat főznek. Többször is végigjártuk már a hivatkozott környéket, de nem találtuk sehol az éttermet. Ekkor a mások által legegyszerűbbnek tartott módszerhez folyamodtunk: kérdezni kell :)
Mindjárt az első boltban eligazítottak minket, hogy egy pizzéria és egy tetoválószalon között kell keresni. Igen, az a piros kockás abroszos. Jól látható, hogy semmilyen tábla/cégér nem jelzi az éttermet. A tulajdonos (ha jól hallottam, akkor Zsóka néni - saját bevallása szerint 83 éves) később elmesélte, hogy már a negyedik cégtábláját törik ripityára bizonyos jóakarói ebben a szezonban! Az étlap relatíve rövid, és csak egyszerű ételek vannak felsorolva.
36C árnyékban, rendelünk egy-egy májgombóclevest. Pincérünk (és később a tulajdonos is) nemes egyszerüséggel "2 májlé rendel) kifejezéssel tolmácsolta rendelésünket a szakácsnak. Nos, ... a kép tanusága szerint is májlét kaptunk. Szkeptikusan merítettük kanalunkat a csészébe, ám már az első kanál meggyőzött, hogy itt valamit tudnak! A lé egy fantasztikusan letisztult húsleves harmonikus majoranna és máj ízzel kombinálva. A gombóc kellően lágy, bár az én izlésemnek túl sok lisztet és túl kevés májat tartalmazott.
Második fogás: hátszín hagymakarikával, hasábburgonyával és friss vegyessalátával.
A tányér szépen kidekorálva érkezett, a sültkrumpli felért a badacsonyi hegységgel, akkor halom volt. A hátszínszelet kiklopfolva (ez sajnos Mo. - itt nemigen kapni szép vastag húsokat), ám meglepő módon puha és ízletes. A hagymakarikákkal ketten is alig boldogultunk, annyi volt. Pont jól megpirítva - semmi égett karika vagy valami lottyadt dolog.
Hátszín borsmártással és hercegnőburgonyával.
Amint a fotó is igazolja, a hercegnőkrumplit szépen készítették, és a tányér hasonlóan volt díszítve, mint a párja.
A borsmártás íze fenomenális de nagyon elsózott. Valószínú, hogy az állásban besürüsödött, és ettől olyan sós. A sült krumplipüré (aka hercegnőburgonya) pedig magáért beszélt.
A dekoráció megérdemli a saját fotóját:
Mivel az étterem nem szolgál fel semmilyen halat, hát megkérdeztük a pincért, hogy tud-e valahol a környéken jó halászlét. A tulajdonossal kórusban válaszoltak: Békéscsaba, Szeged, stb. :)
Földváron nem volt szerencsénk a Tourinformmal. A hölgy nem szereti a halat, így fogalma sincs hol van jó halászlé ...
Balatonföldvár, Halászkert étterem
Egy szem vendég nem sok, annyi sincs. Nagyon rossz a vendéglátók helyzete most a Balatonon. A tóban alig van víz, az EB-t a vendégek zöme otthon nézte és a 36-40C-os időjárás sem kedvez a szabadtéri étkezésnek.
Itt nem készítettem fényképeket, csak a szavamnak hihettek.
Halászléből 5 féle van:
- Pontyhalászlé
- Harcsahalászlé
- Belsőséghalászlé
- Főúri halászlé (harcsa+belsőség) és
- Királyi halászlé (ponty+harcsa+belsőség)
Egy ilyen nagy választék arra biztatott, hogy próbáljak újra hallevest enni a Balatonon, hát rendeltem egy Főúri halászlét. Hamár lúd, legyen kövér. A szálkától félek, a belsőséget pedig imádom. Nem ért csalódás, bár az alaplé itt is nagyon sűrű volt. Valószínű saját készítés, mert sok ikra is volt a lében szétmorzsálódva. A harcsa frissen főtt, pont eltalált lemezes lett, a belsőség pedig szép darabokban egyben maradt (lehet, hogy import mirelit?) Nagy barna cseréptányérban érkezett, ami sokáig forrón tartotta. Csípőspaprikát háromfélét is kaptam a kosár kenyér mellé (az Erős Pistát nem bántottam, de a másik kettő a tányéromban ontotta a kapszaicint).
Feleségemnek babgulyást rendeltünk, ami valamilyen érdekes meggondolásból kis bográcsban érkezett.Fél deci zsírt kanalaztunk le a tetejéről, sós is nagyon, öreg lehetett a bab is (itt/ott nem főtt meg), viszont nagyon jó íze volt.
Desszertnek málnalekváros palacsinta dukált, de sajnos legalább fél kiló porcukorral megszórva! (Több helyen is ettem palacsintát ezen a héten, és MIND agyon volt cukrozva. Nem értem, minek: csak eláztatja a tésztát, amikor elolvad!)
Ez az étterem 10 féle turistamenüt is hirdet (ezek a nap levesével kezdődnek, és pl. babgulyással vagy bográcsgulyással is folytatódnak...), ami az étlapon szereplő ételek közül kerül ki. A hely ár/érték aránya nagyon jó, érdemes meglátogatni.
Balatonszárszó, Joker C@ffe és Grill Terasz 2. próba
Mivel az első alkalommal az étterem nem tudott minket fogadni, gondoltuk, teszünk egy második kísérletet. Az üzletvezető igazít el minket és ő veszi fel a rendelésünket. Ez alkalommal a grill teraszon ültünk le, így szemmel tarthattuk a grillszakácsot is.
Kemencében sült pizzát ajánl feleségemnek és itt az első sokkoló mondat az ÜV szájából: kérünk-e extra kechupot a pizzára? Mivan?????
Rendelünk egy Havai pizzát kechup nélkül. A tésztája ízes, átsült, kissé egyenetlenül nyújtott volt, a pizzaszósz majdnem elég az izlésünknek, ananászból meg vagy kétszer annyi van rajta, mint másutt. Én nem vagyok pizzarajongó, de feleségem szerint jó volt, megérte.
Én próbáltam bélszínt zöldborsmártással rendelni, de lepattantam az ÜV-ről: elrohant megnézni, van-e majd mikor visszatért, sajnálkozó arccal tájékoztatott, hogy ma jött meg a bélszín, de azt még érlelni kell - jöjjünk holnapután, ha azt szeretnénk. Nos, bélszínt Magyarországon NEM érlelnek harmadosztályú étteremben. Feltételezem, a hátszínt érlelik, hogy bélszínnek lehessen eladni. (Ennyit a pozitív hozzáállásomról).
Helyette ajánlja a "Tüzes Szüzek" fantázianevű költeményt: szűzérmék csili szósszal kapros joghurtos grill krumplival. Jól hangzik, jöjjön. Azért adjon még egy görög salátát is.
A csiliszósz leginkább kechuppal higított Erős Pistára hajaz, viszont a kapros joghurtos újrumpli nagyon finom. A "szüzérmék" két szelet cipőtalp állagúra grillezett combszelet lehetett. Görög saláta az étterem szerint sok jégssaláta, valamennyi uborka, paradicsom, olajbogyó és néhány kocska feta sajt olajjal-ecettel leöntve. Hááát .... Én eddig másképpen ismertem.
Míg a kajára vártunk, elnézegettük a grillszakács fiút, kinek haja kakastaréjra volt nyírva és igencsak ráfért volna egy kiadós fürdés, valamint egy tiszta fehér köpeny. Egyszer otthagyta az egész hóbelevancot, elment valami fagyasztott garnélanyárssért. Az ÜV forgatta meg a húsokat a grilljén. Reméljük a szezon végéig beletanul a mesterségébe.
Vigaszdíjra ma is jogosultak vagytok, íme a veteményes egy része a 6 nap hőség, napi csepegtető locsolás után. A baloldalon 3 sorban ötféle csilipaprika: