Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Éttermek a Balaton déli partján 2.

2012.07.11. 07:00 Andrass9

Folytatom a déli parton szerzett kulináris élményeink felsorolását.

Balatonszemes, Csaba étterem

Szemesen a Turinform-ban a fiatalember a Csaba éttermet ajánlotta: szerinte az ár/érték arány nagyon jó, és finomakat főznek. Többször is végigjártuk már a hivatkozott környéket, de nem találtuk sehol az éttermet. Ekkor a mások által legegyszerűbbnek tartott módszerhez folyamodtunk: kérdezni kell :)

csabaetterem.jpg Mindjárt az első boltban eligazítottak minket, hogy egy pizzéria és egy tetoválószalon között kell keresni. Igen, az a piros kockás abroszos. Jól látható, hogy semmilyen tábla/cégér nem jelzi az éttermet. A tulajdonos (ha jól hallottam, akkor Zsóka néni - saját bevallása szerint 83 éves) később elmesélte, hogy már a negyedik cégtábláját törik ripityára bizonyos jóakarói ebben a szezonban! Az étlap relatíve rövid, és csak egyszerű ételek vannak felsorolva.

csabamajle.jpg

36C árnyékban, rendelünk egy-egy májgombóclevest. Pincérünk (és később a tulajdonos is) nemes egyszerüséggel "2 májlé rendel) kifejezéssel tolmácsolta rendelésünket a szakácsnak. Nos, ... a kép tanusága szerint is májlét kaptunk. Szkeptikusan merítettük kanalunkat a csészébe, ám már az első kanál meggyőzött, hogy itt valamit tudnak! A lé egy fantasztikusan letisztult húsleves harmonikus majoranna és máj ízzel kombinálva. A gombóc kellően lágy, bár az én izlésemnek túl sok lisztet és túl kevés májat tartalmazott.

csabahatszin.jpgMásodik fogás: hátszín hagymakarikával, hasábburgonyával és friss vegyessalátával.

A tányér szépen kidekorálva érkezett, a sültkrumpli felért a badacsonyi hegységgel, akkor halom volt. A hátszínszelet kiklopfolva (ez sajnos Mo. - itt nemigen kapni szép vastag húsokat), ám meglepő módon puha és ízletes. A hagymakarikákkal ketten is alig boldogultunk, annyi volt. Pont jól megpirítva - semmi égett karika vagy valami lottyadt dolog.

csabazoldborsos.jpg

Hátszín borsmártással és hercegnőburgonyával.

Amint a fotó is igazolja, a hercegnőkrumplit szépen készítették, és a tányér hasonlóan volt díszítve, mint a párja.

A borsmártás íze fenomenális de nagyon elsózott. Valószínú, hogy az állásban besürüsödött, és ettől olyan sós. A sült krumplipüré (aka hercegnőburgonya) pedig magáért beszélt.

csabadekoracio.jpg

A dekoráció megérdemli a saját fotóját:

Mivel az étterem nem szolgál fel semmilyen halat, hát megkérdeztük a pincért, hogy tud-e valahol a környéken jó halászlét. A tulajdonossal kórusban válaszoltak: Békéscsaba, Szeged, stb. :)

 

 

 

 

 

 

 

 Földváron nem volt szerencsénk a Tourinformmal. A hölgy nem szereti a halat, így fogalma sincs hol van jó halászlé ...

Balatonföldvár, Halászkert étterem


Egy szem vendég nem sok, annyi sincs. Nagyon rossz a vendéglátók helyzete most a Balatonon. A tóban alig van víz, az EB-t a vendégek zöme otthon nézte és a 36-40C-os időjárás sem kedvez a szabadtéri étkezésnek.

Itt nem készítettem fényképeket, csak a szavamnak hihettek.

Halászléből 5 féle van:

  • Pontyhalászlé
  • Harcsahalászlé
  • Belsőséghalászlé
  • Főúri halászlé (harcsa+belsőség) és
  • Királyi halászlé (ponty+harcsa+belsőség)

Egy ilyen nagy választék arra biztatott, hogy próbáljak újra hallevest enni a Balatonon, hát rendeltem egy Főúri halászlét. Hamár lúd, legyen kövér. A szálkától félek, a belsőséget pedig imádom. Nem ért csalódás, bár az alaplé itt is nagyon sűrű volt. Valószínű saját készítés, mert sok ikra is volt a lében szétmorzsálódva. A harcsa frissen főtt, pont eltalált lemezes lett, a belsőség pedig szép darabokban egyben maradt (lehet, hogy import mirelit?) Nagy barna cseréptányérban érkezett, ami sokáig forrón tartotta. Csípőspaprikát háromfélét is kaptam a kosár kenyér mellé (az Erős Pistát nem bántottam, de a másik kettő a tányéromban ontotta a kapszaicint).

Feleségemnek babgulyást rendeltünk, ami valamilyen érdekes meggondolásból kis bográcsban érkezett.Fél deci zsírt kanalaztunk le a tetejéről, sós is nagyon, öreg lehetett a bab is (itt/ott nem főtt meg), viszont nagyon jó íze volt.

Desszertnek málnalekváros palacsinta dukált, de sajnos legalább fél kiló porcukorral megszórva! (Több helyen is ettem palacsintát ezen a héten, és MIND agyon volt cukrozva. Nem értem, minek: csak eláztatja a tésztát, amikor elolvad!)

Ez az étterem 10 féle turistamenüt is hirdet (ezek a nap levesével kezdődnek, és pl. babgulyással vagy bográcsgulyással is folytatódnak...), ami az étlapon szereplő ételek közül kerül ki. A hely ár/érték aránya nagyon jó, érdemes meglátogatni.

Balatonszárszó, Joker C@ffe és Grill Terasz 2. próba

jokergrill.jpg

Mivel az első alkalommal az étterem nem tudott minket fogadni, gondoltuk, teszünk egy második kísérletet. Az üzletvezető igazít el minket és ő veszi fel a rendelésünket. Ez alkalommal a grill teraszon ültünk le, így szemmel tarthattuk a grillszakácsot is.

Kemencében sült pizzát ajánl feleségemnek és itt az első sokkoló mondat az ÜV szájából: kérünk-e extra kechupot a pizzára? Mivan?????

Rendelünk egy Havai pizzát kechup nélkül. A tésztája ízes, átsült, kissé egyenetlenül nyújtott volt, a pizzaszósz majdnem elég az izlésünknek, ananászból meg vagy kétszer annyi van rajta, mint másutt. Én nem vagyok pizzarajongó, de feleségem szerint jó volt, megérte.

Én próbáltam bélszínt zöldborsmártással rendelni, de lepattantam az ÜV-ről: elrohant megnézni, van-e majd mikor visszatért, sajnálkozó arccal tájékoztatott, hogy ma jött meg a bélszín, de azt még érlelni kell - jöjjünk holnapután, ha azt szeretnénk. Nos, bélszínt Magyarországon NEM érlelnek harmadosztályú étteremben. Feltételezem, a hátszínt érlelik, hogy bélszínnek lehessen eladni. (Ennyit a pozitív hozzáállásomról).

Helyette ajánlja a "Tüzes Szüzek" fantázianevű költeményt: szűzérmék csili szósszal kapros joghurtos grill krumplival. Jól hangzik, jöjjön. Azért adjon még egy görög salátát is.

A csiliszósz leginkább kechuppal higított Erős Pistára hajaz, viszont a kapros joghurtos újrumpli nagyon finom. A "szüzérmék" két szelet cipőtalp állagúra grillezett combszelet lehetett. Görög saláta az étterem szerint sok jégssaláta, valamennyi uborka, paradicsom, olajbogyó és néhány kocska feta sajt olajjal-ecettel leöntve. Hááát .... Én eddig másképpen ismertem.

Míg a kajára vártunk, elnézegettük a grillszakács fiút, kinek haja kakastaréjra volt nyírva és igencsak ráfért volna egy kiadós fürdés, valamint egy tiszta fehér köpeny. Egyszer otthagyta az egész hóbelevancot, elment valami fagyasztott garnélanyárssért. Az ÜV forgatta meg a húsokat a grilljén. Reméljük a szezon végéig beletanul a mesterségébe.

Vigaszdíjra ma is jogosultak vagytok, íme a veteményes egy része a 6 nap hőség, napi csepegtető locsolás után. A baloldalon 3 sorban ötféle csilipaprika:

vetemenyes.jpg

155 komment

Címkék: étterem Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr44632823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 08:01:32

jó reggelt! :)
Én örülök a balatoni körsétának :)

1kutya 2012.07.11. 08:03:24

csinálnunk kéne a balatonon egy jó éttermet:)

(egyébként jóreggelt!)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 08:08:42

@1kutya: te hozod a pénzt meg a piát, mi intézzük a kaját..:)))

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.11. 08:10:51

ettől a dekorációnak nevezett valamitől a hideg ráz. főleg amikor a kreativitás abban merül ki, hogy visszahajtják a paradicsom héját...

kert: a paradicsomokat szellősebben ültesd, akkor nem viszi el a fitoftóra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.11. 08:48:09

Jó reggelt!
@Babette_: Koszi a tanácsot! Legközelebb majd ritkásabban ültetem. Csak tudod összesen 40 m2-em van kertészkedni, és még mindig megúsztam a paradicsomvészt egy kis réz időben való kijuttatásával. Most még ritkítanom is kell, csak eddig lusta voltam.

Hurri Kán 2012.07.11. 09:34:41

Jó reggelt!
"hát megkérdeztük a pincért, hogy tud-e valahol a környéken jó halászlét. A tulajdonossal kórusban válaszoltak: Békéscsaba, Szeged, stb. :)"
Azért a Balaton partján ez elég szomorú...

Boar. 2012.07.11. 09:52:33

@gyvy:
Még szomorúbb. A balatonnál nincs halászlé kultúra.
A jó múltkorjában valami ürgepásztor aki nyomtatásban akarta látni a nevét, hangos dobszó mellett bejelentette, hogy most aztán guiness rekord meg babámfasza, ő, csakis ő mostaztán kiderítette, milyen is az echte balatoni halászlé oszt jól meg is főzi sok-sok embernek. Főzött valami zöldséges szart amit busaszeletekkel tálalt...
Hülye barom.
Amúgy ahol ötféle "halászlé" van ott egyfélét sem szabad venni. Az általában azt jelenti, hogy van egy állott, poshadt alaplé amibe beleb.sznak valamit ami az étlapon szerepel, "harcsát" és akkor "harcsahalászlé" lesz, pontyot ha "pontyhalászlét" rendeltél...

BariKarika 2012.07.11. 10:03:19

@Babette_: egyetertek, a talalas a legtobb helyen gaz, en a narancskarikak csalamadeagyon-tol leszek rosszul...:S

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 10:16:34

Amit leírtál, Andrass, az a legtöbb magyar étteremre igaz, sajnos. Bélszín=hátszín, szűzérme=comb, sugo=ketchup, pommes duchess, hasábburg. csak fagyasztott. Szomorú, de ezért megyek külföldre nyaralni, jókat enni...
@Boar.: Ez egy nagy igazság, uram.

Öreg Sam 2012.07.11. 10:22:22

@BariKarika:
Én meg ugy kompletten a "vegyes vágott savanyuságtől"(alias csalamádé)pedg magamnak szoktam csinálni nehány üveggel,de az olyan...:D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.11. 10:51:39

András, azt gondolom, nem számít akadékoskodásnak, ha rákérdezel: "...az a kérdés, hogy milyen harcsából? Afrikai, vagy leső?" "Halászlé harcsából, uram."

BariKarika 2012.07.11. 11:04:31

@Öreg Sam: ah, mehet a csalamade, csak ne a tanyer szelere :) talalni meg mindig nem tudunk, elkepzelhetetlen lenne nalunk amit a spanyolok csinalnak, hogy ''csak ugy'' kiteszik a kajat a tanyerra, szepen elrendezve, 6 kilo lucernadiszites nelkul...a masik legjobb a petrezselymes ''szoras'', ennek a melypontja a szaritott petrezselyem zold.

Topy 2012.07.11. 11:04:40

@PO: az olyan lehet, mint a lecsópaprika... :D

Hurri Kán 2012.07.11. 11:27:02

@Boar.:
A szomorú az, a pesti belváros is hasonló. Talán két hely, ha van, amit mernék ajánlani annak, aki nem horror áron normálisat szeretne enni...

Pinka-Panka 2012.07.11. 11:29:47

@gyvy: Szentendrén 1 sincs, talán a Határcsárda...
vagy főzök itthon- az utóbbi a biztosabb

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 11:32:01

@Pinka-Panka: tegyél ki egy táblát, biztos lesz forgalmad! :))

1kutya 2012.07.11. 11:32:25

@gyvy: sajnos a vendéglátóiparban még működnek a hiánykorszak beidegződései (a tulajok zöme már az előző rencerben is ott dolgozott zömmel), hogy "nesze bzmeg ez van! ne reklamálj, örülj, hogy van mit enned!" amíg ez a generáció ki nem hal (meg még kettő!), addig a magyar vendéglátásban látványos javulás nem lesz:(

Pinka-Panka 2012.07.11. 11:33:51

@anica inkognitóban: nnéha azt gondolom, hogy nyitni kéne valami kis kajáldát és az jobban menne:)
Egy kis medence az üzlet elé, koktél, zene, kaja ...mi kell még:))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 11:34:31

@1kutya: te úgy egyébiránt megkaptad a posztot? nézted egyáltalán a napokban azt a fiókodat??

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 11:35:16

@Pinka-Panka: sorolom.... ööö.. meggondoltam:inkább majd majd privátban sorolom ;) :DDDDD

BariKarika 2012.07.11. 11:35:36

@gyvy: ok, mondhatod is a ket helyet, hogy hova menjek legkozelebb ha otthon vagyok :)

Pinka-Panka 2012.07.11. 11:36:24

@1kutya: egyetértek, addig míg nem jutunk el oda, hogy a szolgáltatás van az emberért és nem nővünk fel más hozzáállással, kultúráltan, addig ez lesz...:(((

1kutya 2012.07.11. 11:38:17

@anica inkognitóban: meg, de ráérek a kipakolásával (a képeket tegnap este már lementettem, méreteztem), mert legközelebb szombatra van hely.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 11:39:28

@1kutya: lehet, hogy egy bekezdést húzni kell.. de akkor majd megbeszéljük..

1kutya 2012.07.11. 11:41:41

@anica inkognitóban: oké! ha valami nem világos, majd jelentkezem (ma este nem vagyok, csüt. lesz a legközelebbi, mikor ki tudom rakni).

Hurri Kán 2012.07.11. 11:43:47

@Pinka-Panka:
Pedig ott is van egynehány vendéglő...

@1kutya:
Annyi változás történt, megjelent egy fiatalabb generáció is, akik mondjuk úgy, mivel pénzük van, azt hiszik automatikusan jó is, amit csinálnak... És lehetőleg rövid idő alatt akarnak minél kisebb befektetéssel minél többet kivenni.

@BariKarika:
www.csarnokvendeglo.hu/

dunacorso.hu/

A 2. nevezett helyen monnyuk elég rég voltam, de járok arra, és tele van rendszeresen, szóval sokat nem romolhatott azóta.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 11:46:32

@1kutya: akkor ha véletlenül Kőbányait bontasz, nem várlak...:DDDDD

Pinka-Panka 2012.07.11. 12:06:41

@gyvy: van hát, csak nem tudom minek, mert a fele is elég lenne

Pinka-Panka 2012.07.11. 12:14:47

@Andrass9: köszi a utikalauzt. A Csaba vendéglőt mi is ismerjük, többször ettünk ott, nem csalódtunk, soha nem tudtuk megenni annyit adtak.

1kutya 2012.07.11. 12:18:39

@gyvy: igen, még ennek a generációnak is ki kell majd halni...

Öreg Sam 2012.07.11. 12:31:05

Már látom,hogy nagy lapát parazsat szórok tisztességben megőszült fejemre ezzel a hsz-al.
Vonatkoztassunk el a földrajzi helytől,(Balaton)ez egy külön kategória,horror bérleti dijak mellett kb.3 (inkább2)hónap alatt megtermelni az egész évi megélhetést.
Nézzük a szerncsétlen vendéglátós szemszögéből a dolgokat.
Nem is irom tovább,ez egy kimerithetetlen téma.
Debreceniek! Hova jártok???
Szentendreiek! ???
Pestiek???
Na ugye...
Valamikor,még az ántivilágban a vállalati parádéskocsis Pestre utazván ugy tanitott:ott állj meg enni,ahol sok IFA áll a parkolóban!
Ott csak babgulyást,meg pacalpörit,meg ehhez hasonló kajákat kapsz,de sokat,és mindig frisset!!
Mára persze nagyot fordult a világ,de az alapelvek nem változtak.
A mai magyar középosztály szeretne egyedi,friss,jó kajákat enni,de ehhez persze nincs elég pénze.(Ld vendéglős is)
A felsőbb közép megteheti,hogy asztalt foglal a Kistücsökbe,mert 80-100km elhanyagolható.
Az igazi elit nem szarozik,Bécsbe jár ki,vagy valamelyik luxushotelben rendeli meg az első vacsoráját az első nőjével,oszt felejtsék el,hogy ott járt.És elfelejtik..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 13:22:07

@Öreg Sam: meg van a sznob, minden kategóriában, akinek minden szar, illetve mindegy ha semmivel nem jobb az étel amit elétolnak,mint egy eldugott noname kis étteremben, de "menő" helyen tegyék, hogy lehessen villogni..

Hurri Kán 2012.07.11. 13:42:56

@Öreg Sam:
A szomorú az, ha egy luxushotelbe mész el (nálunk) még az sem garancia arra, hogy normális vacsorát kapsz. Szóval az igazán fontos vacsorákat továbbra is inkább elkészítem eská. ;-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 14:01:17

@gyvy: fénykép van róla??:DD én csak azt hiszem el..:DD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 14:03:25

@anica inkognitóban: @Öreg Sam: Hozzátenném még a saját véleményemet.
Egyébként meg egyeseknek csak az a jó, ami neki jó,
ha ő nem szereti, neki nem tetszik, akkor az szar, és kész!

fernel 2012.07.11. 14:07:06

@Öreg Sam:
Sziasztok, itt vagyok, csak ritkán belevau, leggyakrabban már rég másfelé jár a társalgás.
De most, talán időben írok.
Vendéglátás- tizenx évet dolgoztam benne, lassan tíz éve nem.
Az a baj, hogy tudom minden oldaláról a történetet, csak nem akarom elfogadni.

Itt is turisták látogatta hely- Eger- aztán én sem tudok egy jó helyet javasolni az ismerőseimnek, akik azt kérdezik, hol vacsorázzanak.
Szerintem az a baj, mint mindenben Magyarországon, hogy jól indul, aztán elkurvul. Mert még több haszon kell, még gyorsabban, nem baj, ha minden szezonban új szakács van, nem baj, ha nem ért semmihez. Nem baj, ha gyorsfagyasztott a krumpli, ne adj isten akár a csirkemell is.
Egy barátnőm az egyik fagyasztós cég ügynöke, és még a Szarvasba is ők szállítanak.
Pedig valamikor nem így volt.
A hülye turista meg annyit fizet, amennyiért már akár friss alapanyagot is lehetne venni, és normális ételt is lehetne főzni. Csak már a tulajból, és a szakácsok nagy többségéből is hiányzik az alázat, amivel az alapanyagokra, ételekre tekintenek.

Túl sok mindent láttam, túl sok mindent ismerek. Nem tetszik az, ami folyik a vendéglátásban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 14:18:01

@dömbi: igen, egyformán látjuk a dolgot..
@gyvy: hmm....hhmm....:O tanácstalanul ingatom a fejem...bizonyíték nélkül nehéz a tényállás megítélése..:P:D bemondás meg az ultiban van..:D
@fernel: mi azért (is)szeretjük a kisebb településeket felderíteni konyha szempontjából, mert pl. a mi tízezres városunkban egy étterem nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elkurvul, ugyanis a helyi vendégekből él. Egy nagyváros, egy üdülőváros magas ívben tehet róla, hogy a két utcával arrébb élő Gizike azt mondja, de rosszat evett X helyen,maximum nem megy többet ode, na bumm! A turista és a következő, meg a következő busznyi turista akkor is minden áldott nap be fog menni és ott eszik, maximum ő sem megy oda többet, de na bumm, jön helyette másik..:( gondolom én, laikusként..

Öreg Sam 2012.07.11. 14:20:28

@gyvy:
Valami ilyesmi gondolatom támadt nekem is :D
@fernel:
Én álltam a barrikád másik oldalán is,megpróbáltam becsületes lenni.Nem sikerült...
Végeredmény:bérbe adtam az üzleteimet(3)meg az éttermemet,hozzák házhoz a pénzet,engem meg minden hatóság hagyjon lógva.

1kutya 2012.07.11. 14:21:57

@gyvy: ezen azért árnyalnék egy kicsit! én az utóbbi 10 évben úgy 20, 4-5 csillagos hotelben szálltam meg rövidebb-hosszabb ideig kishazánkban, de az esetek többségében a kajával volt a legkevesebb gond.

susztertangó 2012.07.11. 14:25:29

Hát....egyre inkább úgy látom, hogy valami kidobódott a XX.században, a világ jobb és bal oldalán egyaránt.És nézünk, hogy "nem olyan".

Hurri Kán 2012.07.11. 14:26:58

@anica inkognitóban:
Miért hazudnék? a végén az ultiban is kiderül minden. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 14:27:43

@gyvy: csak ki akartam provokálni, hogy fotózd és írd meg...:D

Hurri Kán 2012.07.11. 14:30:13

@1kutya:
Elhiszem, hogy így van, ugyanakkor elég vegyes dolgokat hallottam másoktól. És nem olyanoktól, akiknek semmi sem jó.

fernel 2012.07.11. 14:33:50

@Öreg Sam:
Tudom, a mai helyzetben az sem könnyű, azért írtam, hogy voltam én is vendéglátós, nagyjából tisztában vagyok a dolgokkal.
Csak az nem fér a fejembe, hogy ok, a nagyja így működik, de vannak olyan helyek, ahol a számla igencsak borsos, aztán meg a kiindulás ugyan onnan van, mint a sarki kispiszkosban.
Sírnak a vendéglátósok, hogy nem megy a bolt, nincs elég vendég.
Há persze, mirelit cuccot mindenki tud sütni otthon, azért kár elmenni valahová, aztán 10+ ropi fejenként a vacsora.
Pedig 2-3 ezerből fejenként is lehet tisztességesen kaját csinálni, jó, nem bélszínből, főleg olyan helyen ahol tudom, nem bérlemény, meg a tulaj a helyi rózsadombon lakik, meg egyebek.

Én továbbra is az alázatot, a tisztességes hozzáállást hiányolom.
Tudom, az árképzést nem a beszerzési árból kell számolni, annyiért adják, amennyiért megveszik.
Ebből a szempontból már tényleg nem éri meg ilyen helyen lakni, főleg, hogy errefelé nincs már semmi élet, csak hullaszag.

Hurri Kán 2012.07.11. 14:35:48

@anica inkognitóban:
Viszonylag hamar véget szokott érni az esemény publikus része. :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.11. 14:38:27

@fernel: Szia!
Jókor belevau ... a poszt a vendéglátás "érdektelenségét" hivatott elmesélni. Nem volt szándékomban "szuper" kajákat bemutatni, csak amibe az ember belecsöppen, mivel ennie kell. Volt 6 napunk, amikor nem akartunk főzni, mert MELEG volt. Hát kerestünk vendéglőket olyan áron, amit meg is tudunk fizetni. Ez a sorozat erről szól. Még egy harmadik cikk is várakozik, de az egy kicsit más élményt mesél.
Én most adtam a hülye turistát, de azért kerestem valami ehető ételt is. Talán csak a Csaba vendéglő volt olyan, ahol turista kategóriában becsületes kaját szolgáltak fel (egye fene, nem dícsérem a paradicsom felemelt héját :). Persze a merítés sokkal kisebb, mint lehetne, de napi egyszer ettünk étteremben, egyszer meg reggel bő reggelit otthon. Így is 4kg plusszal jöttem haza!!!
@Öreg Sam: Még alsó közép osztályba sem tartozunk ... de szerencsénkre van a közelben olyan hely, ahova érdemes menni. Az egyik a Legénykert Hűvösvölgyben - jó pizza szuper libacomb és csülök pékné, meg a tatárt is jól készítik. A másik kinn Hidegkűton a Profi mellett egy kifőzde (régen Hajnal büfének hivták, most nem tudom). Ők a helyi munkásembereknek kezdtek főzni. A munkások elfogytak - egyszerűen nincs építkezés! Néhányan lesüllyedt értelmiségiek még oda járunk. Oka: Mindkét hely a VENDÉG-nek főz! Nyilt egy újabb hely is, meg van egy kajáló a Széphalomban is. Mindkettő kong az ürességtől.
Bizisten kedvem volna nyitni egy kifőzdét :)

fernel 2012.07.11. 14:44:05

@Andrass9:
Csatlakoznék én is a kifőzde nyitáshoz :D
Nekem a szomszédaim és néhány barát, munkatárs akar néha befizetni a fernel menzára :D
Mondjuk, akkor én kávézót is szeretnék, jó géppel, finom, korrekt kávéval, nem mellesleg jó kiszolgálással.
egye fene, talán egy desszertszalon is jöhet :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 14:46:10

@Andrass9: jaj, eszembe jutott a '90-es évek elejéről Nyíregyen az Imbisz :) azok a főzelékek! :)
meg bő tíz évvel később egy salgótarjáni kifőzde, ahol istenieket ettünk :)

Hurri Kán 2012.07.11. 14:46:48

@fernel:
Jó ötlet. Állítólag egyre többen csinálnak lakás-éttermet, már neten is hirdetik őket.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 14:51:48

@gyvy: legközelebb számlázok a nagycsaládnak a születés-/névnapi banzáj után...:D szervízdíjat is jó vastagon..:DDDDD

1kutya 2012.07.11. 14:51:51

@fernel: ha nem akarsz azonnal meggazdagodni belőle, egy család simán megél egy kisebb étteremből...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.11. 15:00:05

@anica inkognitóban: Tényleg! Imádtam a Főzelékfalót, amikor először megnyitott. Sajnos azok is elkurvultak ....
@gyvy: És nincs Köjál :)
@fernel: KV-val egyet értek, desszert - majd a csajok csinálják. Én nem vagyok édesszájú.

Lehet fel kéne venni Süllőcskét a hal részlegre, PO-t kenyérre, Mitzit pedig tengeri herkentyűkre. 1kutya specializálódna "vidéki" kajára, nem kéne aratni járnia :) Anica majd elsütöget Pinka-Pankával a konyhaasztalon. Beni adja a töltelék előételt, Öreg Sam meg majd morog a sarokban. Imre apót befogjuk pincérnek, így lesz alkalma sok idegent faggatni :)
Össze is állna a csapat egy jó kifőzdéhez, mér csak elég vendég kellene.

BariKarika 2012.07.11. 15:01:58

@gyvy: hu, ez a masodik hely annyira nem szimpi, lehet azert mert ha hegedut latok rogton elmegy az etvagyam, illetve konkretan a bazsevalastol...illetva a 2100HUF/toltott paprika is kicsit soknak tunik. az elo szimpibb :)

Magyarorszagon szerintem azt kellene eloszor megtanulni, hogy egy etteremnek ne legyen harom kilometer hosszu az etlapja es pont. Utana menne minden, nem kellene sz@rbol fozni, mert sokfele kajat egyszeruen nem lehet gazdasagosan etlapon tartani. Vagy lehet de akkor az alapanyag/minoseg rovasara...

1kutya 2012.07.11. 15:04:52

@BariKarika:

Vendég végignézi az étlapot, majd hívja a pincért.
- Főúr! Cigánypecsenye nincs?
- Van, de akkor zene nincs!

:-DDD

Topy 2012.07.11. 15:07:59

@Andrass9: Fenyvesen a Paprika csárda bejött, jól főztek, mindig kedvesek, készségesek voltak, gyerekekkel is nyugodtan lehetett menni, igyekeztek őket is lefoglalni
www.agisteak.hu/index2.php?page=csardapaprika

mondjuk két éve nem jártam arra, idén leégett: index.hu/belfold/2012/04/10/kigyulladt_a_paprika_csarda_balatonfenyvesen/

azóta újra nyitottak, csak reménykedem, hogy a nem kis kár miatt nem kurvultak el, hanem maradt a megszokott minőség, kedvesség

Hurri Kán 2012.07.11. 15:10:55

@BariKarika:
Régebben nem volt hegedű. Meg valamivel olcsóbb is volt. Belvárosi árakhoz képest egyébként nem kirívóan drága. :)

@Topy:
Nem ismerem a helyet, régebben volt egy csárda Esztergomban a Prímás-szigeten, az általában 2 évente égett le. :) Valamiből élni kellett a tulajnak. ;-)

BariKarika 2012.07.11. 15:22:31

@gyvy: akkor reggeben fogok menni oda :)
Nem kirivoan draga? hm...szerintem elegge utogeti az atlag nyugat-europai arszinvonalat...a keresetekhez kepest meg plane...

spájdernecc 2012.07.11. 15:23:07

@gyvy:
Pesten a Gyökér nevű helyre jártunk sokáig
viszonylag korrekt árakon egészen jó kaját adtak, és Lehmann Úr dúzsi merlotját tartották.
A Nyugatitól volt nem messze.
www.hungaromap.hu/index.php?pageid=businessshow&businessshow_businessid=1120

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 15:26:00

@fernel: Mint írod, közel 10 éve nem dolgozol a vendéglátásban, de van rálátásod.
Mindenki olyan okos, annyira jól tud főzni, sokkal jobban csinálná mint bárki más. Akkor tessék, lehet próbálkozni. Tisztességgel, becsülettel az elejétől a végéig.
Nem bántani akarlak, mást se, csak kikívánkozott.

Még annyit, hogy itt se tudnék hirtelen szuper éttermet mondani elfogadható áron. Átlag helyeken van 5-10 féle kaja az étlapon, szinte mindenhol ugyanaz, az ára úgy emelkedik ahogy a hegy magassága. Számításba véve azt is, hogy külföldön közel nincsenek olyan szinte betarthatatlan előírások, mint nálunk.
Büszkék a saját ételükre, ez van, kell megeszed, nem is érti, miért akarnál itt mást enni?

Hurri Kán 2012.07.11. 15:27:03

@BariKarika:
:DDD
De kötözködős itt ma valaki. Nem azt mondtam, hogy olcsó, hanem ahhoz képest, hogy Bp. egyik legfelkapottabb részén van, AHHOZ KÉPEST nem kiugróan drága. Abban tökéletesen igazad van, hogy sajnos nem az átlagos magyar pógár / turista pénztárcájához vannak szabva az árak.

@spájdernecc:
Ezt a helyet pl. egyáltalán nem is ismertem.

1kutya 2012.07.11. 15:36:28

@dömbi: na jó, azt azért tegyük hozzá, hogy a svájci konyha nem éppen a gasztronómia csúcsa:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 15:37:27

@anica inkognitóban: Főzelékek, mi? Istenkísértése te..., tele rántással, miegyébbel.

@BariKarika: Azt szeretném megélni otthon, hogy ha deszertet kérek, akkor édes legyen, és ne más mondja meg, hogy mennyi cukrot rakjak a kávémba.

Topy 2012.07.11. 15:37:34

@gyvy: ezekre a nádfedelesekre rájár a rúd, tavaly az Öreg Pákász égett le Poroszlón: halesmas.blog.hu/2011/09/01/oreg_pakasz
mondjuk ott a felszolgálással voltak időnként problémák, meg szvsz kicsit túl is árazták magukat, de elég jó konyhát vittek
azóta sem nyitott újra...
viszont ott a közelben a Fehér Amúr, ha halról volt szó, ők szvsz mindig jobbak voltak: www.feheramur.hu/

spájdernecc 2012.07.11. 15:37:56

@gyvy:
egyszer érdemes kipróbálni
/ legfeljebb csuklok egy kicsit :) /
Szombathelyen a Gödör nevű helyet bátran merem ajánlani bárkinek / a haspártiak vendéglője /
Pécsett meg az Új Makári helyén lévő éttermet Fiesta??
diákzsebre, felnőttgyomorra

Hurri Kán 2012.07.11. 15:43:17

@Topy:
Nem voltam egyikben sem, Fehér Amúrt viszont dicsérte minden ismerős, aki járt arra.

medvedr 2012.07.11. 15:50:21

Azért vannak üdítő kivételek is, bár vidéken nagyon kevés. Felső -kategóriában sok minden elindult. Tudom sokan nem engedhetnek meg maguknak 1800-2300 ft ért egy menü ebédet, de ezért a pénzért már lehet meglepően jó és érdekes menüt enni. Persze egy esti vacsora más árkategória, de van azért ahol leht és érdemes is. Az átlagos helyekből meg hiányzik az alázat és a tisztesség, ahogy fernel írta. Ezért én vagy felső kategóriás vagy kifőzdés helyeken eszek máshol nem.

fernel 2012.07.11. 15:51:10

@dömbi:
Álmaimban már létezik, mint ahogy egy önellátó gazdaság, a vizualizáció már megy, a materializálódással vannak gondjaim :D
De dolgozunk rajta!

Nem az irigység beszél belőlem, te mesélted nemrég, hogy milyen kellemetlen tapasztalataid voltak nemrég Mátraderecskén.

Nagyjából ugyanez megy itt is, csak kicsit nagyobban.

A nemtörődömség, az igénytelenség, a trehányság dühít, mint ahogy dühíti az átlagembert, ha valamit nem tisztességesen csinálnak, és úton- útfélen csak az átbaxás megy.
Sajnos kis magyar játék, ami naggyá nőtt, és kiszorította a tisztességes üzletvitelt.
Tisztelet a kisebbségnek, akik még egy kevesen maradtak.

fernel 2012.07.11. 15:55:09

@Andrass9:
Jó az elosztás, tecc :D

Jó kis csapat lennénk.
Már csak földrajzilag kéne közös nevezőre hozni!

Boar. 2012.07.11. 15:55:39

@spájdernecc:
Megvan még a Gödör?
Jó tíz, de inkább tizenkét éve nem jártam arra, előtte gyakori vendég voltam.

BariKarika 2012.07.11. 15:57:26

@dömbi: en tudod mit szeretnek? hogy a desszertekhez ne edes tejszinhabot hozzanak, meg a kavemhoz, utalom, tiszta szivbol ...:(

BariKarika 2012.07.11. 16:00:41

@gyvy: kotozkodos a fene, csak ramutattam, hogy bazseva nemgyerebe, hosszu etlap sem illetve a 2100as toltott paprika :) itt a kozepkategoria 15 es 25 eu kozott van/masodikfele...desszert 3.50-7.00eu, leves 3-5 eu, eloetel 6-12 ( alapanyagfuggo) mondjuk en makos vagyok, nem igenylem a desszertet, eloetelt megosztjuk ketten-harman a csajokkal ( eleg) levest nem eszem csak kocsmaturak alkalmaval :)

Öreg Sam 2012.07.11. 16:22:15

Elszállt???
Ugy tünik...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 16:22:22

@Andrass9: Vállalom!
Andalúziában, ahol most vagyok, egy fogás 4 - 10/11 euroig terjed (de ebben a friss tengeri kajáktól a paelláig minden benne van). Az italok 1,30 - 1.70/pohár. Minden nap itt eszünk, minden friss, a pincérek úgy ugrálnak, h fantasztikus és kedvesek.
Horribile dictu: senki NEM vár el borravalót, néha hagynak 40-80 centet az asztalon, 1 eurot ritkábban - és MÉGIS kedvesek (mert a vendég a fontos)!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 16:24:32

@fernel: Mátraderecskét ne vegyük ide, mert ott nem volt étterem, a közértet is jobb nem emlegetni.

Rájöttem, az a legnagyobb baj, hogy csak én emlékszem dolgokra másként. Nekem úgy rémlik, hogy a vendéglátóban sajnos mindig is cudar dolgok estek meg, sőt, az utóbbi években kifejezetten javul a helyzet. Mikor és hol volt utoljára abban az országban tisztességes üzletvitel? Fél évszázadom alatt csak a hazugság, átverés, egyebek.
Nem panasz, nem irigység, de én ezt gondolom.
Kívánom vizualizációd teljesülését.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 16:25:09

@dömbi: és a többi kísértésről ne is beszéljünk, nálad ezek egyébként is tárgytalanok ;) :DDDDD

BariKarika 2012.07.11. 16:25:10

@Mitzi von Küche: voltatok a la cigalaban? :) a fogatlan pincernel? :D

Hurri Kán 2012.07.11. 16:25:12

@BariKarika:
Jól van na, értem én. ;-)

BariKarika 2012.07.11. 16:25:43

@Mitzi von Küche: remelem a matahambre sem maradt ki :)

BariKarika 2012.07.11. 16:30:01

@gyvy: itt egy dolog a felhaborito, a pia ara :( pohar bor (1.75dl) 5 euro...:S egy pint 4.50-nel kezdodik, a rovidek csak 3cl-esek viszont rohadt dragak...ezert kialakult az otthonivas intezmenye, legalabb is a ''szarrago magyarok'' koreben ( ertsd en is az vagyok :D ) igy is olyan mintha a fogam huznak 25.00juro/uveg egy jager/whiskey etc...ha hazamegyek vagy spanyolorszagba akkor azert alkoholizalok annyit, mert elvezem, hogy occso a pia :)

Öreg Sam 2012.07.11. 16:31:27

@Andrass9:
Ujra:
Benne lennék egy kollektiv kocsma nyitásában!
Én szivesen vállalom a minőségellenörzést,igérem olyan szorgalmas leszek,hogy még haza is viszem a munkát!:D
@dömbi:
TB támogatott lett a mátraderecskei mofetta!
Segit ez neked?
Ugy értem,hogy a te szempontjaid szerint jelent ez változást?

Hurri Kán 2012.07.11. 16:35:10

@dömbi:
Émmeg most voltam három hetet az Orfiban, tudom, Téged ez nem vigasztal, de a közért, ami a kórház mellett volt, az itt is minősíthetetlen. Amit ezért nem értek, mivel aki ide jön, általában itt van 3 hetet, de inkább többet, továbbá jellemzően elég nehezen mozog, tehát nem menne messzebbre vásárolni, ha itt lenne normális áru, de nem volt, pedig egy aranybánya lehetne a hely, na mindegy.
Most pedig elkezdek esősántikálást végezni, hogy hamarébb ideérjenek a felhők. :D

@BariKarika:
Akkor én itt, az olcsó beszerzési források közelében mire tudnám ráfogni? :D

BariKarika 2012.07.11. 16:37:02

@gyvy: az otthonivast? a kenyelemre...:)

Hurri Kán 2012.07.11. 16:38:36

@BariKarika:
Nem azt, hanem a mértéktelenséget. :D

Öreg Sam 2012.07.11. 16:45:52

@gyvy:
No látod!
Ez egy szabad ország,mindenki ott tölt el 3 hetet,ahol akar!Mitzi Spanyolba',Kutya Adriára készül,András meg a Balatonon dőzsölt családostul..:DDD

Pinka-Panka 2012.07.11. 16:49:08

Vendéglátó, nem sok tuti hely van, ahol szívvel dolgoznak, a férjem nyakig benne volt. Mesélhetnék,de sok helyen jártunk ahol elfogadható volt, mindig úgy is álltunk hozzá, hogy kedvesek legyenek hozzánk - ha nem olyan volt a kiszolgálás, felálltunk.
Minden nyaralásnál akadt, akivel telefonszám csere volt, mert összebarátkoztunk.
A vendégért mindent meg kell tenni, ezt én is tudom a szolgáltató iparban - qrva nehéz dolog, de ahhoz, hogy szeressenek és visszajárjanak a tiszteletet meg kel adni a mínőség mellett.

Hurri Kán 2012.07.11. 16:49:11

@BariKarika:
Ezen ne múljon. :D

@Öreg Sam:
Így van. A 3 hét alatt volt időm bőségesen tanulmányozni a különböző főzelékféléket, különös tekintettel a répa, a karalábé és a finomfőzelékre, szerintem írok is belőlük egy posztot. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 16:51:04

@Öreg Sam: Nem segít, ezt a részét akkor se magam miatt sérelmeztem, hanem a nyugdíjasok miatt, én szó nélkül kifizetem, mert nem otthon élek. De az a minősíthetetlen hozzáállás... még most is dühít, és nem csak engem.
@gyvy: Ez volt nekem is a problémám, hogy volt pénzem, de nem volt mit vennem. Az egész falu azt mondta, hogy nincs rá igény, senki se venné meg.
Kérlek innen sántikáld oda az esőt, mert megint esik.
@anica inkognitóban:Azért főzeléket főzök itt is, és azértse édesítővel csinálom a somlóit meg a többit.

Hurri Kán 2012.07.11. 16:53:15

@dömbi:
Nem akarom elsántikálni előled. ;-)

Topy 2012.07.11. 16:58:28

@gyvy: vagy pont azért lehet lepukkant, mert a legtöbben úgysem tudnak messzebb elmenni, így aztán bármit megengedhetnek maguknak, nem mennek tönkre...
sajnos

Hurri Kán 2012.07.11. 17:01:07

@Topy:
Nem hiszem. Egyszerűen annyira nem volt benne áru, hogy hihetetlen. Vagy a tulajnak elég ez a minimális forgalom, éppen megél belőle és nem akar többet, nem tudom...

fernel 2012.07.11. 17:08:52

@Mitzi von Küche:
Erről beszélek, friss, valódi hozzávalók, egyszerűen nagyszerű fogások, méltó hozzáállás, a vendéget vendégnek tekintése, ne csak egy két lábon járó pénztárcának.
A mai magyar vendéglátósok nagy többségénél ezek mind hiánycikkek.

De gyakorlatilag bármiről beszélhetünk, az az igazság, hogy mindenből a silányt, a szemetet próbálják lenyomni a torkunkon.
Választásod annyi- köztes állapot nincs, hogy igénybe veszed vagy nem.
Sokszor nem pénz kérdése, mégis.
Amikor nem az értéket képviseli az alapanyag, csak egy újabb napot a robotban, amikor akkor sem vesz tiszta pólót a szakács, ha ott a friss, sorolhatnám, de minek

De tök fölösleges ezen rágódni, az ott van, itt ez van.

Felső kategóriában még nem jártam, max 4 csillagot láttam, azt is belülről.
Igaz, egyszer főztem a Kalla Kálmánnal :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.11. 17:43:13

@spájdernecc: jut eszembe, nyugatitól nem messze a Szlovákban rettentő jó volt a hagymás rostélyos...minden alkalommal.

Daró 2012.07.11. 18:50:52

@Mitzi von Küche: a családban van jó sok válogatós ember (asszony, lány) Érdekes módon, a spagettire is meg pizzára is ketchupot tesznek. Ez a finnyásság velejárója. Értelmezhetetlen. Ha már tésztát főzök, van hagymám, paradicsomom, olajom, sóm és répám, meg bazsalikom(om), kinek kell a ketchup?
Andrass: a kertért továbbra is istentelenül irigyellek.

Daró 2012.07.11. 19:05:48

@Öreg Sam: nos, pénz híján csak ritkán jutunk el vendéglőbe, és azok is felejthetők. Komolyan, Era bármikor jobb húslevest főz bármelyiknél. Az én kacsámat sem tudják utánozni.
Ha fizetek kajáért, az talponállókban szokott lenni, nagyobb utak mellett, ahol sok Ifa áll. Ahol a tarját, oldalast, kolbászt ipari mennyiségben sütik (mert elfogy) ott friss lesz az alapanyag. Utóbbi nagy tévedésem: pizzériában (ami elvileg olaszos ugye) carbonara spagetti. Tejszín, sonka, trappista, ahogy mi szoktuk. Én vagyok a hülye amúgy...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 19:25:44

@Öreg Sam: Debrecenben a Bisztro No.1. új, lányomék dícsérik (Szentpéterhalat ettek!) -,majd kipróbáljuk és referálok.
@Babette_: Szlovákia, Csehország, Erdély, Horvátország pláne: mindenütt jobb a vendéglői koszt és a kiszolgálás...
@BariKarika: Még nem, leragadtunk a "Yate el Cordobes"-nél; naggyon jó.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.11. 19:35:16

@Mitzi von Küche: ennek csak a neve az, bár igaz, van szlovák étel is.

Pinka-Panka 2012.07.11. 20:11:37

Szentendrén korábban volt egy Vidám szerzetesek nevű vendéglő, nagyon jól főztek, akkoriban állandó vendégeik voltunk. Az ottani egyik pincér jó barátom, aki máshol nyitott később vendéglőt Parola néven - mi oda is szívesen mentünk, míg nem kellett nézni a pénztárcát. Én csak jót mondhatok róla, de az is benne van a pakliban, hogy jóbarát és így protekciósok voltunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.11. 20:18:42

@Daró: Ettől a kechupő dologtól lábrázást kapok. Igazad van, ha meg tudsz egy jó paradicsomszószt vagy oylasmit csinálni, minek az a gyári vacak. Illetve ez így nem igaz. Róseibnit például szeretek mártogatni benne. Talán virslihez is keverem mustárral és majommézzel.
Ami meg a kertet illeti: nagyon sok munka, ekkorában nem nyereséges, viszont az íz kárpótol. Ami itt megterem, arra szoktuk mondani, hogy aranyárban van:)

Daró 2012.07.11. 20:22:54

Erdélyben utoljára kb tíz éve voltunk. A Kaja egy néhány száz lelkes település éttermében jó, (mondjuk én leveses vagyok, és a leveseik isteniek) az árak barátiak (voltak)
Mondjuk echte román helyre nem mentünk, pedig én kíváncsi lennék rá a román ételek milyenek. (puliszkát pl szeretem, ha polentának hívjuk még trendi is. Szottyos húsok köreteként, lecsós cuccokhoz, túróval, juhtúróval kiváló)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 20:33:57

@Babette_: az az egyik kedvencem :)
@dömbi: Dolca Vita :)
@Pinka-Panka: ha a Pancsolóban mami van a konyhán (anyós), mi is tripla adagot kapunk. Ha aznap nem dolgozik, csak duplát:D undorító dolog ez a protekció..:DD

Pinka-Panka 2012.07.11. 21:04:58

@anica inkognitóban: én örülök, ha van ismerős mindenhol:PP

Pinka-Panka 2012.07.11. 21:17:31

@anica inkognitóban: tudod sok ismerős mindig jó:)
Héka, jut eszembe Anica! - ma a piacon találkoztam a szállásadóddal - nagyon megelégedett volt veletek és örült a tartalmas beszélgetéseknek és méltatta, hogy kedves emberek vagytok:)
Én csak bólogatni tudtam:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 21:20:42

@Pinka-Panka: jófejek :))majd a többit privátban megírom, Pannival még fogok beszélni.:)

on.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 21:21:33

@anica inkognitóban: Igen, most az van.
@Andrass9: @Daró: Azért, mert azzal ízlik, azzal szokták meg? Rengetegen eszik a ketchupot a leglehetetlenebb ételekhez. A puliszka tőlem megpenészedhet, a hasábkrumplihoz, meg húst kell enni savanyúval.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.11. 21:24:30

@dömbi: jaja, tudom :))
nálunk a család (mármint Anyu, Apu és mi, a gyerekeik értendőek most családon)fele szereti a puliszkát, másik felét ki lehetne kergetni vele a világból..

váj mí 2012.07.11. 21:30:16

@gyvy: A Dunacorso-t, légy szíves ne. Nem tudom, mikor voltál ott utoljára, de tipikus turistaetető, cigányzenés felárral.

@Daró: A puliszka tokánnyal, az jó. Például borsós tokánnyal ;) Meg a pacalleves is, állítólag. De én azt meg nem kóstolom.

Különben, tényleg hervasztó, amit tálalás/díszítés címen előadnak otthon. Salátákra helyezett uborka- és paradicsomszeletek, julienre vágott sárgarépa, szárított zöldfűszerek. Lehangoló. Inkább ne díszítsen. Hozza ki natúrban.
Ja, és a szósz szósz legyen, ne művészi alkotás csillag-alakban.

Daró 2012.07.11. 21:36:38

@dömbi: Igen, valószínűleg azért. Mintha kicsit csípős lennél ma? :-)
Egyszer azért kóstold meg a puliszkát...

Daró 2012.07.11. 21:38:02

@váj mí: Pacallevest én sem ettem még, és bár a pacalt szeretem, arra nem vágyom hogy híg lében úszva egyem meg.

váj mí 2012.07.11. 21:41:49

@dömbi: Azért a puliszkáról ne mondj le. Egyszer próbáld ki egy autentikus helyen. Ne te próbáld meg először elkészíteni, mert valszeg egy ízetlen, csomós katyvaszt kapsz. Egyszerűnek tűnik megfőzni, de megvan annak is technikája, hogyan lehet krémes, finom cuccot csinálni a puliszkalisztből, és nem egy sótlan vagy éppen túlsózott ehetetlen tömböt.

váj mí 2012.07.11. 21:44:05

@Daró: Romániában nagyon népszerű, és állítólag finom is. Sőt, még a receptjét is ismerem, csakhogy én a pacallal úgy vagyok, mint a hallal vagy babbal, nem szeretem.

váj mí 2012.07.11. 21:48:34

É sitt most nagyon miccs-szag van. Pár házzal odébb románok laknak, és amikor éppen nem esik, akkor grilleznek. Leginkább miccset. Éhes vagyok ....

Daró 2012.07.11. 21:54:26

@váj mí: mi vágunk birkát augusztusban, két kilót már lestipistopiztam :-)

váj mí 2012.07.11. 22:04:29

@Daró: Hm, csak nem miccsre készülsz?

Egyébként eszembe jutott egy jó étterem Pesten, ahol nem vacakolnak felesleges díszítésekkel, és az adagok is nagyon rendben vannak. A baj az, hogy a nevét elfelejtettem, de egy olasz étterem, ahol nagyon jó és kiadós óriás raviolit ettem libamájjal töltve, gorgonzola mártással. És a pizzájuk is normális, olasz pizza, no kecsöp, no pizza hut féle kenyérlángos vastagságú tészta. Igaz, a Váci utcán van, a turistaáradat közepén. De attól még jó.

1kutya 2012.07.11. 22:06:06

@Daró: én a helyedben egy fél beerkát stipistopiznék le (jó, én könnyen mondom, mert ha kell hetente küldök a másvilágra egyet:)

Öreg Sam 2012.07.11. 22:09:35

@Daró:
Hogy a birka minden létező izét ki tudd élvzni,ahhoz legalábbis egy hosszában hasitott fél jószág kell!

Hurri Kán 2012.07.11. 22:16:17

@váj mí:
Kb. 4-5 éve. Igaz, ismerős dolgozott ott. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.11. 22:24:08

@váj mí: Főztem már nem is egyszer, mindenkinek ízlett, de köszönöm szépen nem vagyok éhes. Sehol sem kóstoltam még, Erdélyben sem, itt sem, Olaszoknál sem.
@Daró: Megbántottalak, sajnálom. Nem volt szándékos, esetleg félreértettél valamit. Nem csípek, csak leírtam a véleményemet.

Szép álmokat mindenkinek

váj mí 2012.07.11. 22:24:20

@gyvy: Ja, az meglehet, hogy akkor még .... Nem lejáratni akarom a helyet, mert 12 egy tucat turistaetető, szóval, se nem jobb, se nem rosszabb, mint a többi, és a rakparton vacsorázni adhat egy plusz fílinget. Mondjuk, a cigányzenének nevezett vernyákolás lehet idegesítő. Engem, mondjuk zavart.

váj mí 2012.07.11. 22:26:15

@dömbi: Jahogy, azt hittem, még nem próbáltad. Hát ha nem ízlik, nem ízlik. Mindenki van így pár kajával, és a szalmakrumpli is jó ;)

Hurri Kán 2012.07.11. 22:34:38

@váj mí:
Akkor nem volt cigányzene, vagyis mikor mi ettünk, akkor éppen nem. PErsze az is igaz, én nyilván más szemmel nézem a helyet, mint egy turista :)

váj mí 2012.07.11. 22:43:51

@gyvy: Most már délután hangolnak. Mi késői ebédre/korai vacsorára ültünk be idén késő tavasszal. Inkább kaptak 5 eurót csak takarodjanak már az asztaltól Bocs, a kifejezésért, de sokadszori "nem, kösz" jelzésre és szólásra sem hagyták abba a vinnyogást. A személyzet meg derűs nyugalommal figyelte. Akkor már nem mosolyogtak annyira, amikor azt az 5 eurót beleszámoltuk jattukba. Hát így ...

Hurri Kán 2012.07.11. 22:46:53

@váj mí:
Ezt nem tudtam, hogy most így megy...

váj mí 2012.07.11. 22:54:57

@gyvy: Végül is szódával elmenne, ha ők lennének az egyedüliek a rakparton. Csak hát nem ők azok, és a zenészek láthatóan az étteremhez tartoznak (valamilyen jattolási vagy fizetési rendszerben). Nem minden külföldi vagy annak látszó pár szereti a kéretlen kornyikálást. Persze, volt meglepetés, amikor én magyarul szólaltam meg, ugyanis addig németül beszélgettünk...

Boar. 2012.07.11. 23:04:44

@Daró:
A mics (mititei)és a csorbák(ciorba) is román ételek, nem véletlenül nincs magyar nevük.
Nem egy nagy gasztro művészek, de a levesekhez értenek, a pacalcsorba nagyon finom.

váj mí 2012.07.11. 23:07:40

@Boar.: A zakuszkát kihagytad... ;)

Boar. 2012.07.11. 23:09:18

@váj mí:
A zakuszka valószínűleg orosz vagy ukrán étel lehet.
Oroszul tán "előétel"-t jelent?

Boar. 2012.07.11. 23:11:15

Viszont a "vinetét" is kihagytam. Az is nagyon finom. Amikor erdélyi barátnőmmel a koli konyhájában a rezsó platniján "grilleztük" meg a padlizsánokat, kis híján ránkhívták a tűzoltókat... :-)

Hurri Kán 2012.07.11. 23:13:16

@váj mí:
Most mondjam, volt olyan (szintén nem rossz) hely, igaz, nem a Dunakorzón, ahol a pincérek először azért néztek ki, mert barátommal magyarul beszéltünk, és látták, nem turisták vagyunk?

Boar. 2012.07.11. 23:18:02

@Boar.:
Wiki szerint örmény v. grúz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.11. 23:24:19

@Boar.: Szép! Szlovákoknál láttam hasonlót. Barátom szerint finom volt :)

Itt az eső!! Köszi, Dömbi !

Boar. 2012.07.11. 23:29:04

@Andrass9:
Eső? Az mi?
Itt reggel nagy csinnadratta volt, dörgés, villámlás, oszt esett három csepp valami. Most este szintén nagy dörgés, villámlás, szélvihar, eső egy csepp se...most meg már csillagos az ég.
Átbaszott, nem locsoltam...

váj mí 2012.07.11. 23:30:27

@Boar.: Hm, két napja vettem egy üvegnyi román, vinettés zakuszkát 1 fontért az egyik lengyel-román cuccokat árusító boltban .... Csak úgy eszembe jutott. De persze, ahogy a ciorba sem, úgy a zakuszka sem erdélyi/román találmány, különböző változatai megtalálhatóak különböző népek konyháiban, különböző cuccokkal dúsítva, Vegyük csak az ajvárt, ugye ...
A vinette elkészítési módja (mármint grillezve, összeaprítva, hagymával, olajjal kikeverve) sem kizárólagosan erdélyi. Török éttermekben megtalálható. Sőt, Ausztriában, nagyobb szupermarketek polcain ott figyel borkánban az előre grillezett és összeaprított vinette.

@gyvy: Ne mondd. Én egyszer nagyon jót röhögtem magamban, amikor egyedül császkáltam a városban, és épp a Bazilikánál szomjaztam meg. Valami kircsminél ki voltak téve sörpadok, hát leültem. Jött a pincérgyerek, és alapból németül szólt hozzám (oké, nem vagyok nagyon barna, sőt egyáltalán, de akkor is..). Én németül kértem tőle nagyon udvariasan egy búzasört, és mivel ő euróban közölte az árat kapott 20 cent borravalót. Ugyanis annyi volt nálam apróban. Hát rábaszott, mert forintban többet kapott volna...

spájdernecc 2012.07.12. 05:32:13

@Babette_:
nem vitatom, meg naprakész sem vagyok, de a Gödörbae bármikor bementem, még nem csalódtam
fix pontok meg kellenek a világban :)
Jó reggelt!

susztertangó 2012.07.12. 05:55:06

Adagok? Nem is tudom. Ha azért mennék vendéglőbe, mert éhes vagyok és nincs módomban főzni, akkor valószínű jól jönne a nagy adag.Jöttem, ettem, mentem.Ha szórakozásból, az más, akkor szeretnék kipróbálni ételeket, amelyek kulináris örömszerzés céljából jöttek létre, s ahol a szakács szintén örömét leli abban, hogy milyen ügyes, nincs párja.Mint a mesében.Ebben az esetben kisebb adagok kellenek, hogy több féle férjen belém. Most a "vendéglő" nem az amit a neve jelent, csak étterem, de leginkább pénzszivattyú.Fentebb írtam, nekem úgy tűnik valami kidobódott a XX. században és helyette még nem jött jobb.(J.A.:..még nem nagy az ember, de képzeli, hát szertelen.../apropó, ki is állt J.A. háta mögött?)

Daró 2012.07.12. 07:17:24

@Öreg Sam: a többi is a miénk, a két kiló csak a miccshez kell.
@dömbi: Jaj drágám dehogy bántottál, nem vagyok én annyira sértődős és nem is voltál sértő. Azt utálom ha a szavam kérdőjelezik meg vagy ha valaki rosszindulatú, rád ez soha nem áll úgy hiszem.
@Boar.: Ha jól tudom, a ciorba annyit jelent, savanyú. Nem egy leves, hanem (majdnem) minden savanyú leves.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 08:02:20

@Andrass9: én meg a lengyeleknél. egyébként szerintem semmi baj vele, a pacalpörköltöt is szeretem.

Daró 2012.07.12. 08:07:40

@Boar.: Nálunk majd mindíg van a hűtőben egy üveggel. (vinete) A téli padlizsán is padlizsán, és kompromisszumkészen szarrá tudom égetni a sütőben is a héját (nem a barna rétit). Anyu sok hagymával csinálta, én kevesebbel, és csak nagyon ritkán házi majonézzel (jobb szeretem a vadabb ízeket) de alapvetően mindenki imádja, még a gyerekek is.
Karfiolkrém? Gombasaláta?

Boar. 2012.07.12. 10:30:56

@Daró:
Igen, a ciorba a savanyúlevesek neve.

Boar. 2012.07.12. 10:32:02

@Daró: Gombasalátát az asszony szokott elkövetni amikor jó kedve van, a karfiolt én savanyítva szeretem, krémként még nem is hallottam róla.

Boar. 2012.07.12. 10:33:33

@spájdernecc:
Juteszembe, Kispityer megvan még?
Oda jártam halat enni amikor katonaként szombathelyen tengődtem.

Daró 2012.07.12. 10:34:59

@Boar.: pedig isteni. Meg kell főzni a kárfiolt, természetesen fűszeresen (só, bors)
Összetörni, reszelt (sajtreszelőn reszelt, tehát pépes) hagymával, sóval, házi majonézzel (olajvaj) kikeverni, vékony pirítós, castag krém, hadd szóljon!

Boar. 2012.07.12. 10:58:18

Alkalomadtán kipróbálom.

susztertangó 2012.07.13. 22:58:11

@Topy: Megnéztem volna a videót de csak sötétség:-((.

Topy 2012.07.14. 08:56:06

@susztertangó: pedig megy! olyan egy kilós rántott húst láthatsz, hogy na! :D
süti beállítások módosítása