Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Éttermek a Balaton déli partján 1.

2012.07.09. 07:00 Andrass9

Kaptunk (kölcsön!) egy nyaralót Őszödön egy hétre. Heves szervezések indultak, mi legyen az állatainkkal - ennyi időre még nem hagytuk őket egyedül. A szomszédot nem akartuk velük terhelni, az állatoknak tartós társaság kell, hogy bele ne bolonduljanak magányukba. Végül fiamat nagy nehezen rávettük, hogy itt tölt legalébb két éjszakát, eteti símogatja, rugdossa őket :) Elfogadtuk az ajánlatot, bepakoltunk, és szombat este irány Őszöd!

Ismertek, milyen lusta szakács vagyok, hát nem is főztünk, inkább kipróbáltunk néhány éttermet, amit ajánlottak a környéken. Ez a kis leírás ezen éttermekben evett ételek rövid kritikája, hol pozitív, hol pedig negatív felhanggal, ami a szubjektív véleményünket tükrözi. Legyen az ismertető egy kis utikalauz azok számára, akik arra járnak. Fényképezőgép nem mindig volt nálam, hát olyankor higgyetek a szavaimnak ...

Balatonszárszó, Joker C@ffe és Grill Terasz.

Első este Szárszóra mentünk be, hogy vacsorázzunk. Későn is értünk be, meg tele is volt a Joker C@ffe és Grill Terasz. mintegy tíz perc várakozás után sikerült mindjárt két pincérnőt is odacsalogatni, hogy rendelnénk, de ők roppant udvariasan figyelmeztettek, hogy "órákat" kell várni bármilyen ételt rendelünk. Kértünk hát egy vizet és egy sört, amit azonnal ki is hoztak. Korgó gyomorral vissza a nyaralóba. Szerencsére feleségem bepakolta a maradék töltött paprikát, amit egy huzatra be is nyomtam. A Jokerről később még írok.

Balaronszemes, Kishalász Bisztró

biciklitarolo.jpgVasárnap reggelire átmentünk Szemesre, hogy valami halat egyek. A Kishalász Bisztró rokonszenvesnek látszott. Gondoltam, egy halászlé és egy sült fogas megfelelő reggelinek. Annyi előrelátás volt bennem, hogy a fogas megrendelését későbbre halasztottam. Itt láttam ezt a szellemes biciklitámaszt, amiből később több kisebb/nagyobb változat is feltűnt. itt és ott

kishalaszetlap.jpgA halászlé csalódás volt. Egy passzírozott alaplé, amiben a kanál is megáll és igencsak mirelit íze volt két kis pontypatkóval kiegészítve. A lé sótlan és elég színtelen, a hal kellemes és friss volt. Az ember elvárná, hogy legalább a Balaton partján egy - önmagát Kishalásznak nevező - étteremben rendes halászlét kapjon. Ezzel ellentétben feleségem étele: Rántott karaj (sertéscombból!!) majonézes krumplisalátával és friss paradicsomsalátával első osztályúnak minősíttetett! Sajnos a képre nem fért rá az egész étlap, de a látható részekből azért kivehető, hogy az árak barátiak, a választék elégséges. Valószínű jobban jártam volna a sült fogassal, abból éppen akkor érkezett 4 friss darab 50 és 70 dkg közötti méretben. Sebaj - majd legközelebb, ha arra járunk. A bisztró egyik oldalán frissen készített gyümölcsléhez, és az abból kevert italokhoz lehetett hozzájutni.

Kipróbálni nem tudtuk. de a mellékelt kép tartalmaz néhány talányt, amire várom azok megtalálását és megfejtését :)

kishalaszgyumolcs.jpg

A bisztróban rengeteg diák és az Üzeltvezető dolgozott. Utóbbit nem láttuk megpihenni egy percre sem, még a járdáról is feltakarított egy szép nagy rágógumit! Ezt a munkakedvet viszont nem lehetett a diákokról elmondani.

Balatonszárszó, Tóparti Halsütő

topartihalsuto.jpg

A halsütőbe vasárnap este mentünk, pont az EB döntőt közvetítették. A hely tele volt, ahonnan a nagy TV-t látni lehetett.topartietlap.jpg Nem akart más lenni, mint egy halsütő, mint az az étlapról is kiderül. Az egyben sült süllő első osztályúan volt elkészítve. Bőre ropogott, husa fehér és omlós volt. Jobban talán csak Süllőcske volna képes készíteni! A halárak kicsit magasnak tűntek, de későbbi összehasonlítások alapján a középkategóriában végeztek. Ár/érték arány kifejezetten jó volt. A focimeccs annál kevésbé, de arról a bisztró nem tehet. A rákolló ajánlatuk kicsit "fishy" (sic) volt számomra, mivel rántva árulják. Abba meg az kerülhet, amit nem akarnak, és valószínűleg mirelitből van.

Szárszóról Őszödre, a nyaralóba egy bő 2 kilométeres sétával jutottunk vissza. A gyalogember figyelmét többminden felkelti, mint egy autósét: most például a keresztutcák elnevezése:

  • Álmos
  • Töhötöm
  • Huba
  • Ond
  • Kond
  • Előd
  • Tass

És itt végetért Balatonszemes. Mit gondoltok, hogy hívják Őszöd első utcáját ezután a mélymagyar utcanévsor után?

.

.

.

Nem megy?

.

.

.

Szabad a gazda?

.

.

.

.

Biztos nem megy?

.

.

.

.

.

Jenő utca ....

Vigaszdíjnak álljon itt a bazsalikom/zsálya rengeteg, ahogy az az egy hetes nyaralás után kinézett:

bazsalikomzsalya.jpg

171 komment

Címkék: halászlé süllő Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr324632613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.07.09. 08:14:51

szép a bazsalikom! a balatoni éttermekről: eddig talán 1 olyan hely volt (pedig 32 éve járok a balcsira), ahol normális kaját ettem (sült fogas), az is egy kismocsok kikötői sütöde volt...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.09. 08:34:29

Én is megyek a Balatonhoz hamarosan. Daróval csináljunk egy Nagy Balatoni Pangapanorámát? Vagy hekkkörképet? :D
(Babette, segíts már ez a hekk bekavart helyesírásilag. Én most olyan mérnökösen írtam :))

Boar. 2012.07.09. 09:16:21

Hogy lehet a combból karajt csinálni?

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.09. 09:44:21

@PO: mássalhangzó torlódásnál kötőjel a varázspálca:
hekk-körkép
sakk-kör

Pinka-Panka 2012.07.09. 09:45:55

Szép napot mindenkinek, lengedezik a szél, jó lett az idő...:)
A balatonon én még nem csalódtam étteremben amerre jártam, lángosban igen, lehet, hogy azért mert a férjem is vendéglátózott évtizedekig és tudja hova ülhetünk be. Azért a hortobágyi papccsintát sehol nem engedte megenni:)
András köszönjük:))

Pinka-Panka 2012.07.09. 10:05:47

Balatonon és palacsintát
hehe, közben telefonáltam:))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.09. 10:12:25

Hiánypótló cikk (bár a Balaton nem az én világom - ha már kocsiba ülünk, irány a tenger), de hátha majd egyszer...
Panírozott rákollót nem szabad kérni, mert surimi (ízesített darált hal/?/húsból van).

Boar. 2012.07.09. 10:15:13

@Mitzi von Küche:
Van abban a tojásfehérjétől kezdve sokminden, csak rák nincs.

Daró 2012.07.09. 10:34:18

@PO: Szegény az eklézsia, csak azt esszük amit mi magunk főzünk!
Fenyvesen mi csak a kisebbik szabadstrandon voltunk, de a nagyon biztosan van jó halas...
Vagy viszek horgászbotot és fogunk hm?

1kutya 2012.07.09. 10:45:50

@Daró: csak nehogy sellőt fogjatok ki süllő helyett, mert nem fogjátok tudni kimagyarázni az asszonyoknál:-DDD

Hurri Kán 2012.07.09. 11:02:24

@Daró:
Déli parton, partról horgászva jó eséllyel csak a fejedet fogod sajnos.

Pinka-Panka 2012.07.09. 14:42:36

@gyvy: meg a botot is foghatod, de hiába:)

spájdernecc 2012.07.09. 14:48:04

Jónapot!
Jenő illik a sorba, lesz ott mégy Megyer, meg Keszi, meg Kürtgyarmat utcza is :)
-
a déli partnak egyetlen előnye van:
szépen látszik az északi

Pinka-Panka 2012.07.09. 15:35:06

@spájdernecc: ez így igaz:) ott úszni jobb, meg kirándulni - itt meg gyönyörködni:)

Benikuty 2012.07.09. 15:53:03

@Pinka-Panka: ha én gyönyörködni akarok, teszek egy széket a tükör elé, oszt jól beleülök:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 15:53:13

@Boar.: Ezt meg kellene kérdezni a szakácstól ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 15:54:41

@PO: Egy ilyen körkép biztosan segített volna nekünk is, hogy ehető kaját találjunk arrafelé ...
Szerintem jó gondolat volna egy pár ilyen poszt!

Benikuty 2012.07.09. 15:55:27

@Boar.: ahogy orját bontani a hasított sertésből, de Sinyának ez sikerült:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 15:55:43

@Mitzi von Küche: Nekem is ez volt a félelmem. Itthon a surimi mindent elborít :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 15:56:21

@Benikuty: Mint tudjuk, Sinya egy zseni - csak valahogy ez mi nem fedeztük fel benne ......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 15:57:05

@1kutya: Sellőt nem lehet Süllőcske módra felfüstölni????

Benikuty 2012.07.09. 15:57:57

@Andrass9: kár volt kihagyni Mo. egyik legjobb éttermét Szemesen. Úgy hívják, Kistücsök.
www.kistucsok.hu/

Benikuty 2012.07.09. 16:00:10

@spájdernecc: nem hinném, hogy ne lennék az:D

Hurri Kán 2012.07.09. 16:06:52

@Benikuty:
Aztán nem törik össze a tükör? :D

spájdernecc 2012.07.09. 16:09:08

@Benikuty:
Szemes egyébként jó hely
amikor a lányaim egészen aprók voltak, voltunk ott is.
Amióta úsznak, északi part
/évek óta egy cég kölcsönnyaralóval fizet/

1kutya 2012.07.09. 16:10:13

@Benikuty: szépségednél és okosságodnál már csak szerénységed nagyobb:)

@Andrass9: nemtom, én egyszer fogtam, de mikor hazavittem, Edit elzavard vele együtt és 2 hézig a lábtörlőn aludtam:-DDD

Benikuty 2012.07.09. 16:15:14

@gyvy: @1kutya: csúnya dolog az álszerénység;)

Hurri Kán 2012.07.09. 16:18:04

@Benikuty:
Főleg ha az embernek semmi oka rá. :D

spájdernecc 2012.07.09. 16:20:04

@Benikuty:
örülök is
ledolgoznám én a gázszámlát is, ha az eon vevő lenne a dologra...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.09. 16:20:29

@Andrass9: így viszont mi leszünk jól felkészítve - általad :))
Igaz, kisgyerekes nyaralásnál nem nagyon megyünk ilyen etetőhelyekre.

@Daró: esetleg azt még bedobhatjuk, hogy te a Blogkocsma, én meg a Pásztortűz kiküldött tudósítójának adjuk ki magunkat. Aki jóllakat bennünket, azt agyba-főbe dicsérjük, aki nem, azt meg jól lefikázzuk, meg leírjuk, hogy kacsatojásból készíti a fagylaltot.
A Kistücsökbe viszont ne menjünk, mert ott ezt a fedősztorit (nekünk) nehéz lenne eladni. Pedig B. Angéla újragondolt somlóiját szívesen megkóstoltam volna. Esetleg egy riport ide, vele, faszául felpörgetné a kommentszámot :)))

spájdernecc 2012.07.09. 16:24:12

@PO:
a kistücsöknek Benibá a bérbloggere :)
csak rá kell nézni a fészbúúúkos stuffjaira :))

spájdernecc 2012.07.09. 16:26:12

@spájdernecc:
ez természetesen rosszindulatú spekuláció

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.09. 16:57:44

@spájdernecc: én is szívesen készítenék velük interjút, de nem hiszem, hogy egy ilyen marginális-szubkulturális jelenséggel, mint a Pásztortűz, szóba állnának. Meg aztán lenne olvasó, aki a szememre hányná, hogy el van ez a blog tücskösödve ;-)

_Remy_ 2012.07.09. 17:02:09

Őszödről a Ferenc névre asszociáltam először, nem tudom miért.

_Remy_ 2012.07.09. 17:05:09

@Benikuty: Nem akarnál nevet változtatni? Mondjuk Nárciszra. :D

_Remy_ 2012.07.09. 17:10:43

@PO: Ha a Pásztortűzön is lecserélnéd a fotódat, jelentősen megemelkedne a letöltések száma. Szerintem. :D

_Remy_ 2012.07.09. 17:32:12

@Benikuty: Én rendszeresen benézek a Táfelspiccre, hátha... A tartalommal nem is lenne baj, de a stílus! Elég toleráns embernek érzem magam, de ez az utolsó video kicsit nekem is sok. De lehet, hogy már öreg vagyok ehhez. Lehet egy fiatal korosztály, aki most ismerkedik a gasztronómiával mulatságosnak találja. Talán ők a célközönség. 20 évesen én is örültem volna, ha a csirkére fel van rajzolva a szaggatott vonal, hogy hol kell felvágni:D Csak az a baj, hogy nem látom a kommentekből, hogy Anna megtalálta ezt a réteget. Amúgy a Malackarajra én is a 23 éves lányom által találtam rá, akit már nem igazán érdekel.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 18:06:23

@Daró: Utólagosan is gratula az évfordulótokhoz! :) És híjjatok ám vénülő naftalinérett molylepkének, de engem (különösen a mai hülye világban) meghat, ha emberek kitartanak egymás mellett, és nem küldik a fenébe a másikat az első szétfőtt nokedli vagy lehajtott/le nem hajtott vécéülőke után.
@"Remy": www.elitmed.hu/upload/pdf/kannibalizmus_a_filmvasznon_marco_ferreri_a_hus-4483.pdf

_Remy_ 2012.07.09. 18:15:12

@LepkeReloaded: nem egészen értem, ezt most miért is?

_Remy_ 2012.07.09. 18:28:49

@PO: Még mindig a régi kép:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 18:37:37

@Benikuty: Úgy látom, nem értelmezted a poszt címét.
Ez még csak az első rész a sorozatból. Kistücsök is megvót, meg leleveleztem velük a tartalmat is, szóval ... türelem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 18:42:11

@"Remy": Én rendszeresen megnézem, és ha nagyon bedühítenek, akkor írok egy kritikát a tafelspicc.blog.hu -n :)

Daró 2012.07.09. 18:50:54

@LepkeReloaded: Engem már anyám megnevelt, elkerülendő a veszekedést ülve pisilek, a zasszony már így kapott :-D tehát nincs min veszekednünk, egyéb rossz tulajdonságom sincs, sőt toleráns is vagyok.
Egyébiránt ma szalmaözvegy vagyok, elmentek a gyerekekkel meg anyóssal Fülöpre dédit nézni. Mindjárt át is megyek a kocsmába inni egy sört. Vagy egy sort.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 19:05:43

@"Remy": Szaggatott vonalak, darabolási irányok, hol kell felvágni a nyersanyagot... kicsit (?) vad asszociáció, de elgondolkodtató. :)
@Daró: A tolerancia becsülendő tulajdonság, egyébként meg tutifix hogy tele vagy rossz tulajdonságokkal is, csak szeretteid már megszokták és elnézik... pl. nem oltod le magad után a villanyt, elfelejtesz lábat törölni, a használt alsógatya nem a megfelelő szennyeskosárban landol, a kávésbögrédet nem öblíted el, úgy hogy beleszárad a maradék cukor.... OK, most megyek, és belefojtom magam egy doboz Chemotoxba, mert szarkasztikus-ironikus üzemmódban röpködök. :)

váj mí 2012.07.09. 19:18:54

Szép jó napot a társaságnak. Rég jártam erre, úgy látom önkiszolgálás van. Hát akkor felbontok egy cidert, az ellenértéket meg a becsületkasszába...
Hm, Balaton, hm. Nekem erről egy meghatározó élményem van (bár többször is voltam), '90-ből, amikor a pécsi ismerősök fonyódi nyaralójában voltunk 1 hetet. Életem első külföldi kirándulása volt, így nekem akkor nagyon szép.
(Később bevallották, azt hitték családostól át akarunk települni, és már azon gondolkoztak, hol tudnának elszállásolni bennünket, és milyen iskolák vannak a közelben. Visszatekintve, muris ;))

Pinka-Panka 2012.07.09. 19:20:37

Szép jó estét kívánok:)

Pinka-Panka 2012.07.09. 19:21:20

@Benikuty: oké, ezt most nem csapom le:PP

Pinka-Panka 2012.07.09. 19:22:24

@Daró: ritkaság az ilyen embör:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.09. 19:41:38

@"Remy": @PO: Már egyszer mondtam, h az itteni régi avatar jobban tetszett: retro-feelingje volt és elkapott valamit PO lelkéből az összehúzott szemek mögött - sajnálom a cserét...
(A Pásztortüzes kép meg mintha nem ugyanarról az emberről készült volna.)

susztertangó 2012.07.09. 19:43:54

@spájdernecc: A csatlakozott törzsfőnök nem? Szameg közvetlen Huba után jött.

susztertangó 2012.07.09. 19:50:41

@1kutya: Vigyázni kell, mit fog ki az ember-no meg a csúnya beszéddel. Olvastam a neten, ilyet hol máshol, hogy családi nyaraláskor az Apa kifog egy aranyhalat és az fel ajánlja az obligát 3 kívánságot. Mire a Kiskrapek kiálltja, hogy sünt, sünt! Mire az Apa: sünt az anyád p...ba! Vedd ki , vedd ki hallatszott a visítás.

susztertangó 2012.07.09. 19:55:08

@"Remy": Malackarajra a Kifőzdéről jutottam, és pont a kolontári dolgok zajlottak és az nagyon oké volt.

Daró 2012.07.09. 20:02:13

@LepkeReloaded: Nyilván csak vicceltem. Az általad említettek közül egyedül a kávés nem áll meg, mivel nem cukorral iszom :-) Ellenben leszűrtem a válaszodból azt hogy férjezett vagy. Hagyjad azt a chemotoxot, vannak jó növényi alapú cuccok, ami még meg sem öl :-) (mint a Jager, rossz is, drága is, de trendi és gyógynövényes, hát isszák a népek.)
@Pinka-Panka: Bizony ritka, mint a fehér Holle anyó.
Mi van ezzel a kistücsökkel? Nem vagyok elég gasztrosznob.
@váj mí: Örülök hogy látlak. Én is romániában voltam életemben először külföldön, lévén mamám váradi. Soha nem értettem mit esznek a kinti magyarok Magyarországon mikor szebb helyeik vannak... (és ott is szépek a lányok) Egy ismerősöm (áttelepült magyar) ki akart vándorolni Amerikába. Kérdeztem nem lesz e nehéz elhagyni az otthont. Nem sokszor éreztem még akkora szomorúságot mint az Ő válaszában, mikor azt mondta, "ó, én már otthonról nagyon rég elmentem".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 20:04:41

@susztertangó: A karaj kolontári akciója nekem is nagyon tetszett. Mentem is volna velük segíteni, dehát visszautasítottak ...

_Remy_ 2012.07.09. 20:06:03

@Mitzi von Küche: Én nem sajnálom mert ez szerintem az igazi@PO: A blogtalin meg csodálkozott, hogy honnan tudom, hogy ő ki:D

susztertangó 2012.07.09. 20:06:42

@LepkeReloaded: Oszt kasszasiker-e volt???Elolvastam :-((((

Hurri Kán 2012.07.09. 20:08:07

Jó estét :)
Nem venne át valaki pár fok meleget? ;)

_Remy_ 2012.07.09. 20:12:53

@gyvy: szia, nekem jöhet. én imádom, ezzel szemben standard 20 fokban dolgozom télen-nyáron.

Hurri Kán 2012.07.09. 20:16:59

@"Remy":
Ok. :)
20 foknak most örülnék pár óráig legalább...

_Remy_ 2012.07.09. 20:19:49

@gyvy: Az ízületeim nem ezt mondják:D

váj mí 2012.07.09. 20:20:04

@Daró: Tudod, én is örülök, hogy jelentkezhetem. Lassan az otthonom ott lesz, ahol az internet-kapcsolatom ;).
Hogy mit esznek? Ezt talán az én generációm még érti, de csak félig-meddig. Inkább a szüleim generációja az, amelyik még Magyarországra, a jelenlegire, valamiféle sohasem személyesen átélt "nosztalgiával" gondol. Ők azok, és a náluk idősebbek, akik magyar igazolványt kértek, és ők azok, akik az állampolgárságot is kérték. Nem, mert felhasználni akarják, hanem, mert kell. Én kiskamasz voltam a '90-es évek elején, én még nagyjából érteni vélem, miért fontos számukra. Számomra már nem az. És, pl., az öcsém generációja számára meg egyáltalán.
Otthon? Mi az, hogy otthon?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 20:21:07

@1kutya: Mostanság a lábtörlő a leghűvösebb hely, ahol alhatsz :)

Hurri Kán 2012.07.09. 20:21:17

@"Remy":
Ójaj... Vigyázz rájuk, ne járj úgy, mint én.

Hurri Kán 2012.07.09. 20:24:04

@"Remy":
Gyulladás, ill. elég randa kopás...

váj mí 2012.07.09. 20:28:51

@gyvy: Én szívesen. Felajánlhatok cserébe egy hétnyi esőt.

1kutya 2012.07.09. 20:30:58

@gyvy: meg én:(

@Andrass9: de most ezért elindulni sellőre vadászni?:-DDD

Daró 2012.07.09. 20:31:35

@"Remy": nálunk múlt hét csütörtökre kondícionálták a teret hol munkaidőm javát töltöm. (de minek)
Csüt: 24 fok p: 26 fok Hétfő de.: 28 fok hétfő d.u: nem kapcsoltam be.
Nem bírom a meleget de ez a kondi nekem csak a tartós rossz közérzetet és az ízületek zsibbadását tudja adni. Plussz szemszárazság és kaparó torok.

Benikuty 2012.07.09. 20:31:37

@susztertangó: mi volt az átjárási pont a Kifőzdéről a Karajra? Egyébként szerintem önmaguk reklámja volt abban az akcióban a legfontosabb nekik.

1kutya 2012.07.09. 20:32:40

@susztertangó: én ezt c típusú kiskrapekkel, csokival, meg lófaxxal ismertem, de ez is jó!:)

_Remy_ 2012.07.09. 20:33:55

@gyvy: @Daró: Szeretem a munkám, ezzel jár.

Hurri Kán 2012.07.09. 20:36:01

@váj mí:
Pár napi is elég. :)

@1kutya:
Ha nem ott alszol, vadászni akkor is érdemes. ;-)

váj mí 2012.07.09. 20:41:11

@gyvy: Namost. Be van ide rendelve egy heti esőmennyiség. Én megpróbálhatom felosztatni napokra meg területekre, de amíg a kontinensre ér ... hát garanciát nem vállalhatok. Viszont masszív meleg és napsütés minden mennyiségben jöhet ;)

_Remy_ 2012.07.09. 20:42:38

Bélabácsi hol van?

susztertangó 2012.07.09. 20:44:13

@Andrass9: Jenő a törzs neve.Egyébként :-))

Hurri Kán 2012.07.09. 20:45:14

@váj mí:
Értem én... Ki kellene találni valami elszámolási rendszert mondjuk esőcseppek száma/ fok meleg- napsütéses órák száma, hogy jó üzletet tudjunk kötni. :)

Daró 2012.07.09. 20:57:08

Nos, a Jenőhöz fűzendő: (hallgassa meg mindenki, elég jó)

www.youtube.com/watch?v=WimlJiFWwvc

2.25 körül, aki türelmetlen

váj mí 2012.07.09. 20:57:24

@gyvy: Ha megoldod, tied a sziget egyheti esőkészlete ;)

Hurri Kán 2012.07.09. 21:04:41

@váj mí:
Nagy részét előre eladom gyorsan, aztán kitalálok valami elszámolási kulcsot. :)

1kutya 2012.07.09. 21:30:45

@gyvy: de úgy számolj, hogy nekem, mint bennfentesnek először küldesz ingyér 30mm-t úgy 800ha-ra:)

Hurri Kán 2012.07.09. 21:33:42

@1kutya:
Mennyire vészes a helyzet? Nagyon ki van száradva minden?

Daró 2012.07.09. 21:37:09

@1kutya: Nádudvar környékén volt tegnap 10mm körül. Meg sem látszik a földeken, az út porzik, a kukorica szebben furulyázik mint egy képzett népzenész :-)

www.youtube.com/watch?v=meMTkfYfzck

Daró 2012.07.09. 21:42:12

@gyvy: mondjuk ha 2 héten belül nem lesz komolyabb eső, a kis gazdák fele tönkremegy. Olyanok jönnek öntözővízért akik még sosem. (és akinek van pénze a berendezésre meg a vízre)

Hurri Kán 2012.07.09. 21:45:54

@Daró:
Az szomorú... Nem értek hozzá, ha jól olvastam valahol, aratáskor éppen nem baj, ha nem esik, de gondolom a többi növénynek kéne az eső...

1kutya 2012.07.09. 21:45:54

@gyvy: a kukoricatermés harmadát már elvitte, de ha 2 héten belül nem lesz 10-20mm eső, a napraforgó is veszélyben (akkor már a kukoricának nyekk!).

1kutya 2012.07.09. 21:56:35

@gyvy: ha onnan közelítjük, hogy csak az elmúlt 2 hét úgy 10 misit húzott ki a zsebünkből, nem.

váj mí 2012.07.09. 22:05:35

@gyvy: Te, ha továbbadod a cuccost, százalékot kérek ;)

Nade komolyan, olyan nagyon nem értek a mezőgazdasághoz, sem ... Én most itt meg hülyülök a rengeteg esővel, de tényleg nincs egy összefüggő óra egy nap alatt, hogy ne esne. Bocs....

Hurri Kán 2012.07.09. 22:09:54

@váj mí:
Nemnem... Üzletvezető ingyen kapja. :)
Hát igen, sajnos rosszul van ez az eső elosztva, de hát ezen nem tudunk változtatni...

Pinka-Panka 2012.07.09. 22:10:03

@1kutya: de nagy baj ez Istenem és minden szárad el. Reméljük megnyílik az ég és esni fog.

Daró 2012.07.09. 22:17:33

@Pinka-Panka: Van az időjárásban egy bizonyos periodicitása. Nagyjából hét évente jönnek az aszályok, belvizek, erre a gazdák felkészülnek ha van tehetségük. Drágább lesz a kenyér, a hús, mert drágább a gabona, ennyi. Az élet megy tovább.
Mondjuk más kérdés, hogy az azt követő években miért nem megy lejjebb a hús, kenyér, stb. ára?
Gazálkodót ne sajnálj, csak ha nem panaszkodik. Na akkor baj van :-)

Hurri Kán 2012.07.09. 22:20:12

@Daró:
Az odáig rendben van, hogy aki mezőgazdasággal foglalkozik, ki van téve az időjárásnak, de hát nem lehet jó érzés látni, hogy több hónapos munkád megy tönkre a szemed előtt, és nem tudsz tenni ellene...

Pinka-Panka 2012.07.09. 22:21:12

@Daró: értem, szegény nagyanyám is mindig ezt mondta, de minden évben éppen 7. év volt, mert hol esett, hol nem esett. Sajnálom magunkat, a gazdát azért, mert dolgozik és hiába, magunkat meg azért, mert ma is vettem őszibarackot és nem lédús, olyan volt mint a gumi....

1kutya 2012.07.09. 22:27:07

@Daró: @gyvy: nagyon jó mondás erre, hogy "A paraszt feltúrja, elveti, kapálja, permetezi, aztán a Jóatya majd megmondja, hogy lészen é belőle valami, vagy sem!" lutri az egész.

a hétvégén már felvetettem, hogy lehet jobb lesz, ha áttérünk agavé termesztésre. legalább tequilából a sárga földig tudjuk inni magunkat...

Hurri Kán 2012.07.09. 22:29:40

@1kutya:
Lehet, hülyeséget kérdezek, de régebben kukorica, meg búza nem bírta jobban a szárazságot? A régebbi fajták? Vagy akkor is ugyanígy tönkrement a termés egy része, csak a média nem fújta fel ennyire?

Daró 2012.07.09. 22:35:28

Van egy ismerősöm, közvetlen miután elmesélte hogy télen gleccsersíelni, tavasszal búvárkodni volt, mondta h. milyen szar lesz ién a termés. Én meg megkéreztem tőle, azért ugye nem haragszik ha nem sajnálom?
Mondta hogy persze, azt azért nem kell...

1kutya 2012.07.09. 22:36:47

@gyvy: de! pölö a régi jubilejnaja (nagy orosz, ukrán szteppéken kitenyésztett búzafajta) jobban bírta az időjárási viszontagságokat. viszont minőség nulla. a mostani - zömmel osztrák - fajták nem ennyire toleránsak, egyébiránt minden körülmények között tudják az euro I-II-es minőséget. viszont míg az orosz 3,5t/ha alá nem nagyon ment mennyiségben, az osztrákok simán teremnek 2t-t is extrém körülmények esetén. a magyar fajták meg szinte mindig hozzák a javító minőséget, de van, hogy csak szalmát teremnek, vagy még azt sem. na itt legyen okos a paraszt!

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 22:38:05

@Daró: *vigyorog*
@susztertangó: "Hooooosssszzzzúúúúúúú." Számos szempontból félelmetesen tiszta látlelet... hát lehet az ilyesmi kasszasiker?

1kutya 2012.07.09. 22:38:31

@Daró: akkor lett volna igazi király, ha nyáron gleccsersíel, télen meg búvárkodik! <<<cinizmus>>>:-DDD

Hurri Kán 2012.07.09. 22:39:33

@1kutya:
Értem... ez így öléggé nagy tétben jáccott rulettre emlékeztet. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 22:40:32

@váj mí: Hmmm. "Otthon" az, ahová a bőröndödet teszed. Ismerős érzés, családi örökség.

Hurri Kán 2012.07.09. 22:41:21

@1kutya:
Én vótam nyáron gleccsersíelni. Nem is foglalkoztam sose mezőgazdasággal. :)

Boar. 2012.07.09. 22:41:35

@Benikuty:
Sinya egy mágus. Nem is tart neki sokáig, max. fél orjáig...

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 22:43:28

@gyvy: Mézga család, Köbüki és az időjáráscsináló gép megvan...? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 22:44:10

@1kutya: Ez viszont sajnos nem vicc. :-(((

Hurri Kán 2012.07.09. 22:45:22

@LepkeReloaded:
Időkibővítő kézikészülék? ;-)

Boar. 2012.07.09. 22:45:33

@gyvy:
Azt ne feledd, hogy a támogatások azért nem hagyják éhenhalni a gazdát...
Vannak kukoricák amiknek már mindegy, jöhet akármennyi eső, kész vannak...
Akinek az idén lett repcéje, az nagyot szakít, sajnos sokan kiszántották mert nem kelt ki, a búza is sokat nyüglődött mert porba lett vetve, a minősége jó de a mennyiségek gyengék, árpánál dettó.
A napraforgóból még lehet valami, szépen kelt és baromi mélyre nyúlik a gyökere, az talán még talál vizet, az ára sem rossz.

váj mí 2012.07.09. 22:46:34

@gyvy: Sose gazdagszunk így meg, de egye fene ;)
Tényleg nagyon rosszul. Képzeld el azt szitut, amikor már az angolok is panaszkodnak ...

Hurri Kán 2012.07.09. 22:47:59

@Boar.:
Na jó, rendben, hogy vannak támogatások, de hát nem mindegy, hogy ugyanannyi munkával egy jobb évben többet keresel, jut fejlesztésre, tartalékolni, vagy amire kell, vagy éppen annyit, hogy minden ki legyen fizetve...

váj mí 2012.07.09. 22:48:09

@LepkeReloaded: Hm, ezek szerint nekem egy raktárház az otthonom, merthogy ott vannak a cuccaim ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 22:50:03

@Pinka-Panka: Feleségem leszedte ma a meggyet. Előtte le kellett bontanunk a hálót a fáról, amit a verebek ellen tettünk fel. A verebek a háló alól repültek ki ...
Na mindegy. Lényeg: a gyümölcs kicsi, mint egy mogyoró, fele zsugorodott vagy beteg, másik feléből sokat ettek a madarak. Ment az egész a hordóba. Eszméletlen jó illata volt!
Úgysem főztem még meggypálinkát :(
Van vagy 300 liter alma cefrém vagy 3 éves. Abban lehet még alkohol? Teljesen lezárt műanyag hordóban várja a kisüstöt.
4 éve volt 58 liter almapálinkám. Szégyen és gyalázat, de egy év alatt elfogyott. Idén meg valószínüleg almatúltermelés lesz.

Daró 2012.07.09. 22:50:43

@gyvy: kezdem behergelni magam. Ne sajnáld már a gazdálkodókat. Boar nemcsak magához képes fogalmazott rettenetesen finoman.

váj mí 2012.07.09. 22:51:45

@gyvy: Jah, csak nyávognak össze-vissza ;)

Daró 2012.07.09. 22:51:54

@Andrass9: a 3 éves cefrét borítsd ki, illetve semmi esetre se vegyítsd friss cefrével, amiből lehet még valami.

Hurri Kán 2012.07.09. 22:52:26

@Daró:
Nem azt mondtam, h sajnálom őket, de azt, hogy nem jó dolog látni tönkremenni a munkádat, azt továbbra is fenntartom.

Hurri Kán 2012.07.09. 22:53:49

@váj mí:
Nem tudják, jó dolgukban mit csináljanak. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 22:56:08

@Boar.: Ha már árpáról van itt szó:
Honnan tudnék egy kis bálányi (kb 150 liter?) árpaszalmát szerezni?
Hiszitek vagy se, de ez az egyetlen anyag, amivel a tóban a fonalas algát ki lehet pusztítani! Még vegyszer se nagyon létezik ellene, de én nem használok semmilyen vegyszert. Még van vagy egy évre való szalmám, de mit csinálok, ha elfogy? Ahonnan beszereztem (Ravazd, Győr mellett), ott beszántották, és nincs több árpa.

Boar. 2012.07.09. 23:02:19

@Andrass9:
Az én területem legészakibb pontja Paks, ott ráadásul a partnerünk ma vágta az árpa utolját. Ha gondolod, megkérdezhetem, mi lett a szalmával de neked baromi messze van.

Daró 2012.07.09. 23:02:26

@Andrass9: azt javaslom, ha te főzöd, külön főzd ki.
Ha főzeted, ne kockáztass. Kár lenne sokat elrontani. Jó eséllyel fertőzött, rohadt.

váj mí 2012.07.09. 23:11:57

@gyvy: A bűnös Nyugat és a birodalmi élet mákonya ez, amikor a Fennvaló adományát is nyivákolva fogadják ;)

Hurri Kán 2012.07.09. 23:15:21

@váj mí:
Ehh... rendet kell tenni gyarló népségnek megkótyagosodott elméjében. :D

susztertangó 2012.07.09. 23:16:38

@Benikuty: Miután jól kirúgtak időnként visszamentem Tomát olvasni és a jobboldali blogajánlóban kerestem gasztroblogot, ott volt a Malac is.

Hurri Kán 2012.07.09. 23:17:01

@LepkeReloaded:
Ennek egyik fele se nem tréfa. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 23:17:20

@Andrass9: Nekem a tépősalátám tűnt el rejtélyes módon, mint a filmekben... minden reggel egy icipicivel kevesebb levél, hogy aztán máma egy szál levelecske nem sok, annyi se maradjon, csak a levélcsonkok. :-( Tudom, távol van a verébcsordák pusztításától, de mégis morcos vagyok.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 23:18:35

@gyvy: Tudom... azért is viccelek. Akasztófahumor. Nyááááááá.....

váj mí 2012.07.09. 23:22:25

@LepkeReloaded: Hm, igaz, kicsi, de legalább beázás- és rovarbiztos. Vannak ennél sokkal rosszabb otthonok is, drágábbért ;)

@gyvy: "Rendet kell tenni, rendnek kell lenni ..." Huhh! A hideg kiráz. És nem az eső miatt ;)

Hurri Kán 2012.07.09. 23:24:26

Mindenkinek további ép estét, én menni leülni hátamra. :)

susztertangó 2012.07.09. 23:25:03

@váj mí: Na ja. Láttam a TVben egy filmet, a távol keletre deportált lettekről illetve az unokáról, aki történetesen szintén nő.Neki az ottani orosz fiatalok voltak a saját csoportja és nagyon nem akarta-tudta megérteni, hogy amikor hazamehettek az öregek a független Lett országba és felszedték a halottaik csontját a temetőből.Neki az ősök fájdalma és öröme nem tudott jelenteni semmit-ami érthető is. De azért szomorú. Vedd el egy nép szokásait, kultúráját és alattvalókká lesznek idővel.Vagy "fogyasztókká".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 23:27:31

@Boar.: Speciel Soltra kell mennem egy hét mulva. Az tán nincs olyan messze. Idén még kihúzom, de jövőre mindenképpen kell találnom megoldást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 23:28:59

@Daró: Ilyne sokat nem főzök itthon, viszont hallgatok rád. Megpróbálok egy 30 literes főzetet, aztán meglátom. Igazság szerint amióta nem tilos főzni, nincs is benne semmi öröm :)

susztertangó 2012.07.09. 23:30:48

@LepkeReloaded: Nem akarok a moziban nézni-látni ilyen leletet. Nézzék a piciáterek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 23:31:24

@LepkeReloaded: A tépőslátám nekem is az utolsókat rúgja. Nem a madarak eszik, hanem elindult felmagzani, hogy a fene essen belé.
Viszont a római salátám elkezdett magától fejesedni, kötözés nélkül. Azt nagyon szeretem! Csütörtökön ismét halsaláta, de most kis csavarral benne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 23:32:39

@gyvy: Nincs valami jó ötleted gerincnyavajára? Kezd elegem lenni belőle :(
És még BélaBá sincs it, hogy elküldjön a halál ...ra

Hurri Kán 2012.07.09. 23:35:57

@Andrass9:
Kopás, vagy idegbecsípődés? Engem most ezzel (is) tekergettek majd' négy hétig az Orfiban, elég sokat használt. Szerintem verjél ki oda egy beutalót az orvosodtól, már ha indokolt a dolog.

váj mí 2012.07.09. 23:38:37

@susztertangó: Igazad van, bár az én generációmra csak félig igaz. Mi azért már kiskamaszok voltunk '90-ben, nem egy túlságosan érett kor, de még élénken emlékszünk bizonyos dolgokra. Az is igaz, hogy közben megpróbáltunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ahhoz túl fiatalok voltunk, hogy éljünk a hirtelen kinyílt világ adta érvényesülési lehetőségekkel, ahhoz viszont túl öregek lettünk, hogy az évek múltán kikristályosodott újvilági rendszabályokba csont nélkül beilleszkedjünk. Azóta sem tudunk. A gyors, követhetetlen változások idején lettünk fiatal felnőttek, a régi, gyerekkori beidegződések és tanítások hirtelen értelmét vesztették, az otthon fogalma is. Nem mindenkinél, persze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.09. 23:40:29

@gyvy: Egy Seuerman kor - az minden beutálót jogosít . Az utóbbi időben időnként beroppan egy porc - tudod az milyen ...
Az Orfi régen segített. Jó ötlet, megpróbálom!
(csak addig mit fogtok itt csinálni nélkülem?)

susztertangó 2012.07.09. 23:52:21

Pápá, megyek zuhanyozni, büdös vagyok, minden ma megivott sör és házmester a bőrömön tanyázik, kioldva belőlem a mérgeket, vagy mi.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.09. 23:54:40

@váj mí: Egyszer régen olyan helyen laktam, ahol a tetőt csak az imádság tartotta. Na azóta hálát adok minden stabil tetőszerkezetű helyért, meg azért, ha a lakótársak fejenkénti lábszáma nem több kettőnél. :)
@susztertangó: Izé... sokban igazad van.
@Andrass9: Csendben irigyellek... nálam nem maradt semmi, ami felmagozhatott volna. Viszont a halsaliba mióta teszel srófot? Vashiányotok van? :D

váj mí 2012.07.10. 00:00:48

@LepkeReloaded: Áh, olyan hely nincs, minimum egy soklábú család a társbérlő. És ha csak a hálót szövő fajtából való, akkor még okés is, mert feleszi a repülő biszbaszokat ....

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.10. 00:02:03

@1kutya: Te! A Jubilenaja 50 az nem szegedi fajta? A NOSZF 50 éves évfordulója tiszteletére egyébként,

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.10. 00:19:02

@váj mí: Ott a pont, a nyolclábúakkal én is békében élek, viszont a zizegő-repkedő dögöktől rám jön a visíthatnék... szóval tényleg ideális a nyolclábú albérlő a sarokban. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.10. 00:20:55

@váj mí: A fekete fenébe, ez meg félelmetesen pontos módon diagnosztizálja a generációm (generációnk) világlátását. :-(

váj mí 2012.07.10. 00:40:58

@LepkeReloaded: Pókfamíliát szeressük, nem báncsuk, raid helyett tökéletesen megteszi. Mondhatni, bio ... ;)

Hát na, mindig van 1-2 áldozati generáció. Tudod, a változások zajlanak, aztán pár nemzedék olyanra sikeredik, amilyenre közben. Ki érrá akkor éppen velük foglalkozni? Hát velünk sem értek rá. Ilyenek lettünk ... Most meg lassan jönnek a szemrehányások, megbotránkozások, értetlenkedések, pedig nem mi nem foglalkoztunk magunkkal. Illetve nemcsak mi ...

Benikuty 2012.07.10. 00:46:05

@susztertangó: értem, de a kirúgásra nem emlékszem. Persze ettől még elhiszem:)

susztertangó 2012.07.10. 01:18:44

@Benikuty: Már az első kommentemnél "időjárásjelentést"adott az egyik törzstag. Sose éreztem, hogy elfogadtak.Ez volt az első próbálkozásom a neten. A kirúgás oka pedig az volt, hogy előzőleg a manöken pisről ill kislány változatáról volt szó és fénykép. Leírtam, hogy falusi legénykék, kiskölkök távpisilést rendeztek, de lenyomta őket egy náluk pár évvel idősebb lány. Hátrafelé lehidalt majd kilőtt. Mivel nekik rövidebb a vezeték, hát persze, hogy ők a jobbak, eme nemes vetélkedésben. Na ez verte ki a biztosítékot egy betű nevű csajnál és a többi is összefutott, mint a csirkék, ha talál egyikük valamit. A legbántóbb, hogy a fiúk is behúzták a farkuk, és nem csillapították a ribilliót. Aztán elköszöntem.Ja és egy újságíró történetét írtam le.

Pinka-Panka 2012.07.10. 05:25:23

@Andrass9: Az első eresztésű meggyel jól jártam, azt sikerült befőznöm, de a másodikat sajnos magvaláskor vettem észre, hogy csúnyán kukacos és a húsa nem jó. Így kidobtam. 6 üveg meggyet tudtam csak eltenni, igaz sűrűn áll benne a meggy, a felét használom fel cirka egy sütésre, vagy főzésre.
Nem értek a pálinkához, de gondolom, hogy a frisset jobb ha külön főzöd meg.
Most már majd csak savanyúságot és paradicsomot teszek el, de azt sokat remélem.

spájdernecc 2012.07.10. 06:53:13

@susztertangó:
hm...
erre az esetre nem emlékszem
biztos éppen akkoriban tartommam hosszabb szünetet ott
de nem példa nélküli az eset

Jó reggelt!

1kutya 2012.07.10. 07:26:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): de, ott nemesítettek rajta valamit, de eredetileg szojjet fajta.

@Boar.: a támogatások éppen futják a géprészletet...

Benikuty 2012.07.10. 10:09:35

@spájdernecc: az enyém bonyolultabb volt, de jól reprezentálja susztertangó esete is az ottani szemléletet.
süti beállítások módosítása