Szól a feleségem, hogy vendégeket hívott másnapra és sütögessek már valamit (vagyis szeretne valami grillezett ételt enni :). Sok töprengés után ismét a varázslatos mélyhűtőhöz folyamodtam, amiben mindig találok valamit.
Ezúttal egy szépen tisztított kapirgálós csirkét leltem. Úgy havonta hoz a szomszédasszony, és hálásak vagyunk érte, mert nagyságrendekkel finomabb, mint a bolti baromfi. Olyankor megtisztítom, leszedem az aprólékot (lábak, zuza, szív, máj, nyak - ha szétbontom, akkor a szárnyak is), amit külön lefagyasztok levesnek. Ha szétbontom, akkor külön kerül a comb és a mell, a hátából és a mellcsontból pedig azonnal főzök egy levest (vagy az is megy az aprólékos zacskóba).
Nem szégyellem bevallani, láttam PA posztját az ő grillcsirkéjéről, és megihletett a lapított csirke.
Részletesen megmutatom képekben, hogy készült az étel. Szöveg csak minimális lesz az érthetőség kedvéért. A képek most is nagyíthatók másik ablakban, ha ráklikkelnek.
A madarat a mellcsontja mentén felvágjuk. Itt elég puhák a csontok, nem fogunk vele megizzadni. Persze akinek van konyhai ollója, annak könnyű. A szétvágás után a hasával lefele tegyük a deszkára, majd teljes súlyunkkal tehénkedjünk a gerincére (lányok behívhatnak egy termetesebb férfiút segíteni). Ekkor némi recsegés után szép lapos, ámde annál érdekesebb formájú valamit kapunk.
Mint látható, szép nagy felületet kapunk, ami biztos jó sok füstöt felvesz majd a tűzön. Addig is megszórtam SOK durva sóval (igen, én besózom a madarat előre), reszeltem rá lehelletnyi szerecsendiót és borsot, majd meghintettem kevéske majorannával és rengeteg apróra vágott rozmaringgal. A csirek ezek után elment pihenőre pár órára egy zacskóban.
Amíg a csibe lazsált, addig begyújtottam a grillt egy kedvenc készülékemmel, a kéménnyel. Ezt még akkor hoztam az USA-ból, amikor itthon nem ismerték. Később a bádogossal csináltattam egyet, de az nem lett jó (túl magasra terveztem, így nehézkes volt a kezelése). Mot már kapható több féle minőségben is. Célszerű jobb minőséget venni, mert az izzó faszén akár meg is tudná olvasztani a gyengébb árut, no meg a kezünket is megégethetjük, ha gagyi a foggantyúja.
Belecsipegettem az előző grillezésről maradt faszenet a kémény aljába, majd feltöltöttem relatíve nagyobb darabokkal a friss szénből. A kémény nem szereti a szénport, mert nem lesz huzatja, ezért azt mindig darabos szénnel töltsük. Az alján látható szellőzőnyílások akkora szabad teret takarnak a rács alatt, amibe 2 újságpapírt összegyűrve be lehet tenni. Annyi pont elegendő is a faszén begyújtásához. Amikor már a tetején látszik a parázs és lángocskák, akkor kell belefordítani a grillbe, annak is csak az egyik oldalára. Ez általában 15 perc után esedékes. Megszórtam további szenekkel, amibe már mehet a poros szén is:
Általában olyan dolgokat grillezek, amik csak kevés időt töltenek közvetlenül a parázs felett, inkább a rács másik oldalán izzadnak/füstölődnek a rátett félgömb tető alatt. Amig a szén beizzott, előkészítettem a sütnivaló zöldséget körítésnek:
Krumplit mindig készítek - most éppen parázsburgonyából (apró ujkrumpli). Lehet alufólia csomagolás nélkül is, de akkor a héja nekem mindig megég. Volt egy pár szem gombám is a hütttőben (ugye milyen csodás egy terülj-terülj szekrényem van?), valamint kettévágtam 3 közepes hagymát is. A cukkínit kivételesen keresztbe szeleteltem és besóztam. A krumpli kivételével csöpp világos szójaszószt spricceltem a zöldségekre. Mivel nem mindenki lelkesedik a grillezett zöldségekért, egy kis uborkasalátát is összecsaptam a kertben szedett uborkából.
Most végre precízen ki is mértem a saláta levét:
- 1 ek 20%-os ecet
- 1 púpozott ek cukor
- 20 ek víz.
A sót a besózott uborka leve egy részének meghagyásával adtam a salátaléhez.
Mire a parázs már látszott, az egész hóbelevancont rátettem a rácsra, és lefedtem. A szellőzőt kicsire nyitottam, mert nem égettett zöldségekre vágytam:
Mire apránként kisültek a zöldségek, hozhattam a madarat a rácsra. A parázs most már nagyobb volt, ezért egy kis fóliával árnyékoltam a csirke tűz felöli oldalát, hogy ne égjen meg.
Mikor a melle közepe elérte a 74 fokot, (az a villa a 2. képen egy hőmérő is egyben), kivettem az alufóliát és megfordítottam a madarat, hogy a bőre egy kis közvetlen sugárzó hőben részesüljön. A 4. képen szép parazsat láthatunk, és a csirke ismét a hasán, de már csak 2 percig.
Míg a madár napozott, felvágtam a snidlinget a tejfölhöz, amivel a krumplit tesszük gazdagabbá.
Cukkíni tálalása ügyében meggondoltam magam, és mindent egy szép tálra helyeztem. Az én adagom az egyik comb volt (és később a háta fele, meg egy szárny is :)
A vacsorához feleségem még sütött meggyes és túrós rétest, hogy az édesszájúak se maradjanak hoppon.
Az egész vacsora elkészítése kb 4 órába telt.
És végül: Öreg Sam rózsája még ezen a napon is virágzott: