Az alábbi recept egy nemrég (1957) megjelent szakácskönyvben található, én kissé hozzáigazítottam a saját elképzeléseimhez.
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
2 egész tojás + 1 a kenéshez
20+10 dkg trappista sajt
1 dl tejföl
5 dkg élesztő
2-3 dl tej
só ízlés szerint
kis cukor
Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl cukros tejben. A lisztet átszitálom, megsózom, összemorzsolom először a margarinnal majd a reszelt sajttal. Beleütöm a tojásokat, beleteszem a tejfölt, majd hozzáöntöm az élesztős tejet. Lágy tésztát dagasztok (ha szükséges teszek tejet még hozzá), amit kiteszek a gyúródeszkára, és konyharuhával letakarva hagyom kelni. Mikor kissé megkelt, kinyújtom, kilencrét hajtom, és tovább kelesztem, ezt összesen háromszor ismétlem meg, így kicsit levegősebb lesz a tészta. Kinyújtom, a felvert tojással megkenem, majd éles késsel, 3-5 milliméter mélyen sűrűn bevagdosom. Nagy, 7-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom (az enyémet valami konzervdobozból készítettem anno), a tetejét a maradék reszelt sajttal megszórom, majd a tepsiben még egy fél órát tovább kelesztem.
Közepes hőfokon megsütöm, és learatom a babérokat.
Amint a képen is látható, az enyém „lusta ember módjára” készült, én bizony beletettem az összes sajtot a tésztába. Így sem lett rossz.
A szaggatásnál leesett darabokat kicsit összegyúrom, kerekre nyújtom, és a közepéből kiszúrok még egy pogácsát, a „gyűrűt” pedig úgy hagyom.
Gulyásokhoz, ragukhoz isteni kísérő.