Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lekváros bukta. Ízes is.

2012.06.17. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Anica

A cím kapásból nem igaz: nálunk bukta lekváros, a tájjellegű beszéd ízes. Aki nem hiszi, gondoljon PO-ra, Kutyára és akkor még Darót nem is hallottátok, akiről azért tudom, hogy ízesen beszél, mert földim, ezért megelőlegezem neki a bizalmat, hogy szép, ÍZES thé-ket mond.

A bukta viszont lekváros. Lehetőség szerint azzal a szép bordó, Beni által gyakran emlegetett „hitlerszalonnával”, aminek olyan utánozhatatlanul édes-savanykás íze van és prímán bírja a sütést.

1.jpg

A kisfiam délben szabadult - most két és fél hónapig szabadlábon van -, én pénteken szintén félnapos vagyok, úgyhogy félúton a munkahely és az iskola között találkoztunk és hazasétáltunk. A hozzávalók megvoltak, tulajdonképpen előző estére terveztem az akciót, de ember tervez…

Elővettem azt a szakácskönyvet, amit nagyon szeretek és amibe már jópár étel neve mellett vannak mindenféle irkafirkák ( jó!; nagyon finom!; finom, de duplázni kell a tészta adagját!; valami el van írva benne stb.), mert az egyetlen, aminél lecsekkolom, nem csinálok-e hülyeséget, az a tészta, sütemény. Jó lenne egy ilyen szakácskönyv az Élethez is, bár pontosan recept szerint úgysem menne, a kézzel odaírt megjegyzéseket meg úgyis átugranám..:-)

0.jpg

Nos, jöjjön a bukta (nem, nem az, hogy „hahó, Főnök, itt vagyunk!”, hanem az édesség).

Egy kevés langyos tejbe (sacckábé egy deci) minimális porcukrot tettem, 2  deka élesztőt morzsoltam bele, és megszórtam a tetejét egy csipetnyi liszttel, majd letakarva meleg helyre tettem, futni. Lábdobogást nem hallottam, de szép habosra felfutott.

Fél kiló langyos lisztet szitáltam a kedvenc, agyonhasznált műanyagtálamban, ami egy egykori tupper-kelesztőtál alja volt, na az ő módszerükkel soha nem használtam. Sima, normális, szabálykövető hagyományos dagasztásra-kelesztésre termett tál, kelttésztát mindig ebben készítek. A kelttészta az egyik kedvencem. Nem tudom, mikor tanultam meg és hogyan, de lehet, hogy előző életemben pék voltam, mert mintha ösztönösen tudnám, szemben mondjuk a piskótával, amit eleinte gyakran sírásig menően elrontottam.

A lisztet két részletben tettem a tálba, mert valahol, egy „szakirodalomban” azt olvastam, a só és az élesztő ne érintkezzen egymással. Biztosan van magyarázat, én nem kutattam, de olyan kis apróság, ami betartható és hát, ugye sosem lehet tudni, nem ettől lesz-e jó a dolog a végén.

A lisztbe öntöttem a megkelt élesztőt, beletettem 1 tojást, kb. 6 deka felolvasztott vajat, 3 kanál porcukrot és kevés tejet, éppen annyit, hogy jó rugalmas tésztát kapjak, ami gyúrás végére minden anyagot felszed a tálból. Alaposan kidolgoztam a tésztát, hiszen a kelttésztáknál a jó hőmérsékletű alapanyagok mellett ez a másik rizikófaktor. Ha nincs az erő és a lelkesedés belerakva, nincs tészta. Megpüfölöm, mintha leüthetném rajta az aznapi stresszt és gyurmázok ezerrel, Süllőcske büszkén vállalna be szobrászinasnak, bár félek, ez a fogalom náluk nem létezik, így maradok lelkes amatőr.

2.jpg

Ablakpárkányba tettem letakarva, szépen megkelt kétszeresére: a napsugarak átmelegítették és dolgoztatták a kis élesztőgombákat.

Félujjnyira elnyújtottam a tésztát, derelyemetszővel téglalapokat vágtam belőle, negyedóráig még hagytam kelni, majd kevés lekvárt a kis téglalapokra rakva töltöttkáposzta-szerűen összecsomagoltam őket, először a két oldalt behajtva, majd alulról, aztán felülről ráhajtva a tésztát és végül jó alaposan a deszkáhozlapítva az aljukat, hogy minél kevesebb nyíljon szét sütés közben. Persze, így is volt olyan, ami nem bírta a kiképzést, de szerintem az élvezeti értékén nem ront, ha kicsit szabálytalan is némelyiknek az alakja.

3.jpg

4.jpg

Kevés olvasztott zsírt és egy tojást összekevertem, ebbe mártogattam a bukták tetejét, tepsibe zsírpapírra sorakoztattam a tésztát és két adagban, előmelegített sütőben megsütöttem. Az első adag kicsit hókább lett, nem akartam megégetni az alját, így óvatoskodtam, de a második csapat: patent.

Az én buktáim aprók, ebből a mennyiségnyi tésztából 26 sikeredett, meg egy kisgömböc.

5.jpg

Nem vagyok mindentporcukorralmegszórós, úgyhogy a családra bíztam, mindenki döntse el maga, hogyan kéri. Amúgy mindegy volt, befalták ami előttük volt, akár volt rajta cukor, akár nem.

A többi tesztelése ma este egy munkamegbeszélésen, szerintem nem kell visszahoznom, vagy titokban hazafelé megetetnem valami kóbor macskával.

Közben megnéztem a Napsütötte Toszkánát, gyönyörű keserédes film, mesés tájakkal, ínycsiklandó ételekkel, és a többivel, amiről nem akarok beszélni, kérem, kapcsolja ki a kamerát!...:DDD

225 komment

Címkék: lekvár kelttészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr794591859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 07:32:26

A piskóta nekem máig sem sikerül de a kelttésztában elértem a "majdnem tökéletes" szintet.
Tökéletes kelttésztát csak nagyanyáink tudtak készíteni!
Hitlerszalonna pedig alap a buktához (a tied a fényképen inkább ehhez a modern "sütésálló" lekvárhoz hasonlít).

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 07:41:47

alkalomadtán szívesen tartok piskótasütési "tanfolyamot" a "rászorulóknak"
:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 07:42:25

te anica, teneked nincsen lúdtoll ecseted, hogy mártogatod ezeket a bucikat?

Daró 2012.06.17. 08:10:08

Jó reggelt a korán kelőknek!
Én ezt a hitlerszalonnát nem is tudtam hogy még forgalmazzák :-) Hála istennek szilvalekvár (mint már mondottam veresszilvából) az anyuák polcán mindíg van. A miénken meg őszibarack.
Amúgy a lekváros buktánál csak egy tésztaféleséget szeretek jobban: a fahélyas lepényt.
na jó, meg a juhtúrós-kapros dübbencset.

Öreg Sam 2012.06.17. 08:38:59

Klasszikus hitlerszalonna szerintem már nincs.Az faládában volt,egyik oldalát kifeszegette a bótos,és ugy vágott belőle,kb 10 kg lehetett egy tömb.
Szegény apám imádta a kelt tésztákat,anyámat az őrületbe tudta kergetni,mindig azt kért vasárnapra.(engem is,mert én meg nem szeretem)
@Daró:
Jézusom! Van még valaki,aki ismeri a kapros(juh)turós dübbencset?

1kutya 2012.06.17. 09:04:37

reggelt!

én mmost hitlerszalonna helyett valódi mangalicaszalonnát reggeliztem, de ezt is megenném most:)

@Daró: kaprostúrósról lesz poszt:)

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.06.17. 09:05:59

@Öreg Sam:
Bocsánat, h. beleszólok (én csak titokban olvaslak titeket), én is ismerem a dübbencset, gyerekkori kedvencem, de soha senki egy jó receptet még nem tudott adni hozzá, ha valaki egyszer megírná örömmel ellopnám... (további kellemes beszélgetéseket nektek)

Pinka-Panka 2012.06.17. 09:06:06

Anica megint bedobott nekünk olyan valamit, amitől beindul az ember étvágya - hogy milyen jó lenne ebből a kávém mellé:) ahhh:)
Igen ez a mottója, a langyos hozzávalók és a jó kidolgozás - máris kel(l) az a tészta.

Anica jót nevetek, mert én is ezt a lestrapált tupperwaros edényemet használom, nekem is van - rendeltetés szerűen még soha nem használtam, a fedele új még, de a tál maga, már elég viseltes...
Ha van ilyened, bátorkodom megkérdezni, hogya tálaló edénykéd is van-e - ha igen, akkor nincs meg véletlen a lusta asszony túrógombóc receptje??

Pinka-Panka 2012.06.17. 09:10:15

jó reggelt mindenkinek, már most napozni lehet ..:)

Öreg Sam 2012.06.17. 09:10:48

@jadebulgari:
Miért titokban?
Ez egy nyilvános kocsma,gyere,ülj le,igyál valamit.
Én személy szerint biztosan nem tudok segiteni dübbencs ügyben,de vannak itt profi háziasszonyok...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 09:13:27

@Daró: mai nyelvtanóránk, mert nem bírom ki: fahéJas.
:)

süllőcske 2012.06.17. 09:20:13

@Babette_: Inkább a dübbencsről tarts órát.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 09:21:14

@süllőcske: kevés ilyen van, de az egyik ritka étel, amit még sosem ettem, sosem láttam.
ilyen még a paprikás kalács.

csak olyanról tartok órát, amit tudok;D

süllőcske 2012.06.17. 09:27:23

@Babette_: Persze, csak reméltem, ismered a dübbencset. Mert én nem. Tésztaműveltségem talán ha átlagos.

Imre apó 2012.06.17. 09:29:17

Halihó mindenkinek:)

Jó az a bukta, nyamm:)

adolf szalonnájáról tudnék írni, de nem:):)

@jadebulgari: Igyál valamit, ha idetaláltál, akár önkiszolgálós is lehet:):)

Imre apó 2012.06.17. 09:31:54

@Pinka-Panka: Akkor menj barnulni, vidd a gépet is, de ne kend le faktoros naptejjel:):):)

@Babette_: it nincs nyejvója tanárjnéni, ez egy kocsma:):)

Hurri Kán 2012.06.17. 09:34:22

Jó reggelt!
Tésztákat (főtt, sült, kelt, stb.) leginkább enni szeretem, sütéssel bajban lennék. Bukta pedig, ha van benne elég lekvár, rossz már nem lehet :)

susztertangó 2012.06.17. 09:38:07

@Öreg Sam: A kapros(tehén) túróslepény finom, a jutúróst még nem kóstoltam, gondolom sós.Te még láttál "krejzlerájt"? Olajos padlós vidéki/es bolt, ahol mindent árultak a bölcsőtől a koporsóig.
--------------------------------------------------
Nemrég elkövettem Limara majom kenyerét-katasztrofális eredménnyel. Ahogy kiboritottam a kuglófsütőből elkezdett beomlani a teteje.Nem súlt át a tészta:-((.

süllőcske 2012.06.17. 09:38:18

Héló, a gugli tele van dübbencsreceptekkel, olvassatok, oszt megbeszéljük a már bekóstoltakkal, melyik az igazi.

süllőcske 2012.06.17. 09:43:40

@gyvy: Szia, virágzik a Tisza.
Bukta jó. Az az íz utánozhatatlan, mikor a lekvár kicsit kifut, alácsordul a tésztának és az vele együtt pirul le. hmmm..

Pinka-Panka 2012.06.17. 09:45:21

@Imre apó: hát a gépet nem tudom kivinni, meg barnulni is sikerült tegnap fűnyesés közben, meg főzök is...:)

Daró 2012.06.17. 09:46:55

@süllőcske: megmondom én melyik az igazi :-) az amelyikben hajtogatják a tésztát, a rétegeket disznózsírral kenegetik. És finom! És hasonló könnyű étel mint a burek :-)
(van itt egy látványpékség, árulnak bureket, édeset sósat is. 300ért akkora hogy nem bírom egyszerre megenni.
Bocs a ly-j ért, most utószor. :-)

Hurri Kán 2012.06.17. 09:52:22

@süllőcske:
Ilyenkor irigyellek, hogy sajnos nem tudok ott lenni és megnézni. Aki egyszer látta, szerintem nem felejti el.

süllőcske 2012.06.17. 09:54:40

@Daró: Aha! Nakérlek, ez az a tészta, amit mifelénk bibliának neveznek, lapozható, hajtogatott voltánál fogva. Az alföldi kemencében sült, és változatosan lehetett tölteni, de készült üresen is. Mér nem írtátok, hogy biblia a neve. Van, ki varnyúnak is szólította.
Felétek meg mi a fenével töltenék, ha nem juhtúróval. Olvastam csak kaprozottról is.

1kutya 2012.06.17. 09:58:28

@Daró: @süllőcske: ne lőjétek már le a holnaputáni posztot:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:09:09

@Andrass9: Jó reggelt! Ami meg a kelttésztát illeti, kicsit kesernyésen kuncogok... merthogy anyai nagyanyám és anyám csodálatos kőtteseket készített, azokat az igazi reppenőseket. Aztán hipp-hopp meghaltak, én meg húszévesen ott álltam, és úgy voltam vele, hogy egy életem, egy halálom, nekiállok darázsfészket készíteni - ami úgy sikerült, hogy a hetvenes szomszédasszony, akinek kóstolót vittem, savanyúan jegyezte meg, hogy ilyet még ő sem tud. A kevésbé irigykedők meg úgy vélték, hogy olyan vagyok, akinek "a keze alatt megkél a tészta". Amit ezzel az egésszel mondani akartam (bocs, még nem hatott a reggeli kávé) az az, hogy mi pedig a következő generációk nagymamái leszünk, akikről 50 év múlva az onokák fogják mesélni, hogy "bezzeg a nagyi, milyen buktát sütött, olyat mi már nem..."... pedig dehogynem. :D

süllőcske 2012.06.17. 10:13:19

@LepkeReloaded: Diós kőttpitét tudsz-e? Dél-alföldi.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:15:40

Anica, a "pótanyám" pont ilyen aprócska, csinosan összetekert buktákat süt, a legkedvesebb szakácskönyvem pedig tele van anyám széljegyzeteivel... csak az enyém még zsírpacnis is a legnépszerűbb recepteknél. A buktád meg biztos, hogy reppenős. :D

Hurri Kán 2012.06.17. 10:16:59

@LepkeReloaded:
Tisztességes szakácskönyv zsírpacni nélkül nem szakácskönyv, csak dísztárgy. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:17:22

@süllőcske: Anyám bácskai származék (jövő héten megyek Szabadkára rokonokhoz), nálunk nem csak diósan, hanem kakaóval is sütik. Egyéb kérdés, bíró úr? :D :D

Öreg Sam 2012.06.17. 10:17:52

@süllőcske:
Nem tán az aranygaluskára gondolsz?

1kutya 2012.06.17. 10:17:58

@süllőcske: a kapro-túrós, amiről itt beszélgettek.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:18:12

@gyvy: Bölcset szólottál, így kora (?) vasárnap reggel. Nagyon igaz. :)

süllőcske 2012.06.17. 10:21:17

@LepkeReloaded: Múltkor ettem egy madárka nevű és formájú, könnyű, diós töltelékű sütit, nem volt nagyon édes, szárnyaló tésztával és lebegő dióhabbal.
A Nyírségben készült.

süllőcske 2012.06.17. 10:28:04

@LepkeReloaded: Nejem egyik mamája is szabadkai volt.
Pribilla Valériát ismersz-e ott? (szabadkai színház, direktor)
Nem vagyok bíró úr, süllőcske valék.

süllőcske 2012.06.17. 10:29:10

@1kutya: Két napig nélkülözni fogom.

süllőcske 2012.06.17. 10:40:22

@Öreg Sam: A kőttpite tepsibe öntve kel, dió a tetején.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:42:09

@süllőcske: Hiába élek Észak-Magyarországon, az itteni konyhát (szégyen-gyalázat) nagyon nem ismerem, a Nyírség is mély rejtély... anyám "déliesen" főzött, tán mert sosem érezte itthon magát ezen a helyen. A "madárka" leírása meg igen szépen szól. :) Valériát nem ismerem, de nem lehetetlen, hogy unokatestvérem viszont igen... a "nincs több kérdésem, bíró úr!" meg egy gügye szófordulat, ami egy általam kedvelt, bíróságon játszódó 50-es évekbeli sorozatból mászott ki. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:42:49

@gyvy: Meg nem kérdezem, mit műveltél tegnap éjjel...

Hurri Kán 2012.06.17. 10:45:29

@LepkeReloaded:
Kéjfél körül bemásztam a takaróm alá, szorosan átöleltem a párnámat, és reggelig húztam a lóbőrt. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 10:48:09

@gyvy: Sötét orgiákat vizionáltam, ami miatt a vasárnap reggel 10 óra is hajnalnak látszik... erre puff, párnácska, alváska. :D

Pinka-Panka 2012.06.17. 10:51:19

@LepkeReloaded: képzeld nekem meg rádőlt az egyik kedvenc receptemre az olvasztott vaj, amitől egyszerűen eltűnt az írás:)
Igen, igaza van Gyvy-nek - enélkül nincs recept könyv, meg papír:)

Jól mondod, hogy ránk is így fog emlékezni az unoka, mert a kelt tésztához pedig ídő kell - ami nincs egy szülőnek, Anicanak igen:)
de olyat ismerek, aki arra emlékszik, milyen jó pizzát rendeltek a nagyinál mindig, ilyen is lesz:)

Hurri Kán 2012.06.17. 10:52:16

@LepkeReloaded:
Ehhh... ha egy orgia jó, az sosem sötét. ;-)

süllőcske 2012.06.17. 10:52:18

@LepkeReloaded: Valit, ki rokona nejemnek, már nem a színháznál lehet megtalálni(bennem mindig így élt), hannem a városi könyvtárnál vezető és irodalmi területen mozog. Férje, szegény, gyönyörűen pasztellezett, szerettem.

1kutya 2012.06.17. 10:53:36

miért nem tudok én belépni a gmailba? valaki?

Hurri Kán 2012.06.17. 10:55:51

@1kutya:
Passz. Nekem megy. Nincs valami hibaüzenet, amit kiír?
Cookie-k be vannak gépeden kapcsolva gondolom. Első körben más ötletem nincs.

1kutya 2012.06.17. 10:58:37

@gyvy: nemtom, valami 404-es, vagy hanyas számot ír ki. pedig fontos lenne, süllőcske levele miatt. no mindegy, majd este otthonról:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:00:01

@Pinka-Panka: Jáááájjjj... nekem az anyu golyóstollal írt glosszái közül rongált meg egyet a vaj, de ez korántsem olyan nagy kár, mint egy egész recept. :-( És így vált érthetővé, hogy a receptgyűjteményében miért van a legtöbb recept ceruzával írva. :)
A pizzanagyiról meg csak az jut az eszembe, hogy barátnőm a kisfiának minden nap csomagol tízórait az iskolába - nem kecsua búzából őrölt zebracombos szendvicset gangeszi lótuszhajtással, csak közönséges szendvicset. Az osztálytársak egyik fele gúnyolja a kiskölyköt, hogy milyen anyámasszony katonája, a másik fele majd meghal az irigységtől és a sóvárgástól, mert nekik pénzt löknek azzal, hogy "vegyééémámagadnak valamit". :-(

Pinka-Panka 2012.06.17. 11:09:43

@LepkeReloaded: zebracomb:DDD
ez már az én időmben is így volt, Anyukám finom szendvicset gyártott nekünk, a többek pedig sajnos vették az iskola tejet üres kiflivel:(
Az iskolatej jó volt, de mellette az üres kifli...hát
ezt irigyelték tőlünk is...pláne, nagyon gusztusosan rakta az én drága Anyám:)

Pinka-Panka 2012.06.17. 11:11:15

@LepkeReloaded: írd le mire gondoltál, aztán megmondjuk sötét vagy sem:PP

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 11:26:05

volt egy pasim, akinem azt kellett mondanom: vagy a sötét, vagy én...:DD szegény otthon azt szokta meg...

hajnali 1-kor hazatértünk, 10-kor keltem, úgyhogy még konyhatündérkedem, délután strand a gyerekkel, néha belesek, de érkezés estefelé, a kettes vágányra :)
élvezzétek a vasárnapot.. nem szomorú..:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:27:10

@Pinka-Panka: Jujujuj.... megyek konzultálni éjjelilepke-rokonságommal... pöszörszender kuzinnak volt már néhány ötlete...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:31:33

@anica inkognitóban: Jó, hogy tegnap este nem haraptak meg a Vad Fruttik! Tudom, ócska vicc, de ingyé' kínálja magát... :D Buktád pompásan néz ki, standon mulassatok jól!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 11:42:00

@LepkeReloaded: :DD nekem még sosem jutott eszembe, nem ócska :) stRandon is?:D:P
bukta kicsit hóha, fakó, sütő nem egyenletesen süt. @Babette_: kenőecset van, de ezt most így...
@Andrass9: igen, igazad van, de én ezt ismerem így, a régifajtát, azt a masszív sötétbordót nem láttam évek óta...:(
@1kutya: az ördög száma nem a 666, hanem a 404...@Pinka-Panka: azóta van idő ilyesmire, mióta a gyerek nagyrészt önellátó..:) sőt, ha kell, kisebb dolgokban besegít.. nevelek egy leendő jó férjet ;) :))
@süllőcske: azt anyám is tudja, finom, még nem sikerült lenyúlnom a receptjét..de ha meglesz, megosztom :)
@Daró: lassan látványmészérszékek is lesznek....

no, vissza a pornyűvőhöz...

süllőcske 2012.06.17. 11:44:04

@LepkeReloaded: @Pinka-Panka: A világ legeslegfinomabb füstölt húsa a fenséges, királyi küllemű oryx gazella karajából készül, csontszáraz fügefából nyert füstön.

BariKarika 2012.06.17. 11:47:08

Ok, bukta nem gyere be, a gyerekkori buktak miatt, utaltam!!! Keves lekvar, sok teszta brrrrrrrr....!!!
A nagymama viszont csinalta a baleves/gulyas etc utani kotelezo baracklekvarral toltott kifliket, vagott dioval megszorva a tetejet. Olyan lekvarral toltve ami mar x eve csucsult a polcon es az uveg csak felig-ketharmadig volt, mert beleaszott a lekvar, ugy kellett kirobbantani az uvegbol!
Na azt nagyon szerettem, es nem tudom a nevet, nem talalom a receptjet, nagymama ugye 6 eve fekszik egy otthonban, vilagarol nem tud, o sem fogja mar elmeselni :(

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:49:29

@anica inkognitóban: Köszönöm! :D
@süllőcske: Egyszer ettem springbok(antilop)-combot, vendéglátóm öccse hozta-küldte Namíbiából... és majdnem belezokogtam a tányérba, mert szegény háziasszony száraz, rágós, ízetlen egybesültet készített belőle. :-(( Az oryx gyönyörű... Széchenyi Zsigmond: "Hengergő homok" megvan...? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:50:42

@BariKarika: Lekváros-diós kifli, barátnőm anyukája süti, fejből nem tudom a receptet, de megkérdezem, ha akarod. :)

süllőcske 2012.06.17. 11:51:57

@BariKarika: Nálunk bableves után a kőttpite ment.

Hurri Kán 2012.06.17. 11:54:10

@LepkeReloaded:
Ha jó, nem vizsgálom, hogy mitől az. ;-)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 11:55:46

@süllőcske: Nálunk túrós csusza.
@gyvy: Mondtam, hogy bölcs ember vagy. ;-)

Daró 2012.06.17. 12:01:39

@süllőcske: A gazellát holnap itt a kiserdőn becserkészem, de mégis hol a ménkűből szerezzek Csontszáraz fügefát? A tüzépen csak olyan van aminek 15 % körüli a víztartalma!

Mai zene:
www.youtube.com/watch?v=N5r1soNdUpo

Daró 2012.06.17. 12:03:55

@süllőcske: Bableves, de szeretem. Nagymamám erdélyi, szigorúan kenyérrel ettük, úgy hogy hagymát karikáztunk belé. Nem nagyon kellett utána más :-) De a bukta pl okésos.

Daró 2012.06.17. 12:07:07

@anica inkognitóban: Látványmészárszék van. Miskolc mellett nem fog eszembe jutni a hely neve, a tónál, tudjátok, a pisztrángos...kiválaszthatod melyik halat öljék le és süssék meg neked. Ízlésemnek kissé gusztustalan.
Én pl a disznótor napján nem eszem a pecsenyéből, még túl friss. (bár a hagymás vér nem okoz lelkiismereti problémákat)

süllőcske 2012.06.17. 12:07:20

@LepkeReloaded: Az halászlé után fél órával. Addig 40 csepp. (személyre szabott a cseppek tömege)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:07:29

@Daró: Nálam kifagyott a fügefa - karvastagságú, csontszáraz, háromméteres ágakkal szolgálhatok. Neked csak az antilopot köll elfognod. Bótolunk? :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:08:10

@süllőcske: Vagy harcsapaprikás túrós csuszával... jaj, de nagyon szeretem.

Hurri Kán 2012.06.17. 12:09:22

@Daró:
Lillafüred. :)
Pedig vízből kirántott, frissiben megsütött pisztrángnál nem nagyon van jobb halétel.

Daró 2012.06.17. 12:12:54

@gyvy: én még a karácsonyi pontyot is megsirattam. Más a leányzó fekvése persze ha magamnak fogom, úgy megy a gyilok, de ez a szegény ártatlan akkor látott először, én meg szúrtam.

süllőcske 2012.06.17. 12:15:06

@Daró: Nem tor, ha akkor nem eszed, amikor még igazán azonos önmagával.
Tenyésztett, egyforma halakat minek mutogatni, ez az enyém!
A tiszai halász bárkája, az más.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:16:15

@gyvy: Füstölt pisztrángjukat próbáltad?

Daró 2012.06.17. 12:18:01

@LepkeReloaded: tennap csináltam a füstöltpisztráng maradékából salátaöntetet :-) (hoztunk haza, fagyasztóba)

süllőcske 2012.06.17. 12:18:59

@Daró: Ne sirasd, koma, csak tiszteld a lényt, aki átalakul a te létezésedért.

Hurri Kán 2012.06.17. 12:22:46

@Daró:
Én ha egy halat nem is siratok meg, de más olyan állatot, amit én neveltem, nem tudnék megenni.

@LepkeReloaded:
Igen. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:22:48

@süllőcske: Meglepő, de nem egyformák. Érdekes figura a lillafüredi halas, inkább halpásztor, mint tömegtenyésztő. Mikor néhány éve a pokoli árvíz elvitte a telepét, és a közeli falu utcáján úsztak a pisztrángok, a népek kifogták a jószágot és nagyon sokat vissza is vittek neki. Ha teszkós tömegponty szaladgált volna az utcán, kétlem, hogy egy is visszajutott volna oda, ahonnan megszökött.

Daró 2012.06.17. 12:23:32

@süllőcske: erről beszélek. (mármint arról amiről te, hogy amit én fogtam az más, mint így a sokból kiszúrni egyet)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:24:32

@LepkeReloaded: Amit mondani akartam: kedvelik a népek a pisztrángos embert, mert halpásztor. Na. :)

Pinka-Panka 2012.06.17. 12:24:55

@LepkeReloaded: ne fáradj, mert ötletért énhozzám is jöhestz:))

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:25:49

@Pinka-Panka: *csápjával eltakarja összetett szemeit*

süllőcske 2012.06.17. 12:36:25

@LepkeReloaded: Mert vizének, halainak atyja, nem zsarnoka.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 12:42:33

@süllőcske: Offtopic: lenyűgöző az Imrének készített MűtárgyMozsarad. Majdnem kicsúszott a számon, hogy nekem is kellene, de tudom, hogy az ilyet csak kiérdemelni lehet, megrendelni nem.

Pinka-Panka 2012.06.17. 12:46:13

Zödborsó levest főztem, paprikás csirkével és tészta...vegyes saláta rozmarigos..
sütiből kihagytam a sütőport, a beletett plöttyedt meggydarabok magasságát épp lehagyja, így másfél cent az egész süti, de van csoki is rajta, attól van íze:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 12:57:50

Anica, szép a buktád. Gyerekkoromban az zavart, h túl nagy a bukta: ezek pont jó méretűek /sajnos, nem vagyok tésztafenomén/.
@süllőcske: Madárkáról kérdeztem férjet, ismeri. Érdekelne a receptje.
Jó ebéd lesz, de nem árulom el, mi (poszt lesz tán).

süllőcske 2012.06.17. 13:05:23

@süllőcske: Emlék: Csöppség voltam, egy szál mogyoróbottal bújtam a szép Tápai-rét ártéri gödreit.
A fekete, mégis áttetsző óvizekben, sulyom, hínárfoltok közt veresszárnyú csapatok lebegtek a felszín közelében. Az fehérarany, zöld hátú, világító veres uszonyú keszmegek változatos méretűek voltak, élükön hatalmas vezérükkel, a legtapasztaltabb, legöregebb veörhenyessel. Ő tesztelte a környezet változásait, vezette csapatát, a többiek vakon követték.
Én, a kis ragadozó, szöcskéket ejtegettem elébük, trükköztem, a nagytestű vezérre áhítoztam. Többnyire csak helyetteseit csíptem el, akik nem követték az öreg rezes oldalú óvatos magatartását,
mértéktartását. Szép hadnagyokat fogtam, mert hősök , erősek akarván lenni eléfröcsköltek a bölcsnek, egymás elől is elorozni finom falatokat.
Néha, csak néha jutott a dicsőség, hogy megfogjam a vezért. Őrjöngve küzdött, el is szabadult néha a gombostű horogról. Megfogtam, megcsodáltam, el nem vittem soha.
Mutogatni könnyű, pontosabban igazul nehéz.

Pinka-Panka 2012.06.17. 13:06:04

Ennek a kelt buktának, ban egy olyan fajtája is, amikor a tésztát olvasztott hájjal kell kenegetni és hajtogatni többször egymás után.
És úgy kifliformára csinálni és sütni.
Nagyon ropogós és ízletes az is - gyerekkorunkban Anyu így csinálta.

süllőcske 2012.06.17. 13:07:09

@süllőcske: Jaj, Lepke, Neked címeztem!

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 13:18:24

@Pinka-Panka: Anyukámmal egyszer történt meg ez (sütőpor kifelejtése valamiből), ugyanígy lapos, de zamatos sütemény lett a végeredmény... ő meg fél napig szipogott, merthogy "olyan lapos lett, mintha ráültek volna". :)

Pinka-Panka 2012.06.17. 13:23:10

@LepkeReloaded: én nem szipogok, hanem falatozgatok belőle, végülis azért jó, mert egy sült tészta és csak gyümölcs, ropogós is:)
Kiállítzásra meg úgyse viszem:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 13:24:05

@süllőcske: Szép és bölcs történet. :) Hemingway öreg halásza és Áháb kapitány sorsa is eszembe jutott... nem csoda, hogy Süllőcske náluk boldogabb lény.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 13:25:44

@Pinka-Panka: Anyukám a konyha császárnője volt, egy perfekcionista Nagy Katalin... neki a lapos süti felért egy trónfosztással. :)

Pinka-Panka 2012.06.17. 13:27:24

@LepkeReloaded: :DDD
én meg ilyenkor azt mondom, aki jobbat tud csinálhatja:))
de nem tolonganak:)

süllőcske 2012.06.17. 13:28:49

@Mitzi von Küche: Csak nagyjából ismerem a madárka receptjét. Az nem elég, mert a titok finom részletekben van, mert olyan kis kolibri hatást kell elérni.(egyik indián neve: "égi virág, mely földi virág fölött szálldos") Sógornőm egyből tudta, hogy kell ezt tálalni, magas, ernyőszerű, üveg desszertes-gyümölcsös tálaló peremére tette őket, körös-körül, kicsit túlértek az üvegen. Szép volt.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 13:36:09

@Pinka-Panka: Egészséges lelkű hozzáállás. :D
@süllőcske: Én csak kelt tésztából készült madárkát tudok készíteni... az meg pufi tojóstyúknak néz ki, nem kolibrinek. Tényleg fel kellene kutatni a diós-lebegős receptjét!

Pinka-Panka 2012.06.17. 13:40:31

@LepkeReloaded: ez csak a családom felé hangzik nagyképűen, ha vendégeim jönnek, akkor búsongok, ha valami nem 100%. Igaz még mindig visszajött minden vendég és nem mentek el éhen:)

süllőcske 2012.06.17. 13:42:17

@LepkeReloaded: Meg tudom szerezni, csak kicsi idő kell hozzá.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.17. 13:52:51

@LepkeReloaded: vigyázz, már ezt is hamisítják! Nem a kínaiak, hanem pl a tiszacsegei kompnál lévő halászcsárdában. Némi faggatózás után bevallották, hogy a ponty halászlé és a harcsa halászlé azért van egy árban, mert afrikai és folyami együtt van benne... :-/ Tavaly nekem ez volt az év gasztrocsalódása.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 14:06:31

@PO: Elárulom neked, hogy a Fehértói halászcsárdában, ahol a szegedi halászlével kapcsolatban osztják az észt már csak A.harcsa halászlé van. Az "a" nem névelő, holott arrafelé szeretnek tulajdonnevek elé is névelőt tenni (A Laci).
Legutóbb Csongrádon (miután korábban már kiakadtam a pangasius rántott harcsán) az egyik zabáltatóban a halételek között: sült hekk, rántott hekk.

medvedr 2012.06.17. 14:09:47

Bocs! Nem olvastam el a kommenteket, ha volt már akkor elnézést! A boltokban kapható sütésálló lekvárokkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata. Még nem mertem kipróbálni, de már egyszer kétszer szemeztem velük.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 14:16:20

@Pinka-Panka: Azt hiszem, szeretnek ők nálad "csak" 98%-osat is enni. Ez a lényeg. :)
@süllőcske: Többen várunk, kíváncsian. Köszönjük!
@PO: Más által főzött halra elég finnyás vagyok, túlzottan elkapattak a családi halászlevek, rácpontyok. Étteremben halászlét legföljebb a szegedi barátnőmék által látogatott helyen kérek, ahol a tulajdonos a barátjuk... de mégis elszomorítottál ezzel a hírrel. Marad a bácskai sógor főztje, csak ővele nem találkozom minden héten. :-(

Pinka-Panka 2012.06.17. 14:16:38

@hajdulaszlo (volt hajdul): jé, másik neved van:)
üdvözöllek, már hiányoltalak:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 14:18:50

@medvedr: Úgy tűnik, Anica buktája ilyesmivel készült. :) Nekem itt figyel a kamrapolcon egy dobozzal, kísérleti célból vettem, de eddig nem volt bátorságom bármit is sütni vele. Ha (hamarost) megteszem, tudósítalak az eredményről.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 14:20:07

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hát erre inkább nem is írok semmit. Bárcsak lehetne távirányításos villámot küldeni az ilyen helyek konyhájába.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 14:24:40

@Pinka-Panka: Örülök! Olvastam, hogy hiányoltál, csak a technikával kellett megbírkóznom. A hajdul név már olyan régi, hogy amikor először regisztráltam a netscape-nél, még CB rádión ment az internet.

Pinka-Panka 2012.06.17. 14:31:57

@hajdulaszlo (volt hajdul): te jó ég, akkor régi motoros vagy itt:)
ideje volt beújítani a változatosság kedvéért, lényeg, hogy sikerült:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 14:35:15

@Imre apó: tudod, hogy nem bírom megállni:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 14:43:41

@süllőcske: nem, én kisalföldi leány vagyok.
de piskótáról és kelttésztáról/kalácsról bármikor.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 14:56:59

@PO: Hát ez szomorú. Mostanában terveztem volna oda kirándulást csegei halászlével egybekötve - oda a bizalom.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 15:07:03

@Mitzi von Küche: A legszomorúbb, amikor az ilyen helyek vannak egyesek által agyonsztárolva.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.17. 15:07:09

@Mitzi von Küche: ezt kezeld úgy, hogy kérdezősködj előtte. Aztán, ha van benne afrikai, háborodjál fel, méltatlankodjál, hivatkozz arra, h a Pásztortűz kiküldött bloggere vagy (a Blogkocsmától még nem rinyálnak be, asse tudják, mi az). És ezek után parancsold meg, hogy egy vegytiszta ponty hallevet csúsztassanak eléd. A harcsával ne foglalkozz.
És akkor nemigen csalódol. :))

@hajdulaszlo (volt hajdul): én már a moszkvai olimpián is láttam néhány villám csaj mezén! :-O

medvedr 2012.06.17. 15:33:36

@LepkeReloaded: Köszi! Még nem vettem belőle, az a félelmem, hogy a napköziben osztogatott bukta piros gépzsír belsejét fogja hozni a sütésálló lekvár. Brrrr! egyébként velem ez sem utáltatta meg a buktát csak a finom házi lekvárost szeretem. Az meg jópárból kifolyik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 15:38:02

@PO: Én is arra gondoltam, h tiszta pontyot kérek, talán azt nem hamisítják. Tényleg ismerik a Pásztortüzet? (Hátha még olyan pólóm is lesz!) Azért én a Blogkocsmára is fogok hivatkozni!
@hajdulaszlo (volt hajdul): Tényleg szomorú, de az még inkább, h a környékünkön sehol egy jó halászcsárda. Régen a hortobágyi csárdában is volt jó halászlé.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 16:10:43

@medvedr: Ha házi lekvárral készül, akkor elsőként csak ősöreg, birsalmasajt-állagúra aszott (szilva)lekvárt célszerű belepakolni, másrészt nagyon precízen kell a buktát összegöngyölni és a végeit lezárni, ebben Anica töltöttkáposzta-módszere példamutató. :) Ha meg jutok valamire a magam sütés-ütésálló bolti holmijával, tudósítok... Egyébként tökéletesen írtad le a magam félelmét is: hogy a végeredmény napközisbukta lesz. :D De majd meglátjuk.

BigBuffalo 2012.06.17. 16:20:10

@Mitzi von Küche:
Jó halászlét azt a vízparton főznek vagy vendégségben, egy halászcsárdától túlzott elvárás lenne...
Nem fér bele az átlagos konyhatechnikába avagy a vendéglős-vendég gondolkozásmódba, hogy legyen friss, ne melegített lé egész nap. A vendéglősnek kisebb adagokkal kellene vacakolni, a vendégnek meg alkalmasint sokat várni az élményre.

Pinka-Panka 2012.06.17. 16:30:04

Jó halászlevet főznek a Határcsárdában is, Szentendre - Leányfalu találkozásánál. Kint a Duna -partján, kellemes környezetben a fák alatt:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 16:33:07

@BigBuffalo: Nem vagyok maximalista a vendéglői halászleveket illetően, de az fontos, mi van benne. (Régen a szoboszlói strand halászcsárdájában egész nyáron minden nap halászlevet ebédeltem.) Persze, a saját fogású halak bográcsban - az más műfaj...

Benikuty 2012.06.17. 16:41:38

@Pinka-Panka: ezt mástól is hallottam, de maradok a két tuti helynél, csak azok messze vannak. Aztán így főzök:)

Daró 2012.06.17. 17:26:02

@Mitzi von Küche: Mi ma is halászlevet ebédeltünk.
Amikor van alaplének való, akkor megfőzök/lepasszírozok egy kondérral, és lefagyasztom 1l-es adagokban. A halszeletek is 4-essével vannak elrakva. Halászlé készítéskor egy adag alplé, egy adag víz, só, paprika, halszeletek (nálam kizárólag ponty, harcsából nem szeretem) és kész az ebéd :-)
Egyszer későn jutott eszembe hogy hallé-alapom nincs, karácsony előtt 2 nappal a CORA-ban csak lazac gerincet kaptam, abból főtt az alaplé, abból sem volt rossz :-)

medvedr 2012.06.17. 17:30:35

@LepkeReloaded: Igen, vagy jó drágán, illetve inkább úgy fogalmaznék költséggel be kell szerezni a keményre főzött manufakturális szilvalekvárt. fruitdebereg.hu/fdb_lekvarok_fooldal.htm pld., de vannak mások is.

medvedr 2012.06.17. 17:34:18

@Mitzi von Küche: Jó halászlé leginkább otthoni műfaj. Vendéglőben nehéz, nem melegítettet kapni. Meg az otthonit olyanra és olyanból lehet főzni, amit szeretsz. Alaplé fagyasztással nem akkora mutatvány. (Nem is olyan nagy élmény, közelebb van a vendéglőihez, de tudod mi van benne.) A szelet halat én nem fagyasztom.

Hurri Kán 2012.06.17. 17:36:28

@LepkeReloaded: @süllőcske:
A lillafüredi "halpásztor" (nagyon találó elnevezés) személyes ismerős lévén, talán nem túlzás, ha azt mondom róla, amit ő a pisztrángokról nem tud, azt még nem találták ki. Tényleg egy csoda, amit ott létrehozott, és ahogy az egész telepet csinálja, az neki nem megélhetés, hanem annál sokkal több: az élete. Kb. 20 év kőkemény munkája van benne, és ami a legszomorúbb, sokszor nem is az időjárással, hanem sokkal inkább némely hivatalos szervekkel gyűlt meg a baja...

Pinka-Panka 2012.06.17. 17:51:35

@LepkeReloaded: az egyik néni vendégem mesélte, hogy a házban lakik egy fiatalasszony és mindig mondta, hogy ő sosem fog lekvárt elrakni, neki jó, ami a Lidl-ben van:) Aztán kapott egyszer ettől a nénitől hájas lekváros batyut, nagyon ízlett nekik és mondta ő is csinál.
Megcsinálta és rémülten kopogott a néninél, mutatva a tepsit, amiben állt a lidis lekvár és benn szénné égve a batyuk..:) ekkor értette meg, hogy a néni miért nem használ bóti, zselatinos lekvárt::)

Pinka-Panka 2012.06.17. 17:52:30

@Benikuty: tényleg jó és persze az a legjobb, amit otthon csinálsz:) na én se vagyok törzsvendég ott:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:17:52

@medvedr: Lehet, hogy azért értekezem olyan magától értetődően az antik lekvárokról, mert kamrarazziát tartottam a hét végén, és egy távoli polccsücsökben leltem néhány üveg ősi, bebarnult, de egyébként kiválóan tartósított és még mindig illatozó baracklekvárt (az egyik üveget kinyitottam szagpróbára, kóstolni még nem kóstoltam, jöhet meglepetés, ha igen). Nem feledékeny háziasszonyoknak viszont valóban gondot okozhat az ilyen kövület beszerzése. :)
@gyvy: Bizony ám! :D És bizony, sajnos. :-(
@Pinka-Panka: Hihi! Klaaaasszikus történet! :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 18:21:48

@Daró: @medvedr: Egyszer megpróbálkozom alaplé fagyasztásával. Egyébként otthon ált. 1x évente főzök halászlevet, frissből (pedig imádom).

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:31:22

@Mitzi von Küche: Szerencsés hölgy vagy, hogy tudsz halászlét főzni. :) Nálunk x generációra visszamenőleg az volt a kánon, hogy a hallé férfidolog, nő legfeljebb a gyufatésztát főzheti ki hozzá, és messziről álmélkodhat, hogy milyen szépen forr a bogrács. Egészen nevetséges következmény: hiába vagyok XXI. századi, független, felnőtt nő, _nem_ tudom, hogyan kell halászlét főzni, sose próbáltam, sose fogom, hanem a férfinépet fogom pisztergálni, hogy főzzenek nekem. :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 18:36:48

@LepkeReloaded: Nem egy nagy szám a halászléfőzés. Tényleg túl van misztifikálva a dolog. Nálam alapelv, hogy szeressem azokat, akiknek főzöm.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 18:39:46

@Pinka-Panka: A Lidiben meg a többi boltban is van többféle árkategóriájú és minőségű lekvár vagy bármilyen más áruféleség. Nem az a baj, hogy boltban veszünk valamit, hanem a legócskább "márkázott" minőségtől várjuk, hogy versenytársa legyen a jó alapanyagokból gyártott "házi" termékeknek.

Apropos! Nincs kedvetek ütni a "kézműves fagylalt" kiírás olvastán? Gondolom annyi a kézműves benne, hogy kézzel méri a csaj.

Hurri Kán 2012.06.17. 18:45:15

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Mi a bajod a kézműves fagylalttal? A hozzávalókat a személyzet ne a lábával önti bele a gépbe. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:55:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hát nálunk az egész úgy kezdődött, hogy ki kellett puculni a rézbográcsot ecetes sóval. De hogy utána mi van? Lövésem nincs a hozzávalók arányáról. Mennyi hagyma kell? Apróra vágni, reszelni? Apám mintha egy krumplit is reszelt volna a lébe. Mennyi só, mikor? Mennyi paprika? Valamennyi ecet is ment tán bele, hogy a halhús ne essen szét - de mikor? Atomhülye vagyok a halászléfőzéshez, na.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 18:57:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): Engem inkább röhögtet az ilyen kiírás... mindig megjelenik a lelki szemeim előtt egy mámika, amint ókulával, gondosan keresztszemest hímez a fagyira. :D

süllőcske 2012.06.17. 19:13:42

@LepkeReloaded: Olvasd el a Pásztortűzön a "Dunán innen, Tiszárúl" című vendégposztomat, halászlé címke alatt, remélem, érdekel.

Hurri Kán 2012.06.17. 19:45:55

Mindenki odavan halászlét főzni? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:47:27

@gyvy: mi most szakadtunk haza a gyerekkel a strandról..agyam, ami volt, odalett a napon-vízben

süllőcske 2012.06.17. 19:51:51

@anica inkognitóban: Szia, finom a bukta.Rá búzasört kérek, az megy hozzá?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:53:47

@süllőcske: helló:))
én magam nem vagyok sörös, de ha a kedves vendég azt kívánja...:))

Hurri Kán 2012.06.17. 19:55:20

@anica inkognitóban:
Végre kitört a nyár. :)
Én majd jövő héten napozok két inkvizíciós beavatkozás között. :)

Benikuty 2012.06.17. 19:57:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Anikó szemrevaló fehérnép, lehet, jól pofán leszek csapva, távolban a volt DCM kőbányája, a halászlét nem kóstoltam, de nekem a bajai stílus jön be:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 19:57:39

@gyvy: nem mertem reggeli órákban kivinni a törpét, így is, még 4-kor is marha meleg volt, de megígértem neki. én félárnyékban voltam, nem vagyok olyan mázlista mint ő, hogy könnyen barnuló bőrt örökölt az apjától..
de kettő között szabadlábon védekezhetsz??:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 19:58:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): @süllőcske: Köszönöm, uraim. :)
Süllőcske, igen szép írás... mosolyogtam a bajaiakon, tökéletes leírása annak, ami miatt nem tudok halászlét főzni. És legalább megtudtam, hogy a nímetektől tanulták az ősök a főzést, merthogy nekem a halászlé nem passzírozott, hanem tiszta - első fogás a leve tísztával, második a halszelet magában. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:00:59

@gyvy: szólj, ha le kell pisilni a máglyát. Ha nagy a baj, nem vagyok szégyenlős, remélem korra és nemre való tekintet nélkül mások sem:)

Hurri Kán 2012.06.17. 20:03:17

@Benikuty:
Mikor annak idején barlangásztam, meg ilyesmi, és hazaindulás előtt el kellett oltani az erdőben rakott tüzet, mindig mondtuk, fiúk körbeállni, lányokat meg fölé tartjuk. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:04:16

@anica inkognitóban: hűha, de lekentelek volna finomka krémecskével, hűsítő pillantások kíséretében:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:06:39

@Benikuty: hát, felület van rajtam, de védett zóna, férj jogot formál rá :P:DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:08:13

@anica inkognitóban: Okosan teszed, ha óvod a törpét a naptól! Én is könnyen barnuló bőrt kaptam a Sorstól, aztán huszonéveimben rengeteg időt töltöttem a Mediterráneumban, a Zanyatermészet pedig jó tizenöt évvel később benyújtotta a számlát... most már tavasztól őszig úgy megyek még a boltba is, hogy 50-es napvédő krémmel alapozok, és az arisztokratikusan sápadt bőrt népszerűsítem. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:10:02

@LepkeReloaded: persze, azé.rt vigyázok rá:) édes kis anyajegyei is vannak, az meg tőlem..úgyhogy pláne.
én sem mertem szolizni sem az elmúlt egy-másfél évben, elmegyek előbb egy bőrgyógyászhoz, mert néhány anyajegyemnek nem árt egy lecsekkolás...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:12:29

@anica inkognitóban: Bölcs nőszemély, így kell csinálni, hogy kár ne essék bennetek. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:16:46

@LepkeReloaded: hát, ehhez azért csak egy kis józan paraszti ész kell, ás egyéb nemigen...:DDD
te mennyire Észak-MO?? Tokaj-Szerencs vonaltól még nagyon fent?

Benikuty 2012.06.17. 20:23:04

@anica inkognitóban: gondoltam, de ki nem hagyhattam;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:24:30

@Benikuty: mondjuk, csodálkoztam is..:D
@LepkeReloaded: csak kíváncsi voltam, anyuék ottkörül..:)

Benikuty 2012.06.17. 20:25:21

@LepkeReloaded: jártam a Kékgolyó bőrgyógyászatán. Negatív lett, de amiket én ott láttam...:(

Imre apó 2012.06.17. 20:26:24

A mai meleg kiszippantotta az erőm, most sem én írok, hanem valami szellemem, de holnap is őt küldöm dolgozni asszem:):)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:27:33

@Benikuty: nem szoktál te ilyeneket.. meg úgyis tudod, nem az a kategória vagyok, aki itt az ilyesmit kiprovokálja..:)

Imre apó 2012.06.17. 20:28:48

Hogy bírtátok ezt a meleget?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:30:16

@Imre apó: én toleráns vagyok, semmi bajom a melegekkel..:DD

Hurri Kán 2012.06.17. 20:30:45

@Imre apó:
Én sajnos itthon, négy fal között... Így is nehezen :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:30:45

@anica inkognitóban: :D :D
@Benikuty: Őszintén kíváncsi volnék arra, hogy miért lesz valaki bőrgyógyász... nem a kozmetikai ingyombingyomokra gondolok, hanem az igazi keményvonalra. Egy barátunk szerint két indoka lehet a választásnak: éjszaka nem hívnak sürgős ügyhöz, a pácienseid meg általában nem halnak bele a rossz diagnózisba. :-/

Benikuty 2012.06.17. 20:33:29

@anica inkognitóban: nem provokáltál, és szimplán jópofáskodtam. Bocs, ha sértő voltam:)

Imre apó 2012.06.17. 20:33:40

@anica inkognitóban: Nem vagyok rasszista, a cigákat viszont.......a "MELEGGEL" nem a melegekkel, azokkal semmi gond.:):)

@gyvy: Az akkor szaúúúna, vagy kovácsműhely?, mind2ő szarka:):) Ittál eleget??

BigBuffalo 2012.06.17. 20:36:21

@Mitzi von Küche:
Mit csináltál Te minden nap a szoboszlói strandon?
Én gyermekkoromban jártam oda sokat, minden nyáron pár hetet a szoboszlói nagyszülőknél töltöttünk.
Nekem mondjuk dögunalom volt.

Hurri Kán 2012.06.17. 20:36:42

@Imre apó:
Egyik sem. Régi ház, vastag falak, szóval jó hűvös. Nem ez volt a baj. Az, hogy mentem volna, csak nem tudtam. Majd jövő héten :)

Benikuty 2012.06.17. 20:37:55

@LepkeReloaded: a jobbak azért belgyógyászok is. Második szakvizsgájuk a bőrgyógyászat. A barátom mikológus, szerencsém van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 20:39:55

@LepkeReloaded: Nálam is így volt tegnap - kétszer is előadtam a délután folyamán! Fínom bajai volt, a lé gyufával, a hal meg egyszer patkó, másodszor egy fej! Életemben először ettem fejet, de az valami fenomenális!

BigBuffalo 2012.06.17. 20:40:35

@LepkeReloaded:
Nem a nímetektől tanulták az ősök a halászlé főzését hanem a szerbektől. A "takarékos" sváboktól a gyufatészta származik.

BigBuffalo 2012.06.17. 20:41:37

@Andrass9:
A halászlében főtt harcsafej a legfinomabb csemege.

Benikuty 2012.06.17. 20:41:37

@Andrass9: Nagyobbik lányom is fejvadász;)

Imre apó 2012.06.17. 20:42:43

Öreg Sam, hazaértél a strandról már?:D:D:P

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:43:55

@BigBuffalo: Nem a fagyiárus voltam :) Nyaralónk volt ott és mivel a férjem állandó belépőt kapott a strandra, így minden nyarat ott töltöttünk, a gyerekek kvázi ott nőttek fel. Hogy bírtuk akkor az egész napot a hőségben tölteni - már el sem tudom képzelni. /Ma már másképp állnak a dolgok: se nyaraló, se állandó belépő - se halászcsárda a strandon./

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:47:03

@Benikuty: Te vagy az ideális gasztroblog-lakó, még a bőrgyógyász barátod is gombaszakértő! :)
@Andrass9: Csorog a nyálam, és irigyellek. :D A halfejet nálunk anyukám követelte mindig magának, "Ááááhhhh, ti egyétek csak a színhúst!" felkiáltással, amit mindaddig mártírkodásnak tekintettem, amíg egyszer nem kaparintottam meg magamnak egy fejet én is. :D

Benikuty 2012.06.17. 20:47:57

@LepkeReloaded: vágja mind a két vonalat:)

medvedr 2012.06.17. 20:48:11

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez a halászlé egyik alapösszetevője

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 20:51:55

@Benikuty: Túlzásba vitt nemi élet tartós hiánya konzerválta

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.17. 20:53:24

@BigBuffalo: Hoppá... pontatlanul fogalmaztam, igazad van.
@Mitzi von Küche: Más volt a napsugárzás... szó szerint a bőrömön érzékelem. Én akkor kezdtem sejteni, hogy valami nagyon változik a világban, amikor a kilencvenes évek végén először láttam nápolyi utcagyerekeket ocsmányul leégett bőrrel. Addig a purgyék márciustól októberig mindig a tengerparton lógtak, szénfeketék voltak, vörös-hámló bőr sehol.

Benikuty 2012.06.17. 20:54:42

@hajdulaszlo (volt hajdul): azon agyalok, hogy a helyszín Tótfalu? Esetleg Horány?

Hurri Kán 2012.06.17. 20:55:11

@Imre apó:
Viszont azt ígérték, ha kicsit összeszedem magam, Londonba még odaérhetek. :)

Benikuty 2012.06.17. 20:56:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem mertem megkérdezni, hogy a húst semmilyen formában nem fogyasztja?:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 20:58:03

@Benikuty: Beni, te ma nagyon fickóra vetted a figurát..:P:DDD

Imre apó 2012.06.17. 20:59:03

@gyvy: Akkor mond a testnek, hogy nesz@rozzon, kívánom, hogy sikerüljön:):)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 20:59:13

@Benikuty: Próbálok pontos leírást adni, mert én csak odatalálok. Tótfalutól Kisoroszi felé kell menni, s kb 3-4 km a falutól. Igen kúl hely. Olyan nyugodt. Barátom olyan dísznövényeket ületett a kertbe, amelyek máshonnan ki lettek selejtezve. A haszonnövények "biok". Az idei László-Anna-Anikó!!! napi bulin majd próbálok a tájról is többet fotózni.
Bár azt hiszem a blogjaim között van még ottani kép.

Öreg Sam 2012.06.17. 20:59:43

@Imre apó:
Sajnos nem járhatok,pedig régen nagy strandos voltam.Kb 7 éve kaptak ki a vállamból egy melanomát,azóta el vagyok tiltva :)

Hurri Kán 2012.06.17. 20:59:56

@Benikuty:
Van egy vonatkozó versike, de inkább nem idézném. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 21:01:27

@BigBuffalo: most tervezek egyet kidobni a fagyasztóból...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.17. 21:02:40

bélabácsiról senki semmit??

Imre apó 2012.06.17. 21:03:52

@Öreg Sam: Sajnálom, már azt gondoltam téged láttalak:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 21:09:10

@Benikuty: :-) Most éppen macskákkal van összefőve. Más húsnak nincs ott helye.

Benikuty 2012.06.17. 21:15:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): ja, van ott egy nyaralós rész, Tótfalu végén, Kisoroszi felé menve:)

Benikuty 2012.06.17. 21:18:15

@Öreg Sam: feleségem imént mesélte, tanítványa anyukájának onnan szedték le, ahol a nap sosem éri:(

Benikuty 2012.06.17. 21:19:08

@gyvy: pedig igény lenne rá;)

Benikuty 2012.06.17. 21:28:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): van ott egy kurva nagy lovarda is, szóval olyan vegyes a terület beépítése...

Hurri Kán 2012.06.17. 21:30:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): @Benikuty:
Az a rész jó eséllyel már külterület, ott lehetnek ilyen nagy telkek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.17. 21:31:46

@Öreg Sam: Hiszed vagy sem, a rózsád még mindig virul. Látszik, hogy szeretettel küldted a hölgyeknek!

Pinka-Panka 2012.06.17. 21:47:25

@anica inkognitóban: a túrógombóc majd valahonnét előkerül eccer:))
Na, megyek, jó szurkolást, ha nem nézitek jó beszélgetést:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.17. 22:36:08

@Pinka-Panka: A Határcsárdában "volt szobatársnőm :-)" lakodalmán voltam. El is szakítottam a kézifék bowdent a Moszkvicsban a lejtős parkolóban. (alig egy hónapos volt a jogsim) Utána kerék alá tett ékkel tudtam kijönni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 22:49:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Új jogsi, vagyis nem tudtad hogy kell a féket és a gázt egyszerre kezelni egy lábbal :)
Nekem is időbe telt, amíg megtanultam keskeny úton egyből megfordulni a zsigával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.17. 22:51:20

Holnapra nem tudom megírni a ma esti posztot - nagyon elfáradtam. Lehet, hogy az első alkalom, amikor nincs minden nap poszt?
Előre is elnézést mindekitől!

Benikuty 2012.06.18. 05:09:50

Jó reggelt!
@Pinka-Panka: fogalmam sincs.
süti beállítások módosítása