Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • kocsmagomba: @gigabursch: "Még nem ajánlottam fel semmit." Én is úgy értettem, hogy megoldjuk itt a problémán... (2024.10.28. 19:51) Rakott krumpli újra
  • Andrass9: @Andrass9: Reggeltől látható a rakottkrumpli! (Mintha már valaki nem látott volna ...) (2024.10.22. 20:14) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (401) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (241) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Befőzöm, ha addig élek is!

2012.06.05. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Anica

 

Egy palacsintával kezdődött. Tavaly beleguberáltam az anyámtól kapott lekvárok, befőttek maradékába és felfedeztem közöttük egy ’reszelt fahéjas alma’ feliratú kis üveget. Nagyon szép volt, a sárga, reszelt alma olyan pofátlan módon csábított üvegbörtöne ablakán keresztül, hogy nem tudtam ellenállni. Megtöltöttem a palacsintát és két perc múlva elaléltam, ahogy az első falatot a számba toltam. Ilyen a világon nincs! Olyan íz, illat, ami számomra minden ellenérzést eloszlat az almával szemben, pedig amúgy nem a kedvenc gyümölcsöm. Hamar elfogyott a kis üvegnyi csoda, aznap még a gyerek sem csokis palacsintát akart enni.

Néha eszembe jutott még, hogy kéne egy kis utánpótlás, de ha anyuéknál jártunk, kiment a fejemből, ritka találkozásainkkor pedig mindig félig pakolja a kocsi csomagtartóját, de hát hozunk is-viszünk is, pont elég azt megjegyezni, kinél milyen edényt ne felejtsünk majd ott a következő alkalommal, úgyhogy a reszelt alma mindig csak otthon kezdett hiányozni.

 

Amikor a minap szóbakerült és Mitzi meg Gyvy azt kérdezte, hogy készül az a jóhangzású reszelt alma, tudtam, itt az alkalom! Bár nem vagyok egy heteken keresztül befőző-lekvárkészítő típus, de azt már azért csak szégyelltem volna, hogy ennyivel ne boldoguljak.

Felhívtam hát este anyut, aki lediktálta, hogyan rakja el az almát. Most, amikor írok, az első néhány próbaüvegnyi már dunsztolódik és töltögetés közbeni kóstolás alapján azt kell mondjam, hálám örökké üldözni fogja a recipéért.

Nos, íme az alma, amiért meg fogtok őrülni és garantálom, hogy bármikor, ha másnapra kell egy üveg gyümölcs palacsintába, piskótába, simán összedobjátok.

A hozzávalók:

1,25 kg alma

1 citrom leve és héja

1 tasak Haas quittin 2:1 zselésítő

50 dkg kristálycukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

 

És az elkészítés:

P1090465.JPG

Az almát meghámozva lereszeltem, én szeretek logikátlanul csinálni dolgokat, ha azok számomra valami miatt úgy jók, ezért megyek vasalás közben több kilométert (ruha kivasal, be a szekrénybe, jöhet a következő... tudom, hülye vagyok, de én így csinálom, és pont.) és ezért almát pucol, rögtön reszel, jöhet a következő módon csináltam. Közben citromlével locsolgattam, hogy ne barnuljon, valamennyi kis rózsaszín árnyalata így is lett itt-ott, de nem vészes. Hozzáadtam a zselésítőt, és összeforraltam, utána a többi hozzávalót és forrástól számított 5 percig főztem (volt az 8 is, mert közben a laptop előttem volt és beleolvastam a mai nap komment-termésébe, de ártani nem ártott a „túlóra” az almának).

Forrón üvegbe töltöttem az elkészített almalekvárt, - kétszer megsütöttem az ujjam – aztán jó szorosan lezártam (celofánt elfelejtettem venni, úgyhogy csak natúr kupakoltam J), majd az üvegeket száraz dunsztba tettem és most holnapig hagyom pihenni. Ha… ha meg bírom várni a holnap reggelt.

P1090473.JPG

A konyhában még mindig érezni a párolódó alma és a reszelt citromhéj illatát, olyan ünnep-feelingje van a dolognak, és valljuk be, meghozta a kedvem a befőzéshez. Holnap teszek el még egy adag almát, aztán lehet, rászánom magam a többire is, csak előbb le kell vadásznom anyósom üres befőttesüvegeit. Azt hiszem, üzletelni fogok vele: három üres üvegért kap egy telit J

P1090471.JPG

251 komment

Címkék: reszelt fahéjas alma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr54561749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.05. 07:27:57

Ezt most ugye-e csak a poszt kedvéért tetted el június elején? Az almás dolgok jók!
Ha csinálunk majd ilyet ősszel. Mert miért ne csinálnánk? Akkor én sült hússal fogom enni.

Egyébként pedig hülye frusztrált első vagyok! Még takarítják az ivót a tegnapi nap után, de leglább látom, hogy frissen mosott pohárból kapom az italt!

Daró 2012.06.05. 07:44:11

Mocskos alkoholisták vagyunk mind akik reggel hét után itt iszunk.
Jó reggelt! Délben jövök, addig szorítsatok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 07:54:06

nekem a fahéjas alma téli étel

1kutya 2012.06.05. 08:02:40

'reggelt!

így utólag is gratula Beninek a sikerhez és a finom kolbászokhoz!

az almalekvár meg annyira jól néz ki, hogy most be tudnék falni 10 palacsintát ezzel töltve:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 08:16:28

Nekem a zöld tea reggeli ital, a bor esti ital, a fahéjas alma meg, nem tudom... de tetszik a hajdul társítási ötlete. Valami sült hússal :))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 08:22:50

@hajdul: nagyjából igen, próbaképpen, de ez lesz az, amit bármikor..:)ez itt egy adag, cirka 1,25 kg almából..
@1kutya: én is almás palacsintára izzítottam a gyereket a héten.:)

susztertangó 2012.06.05. 08:27:31

Mi a baj a főzés idejével, hát nem őszi esők mosnak?

Hurri Kán 2012.06.05. 08:45:26

Hmmm... jónak tűnik. :)

süllőcske 2012.06.05. 08:48:49

Sziasztok. Finom, anyósom is készített régebben.
@PO:
Az a javaslatom, hogy ezt a cuccot kend a húsra, lehetőleg oldalas legyen, de nem vétek csontos karajra sem. Ez majd bemázazza.
A mártáshoz pedig 1 deci almát, 1 deci bort sűríts be, 1 zúzott fokhagymát, 1 kanál mustárt, jó sok friss borsot adj hozzá. Kapsz egy bombázó édes- pikáns borsmártást, amivel igen finom lesz az oldalas.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 09:05:59

@süllőcske: hú, ezek az édes-sós dolgok nagyon jók. Anyu nagy mestere a narancsos kacsának és egyebeknek..
@gyvy: 'oszt még jó is :D

1kutya 2012.06.05. 09:23:19

@anica inkognitóban: jó is az. én szeretem almás töltelékkel is meg a tésztába reszelt almával is (bár utóbbit már ezer éve nem ettem, utoljára anyám csinálta még az előző évszázadban:)

Hurri Kán 2012.06.05. 09:37:47

@1kutya:
Én a múlt hétvégén kaptam almás palacsintát. :)

tartetatin 2012.06.05. 09:52:11

Fincsi lehet, csak sajna üvegből bekanalaznám azonnal.
Esetleg cukor nélkül vagy kevesebb cukorral, én újabban alig rakok bele, de ha steril az üveg, jó a dunszt, működik.

Na majd jön A Gerda :))

egy zöld teát én is elfogadnék örömmel :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 09:57:56

@tartetatin: zöld teától mi bajotok lehet?:)

édes almából csináltam, én is csökkenteni fogok a cukormennyiségen..

tartetatin 2012.06.05. 10:02:31

@anica inkognitóban: arra gondoltam, remek gyorsított tarte tatin-t is lehetne belőle csinálni ;)

tartetatin 2012.06.05. 10:03:21

természetes pektinnel próbálkoztatok már? Működik? Hol kapható?

tartetatin 2012.06.05. 10:12:01

@anica inkognitóban: pici gyömbér sem rontana rajta...:) ihletem lett

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.05. 10:14:02

Nagyon finom ez a recept fahéj almából, szerintem a téli almáknak nincs ilyen finom zamata.
Mi a párolást cukor nélkül végezzük, majd az alma pépet ( ez a fajta alma szét esik ) kis méretű műanyag dobozokban fagyasztóba rakjuk, és a felhasználáskor cukrozzuk, fűszerezzük.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 10:50:18

@tartetatin: Itt a Coopban kapható.

Szoktam kompótot főzni, abba megy az alma mellé gyömbér, mazsola, narancshéj, citrom, cukor,rum, ilyenkor ketté veszem, a fele így az enyém, a másik felébe meg 1 üveg vörösbor, az a pasimé.

Tegnap kirúgtam a hámból, végre tökfőzelék volt pörkölttel. Még éjjel 2-kor is azt ettem, de már nem maradt.

Benikuty 2012.06.05. 11:27:18

@dömbi: Tényleg találtak gázt Derecskén?;)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.05. 11:32:06

@süllőcske: Én a kész sült húshoz gondoltam. Az Alföld nagy részén szokás a sülteket édes, vagy édes-savanyú szószokkal enni. Disznótornál a hurka-kolbász kombóhoz pedig egyenesen kötelező a körtebefőtt. Mielőtt egysíkúsággal vádolná bárki az alföldi konyhát. Bár a negyven év paprikáskrumplija sokat rontott rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 11:54:26

Jó a recept, bár a cukrot kicsit sokallom. Még ha igazi rétesalmából lenne ...
Egyáltalán létezik még rétesalma?
@látjátok feleim szümtükkel: Mi nagyüzemben készítünk almaszószt - addig főzni, amig pépes lesz. Van belőle sok cukros, kis cukros, fahéjas-szekfüszeges is. Április környékén kezdjük el befőzni azt, ami a télen nem fogyott el. Ezek az almaszószok sokmindenhez jók, de legjobb evőkanállal kicsi rumosmeggyel belakni belőle :)

tartetatin 2012.06.05. 12:01:10

szegfű-szekfű - fűszer-virág (vagy gyula:)

tartetatin 2012.06.05. 12:06:36

ez is remek recept:
आवश्यक सामग्री - Ingredients for Apple Jam
•सेब - 1 किग्रा. ( 4- 5 सेब )
•पानी - 100 ग्राम (आधा कप )
•चीनी - 800 ग्राम (चार कप )
•छोटी इलाइची - 4 (छील कर बारीक पीस लीजिये) यदि आप चाहें
•नीबू का रस - एक टेबल स्पून (2 नीबू का रस)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.05. 12:08:59

@tartetatin: Légyszíves legközelebb akkor szólalj meg, ha már kijózanodtál:-)

Hurri Kán 2012.06.05. 12:09:45

@tartetatin:
Én egy kicsit több •चीनी - 800 ग्राम (चार कप )-t tennék bele :)

tartetatin 2012.06.05. 12:21:10

@gyvy: rád bízom, viszont az elkészítésnél figyelj, hogy सेब का जैम इस तरह भी बनाया जा सकता है, सेब के टुकड़ों को मिक्सर से पीस लीजिये और चीनी मिला कर आग पर पकाने रख दीजिये. थोड़ी थोड़ी देर में जैम को चमचे से चलाते रहिये और जैम के पूरी तरह बनने तक जैम को पकाइये.

Hurri Kán 2012.06.05. 12:24:15

तरह बनने तक जैम को पकाइये. ezt nem így csinálom, hanem सेब के टुकड़ों को मि, de egyébként menni fog.

tartetatin 2012.06.05. 12:25:30

Anica! Ezt a rózsaszirmos limonádét szeretném, izibe!

nishamadhulika.com/567-gulab-sharbat-recipe.html

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 12:26:47

@Benikuty: jaja!
Képzeld vasárnap derült ki, hogy a pasim evett a kolbászodból. Míg az életemre törtek Derecskén, addig ŐKELME betegre ette magát a termékeidből. Nagyon dícséri, úgyhogy reszkess, júliusban érkezek!

tartetatin 2012.06.05. 12:27:22

(érdemes megnézni a fenti poszt után a hindi-angol kevert kommenteket :))

Pinka-Panka 2012.06.05. 12:28:31

@anica inkognitóban: Nagyon szeretem az almás ételeket, ügyes vagy, jól néznek ki az üvegben is.
Énb is picit sokallom a cukrot, de pl az eperdzsmhez is ennit ír én kicsit több mint a felét rakom csak.
Egy szabolcsi vendégem, meg nyersen rakta el, cukorral és szalicillal, megpróbáltam én, nekem 2-3 üveg beforrt sajnos.
Ez az eljárás a tutibb..

Pinka-Panka 2012.06.05. 12:29:35

@Andrass9: hogyne létezne, nyáron érik és kapható a piacon.Én is szeretem a rétesalmát az íze miatt...

Pinka-Panka 2012.06.05. 12:30:15

@dömbi: ugye??:)) mi is rákattantunk:)

1kutya 2012.06.05. 12:31:17

@Pinka-Panka: nyárialmának hívják egyébként:)

1kutya 2012.06.05. 12:33:25

@1kutya: nálunk leggyakoribb az egri piros és az éva egyébként.

bélabácsi2 2012.06.05. 12:44:57

@1kutya: itt a hegyvidéken még sok öreg kertben megtalálható az a bizonyos "borízű" alma, fajta nevet nem tudok, ami az egyetlen az almák közül, ami lecsúszik a torkomon, de sajnos egyre kevesebb, eszetlen örökösök kivágják a nagyszüleiknél is öregebb fákat, pedig se metszeni, se permetezni nem kell, ha nem akarjuk, és mégis terem. Sőt szedni se kell, akkor a legjobb, mikor hullik a fáról július végén, augusztusban.
"Kár, hogy azokból a régi jó dolgokból nem marad semmi..." :)))

Pinka-Panka 2012.06.05. 12:46:58

@1kutya: az lehet - sőt:)) kicsit savanykásabb ízű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:00:41

@tartetatin: Állandóan elkutyulom, köszi.
@1kutya: Csuda klassz ez a csaj. Gyerekeim az ő zenéjén cseperedtek.
@Pinka-Panka: 3 almafa mellett nemigen nézegettem az almát a piacon, de idén körülnézek. A három fa átlag termése 150 és 300 kg között mozog, amennyit még rokonok-ismerősök és ellenségek közötti osztogatással se nagyon tudunk elfogyasztani, ezért lesz belőle almaszósz is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:04:42

@1kutya: Rétesalma sohasem volt piros, az Éva pedig egy csinos lány. Biztos, hogy megtanultad te az almafajtákat, vagy lógtál azokról az előadásokról. A rétesalma attól félek kihalófélben van. Nagyobb mennyiségeket csak fiatal koromban láttam. Külsőre mint a Mucsu vagy a GrannySmith - szóval zöld, viszont savanyú és nem volt igazán leveses, mert eláztatta volna a rétest.

bélabácsi2 2012.06.05. 13:06:17

@hajdul: de jó, azt hittem csak az öregek szavajárása, hogy borízű.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 13:08:20

@1kutya: Hogy lehet nálatok az "éva" a leggyakoribb, mikor én itt vagyok, nem ott?
@Pinka-Panka: Én még csak gondolatban.
De azért haragszom, hogy nekem nem hozott kóstolót a pasim. Bár lehet küldtek nekem, csak megette útközben.

@Andrass9: A felesleg elfogyasztásában besegítést vállalok.

bélabácsi2 2012.06.05. 13:10:42

@1kutya: hát ez szuper, megnézem egyszer!

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.06.05. 13:12:04

@Andrass9: van Éva fajta alma is. A Jonathánból lett szelektálva.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 13:12:10

11101001 01101110 00100000 01101101 01100101 01100111 00100000 01101001 01101100 01111001 01100101 01110100 00100000 01110100 01110101 01100100 01101111 01101011 00101100 00100000 01100010 01101001 01100010 01101001

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 13:15:22

najó, ha nem nyárialma, akkor hogy hívják azt a nyárit, ami ilyen kis svanykás és lapított apró alma volt? gyerekkorom óta nem láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:18:01

@hajdul: Ahogy csak 16 szín van és az őszibarack pedig gyümölcs :) nem gondoltam volna, hogy szegény @dömbi: -t egy fiúból szelektálták ... :))

bélabácsi2 2012.06.05. 13:19:15

@Andrass9: ...kemény és nem kásás állagú...a mucsunál kissé nyújtottabb forma, nem olyan szájbavert (szia levin!) viszonylag nagy fajta, és télire, na jó legfeljebb karácsonyig tárolható fajta, akkor az volt nagymamámnál...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:19:33

@Babette_: 1kutya a szakember, neki tudnia kell. A rétesalma az nagy volt.

1kutya 2012.06.05. 13:19:47

@Andrass9: akkor nem tudom mire gondolsz?

lehet az is valami régi fajta, mint a borízű.

@dömbi: akkor eggyel kevesebb:-DDD

bélabácsi2 2012.06.05. 13:21:12

@hajdul: és Lucifer volt a keresztapja, ezt már kitárgyaltuk egyszer...:))))

tartetatin 2012.06.05. 13:26:05

Szerintetek még érdemes szeddmagad eperszüretre menni vagy már késő?

1kutya 2012.06.05. 13:28:06

@tartetatin: nagyapámnak volt a kertjében a pronason is említett húsvéti rozmaring, na az isteni finom alma volt!

Benikuty 2012.06.05. 13:28:36

@tartetatin: ahogy én elnéztem, akkora volt a sáskahad, hogy még a zöldet is tarra szedték:)

bélabácsi2 2012.06.05. 13:29:24

@tartetatin: jánycsecsű alma? az sokszor inkább körte... :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:32:02

@1kutya: Legközelebbi rokona a web szerint a Fontos alma vagy Nyári fontos, de nem is találom csak @tartetatin: szerinti oldalon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 13:32:37

@tartetatin: Ejnye ejnye - megrontod az ifjúságot!! :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 13:35:23

@tartetatin: én legutóbb levesbe tettem, nem akartam megint, de tutira nagyon illik hozzá.:)
@dömbi: ez már az élvezetek netovábbja! :D

bélabácsi2 2012.06.05. 13:35:51

@Benikuty: nekem má' csak körte jut, de a körtét jobban is szeretem :)

@Andrass9: az "ifjúság" rögtön reagált is, benikuty és bélabácsi... :)))

tartetatin 2012.06.05. 13:40:54

Két alma beszélget
-Birs?
-Sőt..Sejetlek!

tartetatin 2012.06.05. 13:42:31

@Andrass9: fontos alma? :D Nem a mamád mondta kisgyerekként, hogy fontos almát enni?

Benikuty 2012.06.05. 13:45:01

@bélabácsi2: úgy ám, és ahogy romlik a szemem, úgy szaporodnak a jó csajok az utcán:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 13:45:22

@Andrass9:
Hessegesd is el magadtól jóóóó messzire az ilyen furcsa gondolatokat.
@Benikuty:
Szentbandin, 1 baráti társaságban, mindenki a te cuccodat istenítette.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 14:04:24

@tartetatin: tudod, mi idő volt, míg összeszedtem a hozzávalókat?? mostmár meg kell innod! :D

tartetatin 2012.06.05. 14:08:51

@anica inkognitóban: mondtam volna, hogy nem kell egy vödör rózsaszirmot szedned, jó bele a rózsavíz is...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 14:12:14

@tartetatin: jókor szólsz...:) ráadásul volt két olyan szó, amit sehogysem találtam a fordítóprogramban (wc-papír csomagolása és a kék pólóm):DDD

bélabácsi2 2012.06.05. 14:13:27

@dömbi: melyik Szentbandi? mert van sok....

bélabácsi2 2012.06.05. 14:14:37

@tartetatin: b+ torkomon akadt a csirkecsont... :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 14:43:12

@bélabácsi2: Szentendre.

Ennyire éhes vagy, hogy még a csontot is megeszed, vagy a húst már valaki lerágta róla?

bélabácsi2 2012.06.05. 14:56:45

@dömbi: én utánam a kutya is csak szomorú szemmel néz a maradékra...
Amúgy meg szokatom magam a csirkecsonthoz. Ha azt nézem, hogy például egy csirkecomb reprezentálja az éves bevételemet, akkor ami nekem marad a végül, amit nettó magamra költhetek, az a kis bütyökszerűség az alján, meg a csont, a többit más eszi meg.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 15:00:08

@dömbi: meszesít..:D
@bélabácsi2: az a szomorú, hogy ez nem vicc....

1kutya 2012.06.05. 15:05:35

@bélabácsi2: akkor olyan vagy mint a sógornőm. az is csak egy félmaréknyi masszát hagy a csontból.
nem is engedik le a kutyák a hátsó udvarba...:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 15:09:34

@bélabácsi2: @anica inkognitóban: Jól van, jól van, de azért néha kis húst is, had lakjon jól időnként.
Gyere Bélabá, én neked adom az összes csirkecombot hússal együtt, amit csak elém raknak.

Viszont végre elállt az eső!!!!!!!! És süt a nap!!!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 15:12:37

@1kutya: szegények...:DD

én meg a paprikának szeretem a közepét, a magosat (nálunk azt hívják a paprika csumájának)

@dömbi: á, már csak a csonthoz van szokva, úgy látszik..:D

1kutya 2012.06.05. 15:25:28

@anica inkognitóban: nekem meg van egy gyerekkori barátom, aki a narancsnak csak a héjában lévő fehér részt eszi meg! jól jártunk vele anno a suliban, mert a hámozott gyümölcsöt mindig nekünk adta:)

bélabácsi2 2012.06.05. 15:26:57

@dömbi: a csontját, ha kérhetném... csókolom a kezsit lábát, isten áldja meg a családját is, devla vigye el az ellenségeit naccságos asszony!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 15:32:35

@bélabácsi2: :DDDD látom, te is tanulsz valamit a betegektől..:D
@1kutya: a fene a fura gusztusát! narancstortát nemigen kell neki sütögetni..:)

bélabácsi2 2012.06.05. 15:40:16

@anica inkognitóban:
"egy kis vazshulladík, rossz akkumulátor nem vóna? Rossz gáztűzhely? Hol van? Ott hátul, látom, gyere Krisztofer, szájjá má' le a kocsirúl, feltesszük azt is. Az ott a csirkeól? De éjszakára bezárják! Kutya van? Nem jó, meg kell kötni éccakára, megeszi a csirkét! Ej, de szép itt ez a száraz tüzifa, tölgy, ugye? Az kert ott végig a magáé? Na, mindegy vigyük, isten áldja meg a jóságát!"

1kutya 2012.06.05. 15:40:34

@bélabácsi2: aztakurva! látom szokod a közeget:)

@anica inkognitóban: nem tudom, bár az anyukája jelenleg kolleganőm, megkérdezhetem tőle:)

1kutya 2012.06.05. 15:41:23

@bélabácsi2: :-DDD

az öreg, beteg tyúkot nem vitték el?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 15:43:31

@bélabácsi2: :DDD
úgy csinálja, Doktor Úr, hogy jó legyen! ? :DDD
@1kutya: te, én fogok aludni akkor is, ha nem zavarod ezzel az anyukáját..:DDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 16:06:57

@bélabácsi2:
Jááájjjj, ezt még, még, még!!!! Ilyen jót rég röhögtem!

@1kutya:
Én meg a dinnyének a zőggyit imádtam. A piros bele, meg a külső héja köztit. Mindig azzal riogattak, hogy vérhast kapok tőle...
A beteg tyúkot minek vinné, ha van egészséges is?

Hurri Kán 2012.06.05. 16:17:43

Jájj... annyi a munka, a kommentelés rovására megy. :)
Kérek egy délutánit.

Pinka-Panka 2012.06.05. 16:30:27

@dömbi: lehet, hogy közös ismerőseink valának?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 16:30:53

@gyvy: :DD

na, elviszem a legkisebb közös többszöröst somlóizni, míg a volt vőlegényem megérkezik melóból.:)

Pinka-Panka 2012.06.05. 16:31:03

@Benikuty: nem lehetsz panasszal a kolbászodra - nagyon kelendő:PP

Pinka-Panka 2012.06.05. 16:32:11

@anica inkognitóban: jó étvágyat, én is szeretem...:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 16:39:42

@Pinka-Panka:
??? Írd körbe a tieidet.
Csak @Benikuty felesége meg ne tudja milyen kelendő a kolbásza! DDD

1kutya 2012.06.05. 16:43:37

@dömbi: azt elvitte éjszaka! nappal nyilvánosan csak a beteg tyúkot merte elkérni:)

Pinka-Panka 2012.06.05. 16:54:05

@dömbi: ha valaki akkor ő tudja igazán:))

Pinka-Panka 2012.06.05. 17:04:09

Találtam egy ilyet...

www.szabadfold.hu/kertunk/retesalma_a_nev_kotelez

egyébként, amiről András beszél az a legjobb rétesalma fajta, nagy zöld almák és nem gömbölyűek, hanem laposak és savanykás és nem lédús gyümölcs - a legjobb rétes abból készül szerintem!!
Nálunk a rétes nagyon megy:)

1kutya 2012.06.05. 17:04:16

@Pinka-Panka: árulja jópénzért?:-DDD

Pinka-Panka 2012.06.05. 17:06:27

@1kutya: télleg klassz, hihettek nekem is, az áráról én nem beszélhetek, szerintem elfogadható áron van. Nekünk a csípős bevált:)

susztertangó 2012.06.05. 17:21:05

@1kutya: Jól tévedek, hogy a narancs fehér héjában pektin van?

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 17:23:18

-jó napot, egy almát kérek.
-kettő lett, maradhat?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 17:31:31

Egyszer volt apósoméknál nagyon sok nyári alma (az a világoszöld) termett. Rábeszéltem, hogy egy nagyobb adagot vigyünk ki a tarjáni piacra. Ő nagyon húzódozott, mert arrafelé sokan ismerik, de nekem nem voltak ilyen kötöttségeim. Én beálltam a mosolygó almák mögé, ő pedig messzebb húzódva figyelte, hogy pengetek. De amikor az egyik kabarédarabból kölcsönzött "Reggel alma, este alma, ettől nő a keble halma!" dumát nyomtam, kicsit messzebb húzódott :)) A körülöttem lévő árusoknak volt egy vidám délelőttje.
Elégedetten, bár nem túl degesz pénztárcával tértünk haza, mind eladtam.
Nekem megnyugtató volt, hogy ha mérnöknek szar leszek, piaci kofa (mán ilyen hímnemű) még mindig lehet belőlem :D

Ez a zöld alma csak minden második évben terem, de akkor sokat :)

Pinka-Panka 2012.06.05. 17:38:18

@PO: de jó fej vagy:)
nem is hallottam még ezt a változatot:)
sok almát kell enniPP:PP

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 17:38:28

Szép jó napot a Belklinikáról. Itt fogtak (az a kis gyomorfájás úgy látszik, ne semmi).
Anica: csodás a recepted, ha jól leszek, kipróbálom.

1kutya 2012.06.05. 17:41:57

@Pinka-Panka: akkor te már elmondhatod magadról, hogy volt a szádban Beni kolbásza:-DDD

@susztertangó: aztat én nem tudhatom.

@PO: :-DDD

1kutya 2012.06.05. 17:42:50

@Mitzi von Küche: hétvégére remélem hazaengednek! (buliii!!!)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 17:48:18

Amint azt tegnap olvashattátok, este a Főnök úr spontán módon megkért arra, hogy készítsek egy kis színes riportot Benikuttyal. Hát, nem könnyű mesterség ez.
Legyetek szívesek, privát üzenetben küldjétek el nekem a kérdéseiteket.
Szombaton a SlambuczPartyn - egy Pásztortűz logós kötényben, egy Blogkocsma kitűzővel - úgy szeretnék odaállni elé, hogy "Üdvözöllek Beni, én a Blogkocsmától vagyok, és itt van 84 kérdés a válaszra várás parlagán. Miután lenyomtad a velkam drinket és mielőtt belemerülnétek Öreg Sammel a Csehszlovákiát visszacsatolós történetbe, van egy negyedórád?"

Szóval várom a kérdéseiteket.
Hülye kérdéseket ne tegyetek fel, nem szeretném, ha elhessegetne :))
Ha szabad fókuszálnom a figyelmeteket, afféle címkék segítségével: kolbász, vastagkolbász, füstölés, érlelés, kézműves termék, érett sertéshúsok, célcsoport, borok társítása, tervek, goals, Benikutty.

Úgyhogy :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 17:49:28

@1kutya: Nulldiétán tartanak: a vacsorám 4 palack infúzió (kitart reggelig)...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 17:55:07

@Mitzi von Küche: jobbulást kívánok! Ha kicsit is jobban vagy, legalább annyit írj, hogy +

bélabácsi2 2012.06.05. 18:02:17

@Mitzi von Küche: a franc, pihenjél, nem szabad ennyire hajtani! :(

@1kutya: már agyalhatsz is a diétás slambucon...

1kutya 2012.06.05. 18:05:52

@PO: mer' Beni is jön? (én eddig úgy tudtam nem ér rá szombatonként)

@bélabácsi2: a slambuc kifejezetten diétás! zsíron, krumplin, tésztán meg hagymán kívül semmi nincs benne. sőt úgy tudom, kifejezetten hatásos gyógyszer renyhe bélműködésre:)

1kutya 2012.06.05. 18:07:30

@Mitzi von Küche: branülöm van, egy infúziósállványt mibe se tart szereznem, az infúzióval leszek bajban, de majd helyettesítjük egy junájkumosüveggel:-DDD

bélabácsi2 2012.06.05. 18:10:34

@1kutya: a zsír, az amit most nem ... :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 18:14:50

@bélabácsi2: 4-5 napot mondanak. A biliaris pancreatitis nem játék (úgy, mint a medve).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 18:21:30

@Mitzi von Küche:
Jajajjj jobbulást! Hol szedted ezt össze, lehet tudni?

Benikuty 2012.06.05. 18:25:43

@dömbi: Dömbi, te hülyítesz engem:)

1kutya 2012.06.05. 18:31:21

@bélabácsi2: tudom, hogy epére nem egészen ideális...

@Mitzi von Küche: akkor szombat kilőve?

Benikuty 2012.06.05. 18:32:12

@PO: én nem azért jutottam ide, mert mérnöknek szar voltam.

Benikuty 2012.06.05. 18:33:34

@Mitzi von Küche: ez nem öröm-mámor, gyógyulj meg mielőbb!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 18:38:05

@Benikuty: Ééén? Téged? Már megint mit vétetettem?
Mernék én ilyet, mikor a kolbászodra fáj a fogam???

Benikuty 2012.06.05. 18:43:31

@dömbi: jóvannajóvanna, azt hittem jópofizol:) Belefért volna...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 18:51:59

@dömbi: Az a kolbász egyszerűen fenséges! Egy órája értem haza StBandiról, és alaposan belaktam belőle.
@Benikuty: A kolbász, amit csinálsz fenomenális. Fogok még jönni utánpótlásért, és NAGYON köszönöm!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 19:01:23

@bélabácsi2: Valahogy kijutott, kavart okozott pancreasban, rosszak az enzimek.@1kutya: Ha pénteken kiengednének, bekukkantanék egy kis időre, tudod: 0 diéta!
Mit nem adnék most egy jó nagy pohár hideg Perrier-ért citromkarikával...

Pinka-Panka 2012.06.05. 19:05:10

@Benikuty: remélheted is:)
Már BPesten is árulsz, hogy a Főnök úr is vett a piacon, vagy behoztál a kocsmába néhány füzért?:)

1kutya 2012.06.05. 19:05:25

@Mitzi von Küche: vigyek? mellik épület, hányas szoba?:)

@Andrass9: de remélem nem eszed meg mindet és marad szombatra is!:-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 19:05:30

@Mitzi von Küche: Citromkarika helyett jégkockacsináló zacsiban fagyasztott citromlé megfelel? Mert akkor azonnal szervírozom is!

Jobbulást és remélem látunk szombaton.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 19:07:25

@Pinka-Panka: Kivételesen a hegy ment Mohamedhez. Ha tudnám, hol árulsz, téged is látogattunk volna (feleséggel mentem).
@1kutya: Azt hittem slambucot adsz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 19:14:25

@Benikuty: Elfogyott a hosszú csípős fele.
Jó a zsír-hús arány, finoman omlós benne a szalonna, ínra,porcra nem akadtam benne. Füstölése is leső osztályú, semmi "gyors" illat nincs benne! A fűszerezése pont az én izlésem - tán kicsit csípősebben jobban szeretném, de még nem találtam olyat, ami eléggé csípett volna. Nem kiabál belőle semmilyen fűszer, csak egy remek összhatás érződik. A fogyasztás után picivel bejelentkezik a csípős paprika is. Az állagára volna csak kis kritikám, levegő van a közepén. Én életemben egyszer csináltam kolbászt 20 kilót, de mindenki figyelmeztetett, hogy levegő ne ragadjon bele. Persze ettől még szó nélkül elfogy és jó a füstölése is - valószínű nem lesz ideje megromlani :)
Szóval aki teheti és hozzájut, okvetlenül kóstolja, majd fogyassza kellő áhítattal!!

bélabácsi2 2012.06.05. 19:22:24

@Mitzi von Küche: Értem. Tarts ki, a nulldiéta most a legfontosabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 19:25:24

@PO: Attól félek, nem lesz szerencsénk személyesen is gratulálni Beninek. Vevői elégedettségbe pedig beírhatod, amit @Andrass9: itt írtam :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 19:29:31

@Benikuty: Várjál...ezt most megint nem értem. Ugye nem bántottalak meg?

@Andrass9: Egészségedre! Így könnyű, csak mész meg belaksz!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 19:50:16

@Mitzi von Küche: Mitzi, ne rendetlenkedj odabent, ne simogasd a fiatal kollegáid fenekét, meg ilyenek, mert hozzászoknak a jóhoz és utána azért nem engednek ki szombatra!!!! és akkor mirr-murr!! :))
én kitöltöm a Perrier-t, a kedves vendég meg eldönti, bevállalja-e..:)
@dömbi: nyihihihiiiiii..:DDDD
@1kutya: doktor úr, ez egy igen érdekes kezelés...:DDDD
@Pinka-Panka: dettó :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:14:13

@dömbi: beregeltem, de még csak a rovatcímeket futottam át.. a gasztroirodalom címszónál leragadtam.. az tetszik:)

Pinka-Panka 2012.06.05. 20:14:57

@Andrass9: Csak egy kanyar és ott lakom, amerre a Beni:)
Tőle gyalog is 10 perc, hát még kocsival.:)
Örülök, hogy erre jártál és nem csalódtál:)

Hurri Kán 2012.06.05. 20:14:58

@dömbi:
Önmegvalósító webmester mindent elkövet, hogy a béka segge alá lökje az oldal látogatottságát.
Ha beregisztrálsz, valószínű utána mindenféle kéretlen levelekkel és ajánlatokkal kezdenek majd bombázni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:14:59

@dömbi: ilyen rovatok vannak:
Alapanyagok
Eszközök, berendezések
Ételkészítés
Magyar konyha
Világ konyhái
Étlapok, kritikák
GasztroMazsola
Nevezetes napok
Szakácsoknak
Egyesületek, szervezetek
Horváth László
Metzger László
Gourmet Vacsorák
Ízes-nevesek
Gasztrotörténelem
Gasztroirodalom
Gasztrohumor

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:16:16

@gyvy: én azokat kiklikkeltem..:D nem kérek hírlevelet, meg ilyeneket..

Benikuty 2012.06.05. 20:20:46

@dömbi: dehogy, hová gondolsz, csak azt hittem, ugratsz:)

Daró 2012.06.05. 20:21:25

Micinek jobbulást!

Attól nő a keble halma... ügyben van aki ajánlja a wc-papíros dörgölést is. Hallottam olyan hölgyről akinél igencsak bevált.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.05. 20:21:29

@Benikuty: ez nem csak attól függ, hanem sok más dologtól is. De ezt te jobban tudod.

bélabácsi2 2012.06.05. 20:26:37

@gyvy: hihi, nem a webmester ilyen, hanem az oldal tulajdonosa, kicsit belterjesnek, szakmán belülinek szánja.
ugyanis a webmestert történetesen ismerem, debreceni gyerek :)))
nekem is van ott regem, de már elfelejtettem a jelszót is, régebben olvastam ott

Benikuty 2012.06.05. 20:28:08

@Andrass9: Vákumtöltőt használunk, nem lehetne benne levegő. Amúgy én is tapasztaltam, beszélnem kell majd a töltőgép kezelőjével. Köszönöm a kritikát, és a dicséretet is.

Hurri Kán 2012.06.05. 20:31:07

@anica inkognitóban:
Elhiszem, de én akkor sem adnék fel ilyen rejtvényeket a honlapomra látogatóknak. Most komolyan: pillanatok alatt talál rengeteg hasonló oldalt, ha már eljutott hozzám, akkor minek nehezítsem a dolgát, hogy információhoz jusson? :)

@bélabácsi2:
Előfordul, hogy a kettő ugyanaz, nem tudtam, hogy itt nem ez a helyzet. A látogatottságnak mindenesetre nem hiszem, hogy jót tenne.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:32:52

@gyvy: lehet, hogy csak a kihívást szerető látogatókat kedveli..:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.05. 20:34:41

@anica inkognitóban: @gyvy: sáfrányos kukoricakrém, és kukoricaüszögleves a címe. a kukoricaüszög, jól tudom, hogy egy betegsége a növénynek, és honnan veszek, és...?

Hurri Kán 2012.06.05. 20:36:53

@anica inkognitóban:
Sok sikert hozzá neki :)

@dömbi:
Passz... De vannak itt olyanok, akik nálam lényegesen többet tudnak a növényekről :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.05. 20:37:05

@dömbi: látom, nálad is győzött a kíváncsiság :)

smithgerda 2012.06.05. 20:37:46

Én kicsit soknak találom a cukker-alma arányát. De ezt a cuccot (illetve gerda-változatát) én is el szoktam készíteni, amikor almás pitét sütök.
Breaking news: ma mekit ettem!! mi van velem??!!

susztertangó 2012.06.05. 20:41:28

@1kutya: Karikára vágva, vagy csak úgy, harapva?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 20:44:44

Jó estét! Rétesalmám nekem is van, két fa. Szerintem a legjobb illatú alma. De van egy szentiváni almafám is, sőt búzával érő- és vérbélű körte is. A kedvencem mégis két mutáns alma. Valamikor a hetvenes években az erdő szélén találtunk két fiatal almafát. Elvittük a kertbe, és elültettük. Az egyik a starkingra hasonlít, édes, de nem kásás, hanem lédús. A másik a goldenre hajaz, de a napsütötte oldala megpirul, és igen finom édes-savanykás, leves. Az utóbbi májusig simán eláll a pincében (éppen az utolját eszem).

1kutya 2012.06.05. 20:51:19

@Andrass9: szombaton elmondom, hogy miért levegős a belseje (még meg is mutatom a szalámin). maradjunk annyiban, hogy nem technológiai hiba.

Benikuty 2012.06.05. 20:52:54

@Waka: sárgulok az irigységtől:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 20:54:55

@Benikuty: Hamarosan készük oltvány, éppen az alanyokat nevelgetem.

1kutya 2012.06.05. 20:55:17

@susztertangó: azt döntse el Panka meg Beni:)

@smithgerda: te beteg lettél! azonnal be kell utaljalak Mitzi mellé a klinikára (legalább lesz kivel beszélgetnie szegénynek):-DDD

Benikuty 2012.06.05. 20:55:43

@1kutya: szerintem az, gyenge a vákum, ami kiszippantja a masszából a levegőt. Vagy nem:) Teljesen elbizonytalanítottál...

smithgerda 2012.06.05. 20:55:46

@Andrass9: ne is mondd :) Sajtburger fresh-t ettem, és jólesett.

1kutya 2012.06.05. 20:58:26

@Waka: milyen alanyra oltod őket?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 21:02:05

@1kutya: Alma magonc, egyenesen a fa alól szedve.

1kutya 2012.06.05. 21:06:36

@smithgerda: sósvízkúrára lett ítélve @Mitzi von Küche:

@Benikuty: az összes tavaszi (március) szalámink levegős lett! szerintünk (még anyósom szerint is, pedig az nagybaszó!:) túl meleg volt és gyorsan ért, ezért szétnyílt a közepe. valszeg a hűtéssel lehetett gond (nálunk +1napig kint maradt a füstölőben a cucc, miközben 25-28 fok volt).

1kutya 2012.06.05. 21:08:30

@Waka: de milyen? (vad alany, esetleg gyökeres, már nemesített?)

Daró 2012.06.05. 21:09:35

@smithgerda: Elindultál a lejtőn. Maholnap csülköspacalt ajánlgatsz itt velővel, kérem.
(aminek amúgy a nagymesterfokozatú művelője én vagyok)

Daró 2012.06.05. 21:13:59

A húgom rettenetesen egészségesen él. Húsból csak csirkemell, meg millió zöldség, minimális szénhidrát, no alkohol...persze kimutatta egy orvosdiagnosztikai vagy milyen cég hogy fel vannak halmozódva a szervezetében a méreganyagok. Primőr paradicsom meg saláta a CBA-ból, ugye mindig. Ráparancsoltak h. egyen mást is. Most már jóízűen eszi meg azt amitől eddig rettegett :-)
Mikor utoljára náluk jártunk vittünk neki viccből egy fél kilónyi elkészített hagymás velőt. Megette egyszerre, még én izgultam mikor eljöttünk, nehogy baja legyen :-D

Hurri Kán 2012.06.05. 21:16:12

@Daró:
Se egy sült csülök? Se egy deci pálinka utána? Jájj... Hát élet ez így? :)

Daró 2012.06.05. 21:16:37

Sógorom tesója meg (tősgyökeres pesti értelmiség) a legénybúcsún nekem mesélte, hogy képzeljem el, volt egy vendéglőben, ott hagymás vért adtak fel reggelire...képzeljem el, vért.
Hogy mik vannak...
(Persze a szilvától köhögött mind)

1kutya 2012.06.05. 21:16:52

@Daró: akkor most már tényleg egészségesen él...

Daró 2012.06.05. 21:18:13

@gyvy: Mondom, a Pöstiek köhögnek a pálinkától, tapasztalat.

Imre apó 2012.06.05. 21:19:11

Micinek gyógyulást, gyógyulást.

Sok az írott írás, mindenre nem fogok válaszolni. Elég elolvasnom.

Bélám az írás, a cigányos, nagyon kafa:):)

Sok cukor Geerda, ejnye:) Sajtburger, ejnye:)
Waka, szokásos jó:)

@anica inkognitóban: Teccik a tipped, dehát mé ne simogassa, hátha hamarabb gyógyul:D:D

@1kutya:Az nem alany, hanem állítmány:D:D:D nemfélreért, gazda:):)

smithgerda 2012.06.05. 21:21:21

@PO: @Daró: áhh, félévente 1x szoktam mekizni, és az idén még nem ettem. De a pacalpörköltet egyébként imádom, azt is eszem évente 2x, persze teljes kiőrlésű kenyérrel ;) Daró, én abban különbözöm a húgodtól, hogy én marhát is eszem és halat meg rákot, a zöldséget-gyümölcsöt a piacon veszem, meg alkeszkodni is szoktam néha. A velőt nem csípem viszont.

süllőcske 2012.06.05. 21:22:25

@1kutya: Ebben a zárványban nem szokott penész képződni? Rossz penész? Mert ilyet már tapasztaltam.

Imre apó 2012.06.05. 21:22:29

@gyvy: Mészáros csárda a négyesen Abony végén, az tuti hagymás vért nyomott:):)

Daró 2012.06.05. 21:22:42

@gyvy: óbazz, ölés után frissen, boros teával? Legtutibb kaja.
Van egy finn srác, Egri jányt vett el. Mikor először evett hurkát, mondta de jó ez a kolbász.
Nem Petri, ez hurka. Máj, tüdő, vér.
Kicsit megállt a rágással, gondolkodott. Öblített, nyelt, majd azt mondta, akkor is jó. Így megy ez Helsinkiben.

Daró 2012.06.05. 21:24:30

@Imre apó: Uh, igen, meg csülkös cipót is, pajtás, keblemre!
Vizsgáról kibasztak mint macskát sz. Nem esett jól.

1kutya 2012.06.05. 21:24:45

@smithgerda: te szívatsz akkor minket! egy igazi parasztjányka vagy, csak jól takargatod a xilittel meg a teljes kiőrlésű gabonával:-DDD

smithgerda 2012.06.05. 21:24:58

Én a vért csak nyersen iszom.

Imre apó 2012.06.05. 21:26:24

@Daró: Megfenyegetted a vizsgáztatót??:D:D:D
Akkor ismered a csárdát, nem rossz az óriási töpörtyűs pogija se, meg sok más.

Hurri Kán 2012.06.05. 21:26:29

@Imre apó:
Arra ölég ritkán járok. :)

@Daró:
Jó az mindenhogy. :)

smithgerda 2012.06.05. 21:29:11

@1kutya: hát ha a pacal iránti rajongás ezt jelenti ...;)
de a csülök nem megy, sem a velő, sem szalontüdő, sem a marhanyelv :D

smithgerda 2012.06.05. 21:29:44

@Daró: Sajnálom :( remélem, lesz pótvizsga.

Imre apó 2012.06.05. 21:29:48

@gyvy: Kár, kár. Már nem fiatal a tulaj, de jó a főztje, annó Pöstről Ladányba állandóan nála reggeliztünk, igen sűrűn.

1kutya 2012.06.05. 21:30:18

@süllőcske: nem! majd megmutatom. simán szétnyílik a bele, de nem teljesen keresztben, csak belső harmad.

@Imre apó: meg pacalt, kakastaréjjal és kakastökével! nyamnyam...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.05. 21:31:13

@1kutya: Ez fogós kérdés. Magról kelt, gyökeres. A lehullott almát ott hagytam a fa alatt, tavaszra kikeltek a kis almafák. Vad? Hm... Inkább békés.

Imre apó 2012.06.05. 21:31:46

@1kutya: Te is ismered a főztjeit? igaz nagy utazó vagy:):)

Hurri Kán 2012.06.05. 21:40:08

@Imre apó:
Ami nagyon jó kis hely volt, nagyon sok éve (kb. 15, azóta nem igen jártam arra), a régi hármas mellett talán Mezőkövesdnél a Pótkerék vendéglő. Mikor Miskolcra mentünk, vagy onnan jöttünk, mindig ott álltunk meg enni.

süllőcske 2012.06.05. 21:41:01

@Imre apó: A szögedi Diófában is pacal, taréj, töke, velő egy bográcsban volt a híres étel.

1kutya 2012.06.05. 21:41:38

@Imre apó: anno sokat jártam Ceglédre, mindig megálltunk (a babgulyása sem utolsó). apósom ha megjelenik, kiszalad az öreg köszönteni a parkolóba...

@Waka: akkor valszeg a nemes az alany, az csak akkor gáz, ha elfajzik.

1kutya 2012.06.05. 21:43:12

@süllőcske: nem olyan jó, mint a Mészárosé...

süllőcske 2012.06.05. 21:49:01

@1kutya: Ki tudja azt, hogy miért? Nagy Bandó hátha tudja.

1kutya 2012.06.05. 21:52:52

@süllőcske: akkor kérdezzük meg tőle...

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.05. 22:01:37

@Daró: már csak azért is, mert rájuk is jellemző a vér használata ld finn vérlepény, meg véres muffin, ilyesmiket hozott a kollégám anno tőlük.

Daró 2012.06.05. 22:08:22

@Babette_: elsősorban nem is a vérrel volt baja hanem a májjal :-)
Én elteszem magam mára, jó éjt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 22:45:08

@smithgerda: Klassz vagy!
Mindig is éreztem, hogy eszel te rendesen, csak kell valami "szöveg" mellé. Ezeket, amire meg most még nemet mondasz, szintén el fogod fogadni néhány év múlva! Kisebbik lányom nem túl válogatós, de a tökfőzeléket mindig elutasította (szép szó az "utálja" helyett, nem?). Napokban itthon volt, peresze tök szezon, én meg reggel este meg délben. Feleségem főzi, aki ugyan nem eszi meg, de a főztje tökéletes. Most a lányom is mondja: megpróbálom megint, te olyan jóízűen eszed. A második tányér után: Azt hiszem végre megszerettem :) Sokat változik az ember izlése.
Soha nem tudtam elképzelni, hogy kagylót egyek. Most meg az osztriga az egyik kedvencem!
Veled is ez fog történni, mert nem zárkózol el a "mástól". Jó, hogy itt jársz közöttünk. Adsz lendületet másoknak is, és a saját világodat is kinyitod. Valahol erről kellene szólnia a blogunknak ...

BigBuffalo 2012.06.05. 22:58:14

@süllőcske:
"Ebben a zárványban nem szokott penész képződni? Rossz penész? "
Egyszer jártam így én is. Akkor még nem én töltöttem, az volt a fordulópont. Kb. húsz kiló szarvasszalámit adtam a kutyáknak mert fellevegősödött a belseje és megjelent benne a penész. Abból az évjáratból a kolbász sem lett jó, az meg kívül penészedett. Mióta a füstöléstől eltekintve mindent én csinálok, ilyen nem fordult elő.

medvedr 2012.06.05. 22:59:06

@smithgerda: Azt a mindenit, nem hittem volna! Évente egyszer én is megkívánom és degeszre eszem magam ilyenekből. Legutóbb egy burger kingben voltam jó 3 hónapja, szerintem még jó ideig a tájékára sem megyek. Annál is inkább mert fogyózok. Olyanokat szokok ilyenkor csinálni, hogy jön szembe valaki és megkérdezem, hogy mennyi kalória van 150 gr cukkiniben. Aki azt mondja hogy guglizd ki, arra fájdalams vigyort küldök, sóhajjal egybekötve. Ez jól beválik, már komplett kalóriatáblázatom van.
@Mitzi von Küche: Kitartást és jobbulást, null diétához még a cigány lova sem bírt hozzászokni, hát még avatott hispán gasztronómia ismerő valaki.

BigBuffalo 2012.06.05. 22:59:32

@Daró:
"Nem Petri, ez hurka. Máj, tüdő, vér."
Véreshurkába máj?

1kutya 2012.06.05. 23:00:26

@BigBuffalo: lehet füstülési gond is a repedés, de konkretice sztem nem az volt a problem, hanem a meleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:02:11

@BigBuffalo: Mintha a Daro általában "hurkát" emlegetett volna. Az meg a magyarnak mindkettőt jelenti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:04:49

@Benikuty: Ne aggódj nagyon. Megszeltem két másikat - azokban nyoma sem volt a levegőnek!!!!

BigBuffalo 2012.06.05. 23:05:08

@Andrass9:
Ez igaz, de a sztori úgy szólt, hogy a finn csávó tolt be valamit az arcába amiben volt máj, tüdő, vér...
Ha már egyszer vér volt benne, akkor véreshurka, abba meg nem szokták a májat belerakni mert májból kevés van, a véreshurka tényleg az utolsó maradékokat használja fel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:05:49

@1kutya: Sebaj - én meg maradok magyarba. Ugye milyen szépen hangzik?

BigBuffalo 2012.06.05. 23:09:01

@1kutya: Valszeg igazad van, bár a meleg az már beb.szhatott a füstölés közben is. Az öreg füstölő-legyen néki könnyű a föld-akihez régen hordtam a cuccot, sajtot például nem is vállalt ha tíz fok fölé ment a kinti hőmérséklet, azt mondta, ne nála savanyodjon meg.
Lehet aztán gond a víztartalommal is, ha túl sok mert pl. nem szikkasztották füstölés előtt az árut aztán a melegben hirtelen akar az a sok víz távozni, az okozhat ilyen tüneteket. A meleget egyébként egy barna kéreg is jelzi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:11:10

@BigBuffalo: A sztori úgy szólt, hogy a finn srác hurkát tolt be: "Mikor először evett hurkát, mondta de jó ez a kolbász."
Az esetek többségében hurka alatt mindkettőt értjük és szervirozzuk. Vagyis a tányéron volt véres és májas is. Persze, ha gondolod, akkor igazat is adhatok neked - semmibe sem kerül, és te is boldogabb leszel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:13:35

@BigBuffalo: Barna szín nem látszott (színlátók szerint) és a többi kolbászon (azonos sorozat) sem volt tapasztalható hasonló probléma. Biztos, hogy egyedi eset volt, vagy életlen volt a késem, amivel vágtam.

BigBuffalo 2012.06.05. 23:23:17

@Andrass9:
Én nem vitatkozni akarok, csak kérdeztem valamit. Nem Tőled de Te válaszoltál rá.

BigBuffalo 2012.06.05. 23:23:56

@Andrass9:
Meg kell enni gyorsan, akkor nem megy tönkre :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.05. 23:28:13

@BigBuffalo: Nincs sok esélye a megromlásra! Fene jó egy kolbász!

Benikuty 2012.06.06. 05:06:39

Jó reggelt!
A kolbászt hűtött kamrában füstöljük, annyiban hasonlít a hagyományos füstölőre, hogy füst van ebben is. Ezt követően két hetet klímaérlelőben van.
Utóérlelés 17-18 fokon, szóval ha hiba, az technológiai.
Ennyit a kolbászról.

Daró 2012.06.06. 08:18:41

@BigBuffalo: No. Májasba máj, véresbe vér, tüdősbe tüdő. Nálunk egy adag "hurka" lefagyasztva: 1db kolbász, 1db véres hurka, 1 májas bélben, 1 csepleszben, 1 tüdős.
csepleszben:picasaweb.google.com/102626907016939479357/Disznotor#5537247548937401746

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.06. 09:00:14

@Daró: csepleszben még nem is hallottam...

BigBuffalo 2012.06.06. 09:27:36

@Benikuty:
Hány fok van a füstölőben(ha nem hadititok)?

BigBuffalo 2012.06.06. 09:30:26

@Daró:
Csepleszben még nem láttam. Jó ötlet.
Én nem csinálok külön tüdős hurkát, a tüdő, lép a véreshurkába kerül. A májas nálam nem a sütős hanem a felfüstölős verzió, bár ez megeshet, változni fog.

Daró 2012.06.06. 09:34:27

@BigBuffalo: én meg még nem ettem soha füstöltet.
A következő vágáskor kipróbálom, hátha nem veszik fejemet.
Vagy ... veszek májat, PO megcsinélja a füstölőt amihez még nem vittem el a hordót.... na na?

BigBuffalo 2012.06.06. 09:53:26

@Daró:
Egy próbát megér...legfeljebb jól berúgtok PO-nál... :-)))

smithgerda 2012.06.06. 17:33:26

@Andrass9: Köszi :)
Vannak olyan ételek, amiket régebben én sem szerettem, például a tökfőzelék, vagy a diós dolgok, és ma már imádom mindkettőt. Viszont a disznóságokat, egyéb belsőségeket soha nem kedveltem, vagy a marhanyelvet, és így 35 felé már kicsi az esély, hogy megkedveljem őket:) Szerintem a cukros, fehérlisztes, zsíros dolgokra, burgonyaköretre, tésztákra sem fogok visszaszokni, egyszerűen nem hiányoznak.
És persze, hogy eszem rendesen, attól, hogy mellőzök bizonyos dolgokat, nahát :)

smithgerda 2012.06.06. 17:39:15

@medvedr: na én pl kalóriát viszont soha nem számolgatok, mert nem nagyon eszem olyat, amiben sok van :) cukkiniből bármennyit lehet enni szerintem.
Tegnap ebédre csak egy kis zöldséglevest ettem, és délután 2 almát és 1 csomag tönkölyös ropit, úh este simán belefért a burger. Most félévig megint semmi ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.08. 22:12:38

@smithgerda: Készíthetem a körömpörköltet? Abban elég jó vagyok ...

smithgerda 2012.06.08. 22:28:25

@Andrass9: téríteni akarsz? na jóóóó :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.09. 11:39:58

@Mitzi von Küche:
A chollagol csöppet próbáltad már? Egyébként meg hosszabb-rövidebb ideig nagyon jó a turmixolt, levesben főtt zöldség, némi csirke hússal, vagy májjal. Sokat segít a naturlados májvédő tea rendszeres fogyasztása is.

Jobbulást, egészségedre egy kis finom, kisüsti pálinkát.
süti beállítások módosítása