Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Baszkföldi „tapas”-talatok

2012.05.07. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Mitzi von Küche

 

A Pireneusok és a tenger találkozásánál megbúvó Baszkföldet (Euskadi) ősi nép lakja, nyelvük minden mástól különbözik, akárcsak a magyar. Szokásaik eltérnek a többi hispán nációtól, szabadságszeretetük, régi önállóságuk visszaszerzésének igénye rengeteg konfliktus okozója.

A baszk konyha Spanyolországban a top, a krémek krémje. Számos  Michelin-csillagos étterem van Baszkföldön és több világhírű séffel büszkélkednek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 059.jpg

Nemzetközileg San Sebastian (baszkul Donostia) a legismertebb város, film- és jazzfesztiválja okán és mert régebben a spanyol arisztokrácia és a kormányzat ott hűsölt a Madridban elviselhetetlenül forró nyári hónapok alatt. Errefelé hűvösebb, csapadékosabb az idő, minden üde és zöld. A csodálatos Kagyló-öböl a világ legszebb pontjainak egyike. A békebeli tengerparti sétányon esténként korzóznak a népek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 227.jpg

Az óváros rengeteg éttermecskéjében (Jatxeteia) kezdődnek a tapas-túrák (azaz baszkul: pintxos)  /A spanyolban a „j” kiejtése „h”, illetve a „tx”  ejtése: „cs”/. Felkerekedik egy társaság, betérnek egy tapas-bárba, esznek egy-két  pintxost, amelyből legalább  20-30 félét  kínálnak, isznak egy kis pohár txakolit, a nevezetes baszk fehérbort, amit magasról csurgatnak a pohárba, mindenféle kunsztokkal. Ha ez megvolt, a társaság fölkerekedik, benéznek egy következő helyre, ahol esetleg számban gyarapodnak és tovább folytatják útjukat  – ez a helyi kocsmatúra.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 453.jpg

Tapas-variációk: falatnyi pirított kenyéren vagy kiflikarikán egymásra halmozunk különböző finomságokat.  Például: libamáj, meghintve egy kis balzsamecettel, rajta szárított paradicsom és  grillezett kecskesajt-karika, vagy például füstölt lazac, garnélarák, olajbogyó, illetve rövid nyársakra húzva grillezett rákocska, gomba, falatnyi  serranoi sonka, stb. A variációk száma a baszk gasztronómiai fantázia függvénye.

Bilbao nagyváros, a megújulás jelképe. Amikor az elhanyagolt iparváros vezetése felkérte Frank Gehry-t a Guggenheim múzeum megtervezésére, még nem tudták, kultikus hely születik, amely azóta is ihletet ad a modern építészetnek.

San Sebastian és 2010 egyéb képek 077.jpg

A régi és új keveredése sajátos hangulatot ad. Itt próbáltuk ki a baszk öntudat egyik termékét: a kokotxas nevű ételt . Ezt a korábban kidobandó hulladékként kezelt hal-tokából készült kissé zsíros, de ízletesen elkészített ételt gyakran rendelik a baszkok (tiszteletem érte, de nekem nem lett a kedvencem).

San Sebastian és 2010 egyéb képek 188.jpg

San Sebastian és 2010 egyéb képek 383.jpg

San Sebastian és 2010 egyéb képek 386.jpg

A képen kokotxas látható kagylóval, illetve a háttérben rape /ördöghal/ - ősi porcos halféle, ritka csemege.

Bilbaoban a cukrászdákat is feltérképeztük, ugyanis az éttermekben általában ugyanaz a 3-4 desszert ismétlődik, a cukrászdákban viszont széles a választék. Kedvencem a Jesuitas (jezsuita), leveles tészta tejkaramellás töltelékkel, bevonattal: csúnya és finom. 

IMG_6704.JPG

Írhatnék még Guernica törvényhozó tölgyfájáról, az ősi baszk fővárosról, Vitoriáról vagy a pamplonai San Fermin ünnepek pelota-versenyeiről és bikafuttatásáról, de ez mégis egy gasztroblog, legyen elég egy-két falat kóstoló a baszkföldi „tapas”-talatokból…

San Sebastian és 2010 egyéb képek 336.jpg

257 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr504487237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.05.07. 07:22:28

Mitzi, köszönjük szépen a kalauzolást. Nagyon érdekes volt:) nem jártam arra sajnos.
Nekem a tapas biztosan ízlene és az a csúnyának vélt jesuita is megtetszett:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 07:59:10

Hú, az a Jesuitas nekem is felpiszkálta a fantáziámat! :)
szeretem az írásaidat, Mitzie! :)

bélabácsi2 2012.05.07. 08:03:16

Na, jellemző, a lányok a sütire izgulnak, nekem meg az az egy kép nem tetszik az egészből! A leírása se. ;)

1kutya 2012.05.07. 08:05:17

jó kis figyelemfelkeltő írás, kedvem lett szétnézni arrafelé.
ezúton is köszönjük Mitzike!

Ps: abba a kokotxas-ba akkor se ütném bele a kanalamat, ha ütnének! bár lehet, hogy finom, de a kinézete...:-DDD

Hurri Kán 2012.05.07. 08:05:52

Jó reggelt. :)
Hú, micsoda képek. :)

1kutya 2012.05.07. 08:06:36

@1kutya: az ördöghalat viszont most a percen be tudnám falni:)

bélabácsi2 2012.05.07. 08:10:21

@1kutya: én meg ebben a sorrendben, kokotxa, ördöghal, azután jöhet a tapas túra. :)

_nyuszi_ 2012.05.07. 08:38:29

húúú, de alapos!
a bűvös szakács kutyafasza ehhez képes, grat!

akkor az már tapas, ha a gyerekemnek kiflikarikára teszek vajat, szalámit, sajtot, paradicsom karikát?
nem is tudtam...

süllőcske 2012.05.07. 08:39:44

@bélabácsi2: Előtte és utána is tapas- talnék.
Mitzi, köszönöm a cikked, nagyon csucsu!
Sajnos, rohannom kell érettségire felügyelni, majd később bekapcsolódnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 08:50:22

@1kutya: Nekem meg pont az tetszik a legjobban!
Nagyon jó írás, Mitzi, köszönöm szépen!

1kutya 2012.05.07. 09:03:37

@bélabácsi2: @Andrass9: még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák:)

Hurri Kán 2012.05.07. 09:04:25

@1kutya:
Érdemes volt tegnap kimenni a Ringre. :)

1kutya 2012.05.07. 09:21:30

@gyvy: isteni volt! mindenki önkívületben, szétordítottuk a hangszálainkat, széttapsoltuk a tenyerünket. 25 éve járok autó/motorversenyekre, de ilyennel még nem találkoztam.

Hurri Kán 2012.05.07. 09:22:28

@1kutya:
Most már különösen sajnálom, hogy nem tudtam kimenni...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 09:58:45

Szép napot!
Nagyon jó írás. Ott még én sem halnék éhen.

Pinka-Panka 2012.05.07. 10:06:12

@anica inkognitóban: jó lenne megcsinálni, olyan ronda, ha elrontod az sem látszik meg rajta:)
szerintem finom lehet:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 10:14:16

Köszönöm az elismeréseket. Szerettem volna egyszer valami olyat írni, amiben szintetizálódnak az úti élmények művészeti, történelmi érdeklődésemmel és a gasztronómiával. Ez a blog teret adott nekem (bár igyekeztem visszafogni a feltoluló élményeket és a képeimet), köszönet érte!

Pinka-Panka 2012.05.07. 10:17:47

@Mitzi von Küche: én vevő vagyok minden úti beszámolóra s így a gasztronómiai élménnyel egybekötve nagyon érdekes nekem:)
A képek szépek és örülök, hogy ott voltál - s végre valaki, aki nem a bazárképről ad élménybeszámolót.
Még sok ilyet Mitzi:)

Hurri Kán 2012.05.07. 10:18:14

@Mitzi von Küche:
Ismét nagyon jót írtál nekünk.
Viszont lenne egy kérdésem / kérésem: ottani, jellegzetes épületekről vannak még képeid, amiket esetleg megosztanál, vagy tudsz esetleg valami linket, ahol lehet ilyeneket nézni? Köszönöm. :)

bélabácsi2 2012.05.07. 10:21:10

Mitzi! Ha ráérsz, fejeld már meg légyszi ezt a leírást egy útvonaltervvel is, milyen jármű, merrefelé, szállás, ha másokat nem érdekel, magánban is jöhet.

(Megfejelésről jut eszembe: végül 3 is lett abból a bizonyos tárgyból, egyik már porlik, valószínűleg még Leonardo ásta ki tanulmányozásra, másikon van egy leltári szám :)))) harmadik meg szétszedhető műanyag öntvény, direkt anatómia tanulási célra árulja egy cég, de ahogy nézem korrekt, mindene megvan, sőt még az a legjobb, a valódival összevetve meg tényleg jól lehet tanulni. Pedig már kétségbeesésemben az ördöggel is cimboráltam volna, értsd Behemót biztos tudott volna fejet szerezni, legalábbis Bulgakov ezt állítja... :) )

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 10:45:21

@gyvy: Melyik részre gondolsz? Nagyon sok képet csináltam (nem hiszed el, de Iphone-nal).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 10:48:55

@bélabácsi2: Repülő Bp - Madrid - Bilbao. B. reptérről busz San Sebastianba, Szállás: Hotel de Londres y la Inglaterra (tengerparti, igazi régimódi, olyan húzós árakkal, hogy nem is reggeliztünk a hotelben). Onnan busszal vissza Bilbao (Hotel Tryp: óvárosban, jó áron). Kap.-nak örülök, aztán tanuljon az ifjonc!

Hurri Kán 2012.05.07. 11:27:02

@Mitzi von Küche:
Baszkföldre, ill. Bilbaóra, amit írásodban is említesz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:16:05

szép, esős tavaszi nap van, hogy a fene esne belé! mi ez a pangás???

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:20:44

@1kutya: semmi önkontroll?:P:DD
@Pinka-Panka: nekem nem is annyira ronda..:) tényleg, @Mitzi von Küche: azok a hosszú szeletek a képen, egy-egy adag??
@-nyuszi-: na, látod, milyen gasztroizé vagy?:))))))

1kutya 2012.05.07. 12:22:29

@anica inkognitóban: éhesen? semmi! olyankor állat módra tudok falni:)

Hurri Kán 2012.05.07. 12:22:51

@anica inkognitóban:
Éppen szobrot készítek állítani a blogponthu fejlesztőinek. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:24:21

@1kutya: Európa Kiadótól megvan?: Helló, Bébi, te nyomorult állat...:DDDD
@gyvy: ne fogd vissza magad! :D

bélabácsi2 2012.05.07. 12:25:12

@anica inkognitóban: ilyenkor a pultos takarít, rendet tesz a fiókokban, törölgeti a poharakat, amiken még meglátszanak a törzsvendégek ujjlenyomatai és rúzsfoltjai, a pultos nem unatkozik ilyenkor sem, mert a pultos több, mint egy fröccsöntő kisiparos! :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:26:22

@bélabácsi2: engedélyt kérek meghunyászkodni :P:DD ez a fröccsöntő kisiparos, ez nagy duma :DDD

Hurri Kán 2012.05.07. 12:30:23

@anica inkognitóban:
Annyira imádom, mikor egy húsz perces dolgot másfél órája csinálok a technika ördögje miatt. Szóval nem szép szobor lenne. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:31:27

@gyvy: egy lófaszt is lehet művészien ábrázolni, ne add fel a csüggedést! :)
amúgy ilyenkor kell abbahagyni kis időre, mert csak behergeli magát az ember.

bélabácsi2 2012.05.07. 12:32:13

@anica inkognitóban: erre a számra és az Európa Kiadóra és társaira mulattunk a múltkor fél éjszaka skyllával, akkor bezzeg durmoltál valahol... :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 12:33:08

@bélabácsi2: konkrétan igencsak itthon...:)))
mondom, hogy jó társaságban nőttem fel :)

Hurri Kán 2012.05.07. 12:39:59

@anica inkognitóban:
Ne és a bálnáé az smafu? :D

Úgyhogy mérgemben jól megebédelek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 12:40:22

@bélabácsi2: Ezt a fröccsöntő kisiparost még nem láttam. Tetszik!
@gyvy: Öntsd ki őket ólommal ...
@anica inkognitóban: Ezt akárki mondhassssa!

bélabácsi2 2012.05.07. 12:46:45

@Andrass9: hát én is gondolkodtam, múltkor a "bántotthús"-nak meg tudtam nevezni a forrását, de a fröccsöntőt nem tudom honnan szedtem, de már nagyon régen használom. Azóta, mikor még hűtőpultokból merőkanállal mérték a fröccsöt talponállókban.
Gundel Takács Gábor mondta pár napja a kedvenc vetélkedőmben, hogy a szóvicc az intellektuális tevékenység legalja, hát most mit mondjak, bevállalom.

Pinka-Panka 2012.05.07. 13:15:40

@anica inkognitóban: nem ronda? Jó csak kicsit, viszont jó lenne megtudni a receptet...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 13:16:45

@Pinka-Panka: nekem ötlet elég, majd kikísérletezek magunknak valamit :)

Pinka-Panka 2012.05.07. 13:19:38

@anica inkognitóban: hátha Mitzi ez ügyben is tud segíteni nekünk...
Már a karamell eleve nem lehet rossz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 13:20:36

@bélabácsi2: bántotthús az nálunk is van. A Gundel meg tehet egy szívességet ...

Pinka-Panka 2012.05.07. 13:23:39

@anica inkognitóban: a karamelltől már csak a grillázs krém finomabb - bár brutálisan édes, olyan nyalakodós:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 13:26:20

@Andrass9: ezt jól megmondtad, igyál valamit :)
@Pinka-Panka: én is édesszájú vagyok, és az életemet nem vagyok hajlandó aszkétaként élni, úgyhogy szénhidrátnapon simán benyalok bármi édes-fincsi-habos-krémes cuccot..:D
/ és pont letojom, kinek mi a véleménye :))/

Pinka-Panka 2012.05.07. 13:35:16

@anica inkognitóban: a te korodban még nem is kell önmérsékletet tartani - ez ráér később:)
És kell is magunknak egy kis finomság...pl: egy jó fagyi..
Nem mondom, hogy túl édesszájú lennék, de vannak édességek, amit bármikor képes megenni, ilyen pl: egy jó fagyi..

tartetatin 2012.05.07. 13:40:11

Nálam bizonyára pozitív diszkrimináció, de Spanyolországban bármit :) Frincefranc nélküli igazi nemes konyha.

Más. Ma az MR1-en f4-kor a Közelről-ben a magyar "gasztronómia" jövője lesz, ha valakit érdekel.

tartetatin 2012.05.07. 13:40:47

és szeretnék egy gyömbérsört, de legalább egy gyömbéres limonádét, ha lehet.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 13:42:56

@tartetatin: te olyan ritkán jössz.. legyen gyömbérsör.. limonádét bárhol kutyulnak :)

Pinka-Panka 2012.05.07. 13:43:26

@anica inkognitóban: azt nem mondom, hogy a lányom lehetnél, de még az is lehet:)

@tartetatin: ezt a gyömbéres limonádét, jó hogy megemlítetted - csinálok is egyet:)

bélabácsi2 2012.05.07. 13:46:50

@tartetatin: bocs, de hol? nem találom...

tartetatin 2012.05.07. 13:49:37

@bélabácsi2: 15h30 Mr1 http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-05-07
ott van jobbra oldalt az előzetes

tartetatin 2012.05.07. 13:52:49

@anica inkognitóban: köszi! ma gyömbér napot tartok. Gyömbért tettem a "behozós" rizsembe a maradékot meg behoztam meginni. De még mindig nem elég :)

tartetatin 2012.05.07. 13:54:46

Most Mitzitől nagyon kedvet kaptam a Pata Negrához, érdemes? (Csörnyeföldiektől sorry :) )

medvedr 2012.05.07. 14:06:15

Jó volt Mitzi, mint az előző. Szombat du. jöttem haza Spanyolországból, én nem baszkföldön, hanem középspanyolország és Galícia határán voltam Tordesillas és Benavente városok között a pusztai részen. Ez egy tipikus húsmarha de inkább birka tartó régió, és fehérbor-szőllő termelő rész. Elképesztő véltozatosságú kajákkal. Itt a tapas kevésbé dívik, de a kemencében sütés annál inkább. Azt ők is elismerték, hogy a gasztro-régió az a Baszk rész- Ebből extrapoláltam , hogy mi lehet Baszkföldön, ha szerintük még az övékénél is változatosabb a konyhájuk. (Gondolom egyrészt a tengeri kaják mert az relative kevesebb volt a tengertől való távolság miatt. ) Nagyon behozta nekem az élényeket a leírásod, jól írsz kösz!

BariKarika 2012.05.07. 15:28:48

@medvedr: hello Doki, en pentekig voltam lent delen...jajj, csodasan foznek!!! Eszakon meg nekem sem volt szerencsem jarni, szerintem az lesz a kovetkezo :)

Benikuty 2012.05.07. 15:36:56

@tartetatin: életem legjobb sonkáját Csörnyeföldön ettem Bussay doktornál:)

1kutya 2012.05.07. 15:40:02

@BariKarika: szia Bárányka! hát te hol tengtél-lengtél mostanában?

BariKarika 2012.05.07. 15:56:59

@1kutya: espanaban :) delen :) a masik postban mar irtam, hogy egy komplett serranoval jottem vissza, illetve kezzel szeleteltek az egeszet, zsugorfoliaztak, a csontot elfureszeltek karikakra ( levesbe jo lesz) plusz bor ez az, cca 6,5 kilocska lett :P

BariKarika 2012.05.07. 15:58:13

@1kutya: egyebkent szia neked is :) jelenleg a megfazasomat kuralom, azt is szereztem spanyolorszagban :S

1kutya 2012.05.07. 16:00:27

@BariKarika: serranói sonka jó sonka (bár én a saját gyártásút jobban szeretem:)

espanyolban megfázni??? kitakaróztál éjjel, vagy mi?:-DDD

BariKarika 2012.05.07. 16:04:27

@1kutya: a francokat! szerdan porra egett a komplett hatso felem ( hat, vall, derek, fenek, lab....) csutortokon tejfollel kuraltam, kulsoleg, szal bugyiban ugralni a hideg kecoban nem volt szerencses :S

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 16:12:16

@gyvy: Megpróbálok egy Picasa albumot összerakni és elküldeni. Remélem, sikerül :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 16:14:10

@Pinka-Panka: @anica inkognitóban: Megpróbáltam megszerezni a Jesuitas receptjét, de csak portugálul találtam (de nem adom fel).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 16:25:22

@bélabácsi2: hat kivetelesen egyetertunk eleg szarul neznek ki a sutik, meg eleg igenytelen hogy belszurjak a palcikan az arat
mondjuk amugysem a baszkok a kedvenceim se a kajajuk
de a czikkely jo
/ hogy divat mondani? spanyolorszag tovabbra sincs a bakancslistamon, kozvetlenul svajc mellett:)/

1kutya 2012.05.07. 16:40:10

@BariKarika: vizuális ember vagyok, elképzeltem! nemkicsit röhögtem:-DDD

egyébként nem lehet, hogy napszúrást is kaptál, az is csinál ilyen megfázás szerű tüneteket (láz, hidegrázás...)

1kutya 2012.05.07. 16:40:39

@hagyma: jó napot Tivadar Úr! le teccett már higgadni?:)

Öreg Sam 2012.05.07. 16:48:16

@1kutya: Te is szereted a tejfölös bárányt? :DD

BariKarika 2012.05.07. 16:48:31

@1kutya: nem, napszuras nem volt, mert ez mar negyedik napja tart...:( egyebkent rohogni er, en is azt tettem, a baratnom amikor meglatott csak ennyit mondott: ''B+ w...(csaladnevem)!!! Ez rohadtul fog fajni!'' es igaza lett, masnap kertem a lottoszamokat tole :P ha a blog temajahoz akarnek passzolni akkor ugy mondanam, h ugy nezek ki mint a grillcsirke amelyiket elfelejtettek megforgatni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 16:51:36

@1kutya: en eletemben egyszer voltam stresszes, mikor a fiam szuletett 1983-ban
egyszeruen keptelenseg felidegesiteni
/de az autoversenyt is utalom:), majd egyszer meseld el minek drukkolni valakinek, ha ugysem hallja??/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 16:53:01

@BariKarika: mar a strandolasnal megkerdeztem, minek kifekudni a napra
ha suit be kell menni a legkondiba
ha esik be kell allni az eresz ala
stb:)
szoval meg is erdemled
hehe:)
satani kacaj

BariKarika 2012.05.07. 16:53:10

@Öreg Sam: haha :P erre nem is gondoltam :D a tejfolos barany pipjet szereti az tuti ;)

1kutya 2012.05.07. 16:55:50

@hagyma: még tévén keresztül is lehet szurkolni.

(egyébként olvasd el Norbi nyilatkozatait, hogy minden körben a 13-asból kijövet látta a tömeget, de nem mert jobban figyelni, nehogy kiessen a ritmusból! ha meg kerítesz belső kamerás felvételt, simán a behallatszik a 35-ezres tömeg ordítása)

1kutya 2012.05.07. 16:56:40

@Öreg Sam: nem ettem még, de biztos finom lehet:)

BariKarika 2012.05.07. 16:58:11

@hagyma: Draga Tivadar, most kepzelj magad ele: hofeher bor, ir idojaras, kezdodo D vitamin hiany etc...letepek aprilis 27en spanyolorszagba, mondvan jo ido van...ja volt eso meg 15 fok...kedden kisutott a nap vegre, elmentunk a feriara, majd szerdan ugy gondoltam, hogy szigoruan napozokremmel, de muszaj picit toltodnom a parton...leegtem, de csak a hatuljam, mert onnan ledorgolte a torolkozo a kremet...csak egy ici pici szinre lett volna szuksegem :(
ja, es mas tennivalom nem volt, a hitelkartyam keretet addigra mar kimeritettem, szal a shopping sem johetett szoba :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 16:59:03

@1kutya: OK gratulalok Norbinak:)
/felre ertes ne essek nascar-t sem nezek.../

BariKarika 2012.05.07. 16:59:59

@hagyma: ti ott amerikaban hordtok magatokkal ereszt meg legkondit egyebkent???

1kutya 2012.05.07. 17:02:22

@hagyma: azt én se. ralit nézek, ha adják, meg ezeket az "utcai" autós túraversenyeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 17:02:50

@BariKarika: el;kepzeltem
en a feherboru noket szeretem
D vitamin van tablettaban
a huitelkartya ugy az szar, den csak debitet hasznalok biztos ami biztos,de van credit is
a shoppingolassal meg a napozassal lehet kiuldozni a vilagbol:)
lehet hogy jobb, hogy napoztal
halistennek? Mary csak az elobbit uzi, de lehet jobban jarnek ha napozna
majd felvetem neki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 17:05:12

@BariKarika: igen, hordunk
mind a ketto megfeleloje a gepkocsi,
meg a lakas:)/ kocsma, casino stb/
@1kutya: van egye gri ismerosom a Bukta Tibi na, az ilyen autobuzi, legutott kepes volt kimenni a portugal rallyra
/amugy a nascar sem rosszabb mint a forma 1, mar ahogy gondolom, mert egyforman untat:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 17:07:24

es akkor megyek kicsit dolgozni:)

BariKarika 2012.05.07. 17:14:06

@hagyma: akkor imadnal, urinosen feher vagyok, max most eppen nem forditanek hatat neked :D
Shopping az csak a szokasos ruhatarfrissites volt, 30-40% kedvezmennyel :)

Hurri Kán 2012.05.07. 17:15:13

@Mitzi von Küche:
Szuper, drukkolok. És köszönöm. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.07. 17:19:26

@BariKarika: imadlak is, szeretem ahogy racsodalkozol egy mas vilagra:)
/egy amerikai no vasarlasa, mindegy hogy csak kozert, vagy walmart, vagy MALL, az egesz napos program es sosem tudod az egy nap alatt 20 dollart kolt vagy 500-at/
de ha O azt mondja elmegy shoppingolni, aznap nem latom
a masik maniaja a garage sale
az konkret vasarnapi program
igy szereztuk a teli falu nevezetu magyar festmenyt is:)
es meg sok mindent......
na tenyleg idoben vagyok:)
byez

Öreg Sam 2012.05.07. 17:21:00

@Mitzi von Küche:
Grat!
Nagyon szemléletesek,jók a fotók!
Valld be,hogy államilag támogatott profi képeslapokat tettél fel! :DDD

Öreg Sam 2012.05.07. 17:22:28

@Öreg Sam:
Ja!
haltoka ropogósra sütve über alles!

Benikuty 2012.05.07. 17:29:23

@Öreg Sam: baszkoktól legfeljebb baszk sapkát szeretnék:)

Öreg Sam 2012.05.07. 17:41:51

@Benikuty:
Kedvet kaptam,egyszer már én is szeretnék baszkni!
Valahogy mindig kimaradt az Iberiai félszget.
Érdekes,dél-Franciaországot imádtam,onnan már egy ugrás lett volna :)

1kutya 2012.05.07. 17:42:51

@hagyma: Bukta? ő versenyzett is, nem?

@Öreg Sam: meg a haltepertő!

szinte minden évben megyünk horvátba, képes vagyok halat hallal enni 1 hétig! most 2 hétre megyünk (1 hét Split, 1 hét Pag), majd beszámolok.

Öreg Sam 2012.05.07. 17:48:24

@1kutya:
Majd Süllőcske kolléga tanusitja ősszegedi lévén,régen,a Fehértói Csárdában isteni haltöpörtyüt lehettett kajálni,(akkori)baráti áron.Szögedében járván ki nem hagytam volna! :)
Rég jártam ott,benne van a pakliban,hogy mára egy átlagos lehuzós hely lett...

1kutya 2012.05.07. 17:53:14

@Öreg Sam: tanusíthatom éppen én is, mivel 5 évig éltem szegeden:)

Öreg Sam 2012.05.07. 17:56:37

@1kutya:
Tényleg,irtad már...
A kor,meg a rengeteg alkohol... :DDD
Akkor tudod,miről beszélek.

bélabácsi2 2012.05.07. 18:01:16

@Öreg Sam: egy ugrás? Magasugrás? :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 18:07:16

@BariKarika:
Legközelebb titánium-dioxid, ne felejtsd el. És másfél óránként bekenekedni, úgy szeretjük a bárányt.

Van köztünk magyar tanár?

1kutya 2012.05.07. 18:08:10

@Öreg Sam: tudom, szoktam magamnak is csinálni. szerencsére a család többi része nem eszi meg (apósom a pontyot még meg is nyúzza!), így aztán mind az enyém. nyamm-nyamm...

@bélabácsi2: távol...:-DDD

1kutya 2012.05.07. 18:14:10

@dömbi: hát tudod, én a bárányt úgy szeretem, ha pácoljuk, nyársra húzzuk, majd néha sörrel locsolgatjuk (vagy úgy a malacot szeretem?)

titánium-mittoménmivel még nem próbáltam.

Barikát fentiek egyikével sem szeressük:-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 18:14:20

@1kutya: ja ja! Én meg minden évben jövök magyarba ....

skylla 2012.05.07. 18:23:54

@dömbi: magyar tanar vagy magyartanar? ;)

Benikuty 2012.05.07. 18:24:54

@Öreg Sam: változó a minőség. Én, ha arra járok, mindig veszek halat, jó nagyot is, aztán megcsinálom a töpörtyűt. Is.
Baszki:D
www.szegedfish.hu/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 18:38:58

@BariKarika: Hello! ha jártál jó kajáldákban, átküldhetnéd priviben, hogy a nyáron kipróbálhassam. És cipőt nem is hoztál:)?
@Öreg Sam: Én is Franciaországgal kezdtem, aztán haladtam egyre lejjebb - megéri, hidd el!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 18:53:22

@1kutya: Azt majd lemossuk róla darabolás után.

@skylla: Mind1, arra lennék kíváncsi, mit szól a mai érettségihez. Nehéz volt, vagy nem?

Öreg Sam 2012.05.07. 19:00:55

@dömbi:
Biztosan van itten magyar tanár,csak nem meri bevallani.. :))
Asszem a Madár volt az,de ő meg feltünően negligál bennünket,nem aljasodik le ennyire :DD

Hurri Kán 2012.05.07. 19:03:11

@dömbi:
Nem vagyok magyartanár, csak azt tudom, mikor mi érettségiztünk, aki tanult rá, annak nem volt nehéz. Most is így lehet :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 19:03:51

@Mitzi von Küche: Sajnos a sapnyolok nekem nem estek útba, de Franciaországtól még mindig nem értem miért van mindenki elájulva. Igaz jobbára csak azon a részen jártam, ami útba esik Svájc és Belgium között, de az rettenetes. A kajájuk se ízlik túlzottan.

@bélabácsi2: Összehasonlítást.

Öreg Sam 2012.05.07. 19:04:43

@1kutya:
Azért a Barika püspökfalatja tejfölösen..hmm,minimum kiváncsivá tenne :))

bélabácsi2 2012.05.07. 19:07:26

@gyvy: ó, rengeteg minden megváltozott azóta, nem is hinnéd, nézd meg a feladatokat, azután szerintem inkább rendelsz egy kört! :)
(én tavaly izgultam végig a fiammal, az egy picit könnyebb volt mint ez, de jobb ha nem minősítem)

www.delmagyar.hu/erettsegi/magyar_erettsegi_feladatok_2012_ime_a_kozepszintu_megoldasok/2277766/

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 19:08:45

@Öreg Sam: Nem mondod, hogy a Madár magyart tanított?

@gyvy: Hát, ja, valahogy így...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 19:14:09

@bélabácsi2: Inkább most én kérek 1 kört mindenkinek, magamnak meg vizesruházást!

bélabácsi2 2012.05.07. 19:17:01

@1kutya: a Pireneusok miatt inkább magasugrás nem? :)

@Öreg Sam: Madár? Kizárt.

bélabácsi2 2012.05.07. 19:19:41

@dömbi: a "menyem" is most érettségizik, azért nézem most is a feladatokat :)
Kíváncsi leszek, a holnapi matekba sikerül-e aktuál politikát keverni. (pszt, nem szóltam semmit)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 19:21:26

@medvedr: Hah, a Tordesillas-i egyezmény (ennyit tudok csak a régióról), írhatnál róla! Fogad hogy bírta a kemencés étkeket?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 19:28:30

@bélabácsi2: Ne idegesíts! Még csak az kéne, arról végképp semmit sem tud. "Menyed" mit mond, nehéz volt?

bélabácsi2 2012.05.07. 19:31:05

@dömbi: még nem beszéltünk, nem velem beszél először :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 19:41:49

na, úgy látom, ma nem sok minden érdemiről maradtam le...nem voltatok valami hiperaktívak...
@1kutya: hahó, itt Föld! kissé feledékeny vagy...
@Öreg Sam: tényleg képeslap-szerűek :)

1kutya 2012.05.07. 19:46:28

@Öreg Sam: vén kujon:-DDD (bár nekem is eszembe jutott a Barikáról való tejfölnyalogatás:)

@anica inkognitóban: mert?

1kutya 2012.05.07. 19:48:41

@anica inkognitóban: de tényleg! magyarázza már meg valaki, hogy miért gond az, hogy elmegyek horvátországba nyaralni???

1kutya 2012.05.07. 19:49:21

@anica inkognitóban: mármint a félig ember, félig birka torzszülött???

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 19:54:36

pecás fiúk, halimádók, ezt nektek találtam:
Paraszt bácsi kifogja az aranyhalat.
- Ha visszadobsz, kívánhatsz hármat.
- Szeretnék egy házat.
- Rendben! Milyen alapú hitellel szeretnéd? Huf/Eur/CHF?
- Olajban vagy zsírban süsselek ki, b@zmeg???!!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 19:55:24

@Öreg Sam: @anica inkognitóban: Majd megmutatom az Iphone-omban, hogy nem képeslapok (nincs szívem letörölni a képek javát).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 19:56:14

@Mitzi von Küche: elhisszük, én csak arra, hogy annyira szépek és jó minőségűek :) kár is lenne! :)

1kutya 2012.05.07. 19:59:38

@anica inkognitóban: hehe, jó!:)

Cigány és a fia kifogják az aranyhalat.
Aranyhal: Ha visszadobtok, teljesítem három kívánságotokat!
Cigánygyerek: Apaaa! Csoki, cukor...
Cigány: Lóf.sz a seggedbe!
Cigánygyerek: Ááááááááá!!!!!!!!!!

BariKarika 2012.05.07. 20:00:41

@Mitzi von Küche: huha, sok helyen most nem voltam, inkabb fozocskeztewm otthon :P meg a ferian ettem...azert majd osszeszedem az agyam es atkuldom merre voltunk...a steakeshez nem jutottam el, allitolag egy angol csalad viszi a boltot :) Cipedlit nem hoztam, viszont megint bevasaroltam a desigualban :P eljen a kedvezmenyes kartyam meg a malagai outlet :D

@1kutya: @Öreg Sam: azt a tejfolt iziben kikoptetek volna....elotte aloe veraban furodtem :S
@dömbi: mi van a titanium dioxiddal???? :S
@hagyma:
szerintem a shoppingolas az nemzetfuggetlen :) mar nem veszek meg minden szart amit meglatok, de megveszem a 25. szoknyat, mert az kell, viszont mar nem sorakozik 25 flakon tusfurdo ugyanennyi borradir ez az a furdomben :)

medvedr 2012.05.07. 20:00:50

@Mitzi von Küche: Fogam helye jól bírta, köszi! Puha volt a bárányka. A másik jó ételük egy tehénszáj!! és csicseriborsó alkotta sóletszerűség volt. Mindezt zöldsaklátákkal. A salátát kellett erősen a másik oldalon rágni. Édességeket nem ettem mert, a fogfájás miatt ledobtam 2 kg-t és nem akarom visszaszedni, edzésre meg nem tudtam menni. Borok jók voltak, de márkát nevet nem bírtam megjegyezni;)

1kutya 2012.05.07. 20:05:39

@BariKarika: hidd el, én lenyaltam volna rólad aloevarástól:-DDD

BariKarika 2012.05.07. 20:06:01

@anica inkognitóban: ezt a kepet nyugodtan megsporolhattad volna, kb olyan mint a fb-os szettrancsirozott kutyak etc...

@1kutya: azt irtad horvatba mesz, nem azt, hogy horvatorszagba...en is ugrok a magyarba, nemetbe, olaszba megyekre...

Jelentem a hatso reszeim kezdenek barnulni viszont rohadtul viszketnek :S Dombikem, mit kenjek ra??? :(

BariKarika 2012.05.07. 20:07:43

@1kutya: fura izlesed van :S majd kuldok tejfolt meg aloet :)

medvedr 2012.05.07. 20:08:51

@dömbi: Feleségem gimis magyar töri szakos tanár volt, most már nem az hála a sorsnak! Szerinte a Karinthy könnyű tétel volt, bár full 5 re nehéz megírni viszont buktázni sem lehet, Camus idézet alapján a heroikus életfelfogás marhaság és nehéz is, Arany tetemre hívás könnyű.ó, ha egy kicsit is tanult Aranyról valamit

1kutya 2012.05.07. 20:20:57

@BariKarika: dehát horvátba megyek! mivel az egy ország és az a neve, azért így kell mondjam. sőt képzeld szoktam románba is menni, meg osztrákba is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 20:30:50

@1kutya: Nincs igazad. a horvát egy nép és egy nyelv, de nem ország, mint ahogy az olasz és a spanyol és az osztrák sem. Az országuknak van rendes nevük, és illik használni. Persze lehet, hogy grammarnáci vagyok, de ez a fajta lustaság azóta bosszant, amióta hallom. Érdekes, a gyerekeimtől még nem hallottam ilyen rövidítést ...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 20:37:41

Mitzi, már mondtam, hogy te vagy a Blogkocsma Világevője! :D Nagyon jó, hogy a kulturális millijőt is bemutatod, tetszik a post!

Az általad keltett hangulathoz egy kis ilyen zenével kívánok hozzájárulni:
youtu.be/CcsSPzr7ays

Épp javasolni akartam 1kutyának, hogy a blogtalin legyen már Világevő hasonmásverseny, ehhez én tudok vinni egy machetét. Nem tudom, a kecskefejet ki hozza majd, de szerintem azt is megoldjuk :DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 20:39:06

@1kutya: most az jutott eszembe, amit a "falunk egy kínait?" kérdésre reagáltál...:DDDD a fagyi visszanyalt...:DDD

bélabácsi2 2012.05.07. 20:39:55

@Andrass9: ahol most élek az utca nevekkel vannak így: ők az Alkotmányba mennek, nem az Alkotmány utcába, a Gárdonyiba, Zrínyibe, Adyba, Kolozsváriba, és így tovább, Mi otthon soha nem használtuk így, k-ra idegesít évtizedek óta. Hogy mondtam volna otthon Debrecenben a Hatvan utcát? Hogy Hatvanba megyek? Furcsa lett volna...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 20:42:02

@medvedr: Köszönöm szépen. Nyugodtabb nem lettem.
@BariKarika: Az aloe a legjobb, nem kell rá tejföl. A titán-dioxid többek közt fényvédő, minden naptejben benne van.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 20:50:06

@bélabácsi2: Há, hé, Te most nem Db.-ben laksz? Már gondolkodtam, melyik városrészben praktizálhatsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 20:50:59

@dömbi: Legjobb szer a leégésre a Panthenol hab. Nem tudom arrafelé lehet-e kapni, mi is itthonról visszük az USA-ba. Gyakorlatilag két nap alatt meggyógyít, és az esetek többségében még le sem hámlasz. Az azonnali tűzoltásra pedig a Naksol spray-t használjuk. A konyhapulton ott van a tűzhely közelében :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 20:53:07

@PO: Kecskefejet Babbetétől kell kunyerálni! Mitzi tud olyan szigorúan nézni?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 20:55:13

@Andrass9: a Naksolt azt hiszem, már nem lehet kapni, nekünk még van egy kincstári darab (tesóm megmentette).. pedig az csodákat művel bármiféle égett bőrfelülettel.
De tejfölt szerintem nem szabad rákenni, bár ezt Bélabácsi tudja megmondani, jól tudom-e, vagy nem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 20:57:04

@Andrass9: hát, én biztos szigorúbban tudok. Ciki lenne, ha úgy nyerném a Világevő hasonmásversenyt Mitzi előtt, hogy nem is jártam még Baszkföldön :DD

BariKarika 2012.05.07. 20:57:51

@dömbi: ok, kenem, kenem, atmentem guminobe, mire a hatam kozepet lekenem...:S

Viszont fozocskesek, adjatok tippeket, hogy mit lehet kezdeni marha sok tojassargaval? Barmi johet...feherje nelkuli tojassargakrol beszelek, szep tanyasiakrol :) Koszi elore is :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.07. 21:00:37

@Andrass9: Az aloe jobb. És teljesen természetes szer. 1 baja van, időben gondoskodni kell a növényről. Sajnos tapasztalat.
A titán-dioxidról is fenntartom, amit írtam.

Pinka-Panka 2012.05.07. 21:01:55

@anica inkognitóban: egy mailben egyszer azt kaptam egy ismerőstől,. hogy égési sebre felvert tojásfehérjét tegyek, miután hideg vízzel lehűtöttem (ha nincs más otthon!!)...
Én kipróbáltam, nekem használt, az ujjam végére, amikor a tepsihez ragadt:(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 21:03:55

@PO: Hogy mi? Nem értem ezt a hasonmásverseny-dolgot. De a nézésem, biztosíthatlak, nem szokott szigorú lenni, au contraire...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 21:14:53

@Mitzi von Küche: van ez a Világevő nevű, aki 2011-ben az Év Gasztrobloggere volt. Van a honlapján egy fotó, amit avatarként is használ. Modoros-é, vagy sem, mindegy is, de mestermunka.
vilagevo.blog.hu/

Arra céloztam, hogy ennek a képnek a stílusában lehetne egy hasonmásverseny. Ehhez kéne egy vágószerszám (ez lenne a machetém) és egy kacskefej (vagy libafej, vagy bármilyen fej).

Hogy tetszett a Tico-tico samba?

bélabácsi2 2012.05.07. 21:19:03

@anica inkognitóban: igen, a tejföl téma megosztó téma

mielőtt rátérek: Andrass9 által javasolt Panthenol spray táplálja a bőrt és segíti a regenerációt, de fontos lehet még nagyobb felületű égés esetén előszörre az Oxycort spray is, az másképp segít, egyik funkciója a sérült bőrön könnyen behatoló bakteriális fertőzések elleni védelem, ami megint csak a regenerációnak tesz jót, másik egy kis gyulladás csökkentő szteroid, ami nagyon tudja csillapítani a fájdalmat.

Nos a tejföl. A benne lévő zsír nem jó. Mert szigeteli a hőt, pedig fontos a tisztán tartott bőrfelület hőleadása ilyenkor. A benne lévő vagy elszaporodó bacik nem jók.
Amiért mégis szeretik használni, az a tartós, folyamatos hidratálás, az égett bőr száraz, hidratálva csökken a fájdalma. Esetleg némi vitamin tartalom, de ezek a mai tejfölök...
Aki próbálta már, utána szinte szárazon vakarható le a tejföl maradéka.
Viszont ezt a hidratálást egyszerű vízzel is el lehet érni.
Szóval szerintem tejföl inkább nem, de ha nincs más kéznél, vagy egyéb testrésznél :) akkor vízzel való néhány órás hűtés után rövid időre feltehető a pakolás.
Na. Rajtam is volt kiskoromban tejföl minden nyáron, abszolút fehérbőrű vagyok...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 21:27:12

@PO: Már értem, nem néztem le oldalra. Valahogy többet vártam a cikkeitől régebben, amikor néha benéztem oda. Asszem, a lyonit olvastam utoljára (mert anno jókat ettem ott - persze csigát).
Tico-tico jó, főleg a technikájuk :) /De a tegnap esti gitárszóló mindent visz - és én nem is tudtam eddig a címét, így nem tudtam megkeresni sem.../

bélabácsi2 2012.05.07. 21:31:54

@PO: csak lófej ne legyen már! :)))

bélabácsi2 2012.05.07. 21:33:15

@BariKarika: miért nem kérsz meg te guminő egy gumiférfit, hogy lekenje??? :)

bélabácsi2 2012.05.07. 21:36:57

@bélabácsi2: jajj, bocs, beleestem egy hibába! Rohadjon meg az Internet és minden hasonló közösség! Orvos nélkül nehogy Oxycort sprayt használjon valaki, mert van ellenjavallat, a rohadt életbe, most kiakadtam magamtól, soha többet nem ajánlok vagy nem tanácsolok semmit.
Minden szakmának vannak szabályai. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.07. 21:37:53

Jó estét, az írás nagyon tetszik, a tapast valami partykajához fel fogom használni.
@BariKarika: Creme brulee

1kutya 2012.05.07. 21:38:22

@Andrass9: felőlem! én horvátba megyek nyaralni, akinek nem teccik (ez sem tetszik?) bekaphattya (bekaphatja?). és sorolhatnám, hogy az ugye nem tűnt fel, hogy pagon (pag szigetén), esetleg splitbe (split városába?). ez nekem akkora szőrszálhasogatás...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 21:44:40

@anica inkognitóban: Naksolt mostanság alu flakonban kaptunk. Régebben üvegben volt. Mindkét kiszerelés hajtógáz nélküli megoldás. Idén még nem próbáltam venni.
Bélabácsi tejfölös tanácsa pedig korrekt. Én is be voltam kenve minden nyáron, bár nagyon gyorsan barnuló típus vagyok.

bélabácsi2 2012.05.07. 21:48:42

@1kutya: felőlem akár a Százholdas Pagon(y)ba is mehetsz, Micimackóval és Róbert Gidával, vagy Mitzimackóval esetleg, nézd, tudom, hogy változik a nyelv, furcsa lenne ha Dobó István egri várkapitány nyelvén szólalna meg valaki most, tehát ennyire nem védjük, de lehet idegen nekünk, elismered?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 21:53:14

@1kutya: Ahogy gondolod - nem foglak érte megkövezni.
A véleményemet meg a békesség kedvéért megtartom magamnak (mert a végén még nem kapok slambucot)...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 21:53:17

@Mitzi von Küche: akkor fogadj el egy ráadást, vagyis kettőt:

youtu.be/Nx7vOb7GNBg
(Hiába a technikai perfekció, az életben nem láttam még ilyen roggyant tartású istennőt)

András bátyád meg így játssza a Capricho Arabe-ot:
youtu.be/9dqzGgMnypw

@bélabácsi2: pedig nekem van egy, de az koponya :))

bélabácsi2 2012.05.07. 21:56:48

@PO: hát, annál a karajos kardhalnál biztos jobb ;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 21:58:15

@Andrass9: jogos, én a naksol spray-re gondoltam..
@1kutya: nyugi, bébi..:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:09:05

@PO: Nekem hiányzik az élet Vidovic játékából. Technikailag jól megoldott, de élettelen előadás. Ez persze - mint máskor is - a saját egyéni véleményem!

1kutya 2012.05.07. 22:13:59

@bélabácsi2: iegn, de akkor miért nem ismered el, ha másnak ez nem idegen?

@Andrass9: kapsz salambucot, nyugi! felőlem hívhatod a lokomotív grand turismot elgétének, én nem sértődöm meg! sőt...

www.youtube.com/watch?v=e5MOC-cbm6g

1kutya 2012.05.07. 22:22:07

@anica inkognitóban: tudom, poén akart lenni, ha nem jól sült el, akkor sorry (ahogy Hagyma mondaná:)

1kutya 2012.05.07. 22:22:57

@anica inkognitóban: de a zene ott van ugye? (pitiz, lapul, farokcsóvál)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:23:59

@1kutya: Vevő vagyok a poénokra, hátha még az én rovásomra is történik.
Ez meg neked:
www.youtube.com/watch?v=ADKDVCmsn_I&feature=related

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:25:07

@Waka: Barinak is: Hogy stílszerűek legyünk, legyen inkább crema catalana (majd egyszer arról is...).
@PO: Köszi, majd reggel meghallgatom (már tel.-on nézem a friss kommenteket, az meg nem nyitja meg). Good night! (erős hétfő volt és a kedd is annak néz ki.)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:26:04

@Andrass9: @1kutya: ööö.. fiúk... izé.. azért ne menjetek már túl a barátságon..:P:DD

Táfelspicc 2012.05.07. 22:27:21

Ha nem volt annyi esze, hogy levédje (regisztrálja) a homokozóját, magára vessen ...

bélabácsi2 2012.05.07. 22:28:00

@1kutya: ööö, nem ismertem volna el? Csak annyit mondtam, hogy engem idegesít. Ettől még úgy mondod, ahogy akarod, és lehet, hogy száz év múlva a te változatodat beszéli csak ez a nép, és úgy lesz jó. :))))
Téged meg ne idegesítsen, hogy engem idegesít, na így jó? ;)
Hidd el többet számít nekem a magyar-magyar megértés, és kölcsönös meg nem támadási szerződés, mint a szavak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:28:20

@anica inkognitóban: Ilyen apróság nem ronthat meg egy barátságot.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:29:25

@Andrass9: a filmre céloztam és az egymásnak küldött zenékre...:DDDD
Kuty, te vágtad, igaz?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:33:47

@anica inkognitóban: Én nem igazán vagyok YT-ban jártas, de a küldött zenére/szövegre jó volt a válaszom (bár most találtam egy jobbat:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:34:34

@Andrass9: azt hiszem, ez most a szerencsém...:DDDDDDDD

smithgerda 2012.05.07. 22:35:07

Sietek biztosítani mindenkit arról, hogy nem én vagyok táfelspicc :)
A poszt kiváló, a tapaszt imádom.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 22:35:14

@Andrass9: nekem is van egy ilyen érzésem. Mint amikor japán, vagy kínai, vagy koreai csajok gitároznak. Mivel nekem Paco de Lucia a mérce (tudom, ő nem éppen klasszikus gitáros), hozzá képest pl. Andrés Segovia is száraz, tárgyilagos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:39:30

@anica inkognitóban: Nagyon toleráns vagyok, amióta meghaltam.
Nem tudom, meddig élek még, hát csak nem fogok egy jó viszonyt elrontani arra a maradék kis időre?
Anyám tanította gyerekkoromban:
Mindíg azt nézd egy emberben, mi az ami értékes benne. Azokért a tulajdonságaiért meg elnézheted a rossz oldalait is.
Ezt akkor életfilozófiámmá tettem, és még nem bántam meg. Ellenségem sincs sok, pedig nem vagyok megalkuvó.

tartetatin 2012.05.07. 22:39:46

@BariKarika: madártej kevés habbal? Hab nélkül... crème anglaise?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 22:42:15

@Andrass9: ez nagyon szép...
( az más kérdés, hogy én nem tudnám elsajátítani, lehet, alkatilag sem vagyok rá képes. ha utálok, nagyon, ha szeretek, nagyon )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:43:17

@BariKarika: A tökéletes megoldás itt van:
Küldjed át fényposttal, én meg kikeverem sok-sok kristálycukorral fehérhabosig és megeszem az egészet kanállal! (Na jó, kikeverhetsz egy kis gyümölcsöt - málnát, epret - tejszínnel, és a tetejére kanalazhatod)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:44:23

@anica inkognitóban: Szeretni én is nagyon tudok. Útálni viszont még nem igazán sikerült senkit (NEM tisztelet a kivételnek).

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 22:53:28

Szerintetek ha 15 dkg hajdinaliszhez, 10 dkg búzaliszthez teszek 2 tojást, öntök reá fél liter tejet és az összekeverve elég vékony, akkor arra nemigen kell még fél liter szódavíz, ugye?
Épp előkevertem holnapra egy galette sarrasint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:55:54

@1kutya: Hmmm ... érdekes, de nem hallgatnám háttérzenének (mindíg utáltam a hétfőket)!

www.youtube.com/watch?v=c0RCwb_Alsc&feature=related

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 22:59:45

@PO: Szóval valami palacsintát sütsz?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:06:50

@Andrass9: igen. Azt a francia hajdinalisztes, sós töltelékű izét szeretném kipróbálni.
Anica jól látja (csak 40 km-ről nézi), így pont jó palacsintatészta állaga van.
De mivel nem kevertem még palacsintatésztát (csak néhányat kisütöttem), nem érzem a konzisztenciát.

Ugye, az a Táfelspicc az előbb levin volt?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:11:45

@anica inkognitóban: vajban párolt póréhagyma + tükrös tojás. C&V ezt karamellizáltnak nevezi, nem tudom, reggel lesz-e hangulatom addig párolni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:12:47

@PO: nyami :)))

PO, ha ezt eljátszod, eskü, üvöltve elénekelem...:DDDD nagy kedvenc..:))))))
www.youtube.com/watch?v=puVRM95e2Ko

tartetatin 2012.05.07. 23:12:51

@PO: én még a tejet is kihagytam volna, és inkább vízzel.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:17:08

@tartetatin: anyósék sem tesznek bele az étteremben. csak szódavizet.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.07. 23:18:12

@tartetatin: kipróbálom majd úgy is. Ez most a belépő modell lesz :))
Te milyen sós tölteléket szoktál hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:23:27

@tartetatin: Azért olyan alacsonyra ne ereszkedjünk már, ha lehet.

tartetatin 2012.05.07. 23:25:20

@PO: még nem csináltam, de sokszor ettem. Az egyszerűeket szeretem, spenót-ricotta, spenót-kecskesajt, gruyère.
Fransziáknál kedvenc a jambon-fromage, illetve a galette complète, amire sonka-emmentálira még rásütnek egy tüktojást.

tartetatin 2012.05.07. 23:26:45

@anica inkognitóban: én az édes palacsintába csak tejet teszek, semmi vizet. A hajdinás-sósba viszont csak vizet tennék.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:29:00

@tartetatin: mamiék nagyüzemileg gyártják... így olcsó..de az ideológia az, hogy úgy nem ragad..:D a bepanírozott sajtot is inkább bedobják a fagyasztóba, minthogy dupla panírral "pocsékoljanak" :S

tartetatin 2012.05.07. 23:29:49

Holnapután serrano szeletelő verseny Maon. A spanyol világbajnok 13 métert szel le egyetlen szeletben... Jó kis proccparádé lesz a Gesztenyéskertben. Ha fizetnének, nem mennék be abba az étterembe. Táfel biztos tudósít ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:29:58

@anica inkognitóban: Tényleg csak liszt, víz és tojás?
Tulajdonképpen miért ne? Visszavonom az alacsonyra ereszkedés megjegyzésemet!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:32:11

@tartetatin: Ha eleget fizetnek ....
@anica inkognitóban: Én meg még a dupla panírral is bedobom a mélyhűtőbe néha. Kevésbé lyukad ki.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:32:12

@Andrass9: igen. mondjuk, otthon is úgy csinálja, nekem teljesen rendben van a palacsintája (főleg, amikor 40 fokban nem nekem kell a gyereknek sütnöm):)
én a cukorral spórolok, mert szerintem meg attól ragad meg az első kettő..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:33:07

@Andrass9: jó, igaz, összerántja kicsit a hideg..
@tartetatin: spenót-kecskesajt...hmmm:)))

tartetatin 2012.05.07. 23:33:57

@Andrass9: anicáéknál a tojás is kimarad ;P

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:34:42

@tartetatin: az év elején kicsit megijesztette a családot, szerencsére "kinövi" a betegséget..:D mondtam neki, szedje össze magát, meg kell gyógyulnia, mert szeretjük a mi kis saját nevelésű házisárkányunkat :DD jó fej, sírva kacagta..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:35:03

@anica inkognitóban: Cukrot SOHA nem teszünk a tésztájába! Éppen az a szépsége, hogy a nagyon enyhén sózott tésztára teszed a lekvárt/édes tölteléket, ami így egymást erősítve varázsolja el az ízlelőbimbóidat.
A sós változat meg amúgy sem kér cukrot.

Ne hallgass rám - nekem 5 év alatt fogyott el 2,5 kg cukor a háztartásomban!

tartetatin 2012.05.07. 23:36:09

@anica inkognitóban: szerintem is a cukortól ragad. Ráadásul finomabb (sztem) a tészta cukor nélkül, pergősen-vékonyan (én vajat sem rakok alá, csak az elsőnél).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:38:47

@Andrass9: Nem szabad tovább kommentelnem. Ilyen beképzelt kommentet már csak ne írjak. Tiszta PA ...
Én kérek elnézést, és igény esetén kimoderálom magamat.

tartetatin 2012.05.07. 23:38:51

@Andrass9: +1
nálam se fogy a cukor. Vettem egy nyírfacukrot is, még az is itt áll hónapok óta.
Ellenben a juharszirupra rácuppantunk...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:40:17

@Andrass9: ez is az ahány ház, annyi szokás kategória lehet, mert anyám meg mindent rak bele...
egyszer elmentünk apám kollegájához meggyet szedni, anyám megsajnálta, mert az asszony lelépett és szóbakerült, hogy a palacsinta, a pasi meg sóhajtozott, hogy de rég evett..nem volt tej, viszont volt az udvaron almafa, akkor csinált neki tojás-liszt-szódavíz-csipet só-cukor(!)-reszelt alma kombóból olyan palacsintát, hogy hét nyelven beszélt
cukor nálunk is kevés.
@tartetatin: én meg abszolájte nem... olajjal sütöm, vasserpenyőben és dobálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:40:58

@tartetatin: Juharsziruphoz elég vastag pénztárca kell, ha azzal helyettesíted az édesítőszert. Évente max 2 litert tudok megengedni a gyerekeknek. Pedig hogy imádják!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:41:20

@Andrass9: most már mindegy..:P:D néha elkap a gépszíj, de téged meg így csípünk :)))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:42:24

ja! és én édes palacsinta tésztájába reszelt citromhéjat!!! az illata....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:42:28

@anica inkognitóban: Én meg szigorúan disznózsírral - kivéve, ha a kisebb lányom barátja is enne belóle.
Dobálni és is dobálom a vasserpenyőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:44:36

@anica inkognitóban: Sajna soha nem tudom előre, hogy csak édes lesz (pláne, mint írtam, az első 10-12 az sajtos tejfölös) - illetve amikor csúsztatott palacsinta készül akkor biztos vagyok benne, de az más műfaj, másfajta tészta.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.07. 23:46:22

@Andrass9: gyerekkorom óta nem ettem zsírbansült palacsintát..:S

na, jó éjszakát nektek, én kinyiffantam...

tartetatin 2012.05.07. 23:47:53

@anica inkognitóban: én meg sztereóban sütök két teflonyba', bibibí!

tartetatin 2012.05.07. 23:51:55

@Andrass9: á, nem helyettesítem, mivel nem édesítek :) csak palacsintába nyomom ezerrel, de szerényen :)
Baráti családnál (azonos létszám) havonta 3-4 kiló cukor megy el a csak tea/kávé édesítés miatt. Lehidaltam. Ráadásul nem is tudják, mit veszítenek ízben.

BariKarika 2012.05.07. 23:56:12

@bélabácsi2: huh, koszi, nekem a tejfol mindig tuti raadasul csak az volt keznel, nem vakartam le utana hanem nagyon langy, inkabb hideg vizzel leoblitettem a ramcserepesedett tehenalvadekot...:)
Gumifiu eppen fesztivalozik, szalma vagyok, magamnak kell megoldanom a kencezest...raadasul o meg nem is latta, tuti lottek a romantik estenek holnap, konnyesre fogja rohogni magat :)))

Tojassarga tema, kb 20 darabrol beszelek :S
@tartetatin: Honnan szed az urge 13 meter hosszu malaclabat???? Vagy csak en nem ertem? Nem lehet, hogy zsiraflabat fog szeletelni??? :S

BariKarika 2012.05.07. 23:57:48

@Andrass9: enekkaros vagy??? azert eszel nyers tojast cukorral??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.08. 00:00:06

@BariKarika: Énekeltem sokat, valóban. Akkor estem szerelembe a kikevert tojássárgájával!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.08. 00:03:35

Nálunk most már PJ osztás van. További jó iszogatást, bár csak önkiszolgáló módban lehet - a pultos kiájult!

BariKarika 2012.05.08. 00:05:20

@Andrass9: szerinted megfazasos rekedtsegre is jo? eleg nehez volt ma beszelnem, az ugyfelek visszakerdezgettek, egyikuk szemermetlenul kirohogott mert ugye bedugult orral eleg viccesen hangzik nehany dolog telefonban :S
Hopp, nincs itthon cukor...hm...gondolom folyekony edesitoszerrel nem olyan...most dobtam ki egy majdnem teljes zacsko dark muscovado-t, kisse osszeallt a lelkem...hiaba, unatkozott vagy egy eve nem neztem ra...

tartetatin 2012.05.08. 00:14:22

@BariKarika: gyerekkoromban én is imádtam a cukros kikevert sárgáját, ma már nem enném nyersen :(

BariKarika 2012.05.08. 00:17:17

@tartetatin: ahhhhh, igy mar ertem! hihihihihi :)))
egyebkent tenyleg nagyon profin vagjak, az enyemet is kezzel ( marmint kessel) szeltek, kis csipesszel pakolgattak a lapra amit lezsugoroztak :) hm...
Ma a spanyol csop vezeto kikerdezett merre jartam, mit csinaltam, mondom neki a serranot, kerdezi a csontot otthagytam? mondom viccelsz ugye? abbol leves lesz, na itt kerekedett el a szeme :D

BariKarika 2012.05.08. 00:18:11

@tartetatin: en a sutitesztaba nyalok bele meg mindig, de csak akkor amikor mar liszt vagy vaj is van benne...beteg dolog tudom :S

tartetatin 2012.05.08. 00:22:52

@BariKarika: dark muscovadot fel lehet puhítani, te meg kidobálod?? Nedves konyharongyot ráteszel és magához tér. Szokták mikróban is.

BariKarika 2012.05.08. 08:52:24

@tartetatin: ez konkretan osszeallt egy fel kilos szikladarabba :S usem hasznalom, csak evente egyszer vagy ketszer :)

bélabácsi2 2012.05.08. 09:43:19

@PO: lehet már túl vagy rajta, de mégis mondom, hogy a bekevert "palacsinta" tésztád állás közben sűrűsödni fog, a végeredmény ettől vastagodni, na ezért kap tőlem mindig egy-két spricc szódát közvetlen sütés előtt, akár édes, akár sós, akár búza, akár tej akár víz, akármi, a technológia ugyanaz.
Én egyébként mindig a tésztához keverem a zsiradékot is, és zsiradék nélkül sütöm ki abszolút tapadásmentes Tefalban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.08. 09:54:15

@bélabácsi2: én is tettem bele ma reggel egy kis szódát, észrevettem, hogy sűrűsödött (tegnap este készítettem a keveréket).
Nem vagyok nagy tapas-talattal a palacsintasütésben, de az a 7 db elég volt ahhoz, hogy kiismerjem a csínját. A tanulság az, hogy veszek egy vasserpenyőt, amit szépen beavatok. És teszek a tésztájába egy kis olajat legközelebb.
Érdekes játék kitapasztalni azt, hogy milyen vastag légyen a palacsinta. A végén ennek az optimuma is megvolt. Olyan szépen dobtam-kaptam a 7ediket, hogy nacsak! :))
süti beállítások módosítása