Anyák napjára minden anyukának:
És a dőzs:
Az étek története.
Valahogy a mi fagyasztónk egyirányú - kifele soha nem jön belőle semmi, így zsúfolásig tele van. Időnként bepöccenek, és elkezdek keresni benne. Sok kutyakaja született már többéves jelöletlen tárgyakból, de most találtam kapirgálós csirkecombokat, számosat, relatíve fiatalokat. Ezek már filézve lettek eltéve, tehát csak ízesíteni kell valahogy és megsütni (vagy fínom Thai csirke curryt főzni belőle, de most nem az készült). Fiunk jött haza és tetszett neki a grillezett csirkecomb gondolata (belvárosban terasz nélkül nehéz grillezni, a gangon meg valahogy snassz volna).
A csirkecomb (különösen a háztáji) alapjában is ízes, nem sok fűszert kívánt. Megijesztettem kis majorannával, mustárral és Worchestershire szósszal még reggel, majd pihent fél napot egy műanyag dobozban a hűtőben.
Délután begyújtottam a grillt és amíg a faszén mind parázslani nem kezdett, megsikáltam 8 közepes krumplit, amit úgy vizesen meg is sóztam és alufóliába csavartam. Hagyma ugyan emlegette, hogy nem kell azt fóliába tenni, de nem szeretem túlszárítani, hát így készül. A parazsat az egyik oldalra kapartam, friss szénnel elfolytottam és fel is csaptam a krumplikat legott a grill parázsmentes oldalára (a kép ne tévesszen meg - ne arra figyelj, amit mondok, hanem amit csinálok!), majd befedtem az egészet .
Figyelmes olvasóknak feltűnhet egy szabályosabb geometriai alakzat is. Nos ez a fólia csomag a 8 csiperkegomba tönkjét és 3 szelet bacon szalonnát rejtett alaposan megborsozva.
Amig a krumpli süldögélt (kb 40 perc), megtöltöttem a gombafejeket egy pötty olasz füszerkeverék krémmel, mogyorónyi vajjal és diónyi juhsajttal. A töltés előtt kapott egy kis sót, mert én mindent sósan eszem!
Feleségem gombát nem eszik, hát neki elcsaptam 2 kicsi padlizsánt. Besóztam, borsoztam, kis morzsolt tárkonnyal turbóztam - nagyon hálás íz kombináció. Nincs grillen sült kaja sült hagyma nélkül, hát abból is elővettem kettőt. Megtisztítottam és keresztbe kettévágtam. A hagymára (és a padlizsánra is) szójaszószt tettem a világosabb, ámde sósabb fajtából. Egy időben egész jó vietnámi szószt lehetett kapni a helyi CBA-ban 500Ft/l áron. Már nincs sehol:(
A háttérben a csirkecombok melegszenek szobahőmérsékletre, a bor pedig a szakács szomjúságát hivatott oltani.
A krumplikat már esedékes volt hirtelenebb tűzre tenni, így átköltöztek a parázsban gazdagabb oldalra. A grillem szűk méretei miatt (58 cm átmérő) most egy trükkhöz folyamodtam: a gombás adagot feltettem a krumpli tetejére:
de a padlizsán a parázsmentes részen is elfért.
Ismét visszakerült a grill teteje, hogy a meleg minden oldalról támadja a zöldségeket. Amig a zöldségek pirultak, a feleségem egy friss tavaszi salátát alkotott hozzá feta sajttal. Mintegy 10 perc alatt a zöldség elkészült, levettem a tűzről, hogy helyet csináljak a csirkének.
Jellemző módon a baconos gombaszárakat a saját tányéromra tettem ...
A parázs szépen fellobbant, hogy szabadon maradt egy kicsit, pont ideális feltételeket teremtve a csirkecomb filéknek:
Egy kis só, amit ekkor célszerű a húsnak adni, 4.4 perc oldalanként (meg egy-egy mogyorónyi vaj húsonként) tökéletesre alakította eledelünket:
Mig az étel elfogyott, az alma és körtefák lelkesen csalogatták a méheket ...
Jó étvágyat!