Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Közkívánatra: harcsa grillen

2012.05.03. 07:00 1kutya

Szoktam néhanapján afrikai harcsát szerezni. Szerezni, pedig nem szeretem a dolgok ilyentén elintézését, sőt magát a szót sem szeretem! Talán az átkosból maradt meg bennem ennek a szónak az utálata, mikor azt is „szerezni” kellett, ami egyébként alapvetően járt volna!

No mindegy, a lényeg: 1 hónapja tulajdonomba került 4db szép nagy afrikai harcsa filé, voltak együtt vagy 3 kiló. 4 különálló csomagban szépen le is fagyasztottam őket. Tegnap aztán feleségem felhívta a figyelmemet rá, hogy kezdeni kéne velük valamit. Én pedig döntöttem: grill!

Ma reggel neki is álltam, egyik zacskót kihalámoltam a fagyóból. Délután 2 óra körül olvadtnak nyilvánítottam és nekiálltam pácolni. Itt a blogon is belengettem a dolgot, de aztán úgy döntöttem saját lábamra állok és belekezdtem:

A közel  1 kilós filét 8 db, megközelítőleg féltenyérnyi, 1 centi vastag szeletekre vágtam. 4 db-ot egy tál aljára helyeztem, sóztam (most lehet  fújjolni, de igen sóztam!), borsoztam, 2 gerezd fokhagymát reszeltem rá, majd meghintettem apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, pár csepp citromlével megbolondítottam és meglocsoltam kb. fél deciliter olívaolajjal. A műveletet még egyszer megismételtem a maradék szeletekkel.

Az eredmény:

 038.JPG

A tálat egy darab alufóliával lefedve a hűtőbe száműztem (előzetes reményeim szerint 2 órára, de a végén 3 lett belőle).

Mialatt a halacska pácolódott, megmostam és felkarikáztam 2db arasznyi cukkinit fél centis karikákra (néha sikerült, néha nem:), majd a karikákat is sóztam, borsoztam és fólia alatt követték a halat a hűtőbe.

Ezzel együtt megmostam 7db öklömnyi burgonyát, majd sós vízben félfővésig főztem és kihűlés után szintén fél centis karikákra szeltem (jelen esetben meghámoztam, ilyenkor már elég tré a téli burgonya héja).

Mikor eljött az idő (jelzett a törpe, hogy kezd éhes lenni) előszedtem Max Grundigot:

 039.JPG

(többek között azért, mert meleg volt és nem akartam tüzet gyújtani, másrészről nem akartam hátsó fertályt csinálni a számból, miután előző nap lecsesztem Imrét, mert 30 fokban nekiállt grillezni:)

Bemelegedés után felhelyeztem a halszeleteket, egy forgatással átsütöttem őket, majd még egyszer forgattam a kívánt aranybarna szín eléréséig.

 040.JPG

041.JPG

Miután a halszeletek lekerültek a grillről, követték őket a cukkini- és a krumpli karikák:

042.JPG 

043.JPG

A végeredmény:

 044.JPG

 Egészségetekre!

Ps: a törpe azt kérte, hogy a megmaradó három adagból paprikás legyen túrós csuszával...

202 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr224481355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 08:16:40

én mondjuk fordítva csináltam volna, hogy utoljára a halakat, hogy ne hűljenek ki, míg a krumpli meg a cukkini megsül, de ha elém teszed, és finom, akkor tökmindegy:D

_nyuszi_ 2012.05.03. 08:19:16

jól néz ki!

igen ez nagy dilemma.
faszályos a nagy melegben grillkaját enni, valami kis husi,hal, sok ződdel, csak tüzezni a 30 fokban...

látjátok feleim szümtükkel 2012.05.03. 08:32:54

Néhai öreg szomszédom, Horváth bácsi - egykori gazda - reggel azzal köszönt mindig, hogy egészségünkre a reggeli jó pálinkát!

Nektek is egészségetekre.

Az utolsó kép nagyon finom.

1kutya 2012.05.03. 08:42:54

@Babette_: ha a második képet megnézed, a felső részén beviláglik egy edény, amit egy bizonyos német városról neveztek el. no az a megoldás kulcsa!

@-nyuszi-: ezért nem gyújtottam én se tüzet. a fene nem akar megrohadni mellette ebben a hőségben (viszont állítólag a hétvégén már kellemes 23-24 fok lesz, ideális grillidőjárás:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 09:03:57

azt lehetne, hogy míg a slambuc fő, egy kis zöldet grillezzünk? előételnek...

1kutya 2012.05.03. 09:09:59

@anica inkognitóban: mindent lehet, ami nem tilos:)

Hurri Kán 2012.05.03. 09:11:12

'reggelt! :)

De jól néz ki... :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 09:14:42

@PO: majd addig még alakul az másnál is:)
@gyvy: köszi :D ja, nem rám mondtad??:P:DDDDDD
@1kutya: van a nem szabad, de lehet kategória is :D

1kutya 2012.05.03. 09:16:55

@PO: majd csinálok meghívónak posztot és lereagálják a népek (a tegnap esti kommentet nem biztos, hogy elolvasták).

skylla 2012.05.03. 09:17:45

hüvös jo reggelt. tetszik az eledel.

Hurri Kán 2012.05.03. 09:22:28

@anica inkognitóban:
Mától magázódunk? Amúgy melyik képen vagy rajta? :DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 09:23:27

@gyvy: jaja, nekem is a nagy udvariasság volt gyanús..:D
az avataromon..:D

_Remy_ 2012.05.03. 09:32:47

Étvágygerjesztő! Engem még érdekelne, hogy a kis pohárkából mivel locsolgattad?:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 09:36:49

Szép és jó kaja, az asztali grill hőségben jó ötlet (bár valamiért az afrikai harcsa nem a kedvencem). És szép a teak garnitúrátok is.
@PO: Nem csak Ti lesztek, én már előbb szóltam.

1kutya 2012.05.03. 09:39:02

@"Remy": a torkomat? a szokásos otellófröccs:)

Pinka-Panka 2012.05.03. 09:56:45

@gyvy: hú de klassz vagy hallod?:) A hal nagy kedvencem, bármikor megeszem, pláne ami a grillen készült:)
Én még annyit tennék rá, hogy van egy különleges halfűszerem, azzal behintettem volna...
Pácoltad a zöldségeket is valamivel??
Ügyes vagy:)

Hurri Kán 2012.05.03. 09:59:54

@Pinka-Panka:
Ezt nem én sütöttem. ;-)
De itt van az elkövető is. :)

tartetatin 2012.05.03. 10:03:59

A grill cukkini abszolút favorit meg a vajas sült krumpli is. Afrikai harcsa valahogy nekem se jön be, túl "csuszkán-foszlós" a húsa, de itt rendkívül gusztán van elkészítve.

tartetatin 2012.05.03. 10:07:03

Az ajvar, gyömbéres csili, htipiti biztos utólag került a tányérra ;)
Mostanában nálam a mártogatósok meg körítések jobban fogynak, mint maga az étel:)

Pinka-Panka 2012.05.03. 10:14:25

@gyvy: óóó más tollával??:)
a krumpli és cukkinit is fűszerezted valamivel?

Hurri Kán 2012.05.03. 10:16:16

@Pinka-Panka:
Ezt a harcsát 1kutya követte el. :)

Pinka-Panka 2012.05.03. 10:18:14

@gyvy: de azért te is besegítettél?

Hurri Kán 2012.05.03. 10:19:34

@Pinka-Panka:
Nem. Nem egy városban lakunk. :)

Pinka-Panka 2012.05.03. 10:20:51

@tartetatin: így van.
Mindig csinálok ilyen húsok mellé padlizsán krémet és egy kecskesajot krémet is.

Kecskesajt, tejföl, fokhagyma, chili apróra zúzva, bors,olivabogyó...ez a legkedvencebb mártogatós...már, aki szereti, ha lángol:)

Pinka-Panka 2012.05.03. 10:21:39

@gyvy: én már azt hittem mindeki egy kupacban van Debrecen körül:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 10:43:37

Jó reggelt/napot! Itt talán lesz egy kis eső mindjárt. Csont száraz a föld, agyrázkódást kapok, amikor kapálni próbálom (így nem is kapálom)

Pinka-Panka 2012.05.03. 10:48:46

@anica inkognitóban: na jó, megnyugodtam, hogy erre felénk is lakik valaki:)
De majd érdeklődéssel hallgatjuk, olvassuk a slambuc partit:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 11:03:46

Csókolom! Felébredtem.
De szép kaja. Ilyen parti nem lesz?

@Pinka-Panka: Nem lakhat mindenki Debrecenben, ahhoz kicsi a város.

Pinka-Panka 2012.05.03. 11:07:22

@dömbi: persze, most már tudom...ez is ritka, hogy itt ezen a blogon kommentelők, azonos helyen lakjanak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 11:15:52

@anica inkognitóban: De azt igen - van spéci búzakapám, bibibiii!

Pinka-Panka 2012.05.03. 11:25:54

@Andrass9: ekkora nagy földed van? jó lenne ha esne tényleg...

skylla 2012.05.03. 11:32:09

mar ennekem beborult az eg... nemsokara hozzatok is eler :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 11:40:29

@Pinka-Panka: Nagy kecskesajt-fan vagyok. Ez milyen fajtából, állagúból készült pontosan?
@1kutya: Három küldemény fénypostával ment. Cserébe küldj grillezett halat :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 11:41:48

@skylla: Merre vagy, Skylla? Már úgy értve, mikor készüljünk az esőre? (Itt kerítésfestés zajlik.)

skylla 2012.05.03. 11:43:53

@Mitzi von Küche: györtöl kb. 120 km-re nyugatra ;)

Pinka-Panka 2012.05.03. 11:51:26

@Mitzi von Küche: én a piacon veszem, sima natúr fajta...azért tezsek bele tejfölt, hogy lágyitsam. Van aki brindzából is csinálta ezt, de az nem olyan jó...:)lényeg bele a chili, isteni finom és rákenem a grillezett húsra és salátával:) vagy pitába teszem...na nem fokozom, mert a mai kis tárkonyos krumpli levestől kopog a szemem aztán:))

Hurri Kán 2012.05.03. 11:54:19

@skylla:
De sokszor énekeltük ezt... Egy darabig bent, aztán ha kiraktak, kint. :DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 11:59:14

@Andrass9: pösti unokahúgomnak (aki "macinacihoz" is szép kékre festette a szemhéját vastagon) ladányi pasija volt anno, aki értelmiségi-paraszt család gyereke volt, imádnivaló az egész család, a hülyeség az alap náluk. Zsuzsi piszkosul meg akart felelni, amikor mondták neki, hogy másnap megy velük búzát kapálni,azonnal rávágta, hogy oké. :D aztán megértette, miért röhög mindenki...:DDD

süllőcske 2012.05.03. 12:03:13

Nem rossz a menü.
Van kétféle köret is, a krumplit súlyosnak érzem a halhoz. Viszont nincs a csatni, salsa, pesztó, saláta közül egyik sem. A petrezselyem ezekbe való inkább, nem annyira halsütéshez való fűszer, vagy valamilyen mártásba, amit szintén hiányolok.
A 3 órán át sózódó hal nedvet veszít, ami majd hiányzik a szaftosság megtartásához. A nyúzott halszeletet minél gyorsabban pirosra érdemes sütni, sós vízzel permetezni, majd alcsony hőmérsékleten tartani, csöpp vajat ráolvasztani, úgy lesz igazán jó állagú és zamatos.
Az afrikai harcsa nem rossz, de közömbös ízű, a folyami szürke, tudjuk, más kategória.
De azért jó lehetett a hami.

Imre apó 2012.05.03. 12:03:47

Jól néz az ki bizony azon a szép nagy asztalon. Nekem a kertem kisebb, mint a te asztalod:)

Néha beszorulok a garázsba, de az nem olyan kafa. Halat még nem grilleztem, de 1-szer eljön az is, de inkább a zöccség és a tarja megy nálunk.

@dömbi: Így igaz nem mindenki lakhat Debiben, csak akik megérdemlik:D:D:D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 12:18:10

@Imre apó: Hmm... akkor én érdemtelen vagyok.

Hol az Öregem?
Ki lakik a közelében? Valaki nem tudna ránézni?

Imre apó 2012.05.03. 12:21:46

@dömbi: A te helyed is itt lenne, de máshogy döntöttél.

Az öreg biztos megvan, csak nagy a hőség, majd jön aztán beszámol.

1kutya 2012.05.03. 12:25:54

@Mitzi von Küche: este olvasom, feldolgozom, bedolgozom (legközelebb sütök, küldök belőle istenuccse:)

@süllőcske: hát házfelújítás közben nem igen volt időm salátával meg öntettel vacakolni, majd legközelebb. a sózásért történő lebasszarintást meg már a posztban megelőlegeztem magamnak:-DDD

no én el balfenéken, este jövök...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 12:29:51

@Imre apó: Hol, Debrecenben?
Majd megyek, azt megnézem magamnak az a várost, mit imádtok benne annyira. De ha költözök, akkor is max. Pestre. Ronda is, büdös is, bunkók az emberek is, de azért mégis csak PEST!
Hány fok van otthon, hogy mindenki a hőséget szidja? Majd én küldök nektek rögvest esőt, havat, hideget. Ha csak ez hiányzik...

bélabácsi2 2012.05.03. 12:51:57

@dömbi: melegrekordok dőltek pár napja egyfolytában, tegnap 36 fok volt itt árnyékban.

Debrecen. Hát igen. Kívülről jövőt sokat hallottam már csalódni benne. Nekem távolba szakadt debreceninek meg még mindig az otthont jelenti, a gyökereket, a hitet, a keménységet és az összetartást ebben a sz* világban.
Mindennek ellentmond, hogy ott végzett egyetemisták nagy számban maradnak.
Múltkor volt egy vitám is velük, egy debreceni blogon, ők mind beköltöző fiatalok voltak és szidták a várost és vezetését, én meg tőSgyökeres elszármazottként voltam kénytelen védeni a várost, amiről ők semmit sem tudtak. Aztán hagytam a fenébe.

Öreg Sam 2012.05.03. 12:57:58

Jóóó napot kocsmatöltelékek!
Elvonási tüneteim voltak már.
@dömbi:
Tömören és velősen:(mint egy jó marhacsont)minden ketyerém meghalt.Az asztali már régen haldoklott,a laptophoz tartozó router meg mostanra termelte ki az árát,ő is feladta.Jött a vajákos ember és mostanra végzett.
Addig nem eszem,mig el nem olvasom a 2 napi eseményeket :)
@1kutya:
Ez a vizihulla baromi jól néz ki,receptje is jól hangzik,lehet beruházok egy ilyesféle asztali grillre.(tisztább,szárazabb érzés,mint a tüzrakás :))
@Imre apó: Ne reménykedjetek,megvagyok! :D
Délután majd jövök.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 13:04:08

@bélabácsi2: Na most ezzel egyetértek! Én így vagyok Pesttel. Ha annyira undorító, rossz, akkor mi a fenének jönnek oda? Ha meg jönnek, akkor csönd!
Arról nem beszélve, hogy én ott születtem, ott nőttem fel, odakötnek az emlékeim, családom...
Amitől más lábrázást kap, az nekem természetes, az a furcsa, hogy vidéken nincs mozgás, nincs zaj, nincs tömeg, stb. Érdekes, hogy itt nem hiányzik.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 13:07:14

@Öreg Sam: Jaajjj, teljesen izgalmi állapotba kerültem. De jó hogy meglettél!!!
Adjál sutyiba telefonszámot, hogy ilyen esetekben elérjelek, az én koromban már nem tesz jót a felizgulás!

bélabácsi2 2012.05.03. 13:07:49

@süllőcske: az általad írt technológiával messze egyetértek, de nézd csak a képet a végén, az hal még mindig hal, nedves és kívánatos mint..., na most ezt hagyjuk, de látod, hogy a petrezselyem nem égett meg, tehát a hús is zamatos lehet. Így végül a hal natúr ízei, mint legfőbb értékek megmaradnak, a szószok hiánya ezzel kiegyenlítődik. 1:1, itt már csak tizenegyes rúgások dönthetnek. :)
Szerintem.

Imre apó 2012.05.03. 13:33:01

@dömbi: Pösti vok oszt:)

Itt tisztább nyugisabb, nincs annyigangszter.... meg meg:)

@Öreg Sam: Nem aggódtam ne félj, de a vajákos ember nem a Hero Factory egyik szereplője?:D:D:D Akkor kivégezted a vajákost:):)

Imre apó 2012.05.03. 13:34:01

Most jöttem el a nagytemplomnál 36 fokot mutatott a mérce.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 13:40:02

@dömbi: @bélabácsi2: látom már, csak jót tanulhatunk a korábban születettektől ;) :DD
@Imre apó: - Doktor úr, ha itt megnyomom, fáj!
- Akkor ne nyomkodja!
:DD

ha ott olyan meleg van, menj árnyékba! :P:))))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 13:41:10

@Öreg Sam: biztosítottam róla Dömbit, hogy nagyon jó voltál, míg ő - igazoltan - távol volt..:)
a csokit szeretem..:P:D

bélabácsi2 2012.05.03. 13:49:43

@Imre apó: itt meg dörgött villámlott, 3 csepp eső esett a fejemre, megszámoltam, most meg hét ágról süt a nap, gombász beszámoló az idén már nem lesz, az Északi-középhegység porzik, több mint féléve nem volt talajt áztató eső, azelőtt is kevés. (a másfél méteres hó nem számít, fagyott földre hullott, fagyott földről szaladt le a lejtőn olvadáskor)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 13:55:24

@Imre apó: Pesten se az én közelemben vannak a genyszterek.
@anica inkognitóban: Bátran kérdezz, ha valamit nem tudsz...

1kutya 2012.05.03. 14:36:22

@Öreg Sam: tankoláson nyertem, egyébként durva drága lett volna.

@bélabácsi2: akkor süllőcske rúgja majd a tiziket, mert én világ életemben kapus voltam:)

@Imre apó: azért annyira nem durva, itt a teraszon árnyékban 28 fok van (nem a tűző napon kell mérni).

1kutya 2012.05.03. 14:37:35

@anica inkognitóban:

- Doktor úr! Ha itt nyomom fáj, ha itt nyomom itt is fáj...
- Ember mutassa csak a kezét! Hisz magának el van törve az ujja!:-DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 14:43:08

@Imre apó: ugyan az nem egy doxaóra, de itt, a Szentgyörgyi-erdő mellett, a Medvés-aljban 31,5 fok van.
Itt rendszerint 2-4 fokkal hűsebb van az erdők miatt, mint a belvárosban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 14:44:03

Figyeljetek!

Rántotthús, és kirántotthús.
Melyik helyes, és miért?
Most komolyan.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 14:45:04

@1kutya: meg fog a farmerja, nem?:DD
@dömbi: rántotthús. mert a másik túl van bonyolítva feleslegesen, másrészt honnan ki??:)

Hurri Kán 2012.05.03. 14:45:29

@dömbi:
Rántott. De hogy miért, azt nem tudom. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 14:48:23

@gyvy: te az ösztönös zseni vagy ezekszerint..:D

1kutya 2012.05.03. 14:50:51

@anica inkognitóban: ja, az a másik:) meg a leszárad magától is:-DDD

_Remy_ 2012.05.03. 14:51:11

@dömbi: Csakis rántotthús. Kimondottan idegesít, ha kirántotthúst hallok.:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 14:55:34

@1kutya: na az emberem azért igencsak neheztelne, mert azalatt az étel megpárásodik, márpedig "az úgy nem jó".

bélabácsi2 2012.05.03. 14:55:38

@1kutya: milyen igaz ez a vicc, mi mindenre kell gondolni...! :)

@dömbi: szerintem bántotthús! :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 14:56:49

@bélabácsi2: Bélabácsi, ne kínozz már! :DDD ez a bántotthús, ez nagyon fájt!:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 14:56:58

@Pinka-Panka: tegnap megcsináltuk az első kecskesajtot, már csak ki kell várni, amíg ehetőre érik;)

1kutya 2012.05.03. 14:57:13

@Babette_: a burgonya, meg a cukkini kb 10 perc alatt megsült, nem volt annak a halnak ideje megpárásodni (mellesleg kislányom már magában elkezdte falni:)

Hurri Kán 2012.05.03. 14:57:25

@anica inkognitóban:
Különös örömmel tölt el, hogy jól szolgál kedves egésséged és ma sem vagy a szokásosnál kevésbé pikírt hangulatodban. :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 14:57:25

@Andrass9: azt tudod, miért van a harkálynak csőre?

bélabácsi2 2012.05.03. 14:59:48

@anica inkognitóban: kár, hogy loptam a Besenyő családtól, ha jól emlékszem a forrásra. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 14:59:51

@dömbi: az a jó benne, hogy ha kimész a város szélére, lelógathatod a lábad.

Imre apó 2012.05.03. 15:01:26

@anica inkognitóban: Már hazaértem és jó hűvösség van a frissen kész konyhában.:)

@1kutya: De ha az okosok a főtéren rakták oda!

@PO: Biztos nem Doxa, azt már elvitték vón. A beton is izzad:)

@bélabácsi2: Meleg nyarunk lesz, kevés esővel. A cserebogarak korán kibújtak, és hamar kimúltak.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 15:01:53

@gyvy: jóvanna, csak szeretetből..:))
@bélabácsi2: de most, hogy megjelölted a forrást, már lehetsz doktor, sőt köztársasági elnök is..:DDD
(bár én kedvellek, nem kívánok rosszat, de a lehetőséget azért ne zárjuk ki)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 15:02:13

@1kutya: nem csodálom. afrikai harcsa jó.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 15:02:29

Csak azért mert sztem a kirántott az tájjellegű, és a pasim vitatkozik velem.
A serpenyőből a forró olajból se lehet csak úgy kirántani...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 15:02:41

@Imre apó: meg hideg telünk, mert az indiánok egy hete vágják a fát..:D

Hurri Kán 2012.05.03. 15:03:10

@anica inkognitóban:
Inkább nem gondolok bele, mi lenne, ha nem szeretnél. :D

Imre apó 2012.05.03. 15:05:35

@anica inkognitóban: Az itteni indiánok esetleg lopják a fát:):)

bélabácsi2 2012.05.03. 15:07:59

@anica inkognitóban: Á, az már foglalt, oda jó (K)Áder kell! ;) :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 15:08:46

@Babette_: Ha-ha-ha, én igen, és Te is?
@anica inkognitóban: Várj, Bélabá másmilyen doktor, Ő elvégezte az egyetemet, és ahhoz járt, a köszi elnök meg "összefénymásolta" az elvileg tudományos munkát. Ha Bálabá értekezne tudományosat, elöl-hátul doktor lenne, meg kapna még címeket is.
Na még mielőtt belezavarodok, abbahagyom!

bélabácsi2 2012.05.03. 15:14:10

@Babette_: megvárjuk, Andrass9 tudja-e? :DDD
Nekem ez a kedvencem, de nem mondom a megoldást. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:15:24

@anica inkognitóban: Egyáltalán nem felesleges, mert ha nem rántod ki a zsírból, akkor odaég!

bélabácsi2 2012.05.03. 15:16:34

@dömbi: érdekes ez egyébként, amit felvetettél, mert ha a folyamatra utalok, akkor kirántom a húst, ha a kész termékre, az a rántott hús. Valóban furcsa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:19:42

@Babette_: Hát ... hogy ne a fejét verje a fába?

bélabácsi2 2012.05.03. 15:20:18

@Imre apó: nem jó hír ez nekem, legyen sok esővel meleg, azt csípik a gombák, mondjuk minden éjjel eső, nappal meg lehet strandidő, akkor nekem sok kiló vargánya, de álmodik a nyomor, idén a semminek nézünk elébe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:21:03

@bélabácsi2: De teljesen igazad van! és tényleg furcsa a magyar nyelv ...

1kutya 2012.05.03. 15:21:21

kirántani mifelénk az asztalfiókot szokták:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:22:12

@bélabácsi2: A veteményesem is boldog lenne, meg a pénztárcám is! Nem kéne locsolni - bár a csepegtetős locsolórendszerem nagyon víztakarékos.

1kutya 2012.05.03. 15:22:42

@bélabácsi2: felettünk most kavarog valami feketeség, meg dörög is, de ha nagyon úgy néz ki, hogy víz az nem nagyon van benne:(

1kutya 2012.05.03. 15:23:58

@Andrass9: fúrass kutat (bár nem tudom felétek lehet e, nálam itt figyel egy 62m-es).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:24:32

@1kutya: Mellettetek épp elmegy egy nagyobb felhőzet. Az előző, mire ideért kiszáradt :(
www.idokep.hu/radar - itt szépen látszik mi fog történni.

skylla 2012.05.03. 15:25:12

@bélabácsi2: en rantotthust sütök, nem kirantom a hust

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:26:33

@1kutya: 100 méteren sem találtak vizet. Fennsíkon vagyunk. Van egy 5ö m3-es emésztőm, amit nem használok vagy húsz éve. Azt kellene ciszternának átállitani (a csőrendszer a tetőkről megvan, mind belevezethető). Sajnos szivárgós rendszerű.

bélabácsi2 2012.05.03. 15:32:10

@skylla: no lám, de ami már ki van rántva, "rántott hús", azt miért sütöd meg: "rantotthust sütök" ? :)))
Igen, ezek azok a nyelvi dolgok, amiben ne keressünk logikát. Persze lehet megér egy doktorit ennek kibogozása.

1kutya 2012.05.03. 15:32:47

@Andrass9: németben láttam olyat, hogy le volt ásva egymás mellé 2 akna (4-4 kútgyűrű) aljuk kibetonozva és összekötve egy csővel. az egyik fel volt töltve egyre kisebb szemcseméretű sóderrel, ebbe mentek a csövek a háztetőről, a másikban egy búvárszivattyú. gondolkodtam rajta, hogy itthon is megcsinálom, de kiszámoltam, hogy nekem olcsóbb fúratni egy kutat. annyi hátránya van, hogy itt vasas a víz, de bírják ki a füvek:)

skylla 2012.05.03. 15:33:13

@bélabácsi2: há azé, mer az a neve:)

bélabácsi2 2012.05.03. 15:35:08

@skylla: világos, nevén kell nevezni a dolgokat, az sokat segít :))

1kutya 2012.05.03. 15:36:10

no, itt elkezdett cseperegni, de nagyon gyengusz:(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 15:39:27

Hajdúszoboszlói helyzetjelentés: kissé felhős néha, de igen meleg. (Jó a strandolóknak, én már ezer éve nem voltam).
Meg azoknak is jó, akik a Szentgyörgyi erdőben hűsölnek...
@Babette_: Kecskesajtot fogsz árulni vagy csak családi hobbifogyasztásra készül?

Imre apó 2012.05.03. 15:39:41

@bélabácsi2: AZ lenne az igazi, este eső nappal lágy meleg, nem forróság. Elkezdenék gombászni:):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.03. 15:40:30

@1kutya: A vasat kibírja a fű és még a mohásodást is megúszod, mert a moha viszont útálja a vasat.
A két kútgyűrűs módszer hátránya a nagyon kicsi kapacitás. Nem éri meg vacakolni vele. 20-30 köbméterrel már érdemes.
Példa: a házad 100 m2-es, kerted meg 1000 m2. Esik 500 mm egy évben (száraz év). Ez 500l*100 - 50 köbméter. Ha mind kilocsolod, akkor 10%-al növelted a víz mennyiségét, ami a kertedbe kerül és csak a szivattyúzás költségét kell állnod. Ahol nyersz a dolgon, hogy a ház területére eső vizet tartalékolod a föld számára.
Persze ez tisztán elméleti megközelítés. A havat nem fogod tudni tárolni, mert nem a csatornádba megy.

skylla 2012.05.03. 15:44:39

@bélabácsi2: es amig rantodik a hus, berantok egy levest (egy rantassal) :P

bélabácsi2 2012.05.03. 15:46:53

@Imre apó: Siralmas. Járom ez erdőt, amikor csak tehetem, nem csak akkor megyek, ha gomba van, ahogy a jó vadász se lő mindig vadra, de ez most kész katasztrófa. Lombosodnak a fák, ezáltal még több vizet pumpálnak ki a talajból, tonnaszám párologtatják nap mint nap a vizet és nincs utánpótlás, baj van.

bélabácsi2 2012.05.03. 15:49:38

@skylla: én meg iszok egy fröccsöt egy rá.., nem is, hanem húzással. :)
Egyébként meg rá se ránts! :)

Imre apó 2012.05.03. 15:50:38

@bélabácsi2: Egyetértek teljesen. Nem lesz ennek jó vége, megbánjuk a jövőt, de a gyerekeink meg főleg.
Na akkor megyek is az ovisunkért.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 16:00:00

@bélabácsi2: a felcsúti Charles Bronson...:DDDD
@dömbi: igazad van, hülye vicc volt..:)))
@Andrass9: mindig kiakadok, mikor anyósom azt mondja: felmosogatok (elmosogatja az edényeket)
@1kutya: az a sztori megvan, amikor odacsukják?:D:P

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 16:08:55

@anica inkognitóban: Nem kötözködés volt, csak villogni akartam, a hét végén elmagyarázták, de nem tudtam rendesen megjegyezni.
És a megzuhanyzok? Na én attól futok ki a világból.

bélabácsi2 2012.05.03. 16:21:50

@dömbi: @anica inkognitóban: nekem ilyen a "beintegrálás", de nem akarok túlságosan értelmiséginek látszani ilyen szavakkal. ;)

Hurri Kán 2012.05.03. 16:26:55

@bélabácsi2:
Öööö... lehet valamit/valakit kiintegrálni is? :)

skylla 2012.05.03. 16:29:55

@bélabácsi2: naaa, ne degradald le magad:)

medvedr 2012.05.03. 16:30:26

Na most, időhiányában nem olvastam el az összes kommentet, de a szereztem, az régi terminus technicus, lásd Rózsa Sándor szöröztem.

1kutya 2012.05.03. 16:41:24

@Andrass9: 2,5 méter átmérőjű és 1,5 méter magas gyűrűk voltak, az tartályonként majd 40 köbméter. ja és elfelejtettem, hogy a háztartásban is ezt használták, egy elég komoly szűrőn keresztül becsatlakoztatták a benti rendszerbe. egyedül a konyhai csap volt direktbe a közműbe kötve.

@anica inkognitóban: az nincs, szalonképes?:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 17:05:30

@bélabácsi2: Ne is mond! Az unokám mondta 2 évesen nekem, hogy jó lenne ha integrálódnék Budapestre.
Meg Mamikám, ez szerintem reveláns.
Néztem hülyén.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 17:14:11

@bélabácsi2: ejj, amikor BigBuffalo komámtól kaptam egy szakajtó vargányát...

@1kutya: ha 200 m-es lenne a kutad, az is vasas lenne, igaz, kevésbé.
Az a német példa olyan vidéken lehetett, ahol az éves csapadék 700 mm felett lehet.

@Mitzi von Küche: a múltkor kaptam egy jó tippet: magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/a-hortobagyi-kecskesajtok-mestere

@Andrass9: a puffertérfogatot a töltő áram és az elvétel áramának ismeretében szoktuk meghatározni. Azt is kalkuláljátok bele, hogy 1kutya a keleti városrészben lakik, ott relatíve magas a talajvízállás, egy földalatti tározó építése sok problémát vet fel. Arrafelé, a helyi népszokásoknak megfelelően inkább fúrnak egy ilyen-olyan kutat.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 17:16:19

@anica inkognitóban: te, nem vájmi írta a Gerda posztjára, hogy a mozgásformák közül a csoportos seggrázásra lábrázást kap? :DDD

1kutya 2012.05.03. 17:42:55

@PO: természetesen Solingen mellett Burscheidről van szó, 800-1000mm csapadék/év:)

1kutya 2012.05.03. 17:44:41

@PO: a Mirczéknek jó cuccai vannak, de majd a bulira megpróbálok romániából szerezni, na az isteni!

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 17:46:13

@Mitzi von Küche: amíg vannak kiskecskék, addig kitanulom, aztán mire jó sok tej marad, aztán pedig majd el is adom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 18:42:55

@Wakka: ha nem lenne tőlem idegen az odanyalintás, mondanám, hogy hiányoltalak..:)
@1kutya: majd elmondom, most főzök-fotózok :) amúgy annyira nem szalonképes, hogy leírjam...:D
@PO: nem tudom, nem emlékszem..

Öreg Sam 2012.05.03. 18:54:58

@Babette_:
Hány kecskéd van?
Ivararány? (ha nem titok)

bélabácsi2 2012.05.03. 19:05:25

@medvedr: Á, pont most néztem a filmet is, meg a Hofi paródiát is :)))

"jött ősz főcsősz Gödöllőről, fröccsöt hörpölt..."

www.youtube.com/watch?v=6Bjf9RYO_dc&feature=related

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 19:10:34

@Waka: nincs annyi szilvás unikum, amit te megiszol..:P:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 19:10:58

@Öreg Sam: a kicsikkel együtt tizenhárom.
ha nem viszik el hétvégéig, akkor a bakokból kolbász lesz. a nagyból is.

Hurri Kán 2012.05.03. 19:17:50

@anica inkognitóban:
Le kéne rendesen dugózni a züveget, akkor nem párologna. :)))

Öreg Sam 2012.05.03. 19:40:50

@Babette_:
Hááát,szerintem el kell határoznod,hogy husra,vagy tejre gyursz.
Én anno husra voksoltam,minden évben vettem 5 bakot elválasztva,(bakot fillérekért árulták)
Erdélyi vendégmunkásom kiherélte őket(mindig elmenekültem)a bak husának SZAGA van!
Ha tej,akkor TEJ! Akkor arra gyurjál,mert igy nekem a káosz jön át!
Bocs',csak segiteni szertnék.
Persze a kéretlen tanácsadónak ajtó mögött a helye!
Pincnök! lehetne-é ide az ajtó mögé 1 unicumot duplán?klasszikust,ha kérhetném...
Vannak szentségek számomra,az aszalt szilva nagyon jó,de unicumba???

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 19:53:18

Gyorsan, valami ütőset! Bevásárlás után a kocsi csomagtartójába zártam a kulcsot, a retikült a telefonnal, mindennel. Ott álltam egy szál táblás csokival a kezemben... Jó emberek végül hazahoztak, azuram visszavitt a tartalék kulccsal (amit csodák csodája, megtaláltam), és ez csak a nap vége volt...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 20:01:59

@Babette_:
Ha érdekel rengeteg tejre tudok vevőt.
Szappanba imádják.
@Mitzi von Küche: De legalább csokid volt.

Öreg Sam 2012.05.03. 20:03:58

@Waka:
Mint már fennebb emlitettem volt,számora vannak szentségek.
Az unicum is ilyen.
Csakazért sem kóstolom meg a szilvást!
Ez nekem valami hasonló,mint a valaki a tokaji jófajta száraz szamorodniba belébasz egy kávéskanál porcukrot :)))
Volt rá példa, lehet cikizni!El is váltam...

bélabácsi2 2012.05.03. 20:09:30

@Mitzi von Küche: ez szép.
Namost a mi történetünk: a világ végén az erdő közepén este 11 órakor sikerült a feleségemnek bezárni a kulcsot a kocsiba, semmilyen közlekedés másnapig. Pótkulcs kicsit körülményes lett volna otthontól 50 kilométerre.
Szerencsére egy gyerekkori ismerősöm volt kéznél, együtt szórakoztunk aznap, csak arra kért, hogy amit látni fogok, ne mondjam el senkinek, hogy ő csinálta.
Egy vastagabb drótot megfelelően meghajlított, azzal benyúlt az üvegnél az ajtó lemeze mögé, kis keresgélés után és 10 perc múlva nyitva volt a kocsi, kinyitotta mechanikusan a zárat.
Debreceni gyerek, ha szóltál volna, adom a címét! :)))

_Remy_ 2012.05.03. 20:17:02

@bélabácsi2: Azért megnézném a Cora parkolójában egy ilyen akciónál hányan keresik a rejtett kamerát:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.03. 20:17:29

@Öreg Sam: Tiszteletben tartom a véleményedet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 20:22:07

@bélabácsi2: Anno ez velünk is megtörtént Szoboszlón, strandolás után. Egy ismerős ugyanezt csinálta, sikerrel. Az akkor egy Lada volt, ezt a mostani kocsit viszont sajnáltam volna!

bélabácsi2 2012.05.03. 20:27:52

@Mitzi von Küche: á, semmi baja nem lett a kocsinak, egy Fiat Brava volt akkor, egyszerűen, ahol a vezető oldali üveg becsúszik az ajtóba, ott nyúlt be, nyoma nem maradt, karcolás se.
Lehet, hogy közös ismerősünk van, haha :)))
Jó, hogy szerencsésen végződött a sztori.

_Remy_ 2012.05.03. 20:41:34

@Mitzi von Küche: Elképzeltem, a jó embereket ahogy rád találtak. Vagy te kerested őket?:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 20:53:12

@"Remy": Egyik kölcsönadta a telefonját. Az egyetlen szám, amit a magamén kívül tudok, a lakástel. (Persze a férjem a teraszon üldögélve nem hallotta.) Utána még két embert kérdeztem, nem megy-e a város felé, egy fiatal házaspár kedves volt és kerültek velem egyet. Hálából mondtam, ha valami fogbajuk van, itt keressenek :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:03:00

no, kaja kész, közben félig meg is írtam..egy pohár Szamorodnit kérek :)ja, hogy én pultozom, na, a francba, akkor öntök..:)
@Mitzi von Küche: Mitzie, amíg egy tábla csoki van a kezedben, édes az Élet, bármi történjen is! :)

_Remy_ 2012.05.03. 21:03:46

@Mitzi von Küche: Én is jártam már úgy. hogy meghalt a telefonom és a férjnek sikerült a sim-kártyát is letiltani. Akkor gondolkoztam, hogy meg kellene újra tanulni legalább a fontosabb számokat, mint régen:) De lusta vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.03. 21:05:53

@Öreg Sam: ha káosz megy át, akkor gondolkodj:)
tej akkor van, ha ellenek az anyák.
azok meg szegények gyakran ellenek bakokat is:)

smithgerda 2012.05.03. 21:12:50

Ez aztán a kedvemre való kaja! Persze a krumpli nélkül, de az afrikai harcsát és a cukkinit imádom. Kösz az ötletet, mi valahogy halat nem szoktunk grillezni,(cukkinit igen,) hát most hétvégén tuti fogok a hamburger mellé:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.05.03. 21:16:42

@anica inkognitóban:
A személyzet munkaidő alatt nem ihat.
A személyzeti bulin annál többet.

@"Remy": Én nem lusta vagyok, hanem hülye. Mióta beletúrtak a gógyimba semmi se marad meg benne.
A saját számomat meg azért nem tudom, mert magamat nem hívogatom.

1kutya 2012.05.03. 21:18:31

@bélabácsi2: anno, rövid ideig volt egy moszkvics alekonk. a fater nyíregyháza belvárosában belezárta a kulcsot a csomagtartóba. fél óra hezitálás és többszöri gépjárgány körbejárás után a faternak eszébe jutott, hogy valamikor a 60-as évek végén volt egy utcával arrébb egy szerelőműhely. oda is mentünk, meg is találtuk az öreg szerelőt. elmondtuk a bajunkat, majd közölte, hogy ő biza nem tud segíteni, de mindjárt jön a segédje, az megoldja a problémát. jött is úgy 10 perc múlva egy huszonéves srác, előadtuk neki a sirámainkat. el is ballagott egy szerszámos ládáért majd követett minket a kocsiig. ott megkért minket, hogy forduljunk el, majd kb 30 másodperc múlva a fater kezébe nyomta a kulcsot. hosszas faggatózás után a következőt közölte apámmal:
- Pista bácsi én ezért már leültem a kiszabott 3 évemet, nem akarok belőle több gondot. Jó útra tértem!:-DDD

bélabácsi2 2012.05.03. 21:24:55

Ez besz*ás, bocs az offért, de ezt látnotok kell, aktuális, hitel+politikai feltételek, vagy 30 évvel ezelőttről, Kabos László, 2 és 5 perc között valahol a lényeg:

www.youtube.com/watch?v=jM_JwODywEA&feature=related

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:25:20

@dömbi: viszont a személyzetnek nincs szabadnapja, ha senkinek nem tűnt volna fel! :P:D
(na jó, a Húsvét kivétel volt..)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 21:43:57

@anica inkognitóban: én még a fotózásnál tartok :-) De a kaja kész, már meg is ettem.

_Remy_ 2012.05.03. 21:44:45

@bélabácsi2: A mai halposzt, meg ez a ruszli...
megyek a spájzba bontok egy halkonzervet.:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:48:06

@PO: nálunk a férj tesztelt behatóbban...:D én még csak egy-két falatot...
@"Remy": és magadra zárod, nehogy meg kelljen osztani??:D vagy kihozod a spájzból, ott csak felbontod?:P:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 21:53:27

@"Remy": nem is azért, teee..:D csak a nagy csábítás..:DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 22:19:19

Ez egy zenés szórakozóhely. És szerencsére van a gépben Ghymes. A legújabból is.
www.youtube.com/watch?v=lVud35wHUQk&feature=related

süllőcske 2012.05.03. 22:22:06

@anica inkognitóban: Nem kérek, csak egy traubit, kikaptak a szobrászok hat-ötre, unicum nem serkentő ital, tiszta beteg vagyok. Grillezni nem tudok, hiába a több tíz éves gyakorlásom. Ne hallgassatok rám.

Imre apó 2012.05.03. 22:30:07

@süllőcske: Csak egy kérdés: ismered véletlen Ábrahám Tibi faszobrász barátom? semmi háttér csak 1 kérdés:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.03. 22:32:09

itt villámlik, dörög, elbúcsúzom, mert mindent aminek köze van az elektromossághoz (pl. modem)kihúzok ilyenkor...
jó éjt! :)

süllőcske 2012.05.03. 22:33:44

@PO: Tiltsátok meg az Unicumot, száműzzétek, lőjétek keresztül büszke nyilaitokkal. Sírok, ténfergek, Anica, PO, tervezzetek új világkorszakot, ahol a csopaki a világ tengelye!

süllőcske 2012.05.03. 22:36:56

@Imre apó: De jókor kérdezed! Holnap majd elmerülök a memóriámba,most ez nem sikeres.

Imre apó 2012.05.03. 22:39:37

@süllőcske: Ok jó nyugvást:)legközelebb nyertek:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 22:46:54

@süllőcske: OK, én itt nem parancsolok, de azt elrendelem, hogy a Pásztortűz blogon ezentúl csak Waka ihat Unicumot. S csak aszalvánnyal.
Ezt a csopakit meg tengelybe állítjuk valahogy :)
Bú felejtéséhez:
www.youtube.com/watch?v=TOWwa7wjWZU&feature=related

süllőcske 2012.05.03. 22:57:32

@PO: Kösz, koma, így már jobb.Megyek, elalvásilag lerendezni a vonatkozást. Isten mögáldjon bennőtöket.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.03. 23:42:44

1kutya addig mantrázta ezt az otello fröccsöt, hogy eszembe jutott, én is kaptam a sógoromtól nagyon finom tavalyi otellót.
Ma vettem két palack szódavizet(!) és megkóstoltam.
Egészségetekre!

Jóccakát!
www.youtube.com/watch?v=yzKOpodwbug

Öreg Sam 2012.05.04. 00:10:15

@Babette_:
"Coito ergo sum!"
Egyről beszélünk.
Bakok kiherél,megtáplálkozik.
Nőstények felnevel,egy vezérbakkal,esetleg kettővel,és tovább ellet.
Néha vérfrissités idegen bakokkal. :DD

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 06:39:40

@Öreg Sam: pontosan. miért gondoltad, hogy másként van?;)

Öreg Sam 2012.05.04. 06:53:11

@Babette_:
Azért gondoltam,mert fenneb azt irtad,hogy eladod üket.
Jóóó reggelt!
Mija végcél?
Sajtokat akarsz?
Az mostanság nagyon menő! :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.04. 08:44:17

@Öreg Sam: a végcél, hogy ne kelljen boltban venni a tejet meg a sajtot, és a maradékot meg pénzzé tenni. és hogy önfenntartó legyen a dolog, tehát termelje ki azt a pénzt, amit be kell invesztálni( pl fejőgép, új bak, stb)
süti beállítások módosítása