Szoktam néhanapján afrikai harcsát szerezni. Szerezni, pedig nem szeretem a dolgok ilyentén elintézését, sőt magát a szót sem szeretem! Talán az átkosból maradt meg bennem ennek a szónak az utálata, mikor azt is „szerezni” kellett, ami egyébként alapvetően járt volna!
No mindegy, a lényeg: 1 hónapja tulajdonomba került 4db szép nagy afrikai harcsa filé, voltak együtt vagy 3 kiló. 4 különálló csomagban szépen le is fagyasztottam őket. Tegnap aztán feleségem felhívta a figyelmemet rá, hogy kezdeni kéne velük valamit. Én pedig döntöttem: grill!
Ma reggel neki is álltam, egyik zacskót kihalámoltam a fagyóból. Délután 2 óra körül olvadtnak nyilvánítottam és nekiálltam pácolni. Itt a blogon is belengettem a dolgot, de aztán úgy döntöttem saját lábamra állok és belekezdtem:
A közel 1 kilós filét 8 db, megközelítőleg féltenyérnyi, 1 centi vastag szeletekre vágtam. 4 db-ot egy tál aljára helyeztem, sóztam (most lehet fújjolni, de igen sóztam!), borsoztam, 2 gerezd fokhagymát reszeltem rá, majd meghintettem apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, pár csepp citromlével megbolondítottam és meglocsoltam kb. fél deciliter olívaolajjal. A műveletet még egyszer megismételtem a maradék szeletekkel.
Az eredmény:
A tálat egy darab alufóliával lefedve a hűtőbe száműztem (előzetes reményeim szerint 2 órára, de a végén 3 lett belőle).
Mialatt a halacska pácolódott, megmostam és felkarikáztam 2db arasznyi cukkinit fél centis karikákra (néha sikerült, néha nem:), majd a karikákat is sóztam, borsoztam és fólia alatt követték a halat a hűtőbe.
Ezzel együtt megmostam 7db öklömnyi burgonyát, majd sós vízben félfővésig főztem és kihűlés után szintén fél centis karikákra szeltem (jelen esetben meghámoztam, ilyenkor már elég tré a téli burgonya héja).
Mikor eljött az idő (jelzett a törpe, hogy kezd éhes lenni) előszedtem Max Grundigot:
(többek között azért, mert meleg volt és nem akartam tüzet gyújtani, másrészről nem akartam hátsó fertályt csinálni a számból, miután előző nap lecsesztem Imrét, mert 30 fokban nekiállt grillezni:)
Bemelegedés után felhelyeztem a halszeleteket, egy forgatással átsütöttem őket, majd még egyszer forgattam a kívánt aranybarna szín eléréséig.
Miután a halszeletek lekerültek a grillről, követték őket a cukkini- és a krumpli karikák:
A végeredmény:
Egészségetekre!
Ps: a törpe azt kérte, hogy a megmaradó három adagból paprikás legyen túrós csuszával...