A nagy steak evéstől elnehezült lányok nem vacsoráztak. Jómagam sem, mert a doki eltiltott a vacsorától. Feleségem csak nem állta meg, hogy valami sütivel ne kedvezzen hétvégére hazajött kisebbik lányunknak, hát bekevert egy túrót valami tölteléknek.
Összetevők:
- 1/2 kg tehéntúró
- 2 tanyasi tojás sárgája
- citromhéj reszelve
- fél citrom leve
- cukor izlés szerint
- mazsola izlés szerint
Már este 11 óra volt és még mindig az ebédtől pihegett a család, amikor felfedeztem a túrókrémet. Nosza ment a kérdés: túrós palacsint? valaki?
Rossz kérdés! Persze, hogy ugrottak rá!
Hamár palacsinta, 40-50-nél alább nem adom, mert mindenki szereti. Szóval:
- 4 szép nagy tojás
- kb 7 dl tej
- 50-60 dkg liszt
- 1 fél kk só (fontos!)
- 2-3 dl szénsavas viz
A tojást, sót és fele tejet robotgéppel elkezdjük keverni. Amikor szépen eloszlott, lassanként hozzáadunk fél kiló lisztet, ami egy erős nokkedlitészta állapot felé viszi el a keveréket. közben persze elkezdjük a tej maradékát is beleönteni. Ezt a trükköt azért csinálom, hogy ne legyen csomós a tészta. A tej elfogytával még annyi lisztet adagolok, hogy nagyon sűrű palacsintatészta legyen.
Amikor elkészült, annyi szódavizet adok hozzá, hogy a fentebb látható módon legyen folyós.
A palacsintasütőket még újkorában beavattam disznózsírral a tábortűznél: addig égettem bele a zsírt, amig teflonszerű bevonatot képezett a vas sütőn. Azóta vizet nem látott az edény (pedig ez nem tegnap volt!).
Néhány ökölszabály:
- Soha víz nem érheti, legfeljebb papírszalvétával törlöd ki.
- Mindig legyen forró, de soha ne füstöljön benne a zsiradék. Talán ez a legnehezebben betartható szabály - jól bejáratott gáztűzhely kell hozzá.
- Soha ne használd zsiradék nélkül - ami olaj is lehet, de zsírral finomabb. 45 palacsintához nekem elég egy bő evőkanál zsír (ha magamnak sütöm - a lányok elméletileg olajat követelnek. Sajnos elvi ketyerével nem lehet ...)
- A munka végeztével kicsiny zsiradékkal/olajjal kenjed meg mindenütt pl egy papírtörölköző darabbal.
Az én sebességemhez max 3 palacsintasütő passzol, de akkor már nem jut idő közben fröccsöt keverni, vagy palacsintát tölteni, igy mindíg kettőt használok.
Ha nem ilyen hirtelenjében készítek palacsintat, az első 10-12 darabot mindig sajtos tejfölös sósra csinalom, aminek felét meg is eszem sütés közben. Amikor megfordítom a palacsintát, akkor teszem rá a sajtot, így éppen felolvad, mire kiteszem és már csak a hideg tejföl és a só kell neki. Régen készült sonkás is, de arról leszoktam.
Persze menet közben jutott időm töltögetni is:
Most egy kicsit kevesebb lett, igy 42-vel kellett beérnünk:
Ami a 42-ből hiányzik, az menet közben elfogyott.
Éjfélre kész is lett, ami nem rossz idő a gondolattól az evésig :)
Kimentem még a kertbe, és olyan szép volt a tó, hogy megosztom veletek (ha ráklikkelsz, láthatod vakuval bevilágítva is):