Életemben nem készítettem még abált szalonnát. Enni már ettem többször is és igencsak kedvelem. Megláttam a boltban egy dupla tenyérnyi 75 dekás tokaszalonnát benne a Poczok2 úr féle rózsaszín felhővel, és nem tudtam ellenállni neki. (sajnos a nyers állapotról nem készült kép).
Pesti gyerek létemre ritkásan jutottam disznóölésre, így PA blogjához folyamodtam alapötletért, no meg "google is your friend". Sikerült is leszűrni a recept esszenciáját (mármint hogyan készítsük, ha nem disznóölésen vagyunk).
Fogtam egy pontméretű fazekat, amibe:
- 1,5 l vizet tettem.
- 10 deka sóval pont a 6%-os sóóldathoz jutottam, ami ideális ezen ízesítőanyag bejuttatására mindenféle húsokba. Dobtam még bele
- 6 babér levelet,
- 30 szem fekete borsot és
- 5 szem boroka bogyót bárddal megroppantva,
- egy kisebb vörözhagymát négybe vágva
- egy teljes fej fokhagymat letisztítva és összezúzva
- pici marék mustármagot
amikor ez a keverék felforrt, a szalonnát óvatosan belehelyeztem, megvártam, amig ismét felforr, majd a legkisebb lángra állitottam a tűzhelyet.
kicsit később megfordítottam
Lefedtem (gondolom, erről nem kell kép) és beültem a gép elé veletek traccsolni. Mire eszembe jutott kérdezni, hogy hogyan tovább, persze eltelt vagy 3 óra és kaptam a jelzést Öreg Sam-től, hogy szarrá is főzhetem. Rohanás a konyhába, ahol ez fogadott:
Színre szép, de rettentő puha lett. Sebaj.
Egy másik fej fokhagymát is összezúztam, elkevertem pirospaprikával (kevés csípőssel is), 2 ek sóval és két ek vízzel (olajjal-zsírral jobb lett volna, de most az elrontásról mesélek).
A rózsaszín felhőcske is szépen látszik
A szalonnát persze be kellene irdalni, hogy a piros massza minél több helyre eljusson.
A szalonna olyannyira túlfőtt, hogy ez majdnem lehetetlen feladat elé állított. Azért lettek rajta rések, amikbe ebből a kencéből tölteni lehetett és az egész szalonnát is be tudtam vele borítani.
Becsomagoltam alufóliába és be a hűtőbe.
Kihülve viszont már formálható volt egy jó késsel, és nem kellett három nap hozzá, hogy a szomszéddal kettesben meg ne ettük volna túfőzés ide, túlsózás oda.
Tanulság: Előbb kérdezni, mint csacsogni, ha valamit nem tudok.