Avagy a Vaniliás Kényszerzubbony (Poczok2 úr szerint).
Most sült ki és nagyon finom!
Így néz ki:
Ez a sütemény vaniliás leveles tésztából készül (Danish), amit egy vaniliás / csokis krémmel töltünk meg.
Összetevők
Tészta:
- 250g liszt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 40g cukor
- 30g élesztő
- 1 kávéskanál vanilia kivonat
- csipet só
- 150g vaj
- púpos ek liszt
Töltelék:
- 2 tojás sárgája
- 25g kukorica keményítő vagy 1/2 főznivaló vaniliás puding por
- 2,5 dl tej
- 1 vanilia rúd
- 50g cukor
- 1 marék csoki törmelék
A puha (esetleg félig olvasztott) vajat és a lisztet keverjük össze:
A tészta többi összetevőjét dagasszuk össze egy közepesen kemény kelttésztának. Csomagoljuk muanyag fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre.
Amig a tészta hül, elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez keverjük ki a tojássárgájákat a keményítővel és kevés tejjel. A maradék tejet a cukorral és a vanilia rúddal forraljuk fel, majd a vanilia rúdból kaparjuk ki a magocskákat és a rudat tegyük félre (megszáradva még porcukorral eltéve vaniliás cukor készülhet belőle).
A forró tejből kanalanként adjunk a tojásos keverékhez, hogy apránként felmelegítse, majd öntsük össze az egeszet. Óvatos melegítéssel addíg hevítjük, amig sűrű puding állagúvá válik. Ezután tegyük félre, hogy kihüljön.
A tésztát egy alaposan kilisztezett nyújtó deszkára (szilikon lapra) téve kinyújtjuk 1 cm vastag téglalappá, és kezdődhet a leveles tészta készitésének hosszadalmas művelete:
Megkenjük 2/3-át a lisztes vajjal
és összehajtjuk.
Az összehajtott tésztát ismét hűtőbe tesszük előírás szerint 30 percre. Ujabb nyújtás, kenés, hajtogatás - amig csak a vajas liszt el nem fogy.
Én szuper lusta vagyok, így a fenti hosszadalmas procedúrát felgyorsítottam úgy, hogy a tésztát a mélyhűtőbe tette mindössze 5-5 percekre. 40 perc alatt sok sok rétegű leveles tésztához jutottam, ami semmiben sem tért el a sok sok óra alatt hajtogatotttól.
A kész tésztát tepsinél kicsit nagyobbra nyújtottam, és az alábbi mintára vagdostam:
Ha hosszabb tepsid van, talán szebb lesz a tészta, de nekem most így sikerült. A krémet a tészta közepébe kanalazzuk
Megszórjuk a csoki darabokkal (chocolate chips)
És elkezdjuk felhajtogatni a tészta nyelveit a két végével kezdve
Majd az oldal nyelveket felváltva átlósan ráhajtjuk a töltelékre, mintha fonnánk a tésztát. Nekem nem sikerült tökéletesre, itt-ott kikacsingat a töltelék.
Hagyjuk egy 20 percet még kelni, majd tojással megkenjük
160 fok körüli sütőben kb 35 perc alatt készül el, de azért ellenőrizzük, hogy ne égjen meg.
A képen látható extra darabkák a tésztából kivágott nyelvek egy pici töltelékkel megkenve, félbehajtva kerültek a tepsibe.
Jó étvágyat hozzá.