Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sugo alla marinara - spagettiszósz tengerész módra

2020.09.22. 07:00 Andrass9

Ennek a szósznak az eredete homályba vész, de egy lehetséges magyarázata, hogy a tengerészek, amikor visszatértek Amerikából Nápolyba - valamikor az 1700-as években - az újonan felfedezett paradicsommal, akkor készíthették. Igazán népszerűvé viszont Amerikában vált.

12.jpg

MadMary olvasónk viszont nagyon aranyos magyarázatot fűzött hozzá:

Apró érdekesség a szószhoz: az "alla marinara" tengerészlány módra készült szószt jelent, a gazdag verzióban a paradicsomszószba mindenféle tenger gyümölcsei is kerültek. Amit most főztél, András, az a nápolyi "szegényember" változat, amikoris megfőzzük a paradicsomszószt, majd hozzáképzeljük a kagylócskákat-rákocskákat - hogy a nápolyi komédia nagymesterét, Edoardo de Filippót idézzem, "spaghetti alle vongole fujiu'te", spagetti az időközben "kereket oldott" kagylócskákkal.

16 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma bazsalikom vörösbor rozmaring oregano olivaolaj újhagyma paradicsompüré zellerlevél kakukkfü ökörszív szinesbors

Shiitake gombás tojás

2020.09.19. 07:00 Andrass9

Kaptam sok-sok gombát a feleségemtől (aki amúgy soha nem eszik gombát). Többek között 70 deka termesztett shiitake gombát (tök olyan, mint a vadon szedett :).

18.jpg

Megfeleztem a fiammal, mert ő is szereti a gombát. Ma reggelire gyorsan kivettem belőle néhány darabot, hogy azt reggelizem.

49 komment

Címkék: tojás hagyma bors vaj shiitake csilipaprika

Egy nem rozé kacsamell

2020.09.16. 07:00 Andrass9

Itt a fiam, nyírja a füvet. A feleségem meg kiolvasztott 3 kacsamellet és egy kacsacombot, hogy ezt akkor most azonnal csináljam meg ebédre, különben éhenhal a fiunk.

29.jpg

Viszont a sütő foglalt, mert a kenyerem sül benne. Gondoltam, sebaj, két rácsot is be lehet tolni ...

77 komment

Címkék: rizs bors kacsamell majoranna olivaolaj leveskocka kacsacomb kakukkfü

Malaccsászár

2020.09.13. 07:00 Waka

Jó ideje kacérkodom a gondolattal, hogy egy jó panchettát készítek. Vagy legalább valamilyent. Kritikus pont az alapanyag. Malachúst mifelénk elég ritkán kapni, még a kedvenc hentesem is elég borúlátóan nyilatkozott ez ügyben. A szilveszteri felhajtásban szokott lenni, de olyankor piszok drága. Éppen rendelhetnék, de kiszámíthatatlan, hogy a vágóhíd éppen mekkora állatot nevez ki malacnak, húsz-harminc kiló hússal meg nemigen tudnék mit kezdeni. Szóval elég macerás az ügy.
A napokban betértem hazafelé az ábécébe pár apróságért. Elnéztem a húspult felé is, sose lehet tudni. És ott volt a malachús! Ezerér' kilója. Csak éppen szétbarmolva. A derék hentes szétbontotta, ahogy a nagy disznót szokás. Majd szétvetett az ideg. Kérdeztem: nincs több? Nem volt. Azért ott nem hagytam, két heveder oldalast meg egy combot vettem. A comb el is fogyott hétvégén egyben sütve. Az oldalast kicsontoztam, volt egy kis császárvég rajta, az ment a comb mellé, a csontokat meg eltettem levesnek. Az oldalas is ment a fagyasztóba, hiszen a hétvégére már megvolt a menü.
Az augusztusi hosszú hétvégén aztán eljött az én időm. No meg a malacé. Igaz, bitang meleg volt, de begyújtottam a sütőt. Megérte az izzadást.

img_20200821_210445.jpg

18 komment

Címkék: rozmaring köménymag római tál feketebors malachús koriandermag fokhagyma granulátum

Tejszínes-petrezselymes vargánya ragu reggelire

2020.09.10. 07:00 Andrass9

Feleségem hozott gombát (pedig ő egyáltalán nem eszi ...)!!!  Vargányát és termesztett shiitake gombákat vett, mert jóáron kapta - mintegy 4200 Ft-ot fizetett 1,2 kg gombáért.

26.jpg

Persze rögtön kettéosztottam mindkettőt. A shitakee felét a fiamék kapták, a vargánya felét meg a barátunk, akinek dílere van. A maradék vargányát gyorsan megfőztem reggelire.

62 komment

Címkék: hagyma tejszín fokhagyma zsálya vargánya bors vaj majoranna liszt petrezselyem csilipaprika kakukkfü Aji Mango

Tom Yum Gai - a tradicionális Thai leves csirkével

2020.09.07. 07:00 Andrass9

Sikerült ültetnem és nevelgeni két csomónyi thai citromnádat. Már csak ki kéne próbálni!

30.jpg

Szerencsére van lefagyasztva is, meg minden autentikus hozzávaló megtalálható a csodahüttőben.

28 komment

Címkék: hagyma paradicsom halszósz csirkemell csili alaplé lime tamarind lemongrass osztrigaszósz fafülgomba kaffir lime levél csilipaszta ghí citromnád galangal fenyérfű cymbopogon

Hasselback cukkíni

2020.09.04. 07:00 Andrass9

Nem illő egy étel nevét lenyúlni, de hát nagyon hasonló a Hasselback krumplihoz, kivéve a fő összetevőt. Azt már nem is említem, hogy amikor utólag rákerestem erre az elnevezésre, akkor a Google elég sok találatot adott ki a névre, ami annyit tesz, hogy másnak is eszébe jutott már.

27.jpg

A receptet a feleségem látta valahol, és elmesélte pár szóban. Lelkesen mutatta a két evőpálcika közötti felvágás ötletét is. Én meg azonmód nekiálltam, és megfőztem.

101 komment

Címkék: joghurt rizs bors vaj cukkíni liszt sajtkrém petrezselyem szerecsendió cheddar gépsonka füstölt karaj

Sugo all'Arrabbiata

2020.09.01. 07:00 Andrass9

Talán a legegyszerűbb tésztaszósz (sugo) a "mérges" szósz, ennél már csak a szimpla marinara egyszerűbb - abba nem kell csili. Sokszor készítettem már, de minden alkalommal más, álljon hát itt mindjárt három újabb is.

38.jpg

Beindult a veteményesben az ökörszív paradicsom, ami a legjobb alapanyag a sült paradicsomhoz, vagy egy szószhoz (azért a SanMarzanot is szeretem erre használni). Gyorsan szedtem, amennyit találtam, meg arattam a fűszerek között.

42 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma parmezán bazsalikom vörösbor bors cukor csili lilahagyma oregano olivaolaj salotta pirospaprika cayenne mogyoróhagyma ghí San Marzano Lucullus jalapeño

Harira

2020.08.29. 07:00 Waka

Kistesó szokása, hogy megvesz valamit, esetleg mindjárt többet is belőle, aztán rájön, hogy nem szereti vagy hizlal, netán izzad tőle a lába. Fogja hát, és rám sózza. Ugyanígy szokott eljárni a használt holmikkal is, ha nem álltam volna annak idején a sarkamra, már legalább két otthon berendezésére elég bútort kellene kerülgetnem a lakásban, no meg három használt mosógépet. Pár hónapja egy csicseriborsó konzervvel lepett meg. Megvette, aztán rájött, hogy még ne evett olyat, és nem most akarta elkezdeni. Bevágtam a spájzba, majd csak jó lesz valamire.
A napokban Andrew Zimmern Bizarre foods című műsorát néztem, az aktuális epizódban a Közel-Keleten járt. Itt ütötte meg a fülemet a harira nevű étel. Rákerestem ízibe, és meg is tetszett a fogás. Kikerestem egy receptet, ami nem volt túlbonyolítva, és főztem egy gyors hét közbeni levest.

img_20200821_132306.jpg

88 komment

Címkék: citrom fokhagyma csicseriborsó római kömény kurkuma csili fahéj harira zellergumó petrezselyem levél

Sárga laskagomba ragu

2020.08.26. 07:00 Andrass9

Már kétszer is főztem sárga laskagombát, és igencsak megkedveltem az ízét. Most is találtam az egyik négybetűsben egy 15 dekás dobozzal :)

19.jpg

És ha már gombáztam, gyorsan megsütöttem az eddigi legszebb kenyeremet is.

46 komment

Címkék: bors lilahagyma zöldpaprika császárhús kacsazsir sárga laska Tellycherry bors

2020 Első parajpüréje

2020.08.23. 07:00 Andrass9

Még a tavasszal főztem ...

Nem egy extra, de már nagyon hiányzik a friss zöld íz. Ez a spenót a harmadik vetés volt már, mire valami kikelt. A csuda érti mi történt, de semmi nem bújt ki a földből.

35.jpg

Sebaj, ezt az aszályos, ám meleg tavasznak rovom fel bűnéül! Én ugyan locsolgattam kannával, de hiába. Feleségem szerint beszántottam a már kikelt előző adagot ... sajnos előfordulhat, mert egyre rosszabbul látok.

67 komment

Címkék: spenót tej tojás hagyma zsír fokhagyma bors liszt prézli ghí

Gyökérlepény

2020.08.20. 07:00 süllőcske

 

1.JPG

68 komment

Címkék: paradicsom joghurt zeller gorgonzola cékla gyökér petrezselyemgyökér paszternák remulád

Big Mekk

2020.08.17. 07:00 Waka

A múltkori szállítmányban volt egy szép kecskecomb is. A java húst lefaragtam róla, a csontja pedig ment a pörköltbe. A színhúst lefagyasztottam ínséges időkre. Vagyis hát akkorra, mikor lesz érkezésem a főzéssel is foglalkozni kicsit.
Pénteken megvolt az első modulzáró vizsgám, amit a vírus miatt május óta görgetek magam előtt a maradék nyolc megmérettetéssel egyetemben. Érzésem szerint jól sikerült, gondoltam a hétvégén lazítok kicsit, és készítek valami ünnepi menüt. Főztem hát kecskeburgert.
Voltak kisebb buktatók a projektben, de azt hiszem, sikeresen vettem őket. Az egyik a zsiradék kérdése volt. A marhaburgenél 20 % marhavesefaggyút darál a húshoz, aki igazán jót akar. Enni vagy főzni. Kecskéből ilyen összetevőt beszerezni Mission Impossibile, de a marhából származó hasonló alkatrész hallatán is jót kacagott a hentesem, főleg, hogy húsz deka kellett volna. Így maradt a sózott szalonna, amit bár a sóval együtt daráltam a húshoz, némi sózást még simán elbírt. A másik a zsemle sütése volt a 30 fokos panelban. Vettem egy nagy levegőt, összeszorítottam a fogam - no meg gatyára vetkőztem -, és nekiveselkedtem.

img_20200808_225837.jpg

95 komment

Címkék: mustár kecskesajt ketchup mogyoróhagyma kecskehús Big Mekk kecskeburger

Szuper tócsni (lepcsánk, tócsi, cicege ...)

2020.08.14. 07:00 Andrass9

Rámjött az éhség a délután, ám forró volt a lakás. Gondoltam, egy tócsnit meg tudok sütni a teraszon is az indukcióson.

29.jpg

Eddig mindig a káposztareszelőn vagy a sajtreszelőn gyalultam le a krumplikat, amikből azután pogácsák készültek. Most ezen változtattam!

109 komment

Címkék: krumpli zsír joghurt fokhagyma bors szalonna liszt kömény

Kis adag körömpörkölt kevés oldalassal

2020.08.11. 07:00 Andrass9

Ezt muszáj posztolnom, mert tán a legfinomabb az eddigi összes próbálkozásaim között. Meg amúgy is rég főztem körömpörköltet ...

10.jpg

A madarasbam akadtam rá egy 1,5 kilós kis adag alapanyagra, no és elbuktam egy csodás oldalasra is, amit majd máskor készítek el, de egy kicsit elloptam belőle.

77 komment

Címkék: hagyma paprika fokhagyma bors szalonna köröm köménymag paradicsompüré oldalas zöldpaprika Farkas András

Francia hagymaleves, ahogy az USA-ban készül

2020.08.08. 07:00 Andrass9

A kinn eltöltött közel egyötöd évszázad alatt volt alkalmam rengeteg ételt megszeretni. Ezek egyike volt ez a hagymaleves, aminek az erőssége az egyszerűsége.

26.jpg

Egy fontos szabályt tanultam meg: nem szabad szétfőzni a hagymát, legyen kicsit roppanós a végére!

35 komment

Címkék: hagyma fokhagyma póréhagyma bors kacsazsír lilahagyma liszt salotta mogyoróhagyma marha kivonat erőleves kocka

Rostélyos a grillen zöldspárgával

2020.08.05. 07:00 Andrass9

Meg egyéb zöldségekkel. Még a spárgaszezonban készült az étel, de már a karantén végén, így kicsilyány és lovagja is velünk tudtak enni a teraszon (ott is tudunk kellő távolságot tartani).

34.jpg

A húst a feleségem vette, így elég kevés zsír volt rajta, cserébe megsütöttem egy szép darab oldalast is, de azt a sütőben.

135 komment

Címkék: sör hagyma libazsír oldalas rostélyos fokhagymapor cajun fűszerkeverék

Egy hálás rakott krumpli

2020.08.02. 07:00 Andrass9

Soha nem tudok elég rakott krumplit főzni, mert megállás nélkül enném. Ez a mostani volt viszont a legkevesebb munkát igénylő változat.

10.jpg

A tojás és a krumpli gyors hámozása segített benne. Meg is osztom a trükköket veletek!

109 komment

Címkék: tojás krumpli zsír sajt kolbász fehérbors szerecsendió kömény tejfel

Zöldspárga krémleves és Spaghetti Bolognese

2020.07.30. 07:00 Andrass9

Két óra alatt! Feleségem azt hiszi, csodákat tudok művelni ...

Ezt a szószt Olaszországban alapvetően szélesmetélttel (tagliatelle) fogyasztják, nem eszik spagettivel. A világon viszont elterjedt a spagettis változat, leginkább a kamrák szűkösebb tésztaválasztéka miatt.

44.jpg

Mondjuk nekem sem volt itthon száraz, széles és hosszú metéltem, ennyi időbe meg nem férne bele a tésztagyúrás.

Spoiler: 2 óra 15 perc lett.

39 komment

Címkék: spagetti tojás krumpli hagyma tejszín fokhagyma spárga bazsalikom vörösbor bors majoranna hámozott paradicsom sárgarépa alaplé darálthús oregano olivaolaj gyökér paradicsompüré petrezselyem zöldspárga ghí

Vadas karanténban

2020.07.27. 07:00 Waka

Mikor kitört a koronavírus, a népek megrohanták a boltokat, és pillanatok alatt kifosztották a húspultot. Ekkor esett le nekem is, hogy bizony a fagyasztó kong az ürességtől. Egyik nap munka után bementem a hazafelé útba eső boltba, megszemlélendő a hentes kínálatát. Nem volt nagy. Egészen pontosan igen kicsi volt. Nagyjából öt csomag zsugortasakba csomagolt marhanyak volt a teljes repertoár. 1700 volt kilója, egy adag nagyjából két kiló volt. Vettem egyet, a nagyobbik részéből készült is egy vörösboros marha. A kisebbik adag egy zsírral szépen átszőtt darabka volt, ez a hidegben várta a feltámadást. Egy hónap múlva eljött annak is az ideje. A vadas voltaképpen azért jött létre, mert eszembe jutott a kelt zsemlegombóc, amit még soha nem főztem, de izgalmasan hangzott, viszont magában elég unalmas lett volna. Szóval, megfőztem a vadast, hogy ehessek gombócot.
Nyilván mindenkinek megvan a maga vadas-receptje, ami sokkal jobb, mint ez, de én már csak így szoktam.

img_20200328_112255.jpg

18 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sárgarépa citromlé babérlevél borókabogyó petrezselyemgyökér zellergumó marhanyak vadasmarha erdélyi mustár kelt zsemlegombóc

Kovászkák...

2020.07.24. 07:00 süllőcske

Csöppség voltam, mikor Baranyában nagyanyó kovászát megillatozhattam, láttam a morzsoltkákat, a hatalmas dagasztótekenőt, a füstöskonyhát kemencével. Az esti bekészítést, a reggeli sütést.

Mia Madre sosem tért át az élesztős kenyérre, anyám viszont kenyeret egyáltalán nem sütött már, bár minden mást folytatott, amit a régi konyhában megtanult.

59.jpg

A Képzőre jártam, s szobrászmesterem, nagy, erős öregember, rámkérdezett:

„András, mondja, tud-e ladikkal, egy evezővel sodrásnak fölfelé haladni?” Persze, nem tudhatta viselt dolgaimat, a sok csavargást, tutajozást, pícézést. Mégis, alig tudtam kinyögni: „ Mester, próbáltam már..” Ijedtségemnek az volt a kiváltója, hogy egy lány hallgató, a minap félve bekopogtatott a Maestro műtermébe, valamely üggyel. Az ajtó kivágódott, megjelent az elfoglalt szobrász egyik kezében mintázófával, másikban telefonnal, bölényhangon ráhurrogott az ijedt növendékre:-„Aranyom, tud maga kenyeret sütni?...Nem? Akkor tanuljon meg!”, s ezzel betette az ajtót. Szegény lány, fogvacogva tért vissza közénk.

Mikor fiatal házas voltam, a kovászt kerestem, de nem értettem. Született egy komlóskorpa, amit pár- élesztőnek is neveztek. Tiszaparton szedtem vadkomlóvirágot, megszárítottam, megabáltam, korpával tésztát csináltam a vizéből, ezt is megszárítottam. Sültek a kenyérkék, valamilyenek voltak, de soha nem lettek nagyszerűek. Nagyobb tudomány ez annál, mint hamm, cipó, bekaplak.

31.jpg

32.jpg

Később variációk lettek a dagasztással, kelesztéssel. Ez itt egy dagasztás nélküli, kicsi kenyér. Komlós kovásszal.

33.jpg

Joghurtos kovászunk első sütése. Előtésztás, hajtott, melegben kelesztett kemény tésztából.

34.jpg

35.jpg

Teljes búzás vadkovásszal, aszalt paradicsomos teljes lisztes búzakenyér.

36.jpg

37.jpg

Vadkovászból készült morzsoltkát másfél év pihenés után felélesztettünk, ezzel fehér kenyér készült.

38.jpg

39.jpg

Ő is morzsoltkával készült, pirított mák, kemény szilvalekvár belehajtogatással.

40.jpg

41.jpg

Nagyon nedves kenyér, joghurtos kovásszal, 6-7 órás hajtás, konyhás kelesztés. Nagyszakállú, angyalhelyes.

42.jpg

43.jpg

Gyümölcsvizes kenyér, nagyra növő, puha, kalácsos béllel.

44.jpg

Teljes tönkölylisztes, hűtős kelesztésű, darált diós, kis barna cukorral.

45.jpg

Durumlisztes, dagasztás nélküli, egy napot hűtőben érlelt, bagettforma, és minikenyér.

46.jpg

Szendvicspárna, előtészta nélkül, fiatal vadkovásszal.

47.jpg

Morzsoltkával , kifli.

48.jpg

Gőzgombóc, joghurtos kovásszal.

49.jpg

Mákos guba, vadkovászos kifliből.

50.jpg

Lángos, hosszan, hűtőben érlelt.

51.jpg

Foccaccia, lágy tészta, hosszan érlelt.

52.jpg

53.jpg

Pizza, tönköly vadkovásszal, két napos érleléssel.

54.jpg

Fánk, sokáig hűtőben érlelt.

55.jpg

56.jpg

Almás pite, éjszakai hűtős kelesztéssel.

57.jpg

58.jpg

Dagasztást mindig kézzel, hittel. Remény még él, hogy egyszer kisül egy ötkilós, igazi, amelyre haloványan emlékszem.

92 komment

Joghurtos csirke

2020.07.21. 07:00 Waka

Megint előkerült a káposztás fazék. A koncepció hasonló volt, mint legutóbb: kevés munkával, gyorsan, ízletes és laktató fogást készíteni. Egyszer már készítettem hasonlót, afféle dilettáns tandori csirkét sütőben. Az eredmény nem volt rossz, csak éppen nem tandori csirke volt. A hús csak párolódott, nem pirult. Az autentikushoz kellene egy tandoor kemence, a maga jó pár száz fokos hőmérsékletével, ahol aztán a csirke percek alatt elkészül, kívül ropogós, belül szaftos lesz.
Ez a fogás sem az lett. A fűszerezésnél jelentős önmérsékletet tanúsítottam, a joghurt viszont megmaradt, az biztosította a szaftot és az állagot.

img_20200606_181701.jpg

18 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csirkecomb csili joghurt pác

Arabs kenyér

2020.07.18. 07:00 süllőcske

Így nevezem, mert nem naan, nem tortilla, nem pita, semmi más, mint liszt, só, víz. Leginkább a tortillához hasonlatos, csak épp kukorica hiányzik belőle.

Főként gyermekkor jön elő. Legtöbbünknek megvolt az élmény, mikor Mamma deszkájáról csentünk tésztadarabkákat, tűzhely platniján sütögettük. A keményke kis tésztákat szabad, kreatív élménynek éltük, s emlékezni véltünk arra, hogy egyszer tényleg remekül sikerült. Igaz, gőzünk nem volt, miért lett jó, vagy sem.

Ezeket én sosem hagytam rá, úgyhogy addig próbáltam, míg újra fel nem fedeztem, egyre inkább szép, vékony, buborékos istenkenyérkékre lelve.

21.jpg

A lényeg, hogy lágy vízzel, sóval, búzaliszttel, esetleg késhegynyi sütőporral gyúrunk egy levestésztánál nagyon picit lágyabb anyagot, lefedve hidegen tartjuk egy órát, vagy még tovább.

Diónyi golyókra szedjük, kinyújtjuk vékonyra. Ekkor akár harminc centis is lehet a korongunk. Száraz serpenyőt, palacsintasütőt hevítünk alaposan, kezdjük sütni. Először sok kicsi hólyagot látunk, fordítunk, s tésztánk felfújódik két, három pukliban. Nagyon szép látvány, csodás illat. Lényeg, hogy leopárdmintás legyen, sült, de puha is maradjon. Ha kemény, törik, rémes lesz. Valójában hamarabb elkészül, mint egy palacsinta. Fél perc elég lehet.

Lehet használni többféle lisztet, sőt, emeli az értéket. Nagyon jók a teljes lisztek, semmivel nem viselkednek rosszabbul, sőt. Variálható csicseri, vagy sárgaborsó liszttel is. Ízesíthetők zöldekkel is, pl spenótpürével. Ez itt egy vega étel, sült paradicsom, sajt, petrezselymes kenyéren.

22.jpg

Legszebben mégis akkor sikerültek, mikor a rétesünk leeső részeiből másnap ilyet sütöttem. Fantasztikus, selymes, könnyű, üde lett.

23.jpg

Miért gondolom, hogy légiesen, szinte észrevétlenül létezzen egy ennivaló? Mert ez az ételelem egy ételértelmezéshez kapcsolódik, stílusjegyet képvisel. Burkol, megtart, kiemel. Nem jön előre. Hogy látom szépnek e stílust? Úgy, hogy mi társul hozzá, ütős, fűszeres, szaftos, de szelídebb aromák is szerepet vállalhassanak. Itt egy füstölt lazacos saláta kerül rá.

24.jpg

Emitt szaftos halfilét burkol.

25.jpg

Vegyesebb partiasztalon is helye van.

26.jpg

Igen, a csodás házi pastramim, nem tósztkenyérben.

27.jpg

Remuláddal.

28.jpg

És tükörtojással.

29.jpg

Tettem rá csípős harcsafalatkákat.

30.jpg

Baromfival se megvetendő.

31.jpg

Jól ehető tekerve, téphető falatcsípéshez, kanalazáshoz.

32.jpg

Ez a kenyérke egy ősállapot, ami mindig megújítható. Csináltam, vörösborral gyúrva, érdekes, céklával, borsóval, sok mindennel. Ha ízháttért szeretnénk képezni, vagy kontrasztot, lehet kísérletezni. Magam mégis a tiszta, fehér lelkét tisztelem.

63 komment

Címkék: víz sütőpor liszt

Mártogatós

2020.07.15. 07:00 Waka

Ilyen is volt már egyszer. A kertben és az erkélyen most virítanak legszebben a fűszernövények, kellett valami könnyű, friss étel, amibe beletehettem őket.
Rikotta lett volna az ideális választás az alacsony zsír és fehérjetartalmával. Csak hát... A Gici rikotta eltűnt mostanában, a Csarnokban lévő tejboltban meg aranyárban mérik. Vérlázító, hogy a túró/sajtgyártás melléktermékéből nyert végtermékért ilyen összegeket mernek kérni. Persze érthető, a temérdek főzős műsornak és csatornának köszönhetően divat lett, a megnövekedett kereslet pedig feltornászta az árakat. Majd bolondok lennének olcsóbban adni, ha egyszer drágán is megveszik. Azért persze menjenek a cicába. Száz szónak is egy a vége, maradtam a túrónál. A születésnapi epres-túrós pitéből maradt egy fél zacskóval, vettem hozzá még egyet.

img_20200622_164102.jpgimg_20200624_122941.jpg

36 komment

Címkék: túró joghurt bazsalikom csili citromfű oregánó mártogatós

Kovászos uborka kovásszal

2020.07.12. 07:00 Andrass9

Indul a kovászosuborka szezon: van már pár szál kapor a kertben és megjelent a boltban az uborka (az enyém még csak palánta nagyságú).

19.jpg

Most egy kicsit másképp kezdtem neki, merthogy van rendesen rozskovászom a ritkán készülõ kenyérhez.

51 komment

Címkék: kenyér uborka fokhagyma kovász bors koriander mustármag babér