Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából
Ilyen receptből annyi van a médiában, hogy ha kinyitjuk a laptopot, kicsorog belőle egy tányérral!
Pár évtizede a tárkonyos vadmalac leves sláger termék az étlapokon, akár abból készült akár nem. Én is beleszaladtam már fehér színű, tartalmatlan levekbe, ahol 2 kocka hús körül tejfölös (ne adj isten tejszínes) tárkony ízű lében nem találtam a ragut. Írok egy főzésről, hátha ez nem lesz olyan.
Jó ismerős vadász ember lepett meg pár hete egy darab orjacsonttal, amin némi hús is fellelhető. Az egész alig volt 60 deka, de igen megörültem neki. Más téma: vadász uramék is meglepődtek, hogy ezen a vidéken egyáltalán még vaddisznót látnak. Etetik, itatják a kis kondát. A sertéspestis miatt errefelé szinte teljesen kipusztultak a vaddisznók, évek óta nem láttak lőhető vadat. Csak a hullákat takarították. Most úgy látszik, a disznók javára billen a mérleg, az élet utat talál.
Lássuk a husit.
Szokásos zöldségek, egyéb fűszerszámok. Borókát végül nem használtam, nem illik levesbe, inkább pálinkába... de a képen látható lestyánról is lemondtam, mert van itt elég fűszer.
Arra ügyelni kell, hogy ezekből nehogy egy vadast főzzünk, a cél továbbra is egy raguleves!
A képen látható "szőke kóla" persze nem kóla, hanem fehér bor. A legjobb egri bor, amit valaha kóstoltam abban a városban és környékén. Higgyétek el, van tapasztalatom. :) 2008-ban találtam rá végre az igazi egri őstermelőre és pincéjére, azóta csak ez van. A nagynevű pincészetek össze...k magukat. Ha fogy, csomagküldővel jön. Azokkal a borokkal főzök. Is.
(ha valakit érdekel, útbaigazítom magánban)
Válogattam valami gombát a fagyasztóból. Vargánya kockák.
Főzzünk végre. Figyeljünk a technológiai lépésekre.
Hagymát pirítok pár kanál libazsíron. Közben kicsontozom a húst.
A hagymához adom a babérlevelet, szórásnyi kakukkfüvet. Fokhagymát. Zsírjára sül, felöntöm fehér borral. Hagyom elpárologni, majd még egyszer. Ilyenkor jön bele nem túl sok mustár is.
Jöhet a hús, még mindig erős közepes lángon. Lepirítom, csontjával együtt.
Fokozatosan adom hozzá a vizet. Hogy ne hűljön ki, szakaszosan forrjon össze. Ha elégnek gondolom a levet, sózom, borsozom, lefedem, mérsékelem a lángot és félpuhára főzöm a húst.
Hozzáadom a gyökérzöldséget. Amikor ez is félpuha, jöhet a többi zöldfűszer, tárkony és majoranna. Ismét beállítom a lé mennyiségét és az ízét, és jön is a krumpli.
Már keverem is a habarást: tejföl, pici liszt, pici mustár. Megtörténik a habarás, pár perc forralás. Elzárom. Ezután beállítom a savat még citromlével.
Figyelmes olvasó most felsikított! Hová lett a vargánya?
A vargányát némi családi vita után külön sütöttem le libazsíron és pároltam készre.
Ugyanis ketten kétféleképpen képzeltük el ezt az ételt, feleségem most nem kért bele vargányát.
Én a tetejére tálaltam a levesemnek. Mintha belefőtt volna, sőt talán még jobb is lett így.
Ha két magyar találkozik, ugyebár, azonnal két véleményen vannak. :D Hát még, ha együtt is élnek. :D
A recept és a technika működik egyszerűbb húsokkal is. Sőt bolti csiperkével. Próbáljátok. Finom.