Rég ettem már tojásos ételt, pedig a solymári gazdaboltban csodás friss és nagy tojások kaphatók. Veszünk is gyakran! Megkívántam egy tükörtojást.
De nem ám csak úgy, magában! Valahol olvastam (tán a Sóborsban), hogy palacsintára tették - ezt most muszáj kipróbálni!
Persze nem csak mezei palacsinta a terv, hanem kihasználom, hogy a feleségem vett egy fantasztikus zöldborsos Raclette sajtot, ami eleve arra készült, hogy megolvasszák.
Hogy ne magányoskodjék, még leszedtem egy pár kicsírázott hagyma zöldjét is (ami pótolja az újhagymát).
- 1+2 tojás (a feleségem csak sima lekvárosat kért)
- 1 dl házi tej
- 65g liszt
- 4 kk ghí a sütéshez
- 3 hagyma csírája
- 1 szál petrezselyemlevél
- frissen őrölt bors
- só
- palacsintasütő (ezt talán érdemes egy serpenyővel kiváltani)
A Raclette sajtból egy szeletnyit apróra vagdostam, a zöldeket meg felszecskáztam.
Nekiláttam 1 tojásból palacsintatésztát csinálni. A tojást a keverőtálba ütöttem és egy csipet sóval megsóztam. Belekanalaztam a lisztet és ráöntöttem a tejet. Persze ezekból semmi se látszik, mert minden fehér volt :) A robotgéppel simára kevertem.
Jöhetett a nagy kisérlet. A palacsintasütőbe egy mokkáskanálnyi ghít tettem és felforrósítottam. Egy kínai szószosmerőkanál pont annyi tésztát tud kiemelni a tálból, ami egy palacsintához kell. Ezt szépen körbe kergettem a sütőben és lassú lángon megsütöttem, majd megfordítottam.
Erre a megsült oldalra rászórtam a sajtból mintegy evőkanálnyit, meg kb ugyanannyit a zöldekből. Megpróbáltam szép egyenletesen elosztani. Vártam, míg a sajt felolvadt és a közepére ütöttem egy tojást. A fehérjét egy spatulával kihúztam a széle felé. Vártam, míg kezdett kifehéredni a fehérje. Daráltam finom Lampong borsot rá. Ekkor hirtelen felindulásból rácsepegtettem egy teáskanálnyi majonézt, amit elkentem rajta.
Nagyjából késznek nyilvánítottam és kitettem tányérra. Kicsit bonyolult volt feltekerni, de attól még nagyon finom volt!
A villaképet se ússzátok meg:
A második palacsintát is így készítettem, de most már tervezett volt a majonéz rajta, mert izlett!
Ezután a maradék tésztából pont kijött két baracklekváros palacsinta a feleségemnek!
Kicsit macerás étel, de én biz jóllaktam a kettővel ...