Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy finom sólet unokahugomnak

2023.08.26. 07:00 Andrass9

Rég járt idehaza, hiányzott már az itthoni íz. Megkérdeztük hát, hogy mit kér ebédre. Persze, hogy vállaltam a sólet elkészítését.

35.jpg

Természetesen most is Canossát jártam füstölt marháért, és végül meg kellett elégednem füstölt kacsacombbal, mert csak az volt a piacon.

A hozzávalókat összegyűjtöttem:

  • 1 kg marha nyak (ez szaftosra párolódik majd a bab között)
  • 3 füstölt kacsacomb
  • 1/2 kg barna bab
  • 15 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 3 fej vereshagyma
  • 2+3 pici fej fokhagyma
  • 1 ek folyékony füst (vessetek a disznók elé, akkor is kellett bele további füstös íz)
  • 5 ek libazsír
  • 3 ek Farkas András féle pirospaprika
  • 1 ek pulled pork rub
  • 2 ek kakukkfü
  • 3 ek só (a kacsacomb elég sótlan volt)
  • 3 paprikacsuma (mert az mindenbe kell)
  • 1 pupos evőkanál liszt (mert néhány szakács ragaszkodik hozzá és libanyak se volt)
  • 5 tojás

10.jpg

A marhanyakat nagyobb kockákra daraboltam. A húsok egy részét megszórtam a fűszerekkel, ráhelyeztem a megpucolt fokhagymagirizdeket és két hagymát is megfelezve. Rálocsoltam a kis folyékony füstöt, majd felöntöttem fél liter vízzel és ment a hűtőbe egy napra pácolódni. A babot is tálba tettem meleg vízzel - így szépen megduzzad, és nem fúj fel annyira.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Másnap a maradék hagymát és fokhagymát felaprítottam. A kisebbik öntöttvas kacsasütő lábasomban felforrósítottam a libazsírt, majd beleszórtam a hagymákat. Míg az pirult, kimértem (sic) a lisztet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A megdinsztelt hagymákba daraboltam a marhanyakat és körbepirítottam. Elfértek ott a kettévágott kacsacombok is :) Megfejeltem a pirospaprikával, majd ideiglenesen egy tálba átkanalaztam. A szaftba beleforgattam a bab felét.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Visszatettem a húsokat és rátettem a gerslit. Megszórtam a kis liszttel. Beborítottam a maradék babbal. A nagy teatojásba rejtettem még pár girizd fokhagymát, a zöldpaprikacsumát, valamint a páclében ázott hagymaféléket.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Felöntöttem forró vízzel, hogy egy centire ellepje a babot, és szép lassan felforraltam. A megduzzadt babok közé benyomtam az 5 tojást, amiket előtte alaposan megmostam. kivittem az indukciósra, és újra felforraltam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A legkisebb teljesítményre állítottam a rezsót, ami 3 órán át dolgozott a lefedett fazék alatt. További 9 órán át volt kinn az indukcióson, amit az éjjel néhányszor bekapcsoltam kicsire és főztem lassan. Reggel kivettem belőle a teatojást, hogy ez kész. A keménytojásokat is kihorgásztam a kis léből (amit persze időnként pótoltam a lassú főzés alatt). Felkavartam és készre jelentettem.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Első osztályú eledel lett, és még csinosan tálalni is sikerült a feleségem híres pogácsájával ... (lásd nyitókép)

Persze csomagoltunk is a hölgynek, hogy még másnapra is jusson belőle.

 

 

22 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma bab liszt gersli libazsír pirospaprika kacsacomb marhanyak rub kakukkfü Farkas András paprikacsuma folyékony füst pulled pork rub

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8418201241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2023.08.27. 17:49:13

Kedves Andrass9:
Először is egészségetekre! (A sólet igazi könnyű, nyári pihentető _vegán_ étel... Sőt, 'kímélő' étel...)
Én is nagyon szeretem. Azt is tudom, hogy ahány ház, annyi sólet (meg lecsó, meg halászlé, meg bográcsgulyás). Azért pár tapasztalatom a recepteddel kapcsolatban:
Bab-gersli arány: én is 40 deka babból készítem, de 20 deka fehér és 20 deka tarkababból. A 15 deka gersli a 40 deka babhoz képest az én ízlésemnek sok: a gersli úgy megduzzad, hogy elhatalmasodik a bab mellet, nálam a sólet _sült bab_ étel némi gersli felütéssel, de a sült BAB íz a lényeg.
Bab-hús arány: nálam a 40 deka babhoz (és az 5 deka gerslihez) bőven elég, (még sok is) összesen 75 deka hús, ebbe már a füstölt és a nemfüstölt hús is beletartozik. Végül is ez húsos BABÉTEL, és nem húsétel babkörettel. De hát az izlések nem egyformák.
Ha már a húsnál tartunk: nálam 30 deka füstölt bordaporc és 45 deka nemfüstölt tálcás Valdor pecsenyekacsa comb+mell kombó kerül bele. (Ha nem kiszuperált tejelő tehenek puhulás helyett szálkásodó húsa lenne, amit a sarki hentesek árulnak, akkor kacsaság helyett én is marhanyakat vagy marha fartőt tennék bele.)
Füstölt kockát én is használok, de más fűszerből csak 30 szem szemes borsot és 4-6 db. pici szárított chilit, széttépve, magjával, valamint egy púpos teáskanál Rubin édesnemes paprikát.
Egyébként sóletet készíteni gyorsabb, mint teát főzni: ha előző nap beáztattam a babot, akkor reggel seperc alatt mindent beledobálok a sóletfőző fazékba, a sorrend sem sokat számít, mert felöntéskor úgyis felúsznak, betolom a sütőbe, a többi a sütő dolga. 180 fokon bő négy óra, 1.5-2 óra után belenézni: víz, só, chili, kacsazsír kell-e még bele, és mi mennyire puhul?
(Jól néz ki a sóleted. Ami ma kicsit hígnak tűnik, az holnapra már tömbös lesz...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.28. 02:56:23

@Vén motoros: Őszinte leszek: a gersli mennyiségét csak megsaccoltam, nem mértem - az a kis tálka lehet, hogy csak 8 dekás :) Mivel nem vagyok otthon, itt nem tudom ellenőrizni, majd csak két hét múlva. A babból csak ezt találtam a kamrában - ebből kellett dolgoznom. Az időjárás nem tette lehetővé, hogy a sütőt begyújtsam, mert mi is megsültünk volna, ezért került az öntöttvas a teraszra az indukciósra.
Húsügyben: évekig füstöltem magamnak a sólethez marhaszegyet. Idén olyan meleg volt télen, hogy nem mertem füstölni ...
Ami a bordaporcot illeti, az tréfli lenne :))))
Amúgy minden másban egyetértek veled, köszi a tanácsokat!

Vén motoros 2023.08.28. 08:00:03

@Andrass9: Ha már a tréflit megemlítetted, direk

Vén motoros 2023.08.28. 08:12:54

@Andrass9: Ha már a tréflit megemlítetted, direkt nem tettem szóvá a másfél napos lassú-főzési eljárásodat. Tulajdonképpen az is tréfli... A sólet tipikusan olyan étel, mint a mai korszerű légiharc-rakéták jelmondata: "lődd ki, és felejtsd el!" Pénteken a kenyérsütés után a hitközség sóleteit beteszik a kemencébe, és szombat délig békén hagyják. Aztán szombaton vagy egy keresztény jóbarát szomszéd megy érte, vagy egy 12 évesnél fiatalabb zsidó fiúgyerek.
Apám volt ilyen sváb származású goj jóbarát, akinek a (tréfli, sertéshúsos) sóletét a hitközség egyik oszlopos tagja mindig becsempészte a többi sólet közé. Hallgatólagosan erről többen is tudtak. Aztán, amikor egy "jóakaró" jóvoltából ez valahogy kiderült, az eltréflizett kemencét újra kellett kóseroltatni. Igaz, ez 150 éve történt Dunavecsén. Az nem most volt.

Kumari aki Nilüfer 2023.08.28. 08:53:02

@Andrass9: András, az már attól tréfli, hogy az edényed nincs kikóserolva:DD Egyébként sőletbe én is marhaszegyet, meg füstölt baromfit teszek, itt csak füstölt pulykocombot kapok, azt se mindenhol, Így egy kis fústölt paprikát is szórok bele, meg a zsidó ismerósöm( kóser konyhát visz, dupla tűzhely, mosogatógép,, stb) tesz bele kecsapot is, egy keveset, hát én is. Hát valami csodás tőle.Én tarka babot, fehér gyömgybabot, és gerslit teszek bele, kacsa vagy libazsírt, és sütóben sűl, ezért téli étel nálam.Gázon még nem próbáltam, de miért is ne..De ahány ház, annyi sólet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.28. 15:48:00

@Vén motoros: A hosszú főzés még nem teszi tréflivé a sóletet :) Pláne, hogy nem szombaton készült el ... Sajnos a pékasszony már a múltté - kemence helyett valami gázsütőben sütik az élesztős kenyeret :(
@Kumari aki Nilüfer: Speciel ezt a kacsasütő lábast még nagyanyám kóseroltatta ki, de a konyhám nem kóser.

kocsmagomba 2023.08.28. 16:10:19

Nekem jó lenne akárhogyan. Nem tudok hozzászólni a témához. Csak enném szívesen.
A gersli biztosan kevesebbnek látszik, mint 15 deka, de több, mint 8.

Csak a meleghez tudok hozzászólni. Ma olyan meleg van a ház déli oldalánál épülő teraszon, hogy egy arra járó gyík csak az oszlopok árnyékában mert közlekedni, a napra nem ment ki a betonon. :)

Kumari aki Nilüfer 2023.08.29. 19:24:54

@Andrass9: Ja, ha másra nem használtad, és a konyha egyébként kóser, mosogatóstől, akkor kóser:)De írod, hogy nem, úgyhogy mindegy is, enném azért. .... nekem mindegy, nagy tisztelője vagyok a kóser koynhának, de azt hiszem én túl fegyelmezetlen lennék hozzá.
Nálunk ma, kedden is bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet, mostmár szívból őhajtom a lehülést.

kocsmagomba 2023.08.30. 19:08:04

András!
Utolsó reményem!
Lactaid!
Tudod.
Tudnál szerezni? Behozni? Küldetni? Nem keveset.
Az eddigi, évtizedes forrásaink elapadtak. Volt aki hozott, volt aki csomagban küldött. Volt aki elhozta.
Életfontosságú feleségem számára.
Egyszerűen semmi nem válik be.
Nem akarom túlragozni, de életmentő készítmény.
/Nem gyógyszer, ezt másoknak írom, akik olvassák: étrend kiegészítő, szabadon forgalmazható, ami azon a kontinensen hozzáférhető csak. Teljesen legális!/

A kinti kapcsolat elhalálozott, vagy aki eddig kijárt, már nem teszi, volt akit kértünk, de nem segít igazából, nem inge. Hiába ígérte meg egy éve.
Van akitől soha többet nem kérjük... mert büszkeség is van a világon.

Az összes tartalékunk kimerült.
Próbáltuk a magyar szereket most. Katasztrofális eredménnyel.
Csak az általad már tizensokéve ajánlott ámerikás Lactaid vált be. (emlékszel, tőled hallottam róla először, azóta mindig volt valahogy)

Azért nem magánban írok, mert bárki, aki tud segíteni.... köszönet. Minden költség az enyém természetesen.

Ja, a legerősebb magyar szer xilitet tartalmaz, no comment!!!
Mintha vérnyomás csökkentő szer tartalmazna vérnyomás emelőt.

A magyar élelmiszer ipar pedig botrányos, nem igaz az se ami rá van írva. Plusz amiben nem kötelező feltüntetni. :(
/kívánom nekik azt a hasi görcsöt, napokig tartó vékonybél gyulladást, szenvedjenek, akik nem értik, hogy mi ez, és egy sz*ros tabletta megelőzi, de az itthon nincs, csak a szemét minden ételben/

60 szemes, fast act, chewable, 9000 FCC/tablet, vaníliás szokott lenni, de az nem feltétel. Pár dobozka.

kocsmagomba 2023.08.30. 19:18:00

@kocsmagomba:

Hogy egy picit jobban értse a laikus olvasó!
Nem liter tejeket akar inni a feleségem.
Feleségem nem tud egy szem Magne B6-ot sem bevenni, csak ha előtte Lactaid tablettát is bevesz. A Magne B6 ugyanis laktózt tartalmaz, hogy minek azt nem tudjuk, ahogy sok más gyógyszer is. Ő ennyi laktóztól már begörcsöl.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.30. 20:02:23

@kocsmagomba: Fontos, hogy brand legyen, vagy a CVS bolti márka is megfelel? (csak az sokkal olcsóbb:)
Ha előbb szóltál volna, akkor ma már postáznám, hisz én is azon élek, tehát van otthon bőven, így csak szept. közepe táján tudom, akkor érünk haza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.30. 20:09:22

@kocsmagomba: Privát ment ... (itt nincs meg az AddressBook-om :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.30. 20:19:07

@kocsmagomba: Vanilia nélkül vannak a generic tabletták. Az árkülönbség kb háromszoros a Lactaid és a generic között ...

kocsmagomba 2023.08.31. 17:52:47

@Andrass9:

A privát címem ezen a blogon már nem megy.
Kérlek, hogy próbálj e-mailt küldeni ide: kocsmagomba@protonmail.com

Egyébként az eredeti inkább. Ha látok egy e-mail címet, küldök róla fotót.

kocsmagomba 2023.08.31. 17:53:54

@Andrass9: ár nem számít ekkora bajban...

kocsmagomba 2023.08.31. 18:01:07

@kocsmagomba: én meg hülye vagyok, mert az andras@ satöbbi címedet onnan is használod, ahol vagy, hacsak az ég a földdel össze nem szakadt, tehát én küldhetek oda is...

Nem kell ehhez Lindberghnek átrepülnie semmilyen óceánt kezében egy levéllel

sajnos a privátok már vesznek, így nem kaptam meg, majd később teszek róla

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.31. 18:05:19

@kocsmagomba: Most már késő, ugyanis megrendeltem és holnap megjön egy nagy adag. Mivel én is azon élek, tudom, hogy ez a generikus változat pontosan olyan jó, mint az eredeti márka (ha a vanília íztől eltekintünk) :)

Az email címem változatlan...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.08.31. 18:07:50

@kocsmagomba: Nevetni fogsz, de 3 hete vagyok itt, és csak most csináltam meg, hogy itt is elérjem a leveleimet.

kocsmagomba 2023.08.31. 19:06:48

@Andrass9: a vanília íz rohadtul nem hiányzik, ha elképzeljük, hogy egy palócleves elfogyasztása előtt kell bevenni vagy elrágni ilyen tablettákat, brrr el sem tudom képzelni azt az ízkombinációt
megkaptam a magánt, majd írok

látjátok feleim szümtükkel 2023.09.02. 12:54:56

@kocsmagomba:

Valószínű, mert számítógépes ügyben kértem a tanácsod, de nem válaszoltál. Vagy talán nem is akartál?
süti beállítások módosítása