Úgy is mondhatnám, hogy sült krumpli sajtszósszal, de így jobban hangzik. A mac and cheese mintájára készül. Hét közben pár részletben felszedtem a kertben az Impala krumplit, azzal a lendülettel haza is hoztam. Hétvégén kellett valami egyszerű, laktató és gyors ételt főznöm. Ez utóbbi kitétel végül nem valósult meg. Valamikor régen már főztem ilyet, de valahogy megfeledkeztem arról, hogy milyen időigényes kaja. Erre akkor kezdtem ráeszmélni, mikor már a harmadik adag krumpli sült, és még alig fogyott a nyersből.
Idő ide vagy oda, végül is megérte, mert szokás szerint jó lett.
Hozzávalók:
- 3 kiló burgonya
- 80-90 dkg különféle sajt
- 5-6 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 6-8 dl tej
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál csilikrém
- só
- olaj a sütéshez
Már említettem e helyütt, hogy milyen remek lengyel sajtokat lehet mifelénk kapni. Most is ezekből válogattam a főzéshez. Az egyik a Baron nevű, ementáli jellegű, kissé lábszagú sajt. A másik a Syrova névre hallgató füstölt fajta. Volt még lengyel cheddar és egy jó adag lakossági trappista.
A krumplit meghámoztam, felkocáztam és bő forró olajban elkezdtem sütni. Úgy terveztem, hogy csak olyan "szőkére" sütöm.
Míg a krumpli sült, összedobtam a sajtmártást. Lereszeltem a sajtok nagyjából kétharmadát, a kockareszelő finomabb oldalán a fokhagymával is így tettem.
Egy lábosban felolvasztottam a vajat.
Hozzáadtam két evőkanál lisztet és megpirítottam.
Felöntöttem tejjel és csomómentesre kevertem.
Beletettem a fokhagymát és a csilit és alaposan megsóztam. Mivel a krumplit nem sóztam, a szószt kellett ízesíteni.
Felsrófoltam a lángot, a sajtokat beleszórtam. Szaporán kevergetve felolvasztottam a sajtot. Tejjel kicsit igazítottam a sűrűségen, mivel hígabbra szerettem volna, hogy be tudjon folyni a krumpli közé-alá. Végül kiforraltam a szószt.
A kisült krumplit egyből egy tepsibe továbbítottam.
Mikor végre megsült az összes burgonya, elegyengettem a tepsiben és nyakon öntöttem a mártással.
A maradék sajtot a tetejére reszeltem.
15 percre a sütőbe dugtam. Nem akartam nagyon megpirítani, csak annyit melegítettem, hogy a sajt megolvadjon. Már csak azért sem, mert a másfél órás krumplisütésnek köszönhetően ekkorra már 32 fok volt a konyhában.
Bár a tejes ételekhez nem szokás savanyúságot enni, én kovászos uborkát haraptam mellé.
Ahogy vártam, jó lett. Fokhagymás, kicsit csípős, gazdag krémes. Egy negyed dinnye elég volt utána, hogy tele legyen a bendő.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyan felszedtem a kertben a krumplit, de képen szereplő példányok Mórahalomról származnak, az enyémek ugyanis elég nyamvadtak lettek a szárazságnak köszönhetően.