Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (49) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (323) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (42) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (6) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (49) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (144) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (446) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (339) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (53) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (91) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (33) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (18) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (31) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (59) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (122) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (97) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (76) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (131) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (57) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (128) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (145) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (4) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (21) (326) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (19) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (38) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (91) tejfel (65) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (217) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (45) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (228) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (36) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (43) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (71) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rántott borjúláb tartármártással

2021.06.08. 07:00 Andrass9

Régen ettem már, igencsak megkívántam. Feleségem Tatán járt, hazafelé beugrott a Metróba, így megkértem, hogy hozzon borjúlábat, mert azt az általam ismert hentesek nem árulnak.

46.jpg

Be is futott három méretes példánnyal! No ebből csinálhatok sok borjúalaplét is, ha találok akkora edényt, amiben meg tudom főzni.

Ez egy több napos feladat, ezért megkérdeztem a dokit, hogy esznek-e rántott borjúlábat, mert akkor a jövő hét elején készítek. Azt írta, hogy "imádjuk" ...

Hozzávalók:

  • 3,5 kg borjúláb (3 darab) nem felvágva
  • 4 vereshagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • nagyobb gyömbér
  • 1/2 zellergumó
  • 1/2 karaláb
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 1 közepes szerecsendióvirág
  • 2 kardamom
  • 1 tk bors
  • 2 szegfübors
  • 1 kisebb fahéj

10.jpg

A lábakat forrasztólámpával szőrtelenítettem/perzseltem. Egy nagy pulykasütő lábas (csak ebbe fért el a láb) aljára sasliknyársakból rácsot csináltam, hogy ne süljön le benne a láb. Beletettem a zöldségeket nagy darabokban. A lábakat éles késsel bemetszettem hosszában, hogy majd ki tudjam csontozni. Végül beleszuszakoltam a lábasba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fahéj és a szegfübors kimaradt a teatojásból, de így is elfért a lábak mellett. 6 órán át főtt pici lángon. Néha leszedtem a zsírt és a habot róla.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kiemeltem egy lábat, amit megpróbáltam kicsontozni, de nem voltam igazán szerencsés - ennek még főnie kell! Így aztán visszapakoltam, és további 6 órát adtam neki az éjszaka. Így már mindjárt más volt reggel a világ. Minden csont tisztára szopogatva került a szomszéd kutyának szánt edénybe (a pálcákat kidobtam!)

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kicsontozott lábakat pedig folpack fóliába csomagoltam, és ment a fagyasztóba, hogy kezelhetőre keményedjen. A leszűrt levet két óra alatt besürítettem és kis tégelyekbe mertem. Lett 18 darab 0,8 dl-es alaplé dobozom, amiket be is tettem a mélyhűtőbe. Ezek egyenként 8 deci alaplének felelnek meg!

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Az olajos lábasba friss szőlőmagolajat öntöttem, mert az jól bírja a hevítést. Kivettem a legnagyobb csomag főtt lábat a hűtőből, és kicsomagoltam. Éles késsel centi vastagra szeleteltem, majd hagyományos módszerrel bepaníroztam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Körítésnek basmati rizst főztem zöldborsóval, amihez a rizst teljesen tisztára kell kimosni váltott vízben. Ezután kétszeres mennyiségű vízzel öntöttem fel.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

1 tk sóval ízesítettem. A recept szerint ekkor adjunk hozzá 2 ek vajat - OK, megpróbálom. Így még úgyse főztem rizst. Fedő alatt pici lángon főztem 20 percig.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Belekevertem a mirelit zöldborsót, amit a rizs maradék hője szépen meg is főzött.

39.jpg

A panírozáshoz és a tartármártáshoz összeszedtem:

  • 3 tojás
  • liszt
  • prézli
  • 1 dl majonéz
  • 1,5 dl tejfel
  • 1 ek mustár
  • 1 ek cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 dl fehérbor
  • 3 szem olivabogyó
  • 1 tk kapribogyó
  • 1/8 szerecsendió
  • 1 tk fehérbors
  • 1/2 kis lilahagyma
  • 1 szál petrezselyem
  • kicsi snidling
  • 2 pici kapornövényke (még csak ekkora volt)
  • csemegeuborka (én nem tettem bele, de szoktak)

51.jpg

Egy félliteres tálba tettem a tejfelt, majonézt, mustárt és citromot. Hozzáadtam a cukrot és a bort is. Jöhettek a snidling és a petrezselyem felaprítva. Az olajbogyót kimagoztam, picire aprítottam a kapribogyóval. Belereszeltem a szerecsendiót és hozzáadtam a fehérborsot, meg a picire vágott lilahagymát..

52.jpg 53.jpg 54.jpg 55.jpg

Egyenletesre összekevertem az egészet, és ment a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

56.jpg

 

Egy nagy deszkára kerültek a dupla panírba burkolt szeletek (nehogy kiolvadjon az olajba a zselatinszerű leve).

40.jpg

Először a megmaradt tojás-prézli-liszt-szódabikarbóna keverékét sütöttem ki egy pamókának. Ez egyben az olaj hőfokát is beállította, amit igyekeztem 170C fok felett tartani. A megsült példányokat papírtörlőn szikkasztottam le.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Két kiadósabb adagot ételszállító dobozokba pakoltam, majd levittem a rendelőbe. Nem tiltakoztak ...

45.jpg

Magamnak meg ki is raktam a pamókát és két szeletet, rizzsel és tartárszósszal (nyitókép).

A villakép se maradhat el:

47.jpg 48.jpg

Nagyon jót tett a fűszeres főzés a borjúlábnak, egyben remek alaplevet is generált, érdemes volt változtatni az alaprecepten. A tartárt viszont felhigítottuk mégannyi tejfellel, mert túl erőszakos volt az íze.

37 komment

Címkék: tojás hagyma mustár majonéz bors fehérbor gyömbér szárzeller cukor kapor sárgarépa kapribogyó lilahagyma citromlé fehérbors liszt fahéj babérlevél snidling kardamom szerecsendió olivabogyó borókabogyó tejfel zellergumó prézli csemegeuborka borjúláb karaláb szerecsendióvirág szegfübors petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr216582786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.08. 07:52:20

Még nem kóstoltam rántott borjúlábat, mindig féltem rendelni étteremben, itthon meg végképp nem csinálnám.De egy megbízható helyen megkóstolnám....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 09:05:19

@Kumari aki Nilüfer: Ha szereted a kocsonyát és a körömpörköltet, akkor ezt is szeretnéd!
A környéken két pici csehó van, ahol csinálják. Mindkettő remek, így szerettem meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.08. 09:13:40

@Kumari aki Nilüfer:

Erre nincs borjú láb, csak desznyó, de abból is nagyon finomat lehet készteni ugyan ezzel a módszerrel.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.08. 12:07:41

@Andrass9: Biztosan szeretném, a barátaim elrettentettek, mondván, ahol ők ettek, megrághatatlan mócsing volt.Ezért nem is mertem próbálni.

@látjátok feleim szümtükkel: Erre már gondoltam, de az kell a kocsonyába ( meg csontozás közben csak úgy elcuppogtatni...) :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 13:26:53

@Kumari aki Nilüfer: Elég szomorú, hogy vannak ilyen pocsék éttermek is! Ez pont olyan puha volt, mint a jó sertésköröm (ha jól van elkészítve).

Titkos Nő 2021.06.08. 17:00:28

Óóó, imádom a rántott borjúlábat! Itthon nem csinálok, mert macerás és a többiek nemigen eszik meg. Viszont étteremben ha van, akkor szoktam rendelni. Rosensteinben nagyon finomat adtak, de máshol is ettem jót. Vicces, hogy egyszer a pincér kicsit közelebb
hajolt és odasúgta, hogy ugye tudja Ön (mármint én), hogy ebben nincs hús?! Mondtam, hogy tudom, meg azt is, hogy miből van, és tényleg ezt kérek. Most meg is kívántam, legközelebb biztos rendelek, ha étteremben leszek és van az étlapon. Addig is irigykedem a családodra és a rendelői dolgozókra....

Fenchurch68 2021.06.08. 20:11:53

Jaaaaaajjjjhhh...
Kb. egy hete nem igazán eszem, itt van az idei bölcsességfog-szezon. Erre jössz a rántott borjúlábbal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 20:53:13

@Titkos Nő: :) ... Ebben nincs hús ... )
Zseniális!
Sajnos a családom nem eszi, de ettől még nagyon finom étel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 20:57:34

@Fenchurch68: Hey!!! Attól még nyugodtan ehetnéd!!!
Annyira enyhe és finom az alap, hogy nem panaszkodhatsz!
Mondjuk nekem is reklamál a bölcsességem, de valahogy (szerintem) annak semmi köze nincs a fogamhoz!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 20:58:45

@Fenchurch68: Most, hogy megértettem .... Nyugodtan eheted, hiszen enyhe anyag!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.08. 21:57:33

Hogy errefelé miért nincs Metro... Azaz, éppen van, de az egy kocsma.
A tartár inkább a remuládra hajaz, de attól még jó.
Egyszer sikerült borjúlábhoz jutnom, egy aszpik alapjaként szolgált, majd a fagyasztóból feltámadva rántott lett. Hihetetlen finom, és borzalmasan laktató. Rizzsel és tartárral (vagy mi) simán generál egy pihegést és egy jókora délutáni szundikálást. :D

valkür 2021.06.09. 12:44:35

@Waka: Még egy szavazat a remuládra.
Mondjuk azt én is pont szeretem, ellentétben a sima, csak cukros majonézből és tejfölből álló tartárral amit viszont nagyon nem.
Ez a zöldfűszeres-zöldséges változat viszont jöhet.

Chalky White jr 2021.06.09. 12:55:37

"A leszűrt levet két óra alatt besürítettem és kis tégelyekbe mertem. Lett 18 darab 0,8 dl-es alaplé dobozom, amiket be is tettem a mélyhűtőbe. Ezek egyenként 8 deci alaplének felelnek meg!"

Sose csináltam még ilyet. Simán csak fedő nélkül addig forralod, amíg a térfogata a tizedére csökken?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.09. 13:58:29

@Chalky White jr: Ahogy mondod!!! Lehetőleg kislángon, hogy ne kapja le, de amúgy is működik!
A fazekam oldalán van egy beosztás, hogy mennyi van benne. Ezt használom a tizedelésre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.09. 14:01:52

@Waka: Érdemes végiglapozni a weben lévő tartar mártás recepteket: MINDEGYIK remulád recept!! Engem is meglepett, dehát ilyen az élet ...

valkür 2021.06.09. 16:44:44

@Andrass9: Akkor az éttermekben és menzákon kapható "tartárból" kispórolnak mindent, a majonéz és a tejföl kivételével?

Mondjuk, ez a leszegényített "mártás" egyik oka, amiért engem a világból ki lehet hajtani a rántott sajt tartármártással, rántott karfiol tartármártással, rántott gomba tartármártással, rántott istencsapása tartármártással fogásokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.09. 17:51:17

@valkür: Én egy kis citrom-cukor-bor-mustár hozzáadásával csináltam régebben

retard 2021.06.09. 18:31:47

@Fenchurch68: Curasept gél a megoldás. Sajnos nekem is rosszul áll az egyik bölcsességfogam de a gél csodákat tesz vele. Kis fecskendőbe tedd és közvetlenül a problémás részhez nyomd lehetőleg egy levágott, meghajtott, vastagabb tűvel. Ha nincs szájzuhanyod, akkor gondolkozz el rajta. Régebben akár szájzárig tudott gyulladni az állkapcsom, ezekkel viszont a gond első jelére tudok lépni.

A rántott láb csoda lett, kedvet kaptam kipróbálni.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.09. 18:32:36

@Andrass9: Nálam mustár-majonéz-tejföl, cukor, bors, --és pici, jelképes mennyiség fokhagyma.

Vén motoros 2021.06.09. 19:11:09

Imádom a borjúlábat, míg apám élt, sokszor készítettetünk "hamis borjúlábat" sertéskörömből. Nem ugynaz, de abból is finom.
Szerintem a tartár és a remulád mártás az két teljesen különböző dolog. Ízlés kérdésem mihe ki melyiket kedveli. Azzal a minősítéssel nem értek egyet, hogy a tartár az "leegyszerűsített" remulád.
Én a sima tartárt szeretem, annyi tejföllel, hogy ne már legyen gejl, és SOKAT is meg lehessen enni belőle, citrommal, csőpp fehérborral. (Majonézből nem lehet sokat megenni, tartárból viszont igen!)
Ez a majonéz a fotón csak nem tubusos? Mert akkor felsírok! Majonézt pár perc alatt összeüt még egy koleszos is...

Vén motoros 2021.06.09. 19:11:43

Imádom a borjúlábat, míg apám élt, sokszor készítettetünk "hamis borjúlábat" sertéskörömből. Nem ugynaz, de abból is finom.
Szerintem a tartár és a remulád mártás az két teljesen különböző dolog. Ízlés kérdésem mihe ki melyiket kedveli. Azzal a minősítéssel nem értek egyet, hogy a tartár az "leegyszerűsített" remulád.
Én a sima tartárt szeretem, annyi tejföllel, hogy ne már legyen gejl, és SOKAT is meg lehessen enni belőle, citrommal, csőpp fehérborral. (Majonézből nem lehet sokat megenni, tartárból viszont igen!)
Ez a majonéz a fotón csak nem tubusos? Mert akkor felsírok! Majonézt pár perc alatt összeüt még egy koleszos is...

Killary Fucking Clingon 2021.06.09. 19:23:40

Borjujáb van az index címlapon..Nem tudom az mi lehet :)

Pierr Kardán 2021.06.09. 21:06:43

Mi is imádjuk a rántott borjúlábat, de (bár a velőspacalig bezárólag otthon mindent megcsinálok én) ennek nem állunk neki otthon.

Ennek két oka van, az egyik az önbizalomhiány, a másik meg az, hogy a Bábelék Étteremben (XV.ker. Sztárai Mihály tér)annyira jól megcsinálják, hogy nem érdemes otthon bajlódni vele.

Bábeléknél elvitelre is lehet kérni, fél kiló alatt még sosem vettünk, ez ugyan nem készétel, hanem frissen sütik, de kivárható az elkészítés ideje. Bár azt mondják, hogy a rántott borjúlábat másnap felmelegítve már nem érdemes enni, finoman, légkeveréses sütőben lassan felmelegítve másnap is nagyon finom lesz.

Mi petrezselymes krumplival szoktuk enni, én nem vagyok a rizs barátja :-))

Fenchurch68 2021.06.09. 21:14:46

@retard: De aranyos vagy, köszi a tippet!
Az van, hogy évente egyszer beindul a fogam, és elkezd nőni. Ez most egy különösen turbó év, de már látom a végét.

@Andrass9: Egyelőre még csak olvasgatok, hátha attól is jóllakom :D Mascarponés spenóton élek napok óta, szóval azért panaszra annyira nincs okom.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.09. 21:47:15

@Andrass9:

Pedig a Szeged étteremben felszolgált velős palacsintához kizárólag az igazi tartárt adták, mert az illett hozzá. Akkoriban egyébként is ez volt a menő mártás.
Friss majonézhez ( tojássárga, olaj, só, csipet bors, citromlé, tejföl, csipet cukor, mustár, és aki szerette kevés fehér bor.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.10. 12:31:32

Megnéztem egy pollen térképet, és legnagyobb meglepetésemre a ki írt városokban nincs hárs pollen. Házunk előtt meg két-három napja kezdett vírágozni, és legnagyobb bánatomra a melegtől el is kezdett leszáradni a hárs virágja.

Vén motoros 2021.06.17. 22:14:19

A tartárról jut eszembe: 1981-et írunk, Szeged, a Hági étterem kerthelyisége. Beülünk a barátosnémmel. Rántot velőt rendelünk tartárral. Kihozza a pincér, a rántott velő friss és finom, de a tartár egy piciny, csöppnyi szószos tálban érkezett. Barátosnémmal egymásra nézünk, és intünk a pincérnek: hozzon nekünk 10 adag (!) tartárt. Gyanakodva nézett ránk, hogy nem ugratjuk-e. Mondtuk, hogy nem, és nyugodjon meg, mindet kifizetjük, ha akarja, akár előre is. Na, térült-fordult, külön tálcén kihozta a 10 tálkácska tartárt. Mondtuk, köszönjük, de valami félreértés történhetett: mi nem összesen, hanem FEJENKÉNT kértünk 10 tálkával, úgyhogy hozzon még további tizet. Na, erre már az összes pincér, meg a szakács is kiállt az ajtóba, hogy megnézze magának, ki az a lökött vendég, aki velük szórakozik. A viszont pincér vette a lapot, mondta, hogy jön az újabb tálca 10 tartárrral, ÉS HA MIND A 20-AT MEGESSZÜK, _az összes tartárt ő fizeti_!!
Nos, megettük, ittunk rá egy-két pohár bort, nem lettünk rosszul a sok tartártól később sem, de persze, NEM ENGEDTÜK, hogy a pincér fizessen, sőt, szép borravalót hagytunk az asztalon!! A pincér azzal búcsúzott tőlünk, hogy ha ha újra betérünk, külön extra asztalt kapunk!
Aztán a Hágit bezárták vagy 20-25 évre, majd újra megnyílt egy rövid időre, majd végleg, örökre bezárt, már talán az épülete sincs meg. Szép volt, jó volt, tán igaz sem volt.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.18. 09:51:32

@Vén motoros:

Akkoriban, meg még korábban is Szegeden az éttermekben nagyon ment a rántott velő, a velős palacsinta, vesevelő, és a velővel töltött rántott szelet. Utóbbi nem morzsás tojással, hanem finom fűszeres velővel töltve. Aztán mintha a disznókból eltünt volna a velő, meg a vese. Most a közeli kisboltban láttam tömbbe fagyasztott, és darabokra vágva csomagolt velőt, de nem volt hozzá gusztusom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.18. 18:02:17

@látjátok feleim szümtükkel: Az a fagyasztott nem rossz! Csak hagyni kell kiolvadni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.18. 18:04:03

@Vén motoros: a 70-es évek elején még rendes adag tartárt adtak a Hágiban a velőhöz!!!

furbe · http://matits.hu 2021.06.21. 11:43:15

Én egyszer Sikondán, még tinédzserként ettem bundázott velős palacsintát.

Igazából egy komplett kétfogásos ebéd után kértük desszertként ("Á, csak 2 palacsinta, velővel töltve, mit nekünk").

Amikor kikértük, a pincér arcán látszott az, hogy ezt nem tartja jó ötletnek, de a rendelés az rendelés, kihozta, s volt mellé rendesen tartár is...

Annyira finoman készítették el, annyira jól volt fűszerezve, hogy simán 2 nagy palacsintát beburkoltunk fejenként.

Tény, másnap délben ettünk utána :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.21. 11:50:54

@furbe: Szerencsére volt alkalmam nekem is elkészíteni, mert az egy remek eledel! Az tény, hogy laktató :)
blogkocsma.blog.hu/2019/06/02/velos_palacsinta_175

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.21. 12:25:39

@furbe:

Úgy tűnik nem mostanában voltál tinédzser.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.06.21. 20:26:53

@Andrass9: Hát meg rendes velőt adtak..mostanában a rántott velő ezen a vidéken valami ronda rúd, panírozva, és sajnos benne marad valami izé, ér, vagy valami,a mi szálas..két kísérlet után soha többé. VelőRÓZSÁT szeretnék, ahogy azt a Sanyiban adták 78-ban...
süti beállítások módosítása