Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kovászos rozskenyér félbarna liszttel

2021.04.26. 07:00 Andrass9

Elfogyott a félfehér búzakenyérlisztem (BL112), meg a sima is. Írány a Szabó malom viszonteladója a kispiacon. RL90, RL190, BL55, BF55 volt, de BL112 aka félfehér liszt nem.

24.jpg

Volt viszont BL120, ami azért nem sokban tér el a félfehértől, de félbarnának hívják. Sajnos az összetevők nem szerepeltek a csomagoláson, de úgyis sikérrel erősítem a kenyereimet.

Elsőre csak egy kisebb kenyérhez gyűjtöttem az összetevőket, hogy kipróbáljam ezt a számomra új lisztet. Tulajdonképpen csak a BL112-t cseréltem BL120-ra a receptben:

  • 250g Világos rozsliszt (RL90)
  • 250g Félbarna búzakenyérliszt (BL120)
  • 350g sűrű rozskovász tk. rozsliszt-ből (RL190)
  • 50g búzasikér
  • 25g só
  • 7g élesztő
  • 500mg Aszkorbinsav
  • 2g cukor
  • 6 dl víz
  • 1 ek kukoricadara
  • kenyérsütő kő

10.jpg

A liszteket és a sikért kimértem és beleszitáltam a keverőtálba. A keverőtálat mikroba tettem 40 másodpercre a lisztekkel, hogy felmelegítsem (hideg van a spájzban). A sütőt begyújtottam, maximumra vettem, a kenyérsütő követ pedig betoltam alulra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az élesztót a pici cukorral és egy kanál liszttel felfuttattam, a kovászt csak megcsodáltam, milyen szép erőteljes :) A keverőgép dagasztószárával összedolgoztam a lisztekkel az élesztős vizet és a kovászt. Még annyi langyos vizet tettem hozzá, hogy kemény kenyértészta legyen. Ezt dagasztotta a gép 5 percig, hozzáadtam a C vitamint és a sót a tésztához, majd még 25 percig dagasztottam, miközben persze megetettem a lerabolt kovászt. Ekkor kivettem a keverőszárat picit kiolajoztam a tészta körül a keverőtálat, hogy könnyebben ki tudjam venni. Hagytam pihenni a tésztát egy órát. Szépen összeállt egy likacsos rugalmas tésztává.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A szilikonlapra borított tésztát tenyérrel kinyújtottam, majd meghajtogattam jó sokszor. A lapátra szórtam egy vékonyka réteg kukoricadarát, amiről könnyedén becsúszik a tészta a sütőkőre, és oda se sül. A tésztát végül áttettem a péklapátra, amit letakartam egy ruhával, és melegre helyeztem kelni. Bevetés előtt vajas késsel bevagdostam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

A sütőkő közben elérte a 240C fokot, ami ennél a sütőnél elég szép teljesítmény! Bevetettem hát a kenyeret, amit alaposan megspricceltem vízzel. Kb. 30 percig ment a sütő maximumon, amit néha spricceléssel gőzösítettem. Ekkor levettem 160C fokra és még 20 percig hagytam dolgozni.

22.jpg 23.jpg

Ezt már ki lehetett venni, és kitenni a hidegre, hogy kihüljön. Így a feleségem se szelte meg forrón ...

30.jpg

Reggelire vágtam a már megkezdett kenyérből magamnak is egy szeletet, amit sok vajjal megettem.

25.jpg

Konklúziója nincs a tesztsütésnek, mert nem látok semmi különbséget a BL112-es liszttel készült kenyér és eközött. A bélzete kicsit könnyebb, de ez inkább köszönhető a sok hajtogatásnak.

Meg kéne próbálnom már búzalisztből csinálni kovászt - akkor játszhatnék a fehér kenyérrel. A családom viszont teljesen rozskenyérfüggő ...

69 komment

Címkék: víz élesztő cukor aszkorbinsav kukoricadara rozsliszt sikér C vitamin rozskovász búzasikér RL90 BL112 RL190 BL120 félbarna kenyérliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2516470316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.04.26. 09:54:09

Petőfi Sándorral szólva: "S szép, mint mindig, énnekem."
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 14:44:19

@kocsmagomba: Most, hogy már minden héten legalább egy darab másfél kilós kenyér sül, nem is tudom, hogy szép-e nekem már ...
Szerencsére mindössze 3 óra a kezdéstől a hűtőrácsra tételig.
Lassan már talán mérleg nélkül is sikerülne, de nem kockáztatom meg az ismétlést :)

kocsmagomba 2021.04.26. 16:09:08

Persze, persze. Meg a kovász a hűtőben, satöbbi. A család kenyere mindennapos elfoglaltság, és ezt nem csak átvitt értelemben gondolom. Fél éve már én sem veszek semmiféle kenyeret boltban. Fehér kenyeret sütök, meg bucikat, élesztővel. Két naponta biztos gondolnom kell a kenyerünkre, jövetben vagy menetben, egy 3 óra befigyel. Van, hogy korán kel a "pék", van, hogy későn fekszik. Előre kell gondolkodni. Én a kisült kenyeret csak másnap szelem meg, jó előre kell gondolkodni. Feleségem laktóz intoleranciája, az én fóbiám a máshol összefogdosott kenyerek miatt, amiknek úgyis levágtam mindig a haját a szemétbe, és a sok kenyérnek álcázott ehetetlen trutyi ide vezetett.
Milyen érdekes, hogy feleségem nem görcsöl be attól a kenyértől, amit én sütök, de még a zsemlétől se, pedig abban van egy kis tejföl is. Mijafaszt tesznek bele máshol, amitől a feleségem begörcsöl és annyi hidrogént termel, hogy fúziós erőművet tudna meghajtani?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 16:39:33

@kocsmagomba: A kovász elbiciklizik a hideg kamrában is. Kétnaponta etetem csak, de azzal elvan. Most direkt megnéztem az elmúlt időszak kenyereinek fényképeit, és majdnem perce 3 óra alatt készülnek el! Ha hozzáadom a háromszori kovászetetést, akkor további 15 perccel nyújthatom a heti kenyérsütés idejét.
Szeretném én is másnapra halasztani a megszelést, de a feleségem nem tud várni (pedig mindig van még vagy 20 deka az előzőből). Ehhez az is hozzá tartozik, hogy hetente csak egyszer kell sütni, mert mindig kitart egy hétig a kenyér harmada minálunk. A gyerekek még nem mondták, hogy most nem kérnek, mert még van nekik :)))

szivar 2021.04.26. 16:41:17

Szép a bele a kenyérnek, lehet, hogy meg is kóstolnám...

valkür 2021.04.26. 19:08:57

nagyon guszták ezek a kenyerek.
Vajon miért néztem azt a szeletke vajas kenyeret szalonnának?

kocsmagomba 2021.04.26. 20:08:46

@valkür: a tudatalatti... akarsz beszélni róla? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 20:32:07

@valkür: Mert a második szeletet már szalonnával ettem :))

valkür 2021.04.26. 21:41:00

@kocsmagomba: ezen még gondolkodom, de szerintem 1 hétre 1 coming out bőven elég :-)

@Andrass9: és mi volt még hozzá? zöldhagyma?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 22:01:55

@valkür: Lila zöldhagyma! Nagyon jó volt!!!!!

valkür 2021.04.26. 22:04:57

@Andrass9: csak azért nem vagyok rád irígy, mert mióta homeoffice van, én is akármikor ehetek zöldhagymát reggelire.
Fogok is, holnap, a szalonnás rántottám mellé :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 22:14:53

Izgalmas dolgok nőnek a farmon: Például Wasabi mag. Kikelt!!!! Már látom, mennyi dolgom lesz vele :)
Azután vetettem Daicont. Idehaza simán jégcsapreteknek hívják :)
Kiraktam a veteményesbe, mert már ujjnyi vastag volt ...
Persze szerencsém is van: az egyik ágyásban (amihez a feleségem csak a római saláta ültetéséhez kapott jogosítványt ), ő eldugványozta a rengeteg római salátát! Locsolni kellett, de feltámadtak! Persze abban az ágyásban volt 6 sor spenót is.
Ezek után dolgoztam is kicsit: fél köbméter komposztot megforgattam, majd átpakoltam egy másik komposztosba.
Közben persze a többi földet is kezeltem! Most viszont ülni sem tudok ...

Szóval nem tudom, hogy fogok ma éjjel aludni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.26. 22:16:00

@valkür: Klassz!!!! Vannak előnyei is ennek a rémes helyzetnek!

valkür 2021.04.26. 22:30:05

@Andrass9: jah. pláne ha valaki olyan igyekezettel keresi az előnyöket, mint én.

hát, nem tudom, ekkora jégcsapretket én még nem nagyon láttam :-) www.youtube.com/watch?v=CAsoc-x0cQc

kocsmagomba 2021.04.27. 07:53:56

@valkür: nekem tetszik a 'retkes' recept sorozat

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.27. 21:14:06

Szép kenyér, biztos finom is.
"Szeretném én is másnapra halasztani a megszelést, de a feleségem nem tud várni (pedig mindig van még vagy 20 deka az előzőből)." Tettél félre az előző feleségből? :D
"Azután vetettem Daicont. Idehaza simán jégcsapreteknek hívják :)
Kiraktam a veteményesbe, mert már ujjnyi vastag volt ..." Jól értem, hogy palántát neveltél a retekből? Bírja az a növény a palántázást?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 07:55:42

@Waka: Elég szépen él a retek. Kiscserépbe vetettem 3 magot, majd akkora lyukba, mint a cserép áttettem földestől a tartalmat. Így nem sérülnek a gyökerek (ha odafigyelek). Kérdés majd, hogy ilyen közelséggel hogy fognak nőni ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 13:26:39

@Andrass9:

Én már palántáztam hónapos retket. Sűrűn kelt, és jó esős idő volt amikor a ritkítást átültettem, mint egy káposzta, vagy paprika palántát. Meg is nőttek.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 13:30:24

Azért valami vidánmság is járjon már ebben a kocsmában:

index.hu/mindekozben/poszt/2021/04/28/ablak-galamb-feszek/

Nálunk a ház előtti akácfán költ egy pár balkáni gerle, és többször láttuk már, amikor a pár helyet cserélt. Feltehetőleg most valami kikelés féle történhet, mert egyik eteti a fészken ülő másik madarat. Ilyet még soha nem láttam, pedig már sok éve fészkelnek gerlék úgy, hogy rájuk látni az ablakból.

valkür 2021.04.28. 20:16:54

hasselback vese vagy mi a szösz egy kínai szeletelő művésztől www.youtube.com/watch?v=C-OV6Fv88cU
Nem is értem, hogy tud úgy bánni azzal a csúszós, vékony belsőségdarabbal.
Jól látom, hogy nem látok vese hashtaget a blogon?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 20:33:49

@valkür: Az a vese nem olyan csúszós! Érdekes a recept és nagyon dekoratív a belsőség elkészítése!!!
Kár, hogy nem rajongok a veséért ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 20:35:16

@valkür: Szerencsére találtam délután egy csodás 9. szimfóniát, mert be kellett illesztenem a TV-be a feleségem laptopját az esti mozinézéshez.

valkür 2021.04.28. 20:44:16

@Andrass9: hol van az a kilencedik? Én is meghallgatnék most egyet.

Jah, ha nem rajongasz a veséért, akkor világos, miért nincs cimkéje :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.28. 21:17:00

@Andrass9: Bocsánat az otrombaságért.
A gyökérzöldségek igen kényesek az ilyesmire, kívánom, hogy sikerüljön! Pár éve, mikor mogyoróhagymát palántáztál magról, akkor is kétségeim voltak.
@valkür: Jól mutat. Ahogy elnézem, egészen kevés hőt kap a vese, egy kis blansírozás, némi pirítás, jó sok tocsogós kence. A második fogás ellenben egy igazi fűszertemető, nem mondom, hogy túl pikáns, de biztos megkönnyezném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 21:22:57

@Waka: Nem otrombaság ... Én nekem kellene még sokat tanulnom!!!
Idén mogyoróhagymát dughagymáról duggattam :)
Viszont a daikon még elég boldog :)))
Most tettem a csíráztatóba az uborkákat, mert persze azt is elmismásoltam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 21:25:34

@valkür: YouTube-on: Daniel Barenboim, Berliner Philharmoniker. Nagyon jó volt - kicsit sírtam is rajta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 21:32:24

@valkür: Egész pontosan ezt néztem:
Ludwig van Beethoven: Symphony No. 9 | Daniel Barenboim and the West-Eastern Divan Orchestra
Most viszont pont emiatt elkezdtem hallgatni a Itzhak Perlman – Beethoven: Violin Concerto , amit szintén imádok.
Szüleim bűne, hogy klasszikus zenére neveltek. Most meg elsírom magam a legszebb dallamokon ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 22:00:09

Süttem egy mini kenyeret - eddig a legkisebbem: 1 kiló! Mert azt konstatáltam, hogy nincs kenyér idehaza ... A hétvégén biztos jönnek a gyerekek, akkorra kell sütni, de addig haljak éhen? Ráadásul felfedeztem, hogy a feleségem vett valami bolti rémséget is ...
Amint itt ülnek a színházi előadás előtt, lelkesen rágcsálják a kenyérserclit ... Nem volt egy nagy durranás, de nagyon finom lett :) 250g félbarna liszt, 250g világos rozsliszt, 300g rozskovász, 5g élesztő, 30g sikér, 500mg aszkorbinsav, 1,5 dkg só, 300 g víz. Ebből lett 1082g kenyér - sütés után ...

kocsmagomba 2021.04.29. 15:05:30

@valkür: Jól néz ki az a vese! Ahogy elő van készítve, szeletelve és hőkezelve, biztosan nem marad semmi mellékíze vagy illata. Csak a jó állaga marad.
Éles késsel ezt én is bevállalom.

valkür 2021.04.29. 18:49:54

@Andrass9: tényleg szép volt. kösz a tippet.
ma este meghallgatom a kilencediket is.

valkür 2021.04.29. 18:52:37

@kocsmagomba: jövő hétre én is tervezem :-)
kaliforniai paprikákkal, szép színesre, szerintem tök jó kaja lehet.
bár ezt a bolyhos-fodros minőséget aligha tudom előállítani, hacsak nem zsilett pengével. de azzal meg tuti a körmömből s hozzászeletelnék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.29. 21:32:06

@Andrass9: Én viszont elkezdtem az uborkáknak hálót kötni. Nyilván nagyobb macera, mint megvenni a boltit, de hát így vagyok bekötve. Az egyik kollegina hozott családi örökségből egy jókora henger zsineget. Kívülről fóliázott guriga, cca. 5000 m, a szál középről kivezetve, ahogy kell. Amint az új szál bekötésénél tapasztaltam, nagyjából 30 % műszál, a többi valami természetes anyag. Ebből készül most egy 9mX1,5m-es háló, 8 centis szembőséggel. A hozzá szükséges karókkal még hadilábon állok, de hamarosan megyek az erdőre vágni.

szivar 2021.04.30. 05:24:10

@Waka: Speciel én betonhálót terveztem felhasználni, de idén ez már csak terv marad. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.30. 12:29:08

@szivar: A betonháló nálam nem vált be, mert a napsütötte vas nagyon felmelegszik, és megégeti a növényt. Nekem betonvas keretre van rátéve egy 10x10-es műanyag háló (a paradicsomé az 15x15cm-es). Ezek már közel 10 éve bírják.

kocsmagomba 2021.04.30. 17:52:59

Ahogy említettem, vásároltam 2 db cukkini palántát. Most látom, hogy az egyik mellett kikelt egy paradicsom palánt is a dobozkából! Most nagy gondban vagyok, hogy lesz nekem időm mindhárom palántával foglalkozni az idén? ;)

valkür 2021.04.30. 19:18:39

@kocsmagomba: hát még az, de hogy fogsz elszámolni a lelkiismereteddel a potya miatt?
:-)

nekem nem kelt ki a paradicsom. A csilik igen, nem túl erősek, de kikeltek. a kapor is, most jön elő a metélő fokhagyma is. Minden nagyon gyenge, gondolom, a tőzeglegyek nyűvik őket. Nem bírok megszabadulni tőlük.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.30. 19:51:12

@valkür: Én fogtam magam,. és a kertbe vetettem szabadföldbe a paradicsomot, Most kel..majd utoléri magát, eddig hideg volt, aztán vagy lesz paradicsom, vagy nem...minden most kel,mert eddig fáztak szegények. Hát kíváncsi vagyok,mire megyek.. Illetve ma vetettem el a tökféléket,azoknak meleg föld dukál, újabban meg hosszú az ősz, ha esetleg nem lenne belőle semmi, a szomszéd lova megeszi zöldtakarmányként.

kocsmagomba 2021.04.30. 20:02:12

@valkür: Igazad van. Visszaviszem...

valkür 2021.04.30. 20:57:35

Ilyenről van valakinek tapasztalata? bananfa.hu/fagyturo-vadcitrom-poncirus-trifoliata
nem is citromot szeretnék én, hanem citromhéjat. Citromot lehet kapni akárhol, de annak a héja nem nagyon használható. Bio citrom után járni meg se kedvem se időm nincs.

szivar 2021.05.01. 07:58:21

@Andrass9: Van akinél bevált, igaz, ott le van meszelve valami festékkel. Télen fóliasátor, nyáron uborkaháló.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.01. 08:52:51

@szivar:

A nagy fóliák tetejét nyárom mésszel lepermetezték, hogy a nap ne érhesse közvetlenül a növényeket, és így nem tudtak megégni. A vas is magába szívja a nap melegét, viszont a fehér szín nagy rézét visszaveri. Ezért meszelték régen a fák törzsét is ősszel, hogy a téli napsugarakat ne szívják be, a kéreg nem bír felmelegedni, és nem reped meg. A repedés elkerülése azért jó, mert nem tud a féreg, és a gomba megtelepedni. Mondjuk azokban az időkben amikor ez szokás volt, nem volt annyi vegyszer a fertőzések elkerülésére, nem volt lemesó permet, sőt permetezőgép sem nagyon. Már nagyon ritkán látni ilyet, nálunk a kertvégi szomszéd még gyakorolja. Mindig sok gyümölcse terem, és sosem permetezi a fáit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.01. 09:22:32

@valkür: Mire az megnő, már nem lesz rá szükséged ...
Mostanában van a biocitrom szezonjának a vége. Aldi, Spar, Lidl árulnak bio citromot. Veszel 2 kilót, lereszeled és jégkockatartóban lefagyasztod. Egész évre elegendő citromhéjad lesz :) Bónusz: sok limonádét ihatsz közben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.01. 09:24:38

@valkür: Apropó, ettől a cégtől én nem vásárolnék, mert nincs telephely/cím megadva, se rendes cégazonosító, csupán email és egy mobilszám.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.01. 11:14:03

@valkür: Nekem most van fagytűrő citrom magoncom, hat év mulva terem..kinn van a kertben.A héja is használható, és a leve is, bár az kevés van neki, de itt a környéken több háznál is van, használják.

valkür 2021.05.01. 12:41:12

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: köszi.
Egy másik cégtől rendeltem ausztrál kaviár citromot és egy kis babérfát. Nagyon szeretem a babért, annak idején az exem kertjében volt, onnan hoztam haza egy nagy zacskóval. De hát azóta is vágyom friss babérra. ezeket mondjuk be kell vinni télire, de mindegy, majd megoldom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.01. 13:04:59

@valkür: Nálunk is cserepes a babér, de idén télen feleségem elfelejtette locsolni. Talán hoz néhány hajtást. Szomorú vagyok, mert ez már egy 80 cm-es sűrű bokor volt ...

valkür 2021.05.01. 13:19:55

@Andrass9: jesszum. mire az enyém 80 centis lesz, csak tudok egy nagyobb lakásba költözni. Vagy meg kell tanulnom bonsai-t metszeni :-)

szivar 2021.05.01. 20:00:35

@látjátok feleim szümtükkel: Hagyjuk ezt a permetszer témát. Nálunk valami betegség sorra irtja a fákat. Először egy meggyfa, utána a negyven éves kajszi, azután egy körte, tavaly egy cseresznye... Pedig kapott mind lemosó permetezéstől kezdve minden filrefrancot. Aztán egyik hétről a másikra ledobták a leveleiket és kaput. :(

szivar 2021.05.01. 21:46:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt csak elkeseredésemben írtam, mert nem tudom, hogy mi is volt a bajuk a fáknak. Szép egészséges termés, monília és társai kihúzva. Locsolás a legnagyobb aszályban - ki nem száradhattak. Tavasszal lemosó kétszer, olajrézkén egyszer, termés végeztével felszívódó gomba- és baktériumölő kétszer, kora ősszel ismét lemosó... S egyik hétről a másikra. Elkeserítő egy kissé. :(

valkür 2021.05.01. 21:57:01

@szivar: A környékeden máshol is?

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.01. 22:18:32

@szivar:

Ez valamilyen fertőzés lehet, érdemes lenne megnézetni szakemberrel a talajt. A fertőzés egyébként a gondozott kertben valamiért gyakoribb.
A kertszomszédunknál 27 éve mindig füves volt a kert a fák alatt is ( itt meszelik a törzseket ). Se permetezés, se locsolás, és szépen teremnek. Nekem kissé messzibb, Szegedhez közel van egy kertes ingatlanom, ahol az egyik szomszéd szintén füves kertben nevel gyümölcsfákat, bántja a gomba egyiket-másikat, de azért elég jó termése van. A másik szomszéd kertjében nyakig ér a gaz egész évben, és a fák megszakadnak a sok gyümölcstől. Én rotáltam a kertet, és szépen kiment 3 fekete és egy ropogós cseresznyém, igaz permetezést nem kaptak. Szerencse, hogy hét cseresznyefás gazda voltam, és maradt még 3 szép fa. Sajnos az utóbbi években éréskor mindig esik az eső, jön rá a hatalmas hőség, és beüt a monilia, amelyik szem nem rothad meg a fán, az kukcos, vagy napszúrásos. 15 év alatt egyszer lett annyi termés, hogy tudtunk csresznyéből pálinkát főzetni. Ráadásul a szomszéd kertekben hozzánk közel nincs is cseresznyefa, a ferőződés talán levegőből jött, és megmaradt a fában.
Ahol lakunk itt most csak káliszappanos lemosó permetezést kaptak a fák, eddig még nem jelent meg a levéltetű, és szép a fák törzse. Majd látom mi lesz később.

Egy ismerősnek nagy paprika fóliája volt, ami fonálféreggel fertőződött. Két út állt előttük, kicserélni a talajt, pontosan nem tudom, de minimum fél méter vastagságban, vagy áttérnek vödrös termesztésre. Utóbbit választották.

Szóval nem csak te jártál így, máshol is müködik ez a jelenség.

Jut eszembe, ságabarack, őszibarack erre nem sok lesz, szilva, ringló, alma és körte jónak ígérkezik, persze sokat kell még kint aludniuk.

szivar 2021.05.01. 22:35:17

@valkür: Nem tudom, mert ötszáz méteres körzetben nincs gyümölcsfa. Sehol...

@látjátok feleim szümtükkel: Fertőzésre gyanakodok én is. Csak azt nem tudom, hogy kiféle, miféle. Pl. a nagy sárgabarack letermett és a nyár közepén egyszerűen ledobta a leveleit - és úgy is maradt. Mintegy harminc méterrel arrébb a meggyfa járt így. Aztán kissé errébb a körtefa. Tavaly a korai cserkó járt hasonló képen. Az ősziknek semmi bajuk, a pálinkafák is jól bírják, a fiatal kajszik is jó állapotban vannak. A kései cseresznye látszólag jól van, de attól függetlenül már előre félek attól, hogy mit hoz ez az év...

kobold63 2021.05.02. 00:56:30

@látjátok feleim szümtükkel: Amit említesz, a paprika vödrös termesztése nagyon érdekel. Az a kis napos hely a kertben ahová paprikát szántam egy kiirthatatlan harangvirág félével tönkrement, de paprikát még sosem ültettem, kezdő vagyok idén. Évelő virágaim, bokraim vannak, nagyon árnyékos kert, rengeteg esővel. Ha nagyobb konténerben, vödörben lehetne termeszteni néhány tövet, kipróbálnám.
Mekkora legyen az a vödör, mi elég a paprikának? Almaparikát és kosszarvút próbálnék ki.

szivar 2021.05.02. 07:22:57

@kobold63: Nálunk egy csili tengődik már évek óta odabent (idén múlt négy éves). Kb. 15 literes edényben van. Tápoldat ohne, de az is igaz, hogy nagyon tápanyagdús földbe lett elültetve (komposzt, fahamu, virágföld, kerti föld keveréke). Víz, meleg és sok-sok napfény kell a paprikáknak - árnyékos helyen nem lesz igazán jó a termés...

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.02. 16:09:16

@kobold63:

Közönséges virágcserépben virgáföldben vannak, és nagyon jól érzik magukat. A paprikának nincs nagy gyökérzete, illetve nem minden fajtának van.
Nálam van egy kis télikert, ott telelnek, és mér most is van némeyiken kis paprika. A röhej, hogy senki nem eszi, én is csak azért tartom őket, mert szépek.
Az első paprikát egy ismerős tanácsára ültettem cserépbe ősszel a kertből. Nagyobb földlabdával tettem a cserépbe és bevált. Nem minden fajta szereti a tleltetést, de a Romero fajtát pirosban, és sárgában is teleltettem. Az ilyen nagy fajta nem érzi túl jól magát, a csilik elviselik.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.02. 16:10:46

@szivar:

Erre mondta apám, hogy megütötte guta, ez valmi gombás fertőzés. Majd keresek rá anyagot, és megírom, most nem érek rá, etetni kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.02. 18:43:20

@látjátok feleim szümtükkel: Mostanság tűzelhalásnak nevezik, és bakteriális-gombás betegség. A fa keringési rendszerét állítja meg (hogy szakadna le minden tüskéje ...)
A sárgabarackot nem tudtam megmenteni, a Mucsu most - hogy levágtam a beteg ágat, majd az odavezető kérgeket rézzel, kénnel alaposan bekentem - virágzik, mint bolondgomba!

szivar 2021.05.02. 19:39:22

@látjátok feleim szümtükkel: Utánanéztem már a tüneteknek a sirámaim előtt. :( Nálunk csak késő ősz lesz a nyár közepén. Nem aszalódnak össze a levelek, nem deformálódnak, az ágakon sem látszik semmi, még a belsejük is egészségesnek tűnik. Csak kifakulnak a levelek és lehullanak a fákról. Mint ősszel. Ha lesz ilyesmi idén is, akkor megvizslatom valami mikroszpók alatt, hátha tapasztaltabb leszek. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.02. 19:49:46

@szivar: Nekem ilyet eddig csak a diófám produkált. Tavaly alig hogy kihajtott, elkezdte dobálni a leveleit. Annyira nagy már, hogy permetezni sem lehet...

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.03. 06:38:01

@szivar:

Próbáld lombtrágyázni, mert tápanyaghiány is csinálhat ilyet.

De mintha korábban ezt írtad volna: "Nálunk valami betegség sorra irtja a fákat."
Az írtás nem azonos a korai őszbe fordulással.

szivar 2021.05.03. 07:30:05

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezeket meg már nem kell lombtrágyázni.

"...nem azonos a korai őszbe fordulással."
Szerintem meg az, ha utána soha többet nem zöldülnek ki. :/

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.03. 08:13:47

@szivar:

Na, akkor a gutaüti őket. De azért jól tennéd, ha nem kervernéd a szezont a fazonnal. Ez nem korai őszbe fordulás hanem egyszerű fertőzés, és nem a túzelhalás. Az nem a teljes fát támadja, csak egy részét, és tavasszal működik, nem gyümölcsérés után.

Előfordul, hogy a fa, különösen a cseresznye már augusztusban elkezdi ledobni a leveleit, de ez nem betegség, ha ág száradás nincs. Ha írsz nekem privit, akkor arra megírom az én módszerem ( egyébként nem publikus ), amivel a tavalyi szőlőt megmentettem, szerintem nálad is működne.

kobold63 2021.05.03. 11:49:02

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a segítséget, bár nincsenek illúzióim a veteményesemmel kapcsolatban, sokat nem veszthetek, kipróbálom. Errefelé még az igazi, napos-meleg részekről is csak augusztusban kapunk magyar paprikát. Vagy szedhetjük a farmon magunk. Az évi lecsó eltevéshez onnan veszek, magam termesztettet csak kiváncsiságból próbálnék.

szivar 2021.05.03. 15:57:15

@kobold63: Ha szereted az csípőset, akkor javaslom a csili vetését. A legtöbb fajtáját simán át lehet teleltetni. Vödörben vagy egy nagyobbacska cserépben, félárnyékos vagy napsütötte helyen. Fagy ne érje. Ha elég napsütötte és meleg helyre rakod, és sikerül meghágni a virágjait, akkor úgy jársz majd mint én. Nemsokára érik az eleje...
süti beállítások módosítása