Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy finom kaporszósz?

2020.10.16. 07:00 Andrass9

Megkergült a veteményes! Nálam a kaporból csak néhány szál szokott kikelni, akkor és ott, ahol nem is számítok rá, de semmiképpen nem ott, ahova vetem. Idén begorombultam, és a spenót helyére elszórtam egy teljes zacskó kapormagot. Picit meggerebléztem, aztán el is felejtettem. Hát nem kikelt mind????

40.jpg

Na ez ellátott egész nyáron kaporral, és még mindig dúsan nő! Készült már kapros vaj, tökfőzelék sok kaporral, és végül most főztem egy kiadós kaporszószt.

34.jpg

Nagyon szeretem minden formájában (feleségem nem annyira...), ezért lett most kaporszósz. Leszedtem egy nagyobb csokrot, amiről lecsipkedtem a szárakat. Lett is 37 g kaporlevél.

10.jpg

Node ez önmagában nem elég a kaporszószhoz, begyűjtöttem az alapanyagokat:

  • 1 nagy csokor üde kapor
  • 4 dl sürített zöldségalaplé a csodahüttőből
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 1 vereshagyma
  • 1 ek cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl tejfel

11.jpg

A két pici sürített alaplékockát 3 dl vízben felolvasztottam. A tejfelt elkevertem a liszttel, hogy legyen, ami süríti a szósz. A kapor vastagabb szárai azért sokkal nagyobb súlyt képviseltek, mint a levele. Egyben felaprítottam a hagymát is. Ezeket beletettem a késes aprítóba, ami nem csak pépesíteni tud, de apró darabokra is tudja vágni amit beletettem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A kaporlevelekről leszedtem még a véknyabb szárakat is, jó lesz az valami kapros ízesítésre később - ment is a fagyasztóba vákuumozva. A vajat felolvasztottam egy jénai szószos edénybe, a kaporszár-hagyma társaságot pedig felaprítottam a géppel. A kaporlevelet azért már késsel vágtam kicsire...

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A hagymás keveréket a forró vajba dobtam, hogy alaposan megpároljam. Mivel nem szerettem volna a darabos kaporszárakra harapni a szószban, ezért botmixerrel elsimítottam. Kifacsartam a citrom levét és a cukorral a tejfelbe kevertem.

20.jpg 21.jpg 23.jpg 24.jpg

Addig dinszteltem a hagymás kaporszárat, míg lesült "zsírjára". Mehetett bele a felvágott kaporlevélkupac, aminek kell pár perc dinsztelés. Végül feleresztettem az alaplével.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Só, kóstolópróba, majd a belekevert tejfel hőfokának ellenőrzése, nehogy nokkedli legyen belőle.

29.jpg 30.jpg 31.jpg

Késznek itéltem:

32.jpg

Gyorsan megterítettem magamnak, és két töltött krumplihaséval meóztam.

35.jpg

A szósz gyönyörűen bevonta a falatot, és tökéletes lett. Szerintem.

36.jpg

Záróképnek az elrontott kenyér után sütött finom kenyér álljon - erre büszke lehetek!

37.jpg

Úgy tűnik, a kapor jó néven vette a rendszeres locsolást, meg a kálium-túlsúlyos műtrágyát. Megnézem jövőre is, hogy ez működik-e...

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2016239884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.16. 10:49:13

Apám kedvenc szósza, bár anyám nem főzött bele hagymát. Persze az nem rontja el, sőt javítja.

A hozzávalók ugyan azok, de ő a rántással kezdte, zsíron pirította, majd rádobta a vágott kaprot, utána engedte fel vízzel, és később tejfölözte, cukrozta, ecetezte ( citrom nem volt ). Én az ízét szeretem, de az epém nem szereti a sok kaprot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 11:17:25

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy mondod: gyerekkoromban mi se vajjal csináltuk, hanem zsíros rántással :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.16. 14:35:10

@Andrass9:

A piritott liszt más ízt ad a szószoknak, főzelékeknek, de szerintem a te módszered is nagyon jó.

valkür 2020.10.16. 16:50:19

zsenge selyemkapor bármikor, bármilyen formában jöhet.
Igaziból akkor szerettem meg, amikor egyszer a svéd bútoráruház közelében dolgoztam és gyakran átugrottunk apró rákos szendvicset ebédelni. Azon mindig van egy gyönyörű, zsenge kaporszál.
Azóta nem főzöm a kaprot, ha elkészült a mártás vagy a tökfőzelék, elzárom a lángot, picit hagyom hűlni és csak akkor keverem bele. Tzatzkiba meg uborkasalátába, joghurtos padlizsánba meg ilyesmibe eleve nyersen kerül. Szóval vagy 20 éve nem főztem kaprot :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 17:04:36

@valkür: Szibériai saláta, tökfőzelék, kapros vaj nyersen kapja. Én még tennék túróba is (hétfőn ettem kapros-túrós csuszát vargányás harcsapörkölttel), de a feleségem nem rajong érte. Csak a szibériaiban eszi meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 17:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: Előkészítettem a két banánlevelet főzéshez: kivágtam az erét és A4-es darabokra szabtam. Két adag lett, amiket vákuumcsomagolva lefagyasztottam, de jövő héten már biztos főzök vele!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.16. 21:02:10

A kaporszósz igen finom alkatrész, magam is gyakran alkalmazom. Nálunk nem pont így készül, de ez a változat sem rossz.
@valkür: A bab helyébe vetettem őszi kaprot, most, hogy megjöttek ez esők, kezd formát ölteni. Egy-két hét, mire odaérek az ásóval, addigra remélem, szedhető lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 21:12:24

@Waka: Én meg a kapor helyére vetek spenótot! Már ujjnyi vastag a kapor szára :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 20:22:10

Itt valami nem gömbölyű! 1200 olvasás, és senki nem reagál ...
Persze lehet, hogy olyan vacak a poszt, hogy senkit nem érdekel.

kocsmagomba 2020.10.17. 20:53:03

@Andrass9: bocs, én véletlen reggel óta bejelentkezve maradtam, lehet, hogy frissítget a böngésző???? Nem szokott, amúgy, csak ha külön kérem erre, és megfelelő alázattal könyörgöm neki. :) Közben ugyanezzel a regisztrációval különféle helyeken jártam, oda-vissza, más füleket/lapokat nyitva, ugyanabban az ablakban, az első és egyetlen blogkocsma mellé. :))) Ez lehet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 21:05:01

@kocsmagomba: Nem valószínű. A poszt a blogketrecbe került az Indexen - ha van még olyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 21:06:09

@Andrass9: Ott általában nagy a klick szám, viszont az olvasók nagyon lecserélődtek...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.17. 21:18:23

Ma délután kinyűttem az összes paprikát, lecsipegettem a használható darabokat. Másfél Tesco-s szatyor alapanyag jött haza velem. Felhoztam vagy 30 üveget a pincéből, kimostam, lecsepegtettem. A paprika felét előkészítettem. Maradt holnapra a nagyobb fajta csili, ami a jelentősebb részét teszi ki az egésznek. Épp leszakadt a derekam, mire lecsipegettem méretre a csopros csili, Tabasco pepper, meg a többi apróság szárát. Holnap reggel elszaladok a boltba ecetért- mivel kissé kifogytam belőle -, aztán elteszem az egész rakást ecetesnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 21:41:17

@Waka: Nem sietted el egy kicsit? Épp most indul be 2 hét remek idő, amit a paprikák szeretnek! Én legalábbis ebben hiszek :)
Valahogy én mindig november elején szüretelem le az összes maradékot ...
Vagy egy rakat apró (értsd 7 mm hosszú) paprikám. Tavaly megszárítottam és ledaráltam (szereztem paprikamalmot). Remek lett!!!
Most viszont vagy két kilónyi Carolina Reaperre és vagy 5 kilónyi Habanerora számítok :) De ehhez kell a vénasszonyok nyara is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 21:42:13

@Waka: Ja - mi is pont most fogytunk ki az ecetből :)))

Vén motoros 2020.10.17. 21:57:28

A sok kaporral a szívemből szóltál! Én pl. a tökfőzeléket olyan
sok kaprral szeretem, hogy az már szinte "tökös kaporszósz"!
Ami meg a kaporszószt illeti, "tafelspitz"-hez az a legfinomabb.
Bevallom, ehhez a két ételhez, meg a kovászos uborkához használom, jó bőven, de más célra, más ételekhez még sosem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.17. 22:35:53

@Vén motoros: Kb én is ezekhez a fogásokhoz használom! Ha netán belevágsz egy GravLax készítésébe, akkor ott is sok kaprot fogsz használni. Reménykedtem a napokban, hogy akciós lesz a lazac - de nem :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.18. 08:05:27

@Vén motoros:

Pedig a kapros túróslepény ősrégi étek. Nem szereted?

kocsmagomba 2020.10.18. 10:59:40

@látjátok feleim szümtükkel: nomeg a kapros töltöttkáposzta.
Tudjátok rólam talán, hogy nekem töltöttkáposzta fétisem van. :)
Egyik fajta kaprosan készül: savanyúból, fehéren, azaz pirospaprika és paradicsom nélkül, és kaprosan. Olyankor a főzés vége felé gyenge rántást csinálok, kicsit hűtöm, majd apróra vágott kaprot teszek a rántásba gazdagon. Ezt a káposzta főzőlevével felengedve, óvatosan belecsorgatom, készre főzöm. Persze már a rétegezés során is hullik a töltelékek közé kapor, csak úgy véletlenül...
Ez is valamiféle kaporszósz.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.18. 11:04:33

@kocsmagomba: Mi a paradicsomosra szórunk, mikor idei első zsenge káposztába töltök, és idei zsegge a kapor is:) Merthogy én a tökfőzeléáket is paradicsomosan.kaprosan főzöm.

kocsmagomba 2020.10.18. 11:41:28

@Kumari aki Nilüfer: semmi nem ront el a kapor! Nálunk a paradicsomoshoz a füstöltet erőlteti rám a család, de én is szórok időnként oda is kaprot, ha nem figyelnek. De pszt!!! Ne említsük a káposztát együtt a paradicsommal, mert kihajít a kocsmáros! Régi szokása ez neki. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.18. 12:06:22

@kocsmagomba: NEEM:) Ő csaka PK-tól van rosszul_DDD

kocsmagomba 2020.10.18. 12:16:15

@Kumari aki Nilüfer: nem tudja megkülönböztetni, nekem hidd el! :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.10.18. 14:02:16

Na..vöröslencse dahl levest főztem, de annyira sikerült megcsípetni, hogy tényleg fűt:DD Ellenben nagyon finom!

És (mivel munkásembert is etettem ma) megcsináltam azt a rakott cuccot, miszerint elősütött tarja, krumpli és hagyma, fűszeresen összerakva..elfogyot...azt hittem, keddig megvagyok..:DDD

És van egy szépséges rusztikus barna kenyerem is.

Ma hasznos mozdony voltam.(Thomas, a gőzmozdony)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.18. 14:49:44

@Kumari aki Nilüfer: Én ma nem főztem, de tegnap sütöttem egy 2,1 kg-os rozskenyeret :) Csodás lett, de ez már feszegeti a sütőkő határait!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.18. 15:35:55

@Andrass9: Sajnáltam, mint a fene, tele volt virággal meg apró paprikával, de most értem rá, jövő hétvégén el kell kezdenem ásni, mert soha nem érek a végére. A Carolina meg a Habanero idén nagyon nem jött be, alig lett igazán erős paprikakrémem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.18. 15:41:19

Most estem be a konyhából, reggel nyolc óta a paprikával bajlódtam. Lett 18 db 720-as üveg, 5 jalapeno, 2 serrano, 3 habanero és carolina vegyesen, a többi mindenféle vegyes, főképpen elfajzott csili. 5 300-as apró csopros, thai és tabasco pepper. A hosszú és görbe csilikkel lehetett legózni, hogy ne fél liter lé kelljen egy 720-as üvegbe. A végén meguntam, felkarikáztam, ami már nagyon girbegurba volt. A pirosakból lett 4 kiló darálva, olyan 18-20 210-es üveg. Az még holnapig áll a sóval, hogy le tudjam turmixolni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.18. 16:45:04

Én is szüreteltem, felszedtem az édesburgonyát. Háromat ültettem el, és lett kb 5 kg. Közben csináltam 9 üveg szőlőbefőttet is.
A kertben szépen nő a szeder, és ha lesz egy hét napos idő, talán be is érik néhány szem.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.18. 18:05:31

@látjátok feleim szümtükkel: az édesburgonyát csak úgy elraktad a földbe? Én kérdeztem az árust, azt mondta, palántázni kell...

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.18. 19:27:34

@Kumari aki Nilüfer:

Több módon szaporítható. Ha veszel édeburgonyát, akkor a csúcsát ( ahol az új hajtás kezdene nőni ) legalább ujjnyi vastagon levágod, és vizbe teszed, elkezd hajtani (de lehet egyből nedves homokra is tenni ), és amikor már elég jól látszik az zöld, át lehet tenni talajra.
Lehet apróbb példányt betenni nedves földbe a hajtáscsúccsal felfelé, és az is kihajt. A hajtásból ha már nagy, lehet levágni, vízben meggyökereztetni, akkor ültethető. Én valamikor a nyár elején raktam ki a kertbe, kezdetben öntöztem, majd a júniusi esőktól beindult, nagy területet befutott, és szép lila virágja nyílt. Ez fehér húsú édesburgonya lett, pedig rózsaszínt ültettem.
Cserépben meleg helyen átteleltethető a kihajtott növény, amit a tavaszi hidegek után ki lehet ültetni.Talajtakarónak nagyon jó, a gaz nem bír kibújni alóla.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.18. 19:30:12

@valkür:

Megmosott szőlőszemeket beraktam a 7 decis üvegekbe, egy kanál cukor, késhegyni citronsav, és kevéske nátrium-benzoát ment a tetejére, felöntöttem vízzel, és kidunsztoltam.

valkür 2020.10.19. 01:16:37

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi! Én is hasonlóan, csak nátrium benzoát helyett pirinyó borként használok - mert az van itthon, barackhoz meg körtéhez az vált be.

Mennyi ideig dunsztolod?

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.19. 08:10:46

@valkür:

Vannak nagy fém lábosaim, amibe-4-5 üveg fér. Olyan mélyek, hogy ezekre még a fedő is rá megy. A lábosokat nyakig felöntőm hideg vízzel, és kis lángon addig melegítem, amíg a fedő nem süti a kezem ( már gyöngyözik a víz az üvegekben is ), akkor elzárom a gázt, és hagyom az üvegeket lábosba kihülni.

valkür 2020.10.19. 13:00:37

@látjátok feleim szümtükkel: ez jó, ez a fedős próba. Köszi szépen!
süti beállítások módosítása