Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (22) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (45) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (84) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Harira

2020.08.29. 07:00 Waka

Kistesó szokása, hogy megvesz valamit, esetleg mindjárt többet is belőle, aztán rájön, hogy nem szereti vagy hizlal, netán izzad tőle a lába. Fogja hát, és rám sózza. Ugyanígy szokott eljárni a használt holmikkal is, ha nem álltam volna annak idején a sarkamra, már legalább két otthon berendezésére elég bútort kellene kerülgetnem a lakásban, no meg három használt mosógépet. Pár hónapja egy csicseriborsó konzervvel lepett meg. Megvette, aztán rájött, hogy még ne evett olyat, és nem most akarta elkezdeni. Bevágtam a spájzba, majd csak jó lesz valamire.
A napokban Andrew Zimmern Bizarre foods című műsorát néztem, az aktuális epizódban a Közel-Keleten járt. Itt ütötte meg a fülemet a harira nevű étel. Rákerestem ízibe, és meg is tetszett a fogás. Kikerestem egy receptet, ami nem volt túlbonyolítva, és főztem egy gyors hét közbeni levest.

img_20200821_132306.jpg

Hozzávalók:

- 15 dkg lencse
- 1 doboz (240 g) csicseriborsó
- 1 kis fej vöröshagyma
- fél zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg hámozott paradicsom
- 1 cm fahéjrúd
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál darált csili
- 2 l zöldségalaplé
- 1 csokor petrezselyem zöld
- étolaj
- só

A tálaláshoz:
- frissen facsart citromlé
- kuszkusz vagy pita

img_20200817_164006.jpg

Előző este előkészítettem mindent, hogy időt nyerjek másnapra. A lencsét beáztattam, a zellert legyalultam a V Gyulával, a hagymát és a fokhagymát apróra vágtam.

img_20200817_165153.jpg

Az eredeti recept passzírozott paradicsomot, vagy házi paradicsomlét ajánlott a főzéshez. Majd bolond lennék, mikor javában érik a zamatos, napsütötte paradicsom a kertben.

img_20200819_173840.jpg

A Danko Heart paradicsomot használtam, jó húsos, kevés magvú fajta. Keresztben bevágtam a végét, lobogó forró vízbe mártottam, és meghámoztam. Centis kockákra vágtam, a magokkal nem vacakoltam.

img_20200817_170207.jpgimg_20200817_170833.jpg

A fűszereket frissen őröltem. Először a fahéjat törtem össze, aztán a többit, végül a kurkumát is belekevertem.

img_20200818_162455.jpgimg_20200818_162636.jpg

A zellert, a hagymát és a fokhagymát olajon megpároltam, csipetnyi sót is dobtam rá, hogy hamarabb összeessen.

img_20200818_163620.jpg

Hozzáadtam a fűszereket, és tovább pirítottam, hogy az illóolajok kijöjjenek.

img_20200818_163705.jpg

Beletettem a felkockázott paradicsomot, és pároltam, míg levet eresztett.

img_20200818_163831.jpg

A lencséről leöntöttem az áztatóvizet, beleraktam a lábosba, és felöntöttem a húslevessel. Zöldségalaplé nem volt kéznél, kockából főztem hát zöldséges csirkelevest. Fedő alatt, kis lángon főztem.

img_20200818_164155.jpgimg_20200818_164252.jpg

Az apró szemű lencse 30 perc alatt tökéletesen megfőtt.

img_20200818_170758.jpg

Hozzáadtam a lecsepegtetett csicseriborsót, és egyet forraltam a levesen. Itt kellett volna megszórni egy kis petrezselyem levéllel, de elfelejtettem a kertből felhozni, boltba meg nem volt kedvem menni.

img_20200818_170857.jpgimg_20200818_171719.jpg

Facsartam rá pár csepp citromlét, és kivételesen szénhidrák nélkül ettem.

img_20200821_132259.jpg

Zseniális étel, fűszeres, zamatos, és a látszat ellenére laktató. Egy jó szelet dinnye azért lecsúszott utána, csak, hogy foglalja a helyet.

88 komment

Címkék: citrom fokhagyma csicseriborsó római kömény kurkuma csili fahéj harira zellergumó petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1016172990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2020.08.29. 07:11:34

Lehet, hogy itt leszek megkövezve, de én még soha sem áztattam le se a lencsét, sem pedig a babot... Ez annak is köszönhető, hogy mindig az utolsó percben dől el az ebéd mibenléte. :) A vöröslencse a kedvencem, mert az negyed óra alatt készre fő, mindenféle áztatás nélkül - ráadásul jól megy a csicseriborsóhoz.

Apró betűkkel írva megjegyezném, hogy többször is hallottam azt, hogy evés közben jön meg az étvágy. Szerintem inkább főzés közben...

Kumari aki Nilüfer 2020.08.29. 08:13:51

De júl néz ki..enném..éppen főzés előtt állok.De már máshoz vettem elő a dolgokat a fagyasztóból....

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.29. 08:53:49

Kihagyva a voröshagymát, ez az én levesem is. Talán ez lesz a mai ebéd, de konzervekből, mert az van itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.29. 09:16:11

@szivar: Szerintem meg éhség közben jön meg a főzés :)
Ami az áztatást illeti, ezek szerint igencsak ritkán eszel szárazbabot ... majdnem olyan sokáig kell úgy főzni, mint az áztatás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.29. 09:20:19

Andrew Zimmernnek igaza volt, ez egy tényleg bizarr étel :) Biztos megkóstolnám, mert minden összetevőjét szeretem! Nem lehet, hogy eredetileg korianderlevél kellene bele a petrezselyem helyett? Úgy már nem biztos, hogy szeretném ...

A paradicsomhoz gratulálok! Nekem csak 36 dekás lett az ökörszív legnagyobb példánya.

kobold63 2020.08.29. 09:24:37

khm..khm, csak suttogva mondom, hogy koriander levelet írnak az itt elérhető receptek és petrezselymet,no meg gyömbért is. :))

szivar 2020.08.29. 09:29:54

@Andrass9: Ha havi turnus ritka, akkor igazad van. :P De akkor aztán nagykanállal, füstölt csülökkel, három napig, reggelire, ebédre , vacsorára...

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.29. 09:31:37

Hurrá!

A Díványon van egy kvíz a fiatalok szlogenjeiről, és 11-ből 8-at eltaláltam. Még sem vagyon én olyan nagyon koros.;D

MadMary 2020.08.29. 10:26:07

A mindenféle hüvelyes-termésekből "Csicseriborsó-bab-lencse, fekete szemű menyecske" módra készült sűrű, majdnem főzelékszerű levessel délolaszéknél is találkoztam, nagyon megszerettem. :-) Ennek a rokonnak a fűszerezése a különlegesség, én zaatar fűszerkeveréket rakok bele, ha készítek néha-néha. @Andrass9: örvendezz, mehet bele koriander is. :-D A szakácsnak meg komisz módon hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a leves bezony komoly adag szénhidra. :-D

Isley 2020.08.29. 10:34:22

@szivar:Főzés közben is megjöhet az étvágy, de gasztroblog olvasása közben is erősen valószínű. :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.29. 10:41:51

@Andrass9: @kobold63: Ezt a receptet használtam: lilafuge.hu/harira-paradicsomos-csicseriborsoleves/
Koriander levelet akkor sem raktam volna bele, ha éppen azt ajánlja.
@MadMary: Kenyér nélkül nekem fogyókúrás étel.

kobold63 2020.08.29. 10:53:52

@Waka:

tudom én, hiszen azért írtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.29. 11:10:36

@Waka: Ettől a nőtől ments meg uramisten!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.29. 11:11:48

@kobold63: Én is suttogva mondom, hogy amiket meg én olvastam, azok mind tesznek bele HÚS-t (és valami tésztát is :)

MadMary 2020.08.29. 11:54:46

@Waka: @Andrass9: Amikor valami egzotikusra támad kedvem, próbálok visszamenni a forráshoz, és olyan országban működő honlapról szedni le információt, ahonnan az étel ered. Ez egy nagyon érdekes leírás, említi többek között azt is, hogy (ahogy nálunk a töltött káposztának), e levesnek "minden családnál saját receptje van":
tasteofmaroc.com/moroccan-harira-soup-recipe/
A koriandert utálni pedig alapvető emberi szabadságjog. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.29. 12:34:07

@Andrass9: A nő nem került bele az ételbe.
@MadMary: Éppen a recept egyszerűsége miatt tetszett.

MadMary 2020.08.29. 15:20:40

@Waka: Többször is írtam már, hogy mennyire lenyűgöz a különböző (elsősorban mediterrán) országok "szegények konyhája" műfaja, hogyan csináljunk finomat pár olcsó alapanyagból, mint a zuppa di legumi, ami a harira unokatestvére. Jó alapanyagból, mint a saját gyönyörű paradicsomod, az ilyen ételek is csodásak. Azért pedig külön dicséretet érdemelsz, hogy a nőt nem főzted bele a fazékba. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.29. 17:09:42

@MadMary: Pedig azzal sok ember életét könnyítette volna meg ...

süllőcske 2020.08.29. 18:52:56

Meglehetősen erőteljes eme leves. Értelmes ízvilág, finom, táplál, laktat. A zöld jelenlétét hiánylom csupán.

süllőcske 2020.08.29. 18:59:04

@MadMary: Láthatóan, ez egy váz, amire csingilingik akaszthatók. De mindig a tőmondat az, ami nem hiányozhat a kerek beszédből. :)

süllőcske 2020.08.29. 19:35:28

@Isley: Étvágy a főben is kerülhet, mihelyt a belső kép megjelent. A kis elme pedig kitekint, miként lehet megcsinálni.

süllőcske 2020.08.29. 19:42:21

@MadMary: Ezzel kapcsolásban , sose rajzolj, vagy mintázz, amíg a belső kép nem éles. Azaz, főzzünk őszintén.

Emmett Brown 2020.08.29. 20:46:46

Egy kis báránylapocka nagyon jót tesz neki. A jó arab gulyás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.29. 21:36:57

@MadMary: Igazán köszönöm! :)
@Andrass9: Basszus, nem elég megfőzni, meg is kell enni a fogást. Mifelénk nem nő cápa, hogy bármilyen vagdalékot bedobáljak neki.
@süllőcske: Szükség idején készült, a lehetőségek korlátozottak voltak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.29. 21:38:59

@Emmett Brown: Lehet cizellálni, ha akad idő, szándék és alapanyag.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.30. 05:31:08

Én a dalt főztem, csicseri borsó, bab, lencse:) A nagylányomék vegánok, hirtelen kellett egy tál étel: a Fentiek és gomba ragu, rá egy kevés olivával összetört krumpli, íme a vegán pásztorpite:) mexikói ízvilágban.Azt hiszem, tokkal-vonóval 40 perc, ebben a mosogatás is benne van.

MadMary 2020.08.30. 06:24:20

@süllőcske: Nálam ez az egész úgy történik, hogy megjelenik a fejemben ("lelki szemeim előtt") pengeélesen egy kép, és addig nem vagyok képes nyugodni, míg azt papíron-digitálisrajzolósképernyősfelületen-konyhai fazékban nem látom viszont. A tőmondat pedig kell, anélkül a csingilingik lepotyognak. :-)
@Waka: Nagyon szívesen! :-D
@Emmett Brown: Amennyire utánaolvashattam, vannak, akik husikát is főznek a levesbe. Nem ismerem az úgynevezett "arab" konyhát igazán, de az szinte biztos, hogy a bárány nem rontja el a zőccségeket!
@Kumari aki Nilüfer: Hűha! Nálunk elképesztő kreativitással megy a maradékok hasznosítása, van itt-ott krumplicska, gomba nagyon sokszor, de ez... tényleg vegán pásztorpite! :-D (A fügék apropóján pedig... a fügefánk tele van, és mindegyik éregető gyümölcs környékén ott hemzsegnek a liszteskék, plusz feltűntek a poloskák. Veled együtt fogok szomorkodni a fügetermés gyászos sorsán, a fene egye meg.)

kobold63 2020.08.30. 08:35:04

@Waka: Summa summarum ez egy nagyon jó étek, hússal vagy anélkül, petrezselyemmel vagy más zölddel, a finom de ritkábban fogyasztott csicseriborsó használatára kiváló recept.

süllőcske 2020.08.30. 09:16:44

Tegnap zömök, húsos csiliket és cseresznyepaprikákat tettem el.
Kimagvaltam őket, zöldfűszeres fetával betöltöttem. Edénybe állítgattam őket, melléjük egy marék fokhagymagerezdet téve, s olivaolajjal nyakig öntve, pici hőn megpároltam. Kisüvegekbe téve, olajában tettem el. Étvágygerjesztőként képzelem el.

MadMary 2020.08.30. 11:58:48

@süllőcske: Abszolút klasszikus mediterrán étvágygerjesztők! :-D Olyasmi, ami arra inspirál, hogy magamhoz ragadjam a lábost/üveget/tepsit, elrohanjak vele a világ egy kevéssé lakott pontjára, majd felfaljam az egészet. :-) Jómagam pár duci fokhagyma-gerezdet tettem el fehérbor és némi borecet, valamint sok fűszer társaságában, s néhány jalapeño is integet, hogy csináljak már vele valamit... vannak gondolataim. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.30. 16:21:33

@süllőcske: Húha..remek:)

Nálam lassan tele a 30 literes hordó, ha kapnék még mini patiszont és kisdinnyét,. doldog lennék..ha nem, ahogy fogy, úgy rakok majd bele nyolcadolt télikáposzta fejeket, meg a szomszéd zöld paradicsomja is itt szokott kikötni.Meg a félpiros is:)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.08.30. 17:23:41

Gyengénlátók kontaktlencsével is készíthetik..:)

kocsmagomba 2020.08.30. 18:36:45

Waka ezt biztos nem ette meg egy harira! (harapásra)

@MadMary: "...fügefánk..." már megint kezded? :) Mennyi fánk van arrafelé? :)

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: na, csak vigyázni a kontaktokkal, ezekben a veszélyhelyzetes időkben! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.30. 20:38:44

@MadMary: Ez ide is jöhetne :) Nagyon aranyos!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.30. 20:40:16

Leszedtük az ELSŐ őszibarackot a champion fáról (van még 5 db rajta). Nagyon illatos és fínom ízű! Nem bánom, hogy ültettük, csak nőne már nagyobbra ...

MadMary 2020.08.30. 21:29:31

@Andrass9: Bár maradna icipici, mert ha nem, akkor mi nem maradunk icipicik, mert nem tartjuk a méretünket-súlyunkat többé... :-D A Championhoz gratulálok, én meg időközben véletlenül jöttem rá, hogy a pogácsabarackot (aminek a minifáját én ültettem el tavasszal) angolul fánkbaracknak hívják! :-) Szegény @kocsmagomba: istókuccse nem akartam előrukkolni egy újabb fánkkal, de hát így esett! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.30. 21:48:12

@MadMary: Nálunk rengeteg fánk van! Őszibarackfánk, körtefánk, almafánk, meggyfánk, cseresznyefánk, birskörtefánk ... Mind a miénk! Viszont donutot nem sütök - azt hozom a kicsilyánynak az USA-ból (a lyukat belőle - azt donut hole-nak árulják). Annyi tartósítószer van benne, hogy hetekig eláll!!! :(((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.30. 21:55:50

@süllőcske: Nálam kész az első adag csilikrém, 15 üveg lett. Ahogy elnéztem délután a kertet, hamarosan jön a következő eresztés.
@kobold63: THX! Igyekszik az ember. :)
@Andrass9: Legalább nem kell létra hozzá.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.08.30. 22:44:38

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba:

Úgy értettem, hogy kontaktlencsével a szemükben.. Miért, ti mire gondoltatok?? :)

MadMary 2020.08.30. 22:48:41

@Andrass9: Mikor először olvastam a donut hole-ról, azt hittem, vicc. Aztán rá köllött jönnöm, hogy nem. :-) :-( Pompás magyar fánkot a nagymamám sütött, én az ilyesmitől már nagyon távol tartom magam, s érdekes módon amúgy sem kívánok semmi édességet. Életem hollandusának vásárolom a kedvenc mogyorós csokiját, mindig kínálja, ha ő falatozna belőle, mindig nemet mondok neki. :-) A lángos jöhet(ne), de már ahhoz is kákabélű vagyok, évente tán egyszer merek enni a piacon, ahol "a" lángost sütik gyerekkorom óta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.31. 09:32:50

@MadMary: Lángost már régóta nem eszem, mert 1. bezárt a kedvenc lángossütőm a Fény u. piacon, 2. ritkán vagyok Gárdonyban, ahol még ettem :(
Pedig szeretem, de úgy jóllakom tőle, mint a duda! A kedvenc a káposztás lángos: a tésztába belekevernek pirított káposztát.

MadMary 2020.08.31. 10:37:44

@Andrass9: Amindenit... tudod, olvastam itt-ott a káposztás lángosról, sose próbáltam, s mindig azt hittem, hogy úgy káposztás, hogy párolt káposztát tesznek a tetejére. De hogy a tésztába...!!!

süllőcske 2020.08.31. 10:58:48

@MadMary: Ilyet anyám szokott, remek ízű. Mágocson is ettem, a káposztás lángosról mindig falu, fatüzes sparhelt jut eszembe.

kocsmagomba 2020.08.31. 11:00:48

@MadMary: tehát fánkbarackfánk. Ez kész, körbeértünk. Innen nincs tovább, végállomás. :)

Más: akkor ti szeretnétek a káposztás dübbencset is.

süllőcske 2020.08.31. 11:01:43

@Andrass9: Hát süssél!:) Kovászkával nemes program.

MadMary 2020.08.31. 11:06:48

@Andrass9: @süllőcske: Tényleg csak pislogok...
@kocsmagomba: :-D :-D A káposztát pedig mindketten nagyon szeretjük! Tán @Kumari aki Nilüfer: emlegette már a dübbencset, én meg még mindig csak pislogok, szeretem azt hinni, hogy sokat tudok a főzésről, de hogy dübbencs... utána köll néznem (még egyszer).

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 11:23:33

@MadMary: errefele kapros a dübbencs..:)

kocsmagomba 2020.08.31. 12:21:11

@MadMary: Utána nézhetsz, de egy picit segítek. A dübbencs nyilván egy paraszti egyszerű étel, egy tésztaféleség. Ahogy lenni szokott számtalan néven létezik az országban. De a legkifejezőbb és legárulkodóbb neve: krumplis kőttes. Ez kifejező név. Lényege tehát, hogy krumplis kelt tészta. Manapság megengedően élesztővel is készül, de kifejezetten kovászos tészta ez, egyes tájakon nem lángost vagy langallót sütöttek kenyérsütéskor, hanem dübbencset. Manapság ritka a kemencés kenyérsütés a lakásokban, de a dübbencs együtt maradt velünk, élesztővel. Mert jó.
Fontos, hogy ez mindig sós tészta, véletlenül sem édes.
Nem feltétlenül kell bele töltelék sem! Ha töltelék nélkül készül, csak zsírral kenve, kiváló kísérője tartalmas leveseknek, kenyér helyett. Ha töltelékes, akkor jöhet a levesek után, vagy csak úgy magában, önálló ételként. Apósom szerette nagyon csinálni Debrecenben. Ha hideg volt, azért, mert egy olcsó, tartalmas étel, lehet dolgozni vele a földön vagy a jószággal. Ha meleg volt azért, mert kiváló volt a szőlőlugas alatt egy fröccsözgetés, borozgatás, beszélgetés mellé.
Töltelékei változóak Debrecen környékén. Semmi. Vagy sima kapor, picit leforrázva, párolva. Tejfölös túró kaprosan. Édeskáposzta lesózva, kifacsarva, párolva. Savanyú káposzta picit lesütve.
Én ennyit tudok róla.
Egyébként Ízőrzők Debrecen körüli részeiben előjön. Nyírmártonfalva, Létavértes.
Meg egy érdekes link, bár a szerző is csak a jéghegy csúcsát súrolja.

forbes.hu/a-magazin/te-is-ettel-mar-pucut-csak-nem-tudsz-rola/

süllőcske 2020.08.31. 12:40:09

@kocsmagomba: Úgy tudom, a zsíros az eredeti, követi a tepertős, borsos, ésígytovábbmegmégtovább.
Itt a pityókás kenyértésztát érdemes tovább érlelni, hideg konyhakövön, vagy hűtőben. Nagyon jellegzetes savanykás, levegős, pirult tartományokban egyéni ízű népies tészta.

kocsmagomba 2020.08.31. 13:03:43

@süllőcske: Igen. Ahogy írtam, a semmi=egyenlő a csak zsíros. Nagyon lehet tölteni, nagyon bírja, de a lényeg, hogy sós. A neten kering szilvalekvárosnak mondott dübbencs, de az szilvásgombóc sütőben sütve. Sem a formája, sem az étek célja nem dübbencs. Az internet sokszor inkább átok. :(

kocsmagomba 2020.08.31. 13:07:36

@süllőcske: ja, és ezért szeretem nagyon a pirult savanyú káposztásat, nyilván zsíron, borson pirult, mert a pirult+pirult nálam ennél a tésztánál ízorgia. Egy savankás (száraz fehér, lehetőleg csopaki) borral.

MadMary 2020.08.31. 13:48:02

@kocsmagomba: @süllőcske: Komolyan mondom, csak ülök és nézek... hogy létezik, hogy minderről én egy kukkot sem tudtam? Krumplis kelt tészta! Krumplilángost meg "rendes" kelttésztát én is sokszor, de hogy a kettő együtt... tényleg NAGYON köszönöm, ez egy újabb, igen gazdag rétege lesz az őrült magyar-holland-olasz konyhának, amit viszünk. A krumpli közös nevező, a káposzta is, s majd határ a csillagos lugas lesz, ha egyáltalán. :-) Jó hely ez a kocsma, vénségemre is annyit tanulok, hogy úgy érzem magam, mint egy kölyök. :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 14:03:29

@süllőcske: Nálam a lugasétel a kelt csöröge:) nagymamám fél alkarnyi, két lyukon bújtatott kelt csörögéket sütött, délután, a lugasban, ahol pár nagynéni.nagybácsi.unokatestvér társaságában,a felnóttek a ún savanyó házibor mellé ették,mi a nagymamám kötelező ribizliszörpjével..jó porcukrosan..(mama a szörpöt igencsak savanykásra hagyta, ezért a csörögét mi gyerekek agyoncukroztuk)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 14:05:15

@kocsmagomba: Szatmárban is ismert volt a dübbencs, ott -emlékeim szerint- kenyértészta volt, csak tettek vele valami zsírt..gazdagabbak vajat.

MadMary 2020.08.31. 14:22:15

@Kumari aki Nilüfer: Jajjjj... nekem is van ilyen emlékem, s még dicsérni is kellett a vincellért, hogy milyen remek bort alkotott... :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 14:32:17

@MadMary: Nálunk a nagyanyám volt a bor és szörpkészítő, ami a lugason termett, azt pancsolta, és boldogan itatta..de volt arra ember:DDDDDD ( Jó nagy lugas volt, belefért egy hencser, meg egy nagy, 8-10 személyes asztal....)

kocsmagomba 2020.08.31. 15:09:48

@Kumari aki Nilüfer: ezért jó itt beszélgetni, az előtörő emlékek miatt

valkür 2020.08.31. 16:04:23

Csak megköszönni tudom az itteni párbeszédet. Harirához hasonló se nem levest se nem főzeléket marokkói citrommal eddig is főztem, csak nem tudtam, hogy így hívják. De ezt a receptet pontról pontra megcsinálom a hétvégén. Ami tőlem bóknak számít, lévén szinte soha nem követek le recepteket, De ez agyon tetszik.
A@kocsmagomba: A dübbencset is azonnal megsütöm, mihelyst 25 fok alá megy a napi max hőmérséklet. Imádom a savanyú káposztát.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 16:50:07

@látjátok feleim szümtükkel: Guggolós mellékhatásról nem tudok, a nagybátyám szerint a végét kanállal kellett enni(seprós volt) ..de a nagymamám szeretettel csinálta..és már 13 éve elhunyt, 89 évesen..hiányzik.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.31. 16:52:09

@kocsmagomba: Igen, egy íz, egy ételnév, egy szó sokszor elég, hogy az ember elkezdjen emlékezni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.31. 18:47:38

@Kumari aki Nilüfer:

Mélykút arra Szeged felé van.O da jártak a tanárképzősök ősszel szürtelni. A legenda szerint este elmentek egy tanyához, és bekopogtak. Kiszólt a gazda, hoztak-e üveget? Majd kaptak annyi bort, amennyit. Állítólag legközelebb a tanya előtt guggolva mentek el, nehogy megint kapjanak a borból.:D

old forester 2020.08.31. 20:52:22

Az ilyen pancsolt boroknak kiszámíthatatlan a hatása. Kóstoltam már olyat, amit nagyon szívesen kínáltak, nem tudtam visszautasítani, de utána 3 napig fájt a fejem. De ittam olyat is, -azt is egy idős néni készítette-, ami percek alatt rendbe hozta a gyomromat, nem volt semmilyen utóhatása, pedig elsőre ihatatlannak tűnt, majdnem olyan volt mint az ecet. Ezen fellelkesülve elfogadtam két üveggel belőle, utána hetekig kortyolgattam laza fröccs formájában otthon. Nem jöttem akkor rá, hogy mitől volt jó, így utólag arra gyanakszom, hogy éppen gyomorsav hiányom lehetett. Meg lehet hogy azért, mert szőlőből készült. Csak szőlőből.:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.31. 20:58:57

@old forester: Van egy ilyen alapvetése a jó bornak :)))

old forester 2020.08.31. 21:11:13

@Andrass9: Igen, néha kompromisszumot kell kötni. Lehet, hogy szar az íze valaminek, de legalább nem döglesz bele. Azonnal. Csak jóval később, mint a vegyszerezett cuccoktól.

valkür 2020.08.31. 21:15:15

@old forester: az ilyen bort el kell menteni borecetnek. Pontosabban meg kell várni, amig ecet lesz belőle. Egy házinénim járt így, eszement finom salátaecet lett a házi borból. Mondjuk, legalább 20 évre elég lehetett neki a demizson ecet:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.31. 21:37:24

@valkür: Igazán köszönöm! :)
Szedtem ma - többek közt - egy kosár leveles káposztát, holnap megpróbálok ügyeskedni belőle valamit.

old forester 2020.08.31. 21:37:50

@valkür: Így van. "Mert ugye ételt nem dobunk ki." Hogy a klasszikusokat idézzem.
Anyám is így csinálta, mert mindig kapott ő is a szomszédoktól, pedig nem volt alkoholista. Ez az ajándékozás vidéken szokás volt. Akinek több uborkája termett odaadta annak akinek semmi.
De volt aki azzal a jelszóval adta, hogy majd én megiszom. Ahogy írod, nagyon finom ecet lett belőle, évekig rájártam, mikor haza mentem mindig vittem belőle kis kétdecis üvegben.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.01. 07:13:48

@old forester: nagymamámé is kizárólag szőlőből. talán Izabella lehetett, mindenesetre vörös volt.És lehet, hogy nem volt az annyira rettentő, én ma sem szeretem a bort, illetve csak a Homonna édeshármast, meg pár más olyat, ami nem savas, esetleg egykét rozét, de neveket nem tudok, A Homonna jöhet, abból a szárazat is meg tudom inni( egy decit kb), annak nem érzek a (bocsánat) utólagos savagyú hányásízét..a többinek, legyen bármilyen híres és drága, érzem.

@látjátok feleim szümtükkel: mi is mentünk Mélykútra, szüretelni:)Nemcsak a tanárképzősök. Egyszer tuti voltunk,haza is szöktünk stoppal sokan, hosszú történet, volt belőle fegyelmi tárgyalás is az egyetemen, de megúsztuk:)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.01. 07:16:21

@old forester: MI most is adunk , nekünk fügénk van, meg málna, meg szeder, a szomszédnak cseresznye, meg paradicsom, meg paprika, a másiknak uborka, cékla..és viszünk főtt dolgokat, meg sütit is( én pláne, képtelen vagyok kettő főre főzni, a fagyasztó sem nyel be mindent, de a szomszédaim nem válogatnak:D)

old forester 2020.09.01. 08:29:57

@Kumari aki Nilüfer: Ez olyan kistérségi kgst volt annak idején. Vagy cserekereskedelem. Csak nem kereskedelmi céllal, hanem praktikus okból, mivel akkor még (amikor én voltam gyerek) nem nagyon volt hűtőszekrény. Jó termés esetén befőzni, aszalni lehetett, vagy gyümölcsből lekvárt készíteni, vagy a szomszéd néninek adni.
De pl. salátauborkából még azt sem. De az sem veszett kárba, ilyenkor nyár végén sok háznál lehetett látni a farakásokra, a napra kitett, alkar nagyságú fonnyadni való uborkákat, amiből a következő évi vetőmag lett.

old forester 2020.09.01. 08:46:11

@Andrass9: A jó bornak feltétel nélkül, de egyáltalán amit bornak nevezünk annak is alapvetése hogy szőlőből készüljön.
Nem úgy, mint amit most betiltott a Nebih, ami főleg víz alapú volt. Lehet hogy szőlőt sosem látott, legfeljebb úgy, ha a tabletta amiből készült szőlő alakú volt.

kocsmagomba 2020.09.01. 09:27:10

@old forester: a régi borász vicc megvan?

Az öreg borász, akinek egy óriási borgyártó vállalata van, halálos betegen fekszik az ágyán. Odahívja a legnagyobb fiát:
- Fiam, van egy ősi titok a családban.
- Mi az? - kérdi a fiú.
- Szőlőből is lehet bort csinálni...

:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.01. 09:41:11

Nyolcvanas években Egerből hozattunk több liter medocot, amit az akkori kemény kólás üvegekbe öntöttünk, és egy garázsba tettünk, hogy ott jó helyen lesz. Aztán elfeldkeztünk róla, és vagy 4 év múlva költözéskor előkerültek. Egyet kibontottunk, és kiderüt, hogy "megpezsgősödött". Olyan finom pezsgőt azóta sem ittunk. Ehhez hozátartozik, hogy a garázs nyáron délutáni napot kapott, télen meg nem volt benne fűtés.

2015 körül sok szőlőnk termett a kertben, és mustot készítettünk belőle. Ruhán átszürve kapcsos üvegekbe tettem, és azok fehér vászonnal letakarva, legumizva a spájzba a kövön álldogáltak egy hónapig. Akkor a vásznap leszedtem, egy csipetnyi nátriumbenzoátot tettem a must tetejére, és apalackokat lezártam. Az utolsó finom mustot 2019-ben ittuk meg.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.01. 09:41:51

Most szakad az ég, öt-tíz perces szünetekkel. Szerencsére szél nincs.

old forester 2020.09.01. 09:49:01

@kocsmagomba:Jó. Moldovának az egyik könyvében (még az átkosban írta) szó volt Tokajról is. Beszélgetett valakivel, aki akkor azt mondta neki, hogy ha valaki megrendel 10e palack 1911-es évjáratú Tokaji 6 puttonyos aszút, megkapja. Tovább lehet gondolni. De persze ez az átkosban volt! Most ilyen nem fordulhat elő, hiszen szigorú szabályok vannak.:-) Most az van, hogy átpalackoznak és átcímkéznek x ezer palack „műemlék bort”. Aztán lehet, hogy az átpalackozás után 2x lesz belőle. Számolási hiba.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.01. 10:23:55

@látjátok feleim szümtükkel: Eredőbényei borász rokonnál(Homonna) ittam ..mit ittam, nyalogattam, abból egy liter ára egy vagyon...egy picike aszú eszenciát. Na, az..folyékony arany napfény. Viszont abból csinálhatnak bármilyen puttonyost meg évjáratot, akik nem szégyellik.