Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ipari mennyiségű bodzaszörp házilag

2020.05.30. 07:00 Andrass9

Virágzik a bodza és a feleségem felfedezett csomó méretes bodzabokrot a környéken. A koronának köszönhetően gépjárműforgalom semmi, így a benzingőz se szennyezte meg a virágot.

45.jpg

Ami a többi növénynek nem használt, a bodzát megvédte a tetvektől: az iszonyatos aszály, ami nálunk az elmúlt 3 hónapban tarolt (a pénztárcánkban is, mert locsolni kellett megállás nélkül).

Hozott is elsőre vagy 46 dekányi virágtányért, amit 2 ötliteres üvegre saccoltam.

12.jpg 13.jpg

Adott hozzá egy sok-sok éves receptet is!

10.jpg

Kicsit azért módosítottam a receptet:

  • 46 dkg tetvetlenített bodzavirág
  • 2 kg cukor
  • 4 bio citrom
  • 100g citromsav (lehet borkősav is, ha azt jobban szereted)
  • 2 db ötliteres befőttesüveg
  • 10 g NátriumBenzoát

14.jpg

A cukrokat elosztottam testvériesen az üvegek között. A citromokat alaposan megmostam, majd V-Gyulával vékonyra szeleteltem. Ez ment fele-fele arányban a két üvegbe, ahol valamennyire összeráztam a citrommal, végül elosztottam a bodzavirágot is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felöntöttem vízzel mindkét üveget, és alaposan felkevertem. Ezzel persze a cukor nem oldódott fel, hisz hideg a víz, de van még ideje ...

19.jpg

Azután naponta háromszor felkevertem három napon keresztül (ne félj, nincs kép mindegyikről).

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Nagy vájdlingba szűrtem a levét, majd nagyon finom kávészűrőn át tölcséreztem üvegbe.

24.jpg 25.jpg

Lett belőle 5x1,5 liter. A maradékot egy régi szörpös üvegbe töltöttem, és onnan iszogattam.

26.jpg

Itt persze nem ért véget a történet, mert feleségem még aznap hozott 25 dekányi virágtányért, hogy ezt most több cukorral csináljam meg (??? ilyet még életében nem mondott!!!). Ezt is feldolgoztam, csak itt már 1,5 kg cukor ment az üvegbe (teljesen elfogyasztva a betárolt cukrunkat). A többi összetevőt arányosan felezve kevertem be.

27.jpg

Ebből 3db 1,5l-es üveg lett. Ízre picit édeskésebb, de továbbra is pikáns.

Aztán vérszemet kapott, és egy kilónyi virággal jött haza. Ráadásul további cukrokat emlegetett, de szerencsére hozott is a boltból. Ezt már 20 liternyi üvegekbe kevertem ki. A hozzávalók csak a cukorban változtak, most 5 literben 2 kg cukor oldódott.

28.jpg 29.jpg

A citromokat lekalapoltam és késsel szeleteltem fel, hátha úgy ízesebbek lesznek ... Ment is mind arányosan elosztva a cukrokra a virággal együtt. Végül mind a három üveget feltöltöttem vízzel. Az 5 literesbe 3 liter víz fért, a tizesbe értelemszerűen 6l.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

A cukrok persze nem oldódtak fel, de gondoltam, majd másnapra jó lesz.

34.jpg

Hát nem lett sokkal jobb. Ráadásul a hosszú fakanalam nyele sem ért le a nagyüveg fenekére - meg kellett hosszabbítani. Azért a fúróval sikerült elkavarni a cukrot. A második nap végére kaptam aszkorbinsavat (C vitamin) is, amit elkevertem a szörpökbe úgy, hogy 1-1 adag szörp kb 100mg C vitamint tartalmaz majd. Ekkorra már megtapasztaltam, hogy mintegy 50 ml sürítmény kell egy pohár szörphöz.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A naponkénti 3 keverést azért tartottam, bevált. Eljött az ideje, hogy üvegbe öntsem a szörpöt.

39.jpg

Most már krumplinyomóval préseltem ki az utolsó cseppeket is a virágokból és a citromból. Ez a legutóbbi bodzavirág pont a csúcson volt, tele pollennel! Az üvegek aljára szépen leült egy kis virágpor réteg, amit persze belekevertem a szörpbe.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Muszáj meózni! Ez egy 2 dl-es pohár, amibe kb 0,5 dl szörp került (ez azért kicsit tömény lett).

44.jpg

Majd felöntöttem vízzel (lásd nyitókép). Mi nem veszünk ásványvizet, hisz itt remek a csapvíz, ezért inkább ezekbe a régi flakonokba töltünk a csapból, és azt hűtjük le a hűtőben.

Sajnos már nem volt kupakos 1,5l-es üvegem, ezért dugókat nyomtam bele, hogy lezárjam. Persze ezekre is nyomtattam cimkét és három menetben le is cipeltem a kamrába.

46.jpg

Összesen lett 21 darab 1,5l-es üveg és még 2 liter, azaz 34 liter (menet közben elfogyott 10 adagra való).

Ez elég lesz 680 szörpre... Tán kitart a legközelebbi szezonig :)

122 komment

Címkék: citrom bodza cukor aszkorbinsav NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1215712882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.30. 20:06:09

@süllőcske: El tudom képzelni a forró sziruppal való leőntést, mint induló fázist.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.30. 20:12:09

@Waka: Csak annyira szedtem le, hogy maradjon rajta vékony virágszár. Tán a legjobban a 12-es képen látszik:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/bodzaszorp/12.jpg

Ezt pedig egy közönséges ollóval adtam elő a bal kezemben a vastag virágszárat fogva olyan közel vágtam le a virághoz, hogy ne vesszen el belőle egy sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.30. 20:14:02

@süllőcske: Gondolom, azt a fekete bogyóból tette. Apám évtizedekig főzött belőle pálinkát: közel s távol a legbüdösebb pálinka volt ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 10:25:44

Ma egy stiglinc gyerkőc bemutatta a tudományát. Sokan voltak az etetőnél, ezért nem mert a barackfáról leszállni, és csak üldögélt. Egy idő után nézegetni kezdte a fa leveleit, majd a csőrével felfordított egyet, a lábával lefogta , és szépen lecsipegette róla a tetveket.

Jut eszembe tavasz van.:)
Egy tyúkocska csibét akar költeni, ezért tettünk alá tojásokat, hátha lesz belőle valami, mert állat piac nincs, venni nem tudunk. Igaz, már vagy 10 éve nem keltettünk, de próba szerencse.

Sólyom Tomi 2020.05.31. 10:39:09

@Andrass9: Köztes megoldásnak nem jó, ha a cukor feloldódása miatt meleg (vagy legalább langyos) vízbe kerül, és amíg hűl, addig lehet babrálni a virágokkal, meg előkészíteni a többi hozzávalót? Így a cukor is jobban feloldódik, az aromák is jobban megmaradnak, és nem kell annyit kevergetni.

süllőcske 2020.05.31. 10:58:27

Pontytilalom a múlté. És esznek, fogtam jópárat. Kétkilós dévér is jött, ez ma készül, lerben, félbehasítva, fűszervajjal .

süllőcske 2020.05.31. 11:16:04

@látjátok feleim szümtükkel: Juj, nagyon kíváncsi vagyok, kelnek-e csibék!

süllőcske 2020.05.31. 11:18:52

Megyek halat tisztítani...Szép ünnepet.

süllőcske 2020.05.31. 11:21:22

Megyek halat tisztítani...Szép ünnepet!

süllőcske 2020.05.31. 11:22:52

@süllőcske: Két ponty van végül is..És két nap az ünnep..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 11:28:45

@Sólyom Tomi: Biztos gyorsítaná, de a napi háromszori keverés mindenképpen kell, hogy minden illatot és aromát kinyerjünk a virágból, meg a citromból. A cukornak meg van ideje feloldódni.
Valószínűleg más előnye is van a cukor lassú oldódásának: a sima víz bediffundál a virágba, de amikor a szirup sűrű lesz, az ozmózis hatással ismét kijön a virágból további aromákat átvive a szörpbe. Nem vagyok biológus, így ez csak egy hipotézis részemről ...

kobold63 2020.05.31. 11:43:11

@süllőcske:

Óriás lepényhal/halibut szezon első napján sikerült kapni,frisset, a legjobb hal rántani. A fagyasztóban van még néhány sockeye lazac, fiam fogta, sosem veszünk boltban. Talán megfüstölöm, csak filézni kell, nem pikkelyezni.

Hogy már a halaknál maradjunk..:)

Sólyom Tomi 2020.05.31. 11:59:14

@Andrass9: Köszönöm a választ, engem meggyőzött!

süllőcske 2020.05.31. 12:24:16

@kobold63: Ó, ezek nagyon jók!Fogott lazac, csuda!

süllőcske 2020.05.31. 12:26:21

Mindkét hal leívott, hatalmas hasuk magyarázata a rengeteg kagylóhéj volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 12:30:35

@Sólyom Tomi: Szívesen! Engem is megnyugtatott, hogy nem beszéltem túl nagy butaságot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 12:33:10

@süllőcske: Komplett kagylók voltak benne? Azt értem, hogy megennék a kagylóhúst, de a héjat nem tudják megemészteni. Hogy bír sérülés nélkül kijönni belőlük?

süllőcske 2020.05.31. 12:52:41

@Andrass9: A pontyok erős garatfogukkal összeroppantják a kisméretű kagylókat, emésztés után a törmelék átvonul rajtuk. Ezek a halak csörögnek..:)

süllőcske 2020.05.31. 12:59:51

@Andrass9: Jellegzetes, narancsos-rózsaszínes árnyalat a húson, sötét, narancsos szájperem jellemzi a a kagylós medrek pontyait, és persze elsőrendű ízvilág.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 13:11:12

@süllőcske: Szóval a színüket is a kagylóból nyerik, akár a flamingók! Csucsu!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 13:18:38

@Andrass9:

Tudod, a reményhal...:)
Majd a lámpásolásnál elválik.

szivar 2020.05.31. 13:38:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Nálunk törpecsibék vannak, így a tojás kergetése már-már sport. Ezeknél a madaraknál úgy megy a kotlás, hogy valami lehetetlen és hozzáférhetetlen (esőcsatorna, mogyoróbokor közepe, óltető, stb) helyre odatojik egy rakással, eltűnik és három hét múlva sokasodva váratlanul előkerül.

szivar 2020.05.31. 13:51:34

Nem akartam megjegyezni, de most erős késztetést érzek rá... A bodzaszörp nálam addig finom, amíg issza az ember, utána valami számomra kellemetlen utóízzel párosul - négyszer kóstoltam (négy
helyen), hát nem vált be.

Ellenben nemsokára érik a második kanyar cseresznye és a fekete eper, így szerintem idén is készítek befőttet... Hozzávalók: gyümölcs, cukor, tiszta szesz, némi víz, fél év türelem. :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 14:17:15

@szivar:

Jah, nálunk rendezett tyúkudvar van, külön kacsa, gyöngyös, és külön a tyúkok meg a kakas. De az utcában két helyen van törpe, fenn alszanak a fán, egyik helyen meg az utcán az örökzöld bokorban költött. Ezeknek van vadkacsájukis, az a harmadik szomszéd medencéje melletti susnyásban költötte ki az apróságokat, mpst meg néhai szomszédunk fenyőfája alá jártak kajálni, pedig a kaja a kis madárkáknak volt kirakva. De elfogyott az eleség, így már nem járnak oda. A mi vadjkacsáink nem repülnek, mert egyrészt kövérek, másrészt repülőgép kurtítást szoktunk tartani midenkinek, kivéve a tyúkokat.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 14:19:21

@szivar:

Mi is szokunk befőttet készteni. Gyümölcs, muslinca, néha a beindításjhoz kevés cukor, forrás után lezárás, majd megpárgolás. Finom.

MadMary 2020.05.31. 14:25:13

@szivar: A bodzavirág aromája tényleg sajátos, a bodzabogyóból készült szörpöt és lekvárt is sokan érzik furán "poloskaízűnek"... az is számít, hogy a virágtányér nyelét is belerakod-e az áztatóvízbe, vagy - ahogy András - gondosan levágod a zöld szárakat, mert attól is nyerhet mellékízt a kész szörp.
A befőttedet én "agglegénykompót" elnevezéssel ismerem, tavasztól őszig az éppen érő gyümölcsökből rakott le egy-egy réteget tízliteres befőttesüvegbe az anyukám, megszórta cukorral, és annyi rumot öntött rá, hogy épp befedje a gyümölcsöt. Nagyjából novemberre érett össze minden, karácsony környékén lehetett belőle jókat dorbézolni. :-) :-)

süllőcske 2020.05.31. 14:41:21

Afféle "bodzapezsgőt"készítettem be, holnap lesz bontás, hát erre kíváncsi vagyok. Mármint az alkoholon túli jellemzőkre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 14:47:35

@MadMary: A mikromeggyfám termése mindig rumosmeggy lesz 60%-os portorikói rummal, víz nuku :) Abból készül a legfinomabb marcipános rumosmeggyes bonbon. Én azért maradok a levénél ...

A három menet bodzaszörp más ízű! A legjobb - utóíz nélküli - az utolsó lett. Csak ebben volt rengeteg virágpor is, a másik kettő még érhetett volna a napon egy hetet. Szerintem nem is annyira a szár, mint inkább a virág készenléti foka dominál az ízben.

süllőcske 2020.05.31. 14:47:48

@süllőcske: Ès pitypangsört is csináltam, régi angol recept alapjàn. Próba után beszámoló.

süllőcske 2020.05.31. 14:51:21

@Andrass9: Azaz! A jó időzítés egy növénynél (is), kulcsfontosság.

MadMary 2020.05.31. 15:38:24

A "dandelion wine" az én kíváncsiságomat is piszkálja már egy ideje, de - nevetséges módon - alig van már a környéken pitypang, a kijárási korlátok (és a rengeteg munka) miatt pedig nagyobb böngésző kirándulásra nemigen gondolhattam. A klasszikus angol vidéki környezetben játszódó könyvekben (tán többek között Agatha Christie-nél?) szervíroznak pitypangbort, néha ciánnal felütve... :-D

szivar 2020.05.31. 16:17:07

@látjátok feleim szümtükkel: Próbáltam én is kordában tartani a hajóművüket, de ezek rafinált jószágok. Csapkod a szárnyával és mindeközben felsétál a drótkerítésen. Onnan fel a bódéra, onnan meg csak egy ugrás a háztető... :/ Egy időben voltak gyöngyöseink is. Egyik nap felszállt a kémény tetejére az egyik tyúk. Anyám szólt, hogy hozzam le onnan valahogyan. Nos, utána háromszor lettem elverve. Egyszer azért, mert anyám úgy gondolta, hogy én azt élve fogom onnan lebirizgálni, másodsoron a jogosulatlan légpuska használatáért, harmadik soron pedig azért, mert nyalókaszárat használtam az elzárt lövedékek helyett - és az tönkreteheti a huzagolást...

@MadMary: Nálam azért volt a tiszta alkohol a választás, mert attól a cseresznyekompót cseresznye ízű lesz, az eper meg eperízű és így tovább. Semmi mellékíz. Idén rakok el őszibarackot* is befőttnek - az a legjobb benne, hogy nem kell hozzá víz, csak 96%-os alkohol és cukor. Bár kissé vicces ital. Olyan, mint a krémlikőr, ki sem érezni belőle a veszedelmet. :D

*Már leszedtem kb. harminc kiló őszit, de még van. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 17:03:44

@MadMary: @süllőcske: Én kaptam tavaly a szomszédasszonytól pitypangszörpöt (ő is bedőlt az ötleteknek). Hááát ... nem voltam oda tőle, most ott áll az üvegcse a hűtőben! Tán nem vettem észre benne a ciánt????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 17:20:44

@szivar: A pálcikáért megérdemelted az elverést! A fegyver huzagolását nem tesszük tönkre!!!
Milyen őszid van, hogy már érik???? Nekem még van egy szűk hónap, mire kapkodhatok, hogy szedni kell...

süllőcske 2020.05.31. 17:43:09

@szivar: Egészségedre! De honnan van neked érett őszid??

süllőcske 2020.05.31. 17:45:33

@Andrass9: Majd meglátjuk, sörnek milyen. Ebben levél és sült gyökér van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.31. 17:47:31

@Andrass9: Értem.
@süllőcske: A River Cottage-ben láttam a módszert, érdekes lehet az eredményt. A pitypangsör is megérhet egy misét. Bodzabort készítettem egyszer, száraz fehér borba áztattam a virágot és utána leszűrtem. Igen kellemes ízt kapott tőle.

MadMary 2020.05.31. 18:09:10

@Andrass9: :-) :-)
Az őszibarack meg engem is érdekelne... hacsak Szivar kommenttárs nem Ausztráliából ír. :-)

MadMary 2020.05.31. 18:11:50

@szivar: Én pompás érett üvegmeggyből, némi cukorból és vodkából meggylikőrt csinálok (némi patikai tisztaszesszel megerősítve), az valóban csak gyümölcsízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 18:13:49

@MadMary: A többi kommentje alapján idehaza van valami nagyobb kertecskéje :)

MadMary 2020.05.31. 18:23:53

@Andrass9: Akkor én is tudni akarom, mi a varázslat titka!! Most tavasszal ültettünk egy pici őszibarackfát, pogácsabarackot, szépen hajt, de termése az idén nem lesz... és mi is igen szeretjük a barackot. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 18:25:55

@Andrass9:

Szerintem kiment a spájzba megszámolni mennyi maradt tavalyról.:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 18:30:16

@MadMary:

Mivel most nagy az aszály, segítsd rendszeres öntözéssel a gyökér növekedését.
Nekünk van egy 20 évnél idősebb korai fajta, szépen van rajta barack, és van egy kb. 4 éves kis fa, piros húsú barackot teremne, de mindig lerúgta, most van rajta több, de elkezdte most is a potyogást, én meg az öntözést. Majd látjuk mennyi lesz rajta. Ez a piros húsú befőttnek nagyon jó.

MadMary 2020.05.31. 18:51:09

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, ebben az őrült időszakban (aszály, sohasem látott mértékű tetvesedés a növényeken...) minden tapasztalt embertől jövő jótanács kincset ér, én is "zöldujjú" vagyok, de mindig tanulok. Igyekszem életben tartani a kicsi barackot, máris olyan kedvesen nyújtogatja a friss gallyait. :-) Ültettem egy datolyaszilvát is, szépen megeredt, de megszállták azt is a tetvek, meg a frissen ültetett rózsaszín ribizli hajtásait is... víz, víz, és a kártevők irtása. Bár lenne valamilyen idomított kerti madaram, ami lecsipegetné a tetveket a levelek hátoldaláról. :-/

szivar 2020.05.31. 19:30:58

Félreérthető voltam. Nem azt írtam, hogy érett, hanem azt, hogy szedem. Ha mindet fent hagynám a fákon, akkor idén azért nem ennénk, mert semmilyen sem lenne - mert a fa nem bírná el a termést, jövőre meg azért, mert még virágot sem hozna a fa, ha egyáltalán túléli a telet. Úgy néztek ki az ágak, mint a kukoricacsövek szoktak, tehát engedtem a tanácsoknak és idejekorán megritkítottam a termést.

[Egy topikkal arrébb megérdeklődtem, hogy mi is ilyenkor a teendő. Lsd.: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154861880&t=9108176]

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 19:45:14

@szivar:

Jól csinálod, csak arra vigyázz, hogy a jégesőnek is, utánna meg neked is maradjon valami.
Mi erre a sárgabarckkal jártunk úgy, hogy tavaly szakadoztak az ágak a terés alatt, idén meg nem volt még virág sem a fákon. Én sajnáltam leszedni, de saját káromon tanultam. Viszont nem értettem az egészet, mert világ életemben azt tanultam apámtól, hogy a fa lerúgja a felesleges termését ( kivéve a nyári almánk, mert az nem rúg le egy almát sem, mindet kineveli, fokozatosan nyílik, és úgy is érik ) ha úgy érzi nem bírja kinevelni. Tévedtem.

szivar 2020.05.31. 19:45:57

@MadMary: Igen, erre gondoltam. Elegem volt a "nagyon finom a pálinkája, hatvan fokos" dumákból. Ezidáig kettőször ittam finom pálinkát. A többin csak sejteni lehetett, hogy miből is készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 19:54:19

@látjátok feleim szümtükkel: @MadMary: Van egy mikro barackom, amit Pizzaszeletvágó ajánlata alapján ültettem: Champion. Kb. 4 éve próbálkozik. Most van egy 45cm hosszó ága végre, azon meg 12 barack ...
A többit leszedtem, mert túlzásnak éreztem.

szivar 2020.05.31. 19:55:42

@látjátok feleim szümtükkel: Engem is erre tanítottak a szüleim, de csak most kezdek okulni a saját káromon. Saccra maradt még vagy ezer szem a három fácskán, csak jut a bendőbe is valamennyi. :) Bár megtetvesedtek, úgyhogy kell majd még nekik egy kombó: gomba- és rovarölő. A szilva viszont így marad... Arról nem három vödörrel kellene lecsipegetni. :/

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 19:55:46

Tudnálak kínálni több fajtával is, és megnyalnád utánnuk a szád szélét, de mesze laksz, a teleportál meg nem müxik.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 19:57:08

@szivar: Én is megritkítottam hasonló tanácsok alapján az előbbiekben hivatkozott Championt.
Van egy másik, rendes méretű öregebb fánk, azon volt már annyi is, hogy lefőztem :)))
Azért általában 30-40 befőttesüveg kerül a kamrába róla (lekvár vagy kompót).

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.31. 20:04:32

@szivar:

www.agraroldal.hu/hazi-rovarolo.html

Van a neten házi gombaölő is. Egy ismerős káli szappannal permetez, persze fel kell oldani, és hígítani, viszont ha eső éri, akkor bezony lemossa. Én régen permeteztem nikotinnal, pipadohányt áztattam, és azzal a lével fújtam be a cserepes növényeimen a levéltetveket, meg a pajzstetveket, hatott. Kertben még nem próbáltam, ott borbói lével űzöm el a gombát. Idén semmit nem permetezek, mert sok a portán, és a szomszédos kertekben az énekes madár. Most védje meg a fa magát. Ha nem sikerül, akkor hússal esszük a gyümölcsöt.

Szódabikarbóna is jó permetszer.

MadMary 2020.05.31. 20:18:29

@szivar: Ne is emlegesd a házipálinkákat... egyszer kaptam vagy 10 liternyi rémfolyadékot egy ismerőstől, miszerint nekem annyi csodás likőrreceptem van, ugyan tegyek már csodát, én vagyok az ultimate konyhatündér - a folyadék a lefolyóban végezte, aztán kitaláltam valami magyarázatot, hogy felforrt-megpimpósodott-beleköptek a gyíkemberek, mert azt, hogy a pálinka volt gyomorforgatóan és förtelmesen rossz, nos azt egy igazmagyarember sose ismerné be. :-/

MadMary 2020.05.31. 20:21:23

@Andrass9: Én csak csendben várok, hogy pogácsabarackocska termőre forduljon, vannak szép gallyacskái, valószínűleg jövőre tán egy-két virága is lesz, abból megköt majd valami gyümölcs... ez a szenvedelmes kertész sorsa, csendben ülni és várakozni. :-)

süllőcske 2020.05.31. 21:27:39

Olyan gyönyörűre sült a péklapátnyi dévér..elhasítottam, tettem bele zöldfűszereket, visszacsuktam, mustárt az irdalásra, sűtés, fűszervaj ráolvasztgatva több lépcsőben. Bronzszínben ragyog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 21:35:23

@süllőcske: Ne csináld!!!! Csorog a nyálam, ahogy elképzelem :)
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.31. 21:38:40

@MadMary: Imádom Capekot :)
"Mire való a kertész gerince? Csak arra, hogy időnként kiegyenesítse, mondván: juj,de fáj a hátam!"
A mi pici fácskánk minimum 4 éve próbálkozik. Ez az első év, amikor virágzik és meg is fogott! Pedig már kivágáson gondolkodtam (ami egy egyszerű metszőollós vágás lenne).

süllőcske 2020.05.31. 22:19:36

@Andrass9: Olvasom tőletek a tetvesedés gondjait. Csak jelenteni szeretném, hogy a szigetünkön még nem jelentkezett. Anyámnál láttam némely növénykén, pl nektarinfán. Kertemben csudajó, nincs.

süllőcske 2020.05.31. 22:29:07

@látjátok feleim szümtükkel:Gomba ellen hamut használok, tavaly megállította, idén a palántákat fenyegette, azt is megfogta. Sóoldat se rossz. Ha meggondoljuk, hogy a tenger közeli területeken ilyen bajok ismeretlenek (pl a Duna-Deltában nincs gomba) , úgy érthető.

süllőcske 2020.05.31. 22:42:20

@Waka: Úú. Bodzás bor? Érdekes. Egyébként, műanyag palackokat tettem félig, mint a filmben is, és kőkemények, még a kupakjuk is púpos, csuda, hogy nem robbannak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.01. 10:09:39

@süllőcske: Robbant már nekem csatosüveg pálinka, hidegen szinig töltve, majd szobahőmérsékletre behozva. Nagyon sajnáltam!!!

szivar 2020.06.01. 10:20:56

@MadMary: Hát ezt elb.tad, nem kicsit, hanem nagyon. Bele kellett volna áztatni két kiló csilit meg ugyanannyi mézet, oszt' jó. A megfázás ellenében használni szokott az ilyenfajta szmötyi. Ahogy egy kőműves mondta valamelyik nebulónak: nem rossz, nem rossz, csak a jó az nem ilyen. :D

szivar 2020.06.01. 10:25:44

@Andrass9: Volt egy nénike, aki a háznál mérte ki az itókát. Életében nem ivott semmit sem. Egyik nap kifogyott a hűtőből a gyorsító, lement a pincébe, hogy slaggal szív egy kicsit az üvegbe. Sikerült is egy jó nagy slukkot a szájába kapnia a pálinkából. Idézem:"Kiköpni pazarlás lett volna, visszaköpni a demizsonba meg nem szép dolog, így inkább lenyeltem. Te, mire tele lett az üveg, én annyira elfáradtam, hogy csak ültem a pince lépcsőjén és azon gondolkoztam, hogy hogy a fenébe fogok én innen felmászni? Hála istennek nem jött senki egy óra hosszáig..."

MadMary 2020.06.01. 12:10:52

@szivar: Te, az a "vegyigyümi" máig traumatikus emlék, szerintem belefőztek a nagymama bugyijától kezdve a krumplihéjig mindent... és az elfelejtettem mondani, hogy házi Bailey's krémlikőrt kellett volna csinálnom belőle, mert egyébként van egy szuper angol receptem, a pálinkaforrás családjának hölgyei pedig rajongtak a Bailey's-ért. Gondolták, whiskey helyett jó lesz a pálesz is, hát megrendelték tőlem az italt. :-) A csili-méz kombó eszembe nem jutott volna, de észben tartom, van jalapeño paprikám, meg calabriai méregerős is nődögél, szeretem a csípőset az édessel... de csak azt a vegyigyümit tudnám feledni... :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.01. 12:56:09

@MadMary: Vagy egy nagy marék júniusi zöld dió felezve, beáztatva 1 literbe? Nincs az az "aroma", amit az el ne nyomna :)

szivar 2020.06.01. 13:24:03

@MadMary: A literhez bőven elég kettő-négy csili (lehetőleg zölden vagy féléretten, akkor valamiért jobban kijön az íze). Úgy is elég kaparós lesz. :D

A szomszédot kínáltam meg annak idején mézes pálinkával, meg is kérdezte, hogy hogyan csinálom. Mondtam neki, hogy semmi extra, belemerem az üvegbe a mézet, leöblítem pálinkával és összerázom. Teljesen ledöbbent. Ő úgy hallotta, hogy melegíteni kell a mézet, meg blabla. Jézusom..:/

@Andrass9: Nagyon jó ötletet adtál...

MadMary 2020.06.01. 14:09:31

@Andrass9: A zölddió-befőtt szirupban az egyik nagy kedvencem, csak ippeg diófám nincs hozzá. :-( Egy sarokkal odébb állt az utcán két kisebb diófa, a háztulajdonos nem törődött velük meg a terméssel, onnan jutottam pár szem lepottyant terméshez olykor-olykor, de sose volt elég egy böcsületes üveg dióbefőttre se. Aztán vagy két éve a tulajdonos kivágatta a fákat. :-((

MadMary 2020.06.01. 14:34:32

@szivar: A tavasszal heccből elvetettem pár szem bohócsapka-paprika magot, aminek a szavatossága tán 2015-ben járt le. Hát nem kikeltek? Most a chili-csevely apropóján kimentem megnézni a társaságot, maga a növény áraszt már olyan csípős kapszaicin-aromát, amivel az érzékenyebb orrúakra tüsszögést lehet ráhozni. :-)

süllőcske 2020.06.01. 14:39:53

@Andrass9: krrrr. Ezek a tetű tetvek... Most láttam meg, hogy a zsályabokor bekapta, a szilva is kezdi, terjedgrt a cseresznyére, és a fóliás padlizsánon is felfedeztem. Viszont virágoznak a gránátalmafácslák. És a Tisza is bekezdett a virágzásba.

süllőcske 2020.06.01. 14:44:57

Gyönyörű, és finom a kovászolt retek. Az alternatív sörök ma lesznek megbontva, zsályás pontyhoz, amit borágós, mentás borsópüré kísér, meg reteksali, rukolastb

süllőcske 2020.06.01. 14:50:52

@süllőcske: szóval, azt esszük, ami van..:)) Ifjú titánok jönnek ma hozzánk, nagyon csodálatos emberkék, lányom(28) korosztálya.

süllőcske 2020.06.01. 15:15:13

@süllőcske:S, hogy Waka elmondásához igazodjak, a szóban forgó padlizsánkák mellett egy brutális hangyabolyt találtam, rengeteg tojással. Fogtam egy kislapátot, és elköltöztettem a kolóniát másfelé. Namost, mi volt előbb, a tetű, vagy a hangyatojás? Nyilván a hangyaboly, ami tetvet hozott a majdani padlizsánkrémre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.01. 21:20:15

@süllőcske: Végeérhetetlen harc a természettel!
Án többé-kevésbé feladtam. Nálam a természet nyert, kivéve, amikor azt akarja megenni, amit ém is :) No akkor nincs kímélet!!! Emiatt azután kompromisszumot kötöttem a természettel: Azt ültetek, amit a legkevésbé bánt! Pl. nincs padlizsán, se kelkáposzta. Most megint próbálkozom a Pak choi-al, de nem hiszem, hogy nyer. Rengeteg növény viszont boldogan él a veteményben, és tölti a csodahüttőt!
Várom a borsót, hogy virágozzon, felmagzott a zellerszár - Waka boldog lesz, Hangyák módjával vannak, nem panaszkodom (csak, ha a konyhában is grasszálnak). Errefelé nem virágzik a Tisza ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.01. 21:30:01

@Andrass9:

Pedig érdekes lenne arra a Tisza virágzása.

kobold63 2020.06.03. 06:28:43

@Andrass9:

Hogy mik vannak! Találtam bodzát! Találtam egy farmot, ahol bodzát termelnek, lehet szedni, fej szám szerint árulják. Telefonban mondták az árát 150 fejre. Ebből aztán itt is ipari mennyiségű lenne, de hát nem veszek annyit.

Hogy még profibb legyen a dolog, 2 éve vettünk, mert találtunk, vagy 50 üveg olasz bodza üditő italt, azoknak az igen szép üvegjeit megőriztem...látnok voltam...abba fogom tárolni. Keto változatot, természetesen.

Hát erre mondtuk, hogy .....mint majom a farkának! Van azóta modernebb kifejezés? én le vagyok maradva.

Az itteni méreteket kell nézni, csak egy ugrás, 100 km, de az unoka onnan már 2 lépés, oda is benézünk.

kobold63 2020.06.03. 06:31:56

@Andrass9:

meg a kacsafarm is ott van, csak sajnos nem hízott kacsák, bőrös háj sincs, de érdemes benézni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 08:47:42

@kobold63: Hogy őszinte legyek, kicsit meglepett, hogy nincs bodza, hisz az elderberry elég népszerű odaát (még a condoban is van, ahol élünk), dehát ki vagyok én, kogy kétkedjek?
150 virággal elég sokat lehetne készíteni. A cukrot valóban elhagyhatod belőle, mert a szörpben a virágon kívül minden mesterséges :) Azért a C vitamint ne spórold ki belőle - az senkinek se árt!
A kacsafarmra meg érdemes benézni, és megkérdezni a tenyésztőt, nincs-e lusta kacsája, mert azt elvinnéd (persze levágva) :)))

kobold63 2020.06.03. 09:22:49

@Andrass9:

Valóban érdekes, hogy bizonyos növények, madarak miért nem terjednek el mindenütt. Errefelé a savanyú talaj, rengeteg eső, hűvös tavasz-nyár ural mindent. Viszont az eszméletlenül gyönyörű rhododendron-azalea uralkodik most, már meg sem tudom számolni, hány bokrom van, száz alatt vagy felett?

Bodzát ültetésre kertészetben sem tudtam venni, de majd a farmon megkérdezem, van-e eladó ott.

Bodza készítmény sincs sehol, jellemző, hogy az az üditő amit vettünk, az olasz hentesnél volt, azok sok olasz árut tartanak.

Az a kacsafarm egy hatalmas üzem, van bolt részlegük, ha telefonon megrendelem, adnak mindent, ami van, de akkor is csak pecsenye kacsa. Kaptam már hájat, de csak testháj, teljesen fehér lett a zsir, izetlen.
A fiamék tavaly tartottak 12 kacsát, pet-ként, elengedték meg elajándékozták őket, de nem vágták le . Én sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 11:17:16

@kobold63: A bodza a legjobb vasvillanyél! Pont úgy görbül, ahogy kell :)
A Boston melletti háznál, amit béreltünk volt egy 60m hosszú és 4m széles rhododendron bokor. Eszméletlen szép volt ilyentájt. A gyerekek meg teljes lakást rendeztek be maguknak alatta-benne. Amikor elköltöztünk, kivágták az egészet, mert házat építettek a helyére :(

kobold63 2020.06.06. 04:39:53

@Andrass9:

Keto bodzaszörp !

Megtörtént a nagy bodzaszedés a farmon. 4-5 fajta, nemesitett fák. Jól megszervezve, hogyan szedheted és számolhatod, szám szerint árazzák. 250 virágtányért szedtünk, nem olyan nagyok, mint az otthoni, viszont egy szem tetű, sem egy szem bogár nem volt rajtuk. Észrevettem, hogy sokkal kevesebb bogár van errefelé, a szúnyogokat leszámítva. Valószínüleg az egész mezőgazdasági területeken sok rovarirtót használnak.

Meg is csináltam a szörpöt még az éjjel, 11 darab 4 literes üveg lett. Már kóstolgatjuk. Módosított recept, semmi cukor, kevesebb ascorbinsav, egy ujabb természetes édesítőt használtam, "monk fruit" a neve, erythriollal keverik.

Két kis bokrot is vettem, majd a fiamnak adom, náluk nevelődhet.

Kacsa is akadt, 2,7 kg, test háj is, eredményes út volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 08:54:16

@kobold63: Klassz!
Érdemes volt annyit vezetned :)
Nagyon bevált a kacsahájjal kisütni valamennyi kacsamájat is, amitől az átvesz valamennyit a máj ízéből, és remek a főzésnél a májas zsír. Persze itt könnyű hízott májat venni, de pecsenyekacsamájjal is működik a módszer. A megsült májból meg lehet krémet készíteni kis fűszerrel. Dehát ezeket te biztos tudod, hisz rá vagy szorítva.

kobold63 2020.06.06. 13:19:22

@Andrass9: Az unoka még 15 perc vezetés onnan, hozzá viszont hetente megyünk. Érdemes bizony!

A máj ízt nem szeretem annyira, hogy azzal főzzek, de jó pástétomot szoktam csinálni. Még neked is megadtam a receptet, mikor kerestél ilyet, emlékszel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 20:51:58

@kobold63: Lehetek őszinte???
Abszolute nem emlékszem :)
Ez viszont a nagyon rövid emlékezetemnek tudható be ... Alzheimer?

kobold63 2020.06.06. 23:40:30

@Andrass9:

Pár nap híján 2 éve kommentálok itt, úgy kb. az első évben lehetett, csirkamáj pástétom receptet kértél, többen adtunk hasonlót. Talán a gyerekekhez készültél vagy nekik készítetted.

Ne aggódj, az Alzheimer a régi dolgokra emlékszik, a tegnapira nem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.07. 09:26:21

@Andrass9:

Egy finom hideg kávéra emlékszel? Én már régen nem találkoztam vele. Remélem nem ment át hideg fröccsbe.,D

kobold63 2020.06.08. 02:46:57

@Andrass9:

Nem tudtam másként, neked küldtem egy linket az itteni bodza szedés és egyebekről. Azok a termékek nem eladók, a farmer gyüjtötte. Kissebb butiqe üzletek, farmer marketok árulják. Helyi és import készítmények.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.08. 07:54:00

@kobold63: Komoly munkát végeztél! Szép a sok szörpös üveg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.10. 20:25:17

Elkészült az idei utoldó adag is (nincs az a bodza, amiért megint üvegeket cimkétlenítek és mosok!!!)
Ez még 16 liter lett, így az ezévi termés 50 liter bodzaszörp :)
Még a kamrába eltenni is komoly munka volt ...
Eperszörp úgy néz ki, nem lesz az idén, a meggyfánk is nagyon szomorúan néz ki. Viszont az őszibarack és a ribizli is igéretes, a feketeszeder is virágzik.