Vendégposzt Fenchurch68 tollából
Erről az ételről évekkel ezelőtt olvastam, azóta piszkálja a fantáziámat, csak a recept szerint paradicsomszószban sülnek a kelkáposzta-töltelékek, és hát az feltűnően hasonlít a pk-ra, tehát tabu.
Viszont most helyzet van, kell a hely a pici fagyasztóban, ki kell szórni a még december óta ideiglenesen ott állomásozó darált húst, a kelkáposzta még nincs aranyárban, viszont a főzelék és a rakott kel unalmas, hát próba-szerencse.
Hozzávalók:
- Egy nagyobb fej kelkáposzta
- 60 dkg darált lapocka
- 1 tojás
- 1 nagy fej hagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- pár szelet füstölt szalonna
- só, bors, őrült kömény
- egy nagy evőkanál zsír
- 1 pohár tejföl
(persze szokás szerint nincs a képen minden hozzávaló, mindig akkor jövök rá, hogy fényképezni kéne, mikor már késő)
A kelkáposzta külső leveleit leszedegetve sós vízben pár percig blansíroztam. Közben a darált húst összekevertem az apróra vágott hagymával, lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel, tojással és az apróra vágott kelkápi-belső felével.
A kizsírozott tepsibe szórtam a felvagdalt kelkáposzta-belső másik felét, a leveleket pedig megtöltöttem a darált húsos, vagdalt keles töltelékkel, töltött káposzta-technikával, bár nem kell nagyon szorosnak és precíznek lennie, hiszen a töltelékek csak hasalnak majd a sütőben. Kimaradt pár levél, azt is apróra vágtam és a töltelékek közé szórtam.
Az egészet lekentem egy nagy doboz tejföllel, kakastaréjra vágott szalonnacsíkokat illesztgettem a tetejére.
A tepsit letakartam alufóliával, 180 fokon légkeveréssel sütöttem kb. másfél órát, aztán fedetlenül még nemtudommennyit, míg szép színe nem lett, talán fél órát?
Jó lett, be fog kerülni az állandó repertoárba. Valószínűleg működik úgy is, hogy a töltelékben a kelkáposzta helyett rizs van.
Bónuszként a műalkotás, amit addig rajzolgattam, míg végre ki lehetett kapcsolni a sütőt, és levinni a kutyát.