Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Boltostól kapott tipp: fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokr... (2020.04.07. 12:14) Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)
  • Fenchurch68: @Waka: Hason ló, bár se szejtánt, se rizst nem tartalmaz nyomokban sem :) (2020.04.07. 00:26) Sült töltött kelkáposzta
  • Topy: @Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :) (2020.04.06. 10:01) Neked írom a dahl-t
  • Andrass9: @Fenchurch68: Ha lenne még hely a csodahüttőben ... Teleraktam WC papírral, mert állítólag azt kel... (2020.04.02. 23:09) Kelt túrós batyu hirtelen felindulásból
  • BOAR: @Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak... :-) (2020.03.28. 19:56) Laci bácsi kiflije
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a ... (2020.03.25. 08:42) Babosgulyás

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (51) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (95) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (387) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (107) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (285) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (77) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (71) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (19) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (15) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (18) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (255) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (59) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (82) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (196) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Remek teriyaki szósz házilag

2020.02.18. 07:00 Andrass9

Legutóbb megigértem, hogy posztolom a (szerintem) tökéletes teriyaki szósz receptjét.

29.jpg

Ezt a szószt a nagylyánynak készítettem, mivel nagyon izlett nekik az első változat is (főleg, mert nem olyan édes, mint a bolti).

Hozzávalók (pohár és evőkanál mértékegységekkel):

  • 1 pohár szójaszósz (lehet egy kevésbé sós változatot is használni)
  • 1/2 pohár almalé
  • 1/4 pohár rizsbor (sake)
  • 1/2 pohár barnacukor
  • 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
  • 7 girizd fokhagyma
  • 1 közepes salotta (mogyoróhagyma)
  • 2 ek méz
  • 1/4 pohár szezámmag olaj
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 kis csokor petrezselyem felaprítva
  • 2 mandarin leve
  • 1 kis reszelt citromhéj

10.jpg

Egy magasabb falú serpenyőben feltettem a szezámolajat melegedni. Eközben lereszeltem a salottát, a fokhagymát és a gyömbért.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A forró olajba tettem a hagyma és gyömbér reszeléket, amit még egy kis citromhéj reszelékkel illatosítottam. Összekevertem, és figyelmesen pirítottam, hogy ne égjen le. A végefelé hozzáadtam a reszelt fokhagymát is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor beleöntöttem a szójaszószt, az almalevet, a rizsbort és belefacsartam a mandarinokat.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Beleszórtam a barnacukrot, adtam pici juharcukrot hozzá, és a kanál mézet is belekevertem. Vagy 5 perc forralás után beleszórtam a felaprított petrezselymet és a vízzel elkevert keményítővel besürítettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Egyenletes forralással sűrű szósszá főztem.

27.jpg

Találtam a kamrában egy üres üveget, amibe belekanalaztam, és mikróban felforrósítottam. Így sokáig eláll.

28.jpg

A maradékkal készítettem marinált marhacsikokat, amiket azután vákuumtasakban elcsomagoltam. Az így marinált húst másnap lefagyasztottam nekik, hogy legyen a szűkösebb napokra egy gyors vacsora.

30.jpg

33 komment

Címkék: mandarin méz fokhagyma szójaszósz gyömbér petrezselyem salotta barnacukor almalé szezámolaj citromhéj mogyoróhagyma kukoricakeményítő rizsbor sake

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1015353432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.18. 07:56:36

Ansrass9 magának van tintája? Nincs. No, akkor hoztam magának.

Biztosan nem lett rossz, de ha a boltban is lehet jót kapni, miért kell vele otthon szórakozni? Ráadásul sok az alapanyag, azt mind külön meg is kell venni, és ehhez csak egy kis része használódik fel.
Az nem ér, hogy a kicsilyánynak, mert a poszt szerint a boltit is megeszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.18. 09:35:34

@látjátok feleim szümtükkel: magának van tyúkja/kacsája? Nincs. No akkor hoztam magának. Mi a francnak tenyésztesz baromfit? Rengeteg munka van vele, nem lehet otthagyni a házat, mert etetni kell, pucolni, stb. Ráadásul a tollát és a beleit sem használod fel. Minek vele otthon bíbelődni, amikor a boltban is lehet kapni.
Az nem ér, hogy a barátaidnak, meg magadnak tartod, mert a boltit is megeszik.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.18. 09:37:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az ember a gyerekének/ bárkijének nem üzleti alapon készít bármit...

jegeskaveee. 2020.02.18. 11:26:10

@Andrass9: Nekem sincs se tyúkom, se kacsám, se szószom...

Azonkívül "Sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse. Nem vagyok senkinek..."

jegeskaveee. 2020.02.18. 11:26:55

@Kumari aki Nilüfer: Akkor én bárki szeretnék lenni!:)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.18. 16:14:02

@Andrass9:

Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám is. A kakasért meg nem jöttél, így megvénült.

jegeskaveee. 2020.02.18. 17:21:12

@látjátok feleim szümtükkel: De hogy tetted fel a kacsádra a párnát, nem esett le róla? :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.18. 18:25:23

@látjátok feleim szümtükkel: Már hagymától is megkaptuk párszor, - nyugodjék békében - hogy minek vacakolunk ezzel-azzal. Mert jó móka. Akkor is, ha elszúrunk valamit, legfeljebb tanulunk belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.18. 21:24:59

@jegeskaveee.:

Olyan szelídek a kacsáim, hogy párnának is használhatók.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 10:52:24

Gyönyörű kristálytiszta kocsonyát főztem olyan csomagból, amiben nem volt köröm, csak a vastagabb csontos részek. Volt benne egy első csülök és adtam hozzá fél kiló szép lapockát. Tegnap estétől ma kilencig főtt a legkisebb lángon, mostanra kiporcióztam, és betettem a hűtőbe, mert odakinn már 10C fok van.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.19. 11:19:02

@Andrass9: De jóó..megjegyzem, a köröm nálam egyáltalán nem gyakran kerül a kocsonyába,sokkal inkább húsos csont( az itteni hentesnél van porcogós bordaszél, nem füstöli na az remek), bőrös karaj, és bőrös comb..eddig mindig remekül megdermedt( a húsleveseim is kocsonyásodnak) A köröm valójában arra jó nálam, hogy miközben kicsontozom, el is nassolom:DDD Jut is eszembe, főzni kéne egy jó kocsonyát:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 11:25:13

@Kumari aki Nilüfer: Szerinted én mit csináltam a csontokkal??? :))
Mivel mostanában már csak kis adag kocsonyákat főzök (kb 5-6 liter), ezért bolti kocsonyacsomagot veszünk max 2 kilósat. Ebben van annyi bőr, hogy Wakának kitelne belőle egy motoroskabát! Ez mindig megalszik, pedig elég sósan készítem. Jut bele csülök is, ha van. Feleségem nem szereti a bőrt meg az inakat, ezért neki csak hús vagy csak lé készül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.19. 16:44:19

@Andrass9: Legfeljebb egy mellényke. Kabáthoz a kétkilós csomag nem lenne elég. :D

Pierr Kardán 2020.02.19. 21:22:33

Na, ha én elkezdenék valami ilyesmit otthon főzőcskézni, az először is a pálinka lenne. Mivel viszont nem került sor még a pálinkára, így a terijaki szósz szóba sem jöhet.

Egyébként nem éri meg ilyesmivel vacakolni otthon, a bolti nem rosszabb és annak stabil a minősége. Tavaly nekibuzdoltunk, ültettünk egy csomó paradicsomot, meg paprikát, hogy teszünk el erőspistát, lecsót, meg paradicsomlevet. Aztán ugye tavaly nyáron 4 hónap alatt esett kb. 2 mm csapadék, úgyhogy öntözni kellett az ültetvényt. De amikor 1 hónap alatt elment 5 köbméter víz, akkor más megoldás után kellett nézni. Mi még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, mert van ásott kút az udvarban, ami tudott napi 150-200 liter vizet adni, ehhez már csak egy 25 ezer ft-os búvárszivattyút kellett venni. Innentől vidáman locsolhattunk napi 30-40 percet :-))

A paradicsom jól termett, de eleinte nem volt hozzá paprika, úgyhogy az első 4-5 kilót lefagyasztottuk. Aztán jött a paprikadömping, csináltunk házi erőspistát, amibe a neten olvasottak alapján 8%-nyi sót tettünk (azt írták, hogy ha ennyi sót rakunk bele, akkor nem kell hozzá tartósítószer). Hiába dunsztoltuk, az első két nagy üveg 1 hónap alatt penészes lett :-((

A második adag paradicsomból és paprikából (mivel a fagyasztóban már nem volt hely) lecsót főztünk, amihez a 8% só mellé tettünk tartósítószert is, tehát nagyjából hoztuk a kecskeméti konzervgyár lecsójának a károsanyag tartalmát 100%-ban, az ízét viszont csak 50%-ban :-((

Nem folytatom, volt még két nagyobb szüret, az egész utca a mi paradicsmunkat ette, aztán befejeztük az öntözést és hagytuk a francba az egészet. Ami pénzt meg energiát ebbe fektettünk, abból a Fény utcai piacon is vehettünk volna fél mázsa paradicsomot meg paprikát :-)

Aki nem nyugdíjas és nincs ingyen vize, az ne fogjon növénytermesztésbe, meg állattartásba, mert anyagilag tuti ráfizetés lesz egy szárazabb nyáron.

wrstjnethn 2020.02.19. 22:10:33

Én a múltkor satay szószt csináltam, mert meguntam mindig étterembe menni érte. Az még kevésbé ördöngős, mint a teriyaki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 22:18:52

@Pierr Kardán: Szerintem meg a saját receptünk tud finomabb lenni, mint a bolti - ez persze egyénenként változik.
Mi megtermeljük közel az egész éves paradicsomfogyasztásunkat, és még most is van friss koktélparadicsom, amit használunk. Víz elég sok megy el, ha csak "locsolsz" - én csepegtető locsolásra álltam rá, a föld a növények között vízáteresztő takaróréteggel van borítva tovább csökkentve a párolgást. Nincs sok haszonnövény - idén kb 180 tőre számítok. A fűszereken kívül 9 uborka (az utolsó kovászos a napokban fogyott el), háromféle paradicsom, 3 féle bab és 35 féle csilipaprika van a 40 m2 veteményesben. Petrezselyem nem nagyon él meg, csak a metélő, zeller szépen nő. A gyökérzöldséget és a lecsópaprikát én piacon veszem, mert kicsi a veteményesem... Az esővíz hordóba megy, kutam sajnos nincs. Állat már csak egy macsek (tavaly még volt kutya is).
Viszont nyugger vagyok :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 22:21:39

@wrstjnethn: Megnéztem, tényleg nem bonyolult...
Viszont én még nem ettem :)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.02.19. 22:22:49

@Andrass9: ázsiai helyeken előtételként adják csirke nyársak mellé. Én otthon főételként próbáltam enni, de úgy nagyon tömény.

Sunny Days 2020.02.19. 22:53:43

@Waka: ó, Hagyma! Mennyire hiányoznak az írásai! Azt ígérte, feltölti a teljes történetet, úgy vártam, aztán már csak a szomorú hír jött, olyan hihetetlen. Mary vajon hogy van azóta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 23:03:51

@UtazóTódi: A nagylyány kedvence (ő az USA-ban él). Én nagyon nem szeretem a peanut buttert ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.19. 23:06:14

@Sunny Days: Tán egy hónapon múlt, hogy meglátogattam volna odakinn. Nekem nagyon hiányzik: az írásai is, meg itt nagyon jól érezte magát, rengeteget szólt hozzá és felszabadult volt közöttünk (elfogadtuk olyannak, amilyen lenni akart).

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.02.19. 23:45:01

@Andrass9: magában én sem bírom megenni, csak így ízesítve. A sós, darabos mogyorókrém arra emlékeztet, mintha valaki előttem megrágta és kiköpte volna.

kobold63 2020.02.20. 00:11:25

@UtazóTódi:
@Andrass9:
A peanut butter and jam szendvics szeretetéhez bele kell születni, generációkon keresztül, mint ahogy mi tettük a zsíros deszkával. Felnőttként belecsöppenve abba a világba már más. Én tartok itthon, mert a cinkéknek készült faggyúkockába teszek valamennyit, 2-3 havonta én is elnyalok egy kiskanálnyit.

Viszont van egy fantasztikusan finom étel, az afrikai , ghanai "groundnut soup", ahhoz ez kell.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.20. 20:48:36

@Pierr Kardán: Először szeretem volna hosszan válaszolni a hozzászólásodra, aztán letettem róla. Két dologra reflektálnék. Nem értek egyet azzal, hogy nem éri meg ilyesmivel vacakolni otthon. Én vacakolok, sok munka van vele, de nagyon megéri. A másik a nekibuzdulás. Soha nem vágok bele valamibe anélkül, hogy ne járnám körbe alaposan a dolgot. Amit a kertemben produkálok, annak legalább fele az innen-onnan összeszedett (olvasott, tanult) ismeret. A többi a munka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.20. 22:10:49

@Waka: 180 palántakorong betakarva, a Jalapeno már csírázik :) Kb 28C fokon vannak a csíráztatók (40C fokos víz kering alattuk). Ebből legalább 160 csili tő kéne, hogy legyen, a többi az paradicsom.
Az én tudásom is összeolvasott ismeret, a Goggle okos használata. Én nem szívtam magamba a tudást, mint @látjátok feleim szümtükkel: , aki ott élt a közepében. Ahogy @kobold63: is saját tapasztalatai alapján sajátította el a füstöléses tartósítás csodáját.

MadMary 2020.02.20. 22:46:18

Nagyon szeretem a teriyaki szószt, otthon készíteni még sose próbáltam... ami pedig az otthoni piszmogást-palántázást-lecsózást stb. illeti, András véleményén vagyok. A nyáron többek között saját termésű paradicsomból befőztünk holland módra készült levesalapot, nincs az a kecskeméti konzerv, ami (szerintünk!) felérne vele. Igaz, hogy a hollandus "nyugger", így van ideje babrálni a kerttel...
@kobold63: Megnéztem a groundnut soup receptjét... hűha! Kipróbálandó!
@Andrass9: Jaj, bizony el kéne kezdeni a magvetést... nekem nincsen olyan csodás palántakertem, mint neked, de tán a Napocska a kezem alá fog dolgozni. Remélem. :-)

kobold63 2020.02.21. 03:03:52

@MadMary:
Ha elszánod magad és megcsinálod, a legjobb krumplistészta gombóccal, esetleg rizzsel. Az autentikus "fufu" (összedöngölt főtt keményítős zöldségek) nagyon hasonlít hozzá. Természetesen kézzel enni (nézd meg a videot)

MadMary 2020.02.21. 13:18:39

@kobold63: Életem hollandusa velem együtt nagyon szereti a földimogyorót és az egzotikus ételeket, előbb-utóbb sor fog kerülni rá... a fufut nem hiszem, hogy bevállalom, de a gombóc kivitelezhető. :-) Kézzel enni pedig számos helyzetben jóval hatékonyabb, mint mindenféle eszcájggal bajlódni. :-D

kobold63 2020.02.21. 17:27:34

@MadMary:
Vicceltem, a "tiszta kézzel" való evést is gyerekkortól kell csinálni, mi csak összekennénk magunkat.

MadMary 2020.02.21. 18:45:26

@kobold63: Ó, én gyerekkoromtól kezdve bizonyos ételeket istenigazából csak kézzel tudtam/tudok fogyasztani, elegánsan két ujj közé csippentve, mint ahogy állítólag Mátyás király étkezett... csirkecomb, csirkeszárny és társaik. :-) Az arab és afrikai kézzel való étkezést még gyakorolnom kell (a távolkeleti pálcikával már remekül boldogulok), a lapos kenyérből tépett darabokat kell kanálként használni, működik a dolog, de számomra még nem kellő eleganciával, úgyhogy vissza a gyakorlópulthoz. :-D